Tuesday, May 31, 2011

Myyränpyyntiä ja -pyytäjiä / Voles and vole hunters











Myyränpyynti päättyi tänään. Saalista tuli kaikkiaan 81 myyrää, 4 metsäsopulia ja yksi päästäinen. Se on kevätpyyntien ennätys. Myyriä oli kaikenlaista sorttia, kaikkia lajeja on nyt runsaasti. Ehkä metsäsopulikanta on vähemmän koholla kuin muut. Harmaakuvemyyrää on paljon.


Muutamia pyydyksiä oli eilen ja tänään ryöstelty. Myyrät oli syöty jopa kokonaan. Tänään syyllinen selvisi. Kuukkeli kökötti yhden lauenneen pyydyksen vieressä pökkyrässä. Se oli ilmeisesti saanut tällin liskusta, mutta ei ollut kuitenkaan jäänyt kiinni. Leivänpala oli hävinnyt. Vaikka olin peittänyt loukun oksilla, niin kuukkeli oli päässyt siihen käsiksi.


Nostin linnun ylös ja se hyppäsi kädestäni kuusen oksalle ja sitä tietä kiipesi pikku hiljaa ylös kuuseen. Lopulta se alkoi rääkyä, joten ei sillä varmaan suurempaa hätää ollut.


Kiertelin myös pönttöalueita ja huomasin monet pöntöt asutuiksi. Kirjosieppoja on tullut runsaasti ja leppälintuja on monia pesimässä. Tarkastin myös Kuutsjärven vanhan telkänuutun, ja sieltä tulikin katsomaan helmipöllö. Tämä pesälöytö sopi hyvin myyränpyyntipäivälle.


Helmipöllö puputteli lähistöllä monena kevättalven yönä ja tässä on sitten tulos. En katsonut pesään, mutta ilmeisesti siellä on tähän aikaan poikasia. Ravintoa niille kyllä riittää aseman pihapiirissä.


Tänään paisteli aurinko iltapäivälle asti ja ilma oli jo lämpimämpi. Varjossa päästiin yli 15 asteen. Illalla veti pilveen ja alkoi sataa. TH



P.S. Tumma myyrä on aivan ilmeisesti punamyyrän melanistinen muunnos. Tätä mieltä oli H. Henttonen. Hän on tavannut tällaisia muunnoksia peltomyyrillä, mutta ei punamyyrillä.

Labels: ,


Monday, May 30, 2011

Myyränpyynnissä / Catching voles

Aloitin eilen kevään myyränpyynnin. Kuntasjoen pönttöalueelle laittaessani pyydyksiä tuli lapintiainen viereeni ääntelemään kuin tervehtien. Lähistöllä oli lapintiaisen pesä pöntössä ja ilmeisesti tämä oli pesän linnuista toinen. Kaivoin pussista myyrille tarkoitettuja leivänpalasia ja nostin kädelläni niitä ylös samalla kutsuen tinttiä. Se tulikin lähelle kuusen oksalle killistelemään ja yhden hieman pelästyneen yrityksen jälkeen pääsikin kädelleni istumaan. Ensin se nokki sormeani, mutta todettuaan sen sopimattomaksi otti leivänpalasen ja häipyi sen kanssa äännellen metsään. Toista kertaa se ei heti tullut, enkä jäänyt odottelemaan.

Tänään sama toistui lähistöllä. Tintti kävi nyt toisenkin kerran, mutta toisen tiaisen tultua osingolle, se häipyi varoitellen metsään. Sinne se jäi pitemmäksi aikaa.

Näin siis aseman ruokinnalla käyneet tiaiset pesivät lähialueella (n. 1 km asemalta) ja muistavat, miten voi saada ruokaa. Vaikka en niitä enää loppukeväästä samoin ruokkinutkaan, niillä on säilynyt asia muistissa.











Koin myyränpyydykset ensimmäisen kerran tänään ja totesin saalista tulleen ennätysmäisesti, 53 myyrää ja 2 metsäsopulia. Yksi myyristä oli erikoisen näköinen, melkein musta ja sillä oli vaalea, osaksi kellertävä alapuoli. Kellertävää väriä oli myös tumman turkin seassa. Myyrä tuli mäntykankaalta ja luulen sen olleen punamyyrän värimuunnos. Lähetin kuitenkin kuvia asiantuntijalle ja toivon mukaan asia selviää.







Ohessa kuvia "mustamyyrästä" ja vertailuksi laitan kuvat myös punamyyrästä ja harmaakuvemyyrästä. Kuvista näkee, kuinka punamyyrän (oik.) ja harmaakuvemyyrän (vas.) kuonot eroavat toisistaan. Näillä lajeilla on selvästi erilainen ilme, vaikka ne nopeasti nähtynä ovat aika samannäköisiä. Harmaakuvemyyrän kuono on harmaa ja tylppä, kun taas punamyyrällä kuonossa on enemmän punertavaa ja se on aika terävä. Metsämyyrä taas on jotenkin siltä väliltä, mutta sillä on pitkähkö häntä, mitä em. lajeilla ei ole. TH

Labels: , ,


Sunday, May 29, 2011

Kirjosiipipoikue / A family of White-barried Crossbill

Eilen satoi koko päivän ja lämpötila jäi alle 10 asteen. Kuitenkin Tapani löysi työmatkalla koppelon pesän veräjän länsipuolelta. Pesä oli kuusen alla ja siinä oli 3 munaa.













Tänään kuulin kuin kirjosiiven poikasen ääntelyä kesätien pönttöalueen itäpuolelta. Tutkin tarkemmin, ja poikanenhan siellä istuikin koivun oksalla korkealla. Se äänteli melkein ilman taukoja "psrit" aikuisten tapaan. Kuulin myös toisaalta samanlaista ääntä ja löysin lopulta toisen poikasen kuusen oksalta. Poikaset olivat lähteneet pesästä muutama päivä sitten ulkonäöstä ym. päätellen.







Olinkin kuullut lähistöltä jo parin päivän ajan kirjosiipien ääntelyä ja aivan kuin poikasenkin ääntä jossain vaiheessa. Nyt poikaset lensivät jo niin hyvin, että varmaan ne ovat olleet ulkona pesästä sen ajan kun lintuja kuulin. Mutta ei pesäkään varmaan kaukana ole ollut. Hyvä, että ainakin jollain kirjosiivellä on pesintä onnistunut.








Jonkin ajan päästä emot tulivat ruokkimaan poikasia, jotka lensivät jo emojaan vastaan. Emot olivat kuitenkin hyvin varovaisia lähestyessäni niitä, eivätkä tahtoneet ruokkia poikasia minun näkösällä. Ymmärrän hyvin niiden varovaisuuden. TH

Labels:


Friday, May 27, 2011

Pesälöytöjä / Finding nests











Tänään löysin muutaman pesän. Urpiaisen kaksi pesää olivat männyn oksilla 9-10 m korkeudella. Naaras hautoi molemmissa. Laulurastaan pesä oli rakennettu parin metrin korkeuteen nuoreen kuuseen. Siinä oli 3 munaa.

Tarmo tapasi muutama päivä sitten varoittelevan ampuhaukkaparin Raippavaaran luota. Kävin etsimässä pesää ja löysin kaksi vanhaa oravanpesää, joista toisesta lähti koirashaukka. Naarasta ei näkynyt, mutta koiras lenteli ympärillä varoitellen. Kuvassa koiras (vas.) ja vertailuksi eilinen tuulihaukka Ainikuusikosta.




Ykkösen etelärinteellä seurailin kirjosiipikoirasta. Ei aikaakaan, kun se löysi naaraan ja yhdessä ne menivät tunturikoivikossa olevaan tiheään kuuseen. Ja pesähän siellä oli, mutta piti minun monesti kiertää puu, kunnes huomasin naaraan pään. Pää liikkui ja naaras näytti ruokkivan pieniä poikasia hautomisen lomassa. Kuusi oli monihaarainen ja pesä sijaitsi näkymättömissä haarojen välissä 5.5 m korkeudella pari metriä latvasta (kuvassa kuusi oik.).

Tässä puussa pesä taitaa säästyä kuukkeleilta, on se niin hankalasti löydettävissä ja ryöstettävissä. Kuukkeliporukka menikin ohi järrien kovasti niitä moittiessa, mutta tätä pesää ne eivät löytäneet.

Pesä on parin sadan metrin päässä viimeisestä kirjosiiven pesästä, josta poikaset karkasivat kuukkelia. Koiraskirjosiipi on hyvin samanvärinen kuin edellinenkin (k), joka se voi ollakin. Erona on vain muutama punertava höyhen kaulan alueella, mutta ne ovat ehkä voineet kasvaa viime näkemän. (kts. 30.3.2011!)



Löysin pesäpuun jo viikko sitten. Silloin en kuitenkaan löytänyt pesää, vaikka kovasti puuta tutkin. Kun en nähnyt koiraan käyvän puussa, vaan kauempana niin arvelin ettei pesää ollutkaan. Päättelin puun oleva pesäpuu, koska se soveltuisi siihen niin hyvin. Nyt kuitenkin huomasin lopulta naaraan liikkuvan puussa ja se paljasti pesän. Ellei koiras olisi tänään sattunut ruokkimaan naarasta, pesä olisi jäänyt löytymättä, koska olin alueella muilla asioilla vain vähän aikaa. Koiras käy ruokkimassa naarasta parin-kolmen tunnin välein ja on tuurissaan sattua silloin paikalle. TH




P.S. Kuutsjärvestä lähti jäät tänään.

Labels: ,


Thursday, May 26, 2011

Ainijärvellä / On the lake Ainijarvi












Mustakurkku oli vielä aamulla Ainijärvellä, mutta nyt itäpäässä. Siellä se yksin sukelteli rannan tuntumassa (k).







Sieltä löysin myös toisen Ainijärven ja alueen ensikertalaisen. Kymmenen maissa näin linnun, jota luulin tiiraksi. Mutta "ke-ke"-ääni ei tuntunut sopivan tiiralle ja katsoinkin kiikarilla. Lintu oli pikkulokki. Hienoa!


Lokki lenteli kauempana (2 k), istahti pari kertaa veteen, ja lopulta häipyi etelän suuntaan. Sieltä se ke-ke ainakin kuului, eikä pikkulokkia enää näkynyt myöhemmin. Ei pitkä visiitti, mutta riitti.


Kuulin myös kaakkurin äänen, mutta lintua itseään en nähnyt. Sain kuvan naaraskeltävästistä, joka tuli viereen katselemaan.


Järven itäpuolella ruokaili hirvi, mutta saatuaan myötätuulessa vainun minusta, se lähti hölkkäämään poispäin.


Löysin myös järrin pesän pönttöjä kiertäessäni, kun naaras karkasi pesästä ohi kävellessäni. Saattoi jopa hylätä pesän, kun luuli minun löytäneen sen. Pesä oli parin metrin korkeudella rantakoivussa. TH

Labels: , , , ,


Wednesday, May 25, 2011

Vedessä ja rannalla / On the water and banks

Kävin Loitsalla 25.5. Punasotka oli vielä paikalla, samoin suurin osa linnuista, jotka olivat edelliskerralla. Metsähanhia uiskenteli viereisellä lammella 4 kpl ja harmaasieppo löytyi uutena muuttolajina. Sokliojalla lauloi sinirinta.


Rikastamon lammelta löytyi 27 tukkasotkaa ynnä muita. Ilmatilassa lenteli kevään ensimmäinen haarapääsky. Räystäspääskyä ei täällä ole vielä näkynyt, Kemihaaralla ensimmäinen pari oli jo kuun puolessa välissä.


Kyörteslammen rannalla oli 5 urosteertä soitimella. Tien varrella vajaan kilometrin päässä oli yksinäinen uros ja jostain etelän suunnalta kuului myös kukerrusta. Samoin Ainijärven takana kukersi teeri.


Ainijärvestä löytyi illalla pieni harvinaisuus. Muiden vesilintujen seasta määritin mustakurkku-uikun. Havainto on ensimmäinen tästä kairasta. Myös yksinäinen kuikka uiskenteli järvellä. Sekin on suorastaan harvinaisuus täällä. Muitakin, tavallisempia vesilintuja oli järvellä kolme-neljäkymmentä. Pilkkasiipiäkin oli vielä 4.


Järven lounaispuolella kuului kevään ensimmäinen käki. TH

Labels: , , , , , , , ,


Tuesday, May 24, 2011

Suurriistaa / Big game
























Raja-aidan varressa olevan riistakameran kautta oli kulkenut metsän väkeä. Tumma karhu oli mennyt pohjoiseen 5.5., vaalea karhu oli käynyt nuuskimassa kameraa 14.5., vaalea karhu oli mennyt pohjoiseen 18.5. ja hirvi mennyt pohjoiseen 20.5. Näistä on jonkinlaiset kuvat, vaikka kameran suuntaus on ollutkin huono.


Lisäksi hirvi oli mennyt etelään 16.5. klo 20.04 ja hirvi pohjoiseen 21.5. klo 17.16.


Tarmo vaihtoi kortin 24.5.2011. Karhun jäljet näkyivät vielä ja hän mittasi jäljen leveydeksi 18 cm. Hän oli nähnyt karhun jäljet myös Nuorttiaavan eteläpuolen reitillä, joten karhuja riittää. Kaikkiaan meillä on nyt havaintoja ainakin 5 yksilöstä. TH

Labels: ,


Friday, May 20, 2011

Ainijärvellä ja Loitsalla / On the lakes Ainijarvi and Loitsanlampi













Kuukkelin pesä oli tyhjä, ja poikaset ovat lähteneet ilm. pari päivää sitten, joten kirjojen ilmoittama pesäpoikasaika 19-20 vrk pitää täälläkin paikkansa.


Löysin järripeipon pesän kesäpolun varrelta. Se oli valmiiksi rakennettu.


Ainijärvellä oli uusina muuttolajeina rantasipejä, 2 paria tukkakoskeloita, iso arktisten muuttajien parvi (30 mustaalintua, 10 pilkkasiipeä ja 1 koirasalli), keltavästäräkkejä ja 3 lapintiiraa. Lisäksi oli 4 isokoskelokoirasta ja 4 joutsenta järven itäpäässä. Harjulta näin kaksi uroshirveä syömässä jängän laidalla.






Loitsanlammella uiskenteli 78 vesilintua. Niistä harvinaisin oli punasotkakoiras (k). Punasotkasta on aikaisemmin vain yksi havainto tästä kairasta - Ainijärvellä 4 koirasta v. -78). Muut vesilinnut olivat pilkkasiipipari, tukkasotkia, haapanoita, sinisorsia, taveja jne. Myös joutsenpari oli paikalla, mikä tekee pari lisää määrään (k). Lammen alueella lauleli pajulintuja, kuului jänkäkurpan kopsetta, uusina lajeina. Sinisuohaukkakoiras lensi soidinlentoa lammen pohjoispuolella ja taivaanvuohet (k) mäkättelivät. Länsipuolella näin ketun myyränpyynnissä ja hirvi tuli syömään jängälle. TH

Labels: , , , , , , , , , , , ,


Metsämyyrä









Aamulla näin ja kuvasin metsämyyrän varastorakennuksen luona. Toisessa kuvassa näkyy pitkä häntä, jota ei ole muilla myyrillä. Posket ja kyljet eivät ole niin selvän harmaat kuin harmaakupeisella ja selkäpuoli ei niin punertava kuin punamyyrällä.


Sinirinta viritteli soitintaan Kuutsjärven kurussa aamulla sateenharmaasta ja kylmähköstä säästä huolimatta. TH

Labels: ,


Thursday, May 19, 2011

Määritysmyyriä / Voles to determine














Myyrien tunnistamisessa on minulla ollut vaikeuksia. Onneksi niitä on voinut valokuvata ja tutkia sitten koneelta. Siltikin on näköjään tullut vääriä määrityksiä.


Tänään näin Ykkösen eteläpuolella myyriä, jotka arvioin metsämyyriksi. Niitä oli kolme, mutta vain yhdestä sain kuvia. Koneelta tutkiessani totesin niiden olevan harmaakuvemyyriä. Niistä minä kyllä halusinkin kuvia.


Tutkin sitten vielä vanhoja luontopäiväkirjan kuvia ja totesin siellä kuvanneeni ilm. harmaakuvemyyrää, jonka olin määrittänyt metsämyyräksi (lpk 22.10.2009). Tämäkin kuvauspaikka oli Ykkösen etelärinteellä. Myös 6.11.2010 kuvaamani metsämyyrä osoittautui todennäköiseksi punamyyräksi. Myyrät olivat näissä tapauksissa talvipuvussa, joka hieman poikkeaa kesäpuvusta ja näin ollen lisää määritysvaikeuksia.


Harmaakuvemyyrän erottaa muista myyristä harmaitten poskien, kylkien ja käpälien perusteella. Kuonokin sillä on mielestäni tylpempi kuin metsä- ja punamyyrillä, vaikka sitä seikkaa en kirjoista löytänyt.


Ykkösen eteläpuolen myyrämetsässä (tunturikoivikon ja kuusikon rajassa) osuin urpiaisen pesälle. Pesä oli koivun oksanhaarukassa ja naaras oli pesässä hautomassa. Vielä näin lähistöllä n. 10 yks. lapinsirkkuparven.


Aseman yli lensi iltapäivällä piekana etelän suuntaan.


Tänäkin päivänä satoi, mutta vasta illalla. Alkupäivä oli kirkkaampi ja vähän lämpimämpikin kuin eilinen. Joutsenpäillä näkyi olevan vielä aika lailla lunta. TH


P.S. Ainijärvestä oli jäät lähteneet.

Labels: , , ,


Wednesday, May 18, 2011

Tunturin lumilinjalla / On the snow-line of the fell

Päivä valkeni sumuisena, kuten jatkui iltapäivälle asti. Vettä ei satanut niin paljon kuin eilen. Aamulla oli hieman pakkasella, mutta päivällä päästiin pariin asteeseen. Itä-koillinen tuuli tuntui tunturissa.


Tunturin lumilinjalla oli vielä lunta alle puolessa kepeistä. Parhaimmillaan sitä oli vähän yli metri. Pitkä linja oli jo lähestulkoon vapaa lumesta.


Länsikurulla lumilinjalla oli minkinjäljet, olikohan ensimmäistä kertaa. Ykkösen etelärinteellä lähti riekkopari pakoon. Linjan ulkopuolella näkyi tuoreita jäniksenjälkiä ja lopulta jäljentekijäkin näyttäytyi sulaa maata vasten. Mistä lie tuli, karkasiko makuulta vai oliko liikkeellä päivällä, kuten jäniksillä tähän aikaan on tapana? Joka tapauksessa puvunvaihto on jäniksillä alkanut. TH

Labels: , ,


Tuesday, May 17, 2011

Leijonien aikaan / At the time of Lions












Toissailtana kävi koppelo ja kaksi poikametsoa ennen kymmentä aseman pihalla. Ne olivat varttitunnin ja hävisivät sitten metsään. Heti niiden jälkeen teki Suomen jääkiekkojoukkue ensimmäisen maalin loppuottelussa ja vähän myöhemmin alkoivat leijonat ärjyä.



Metsoporukka oli jälleen pihalla eilenaamulla 7. maissa.


Kuukkelinpoikaset olivat vielä pesässä eilen. Muutaman päivän päästä niiden pitäisi lähteä. Samoin lapinpöllö ja helmipöllö olivat hautomassa.


Kävelimme Tapanin kanssa polkua länteen päin klo 13. aikoihin eilistä päivää. Tapani palasi mönkijällä n. klo 15.30. Minä palasin klo 17. jälkeen. Mönkijän ja minun välissä oli tullut tunturista päin 2 hirveä, jotka menivät lumipälven kautta luoteen suuntaan reilu kilometri asemasta. Idän suunnasta oli mennyt karhu, joka käveli ensin mönkijän jälkeä, löysi sitten hirvien jäljet seuraten niitä jonkin matkaa lumella ja meni lopulta niiden perässä mönkijänjäljelle. Sitten se käveli kymmenkunta metriä mönkijänjälkeä länteen ja hävisi sulalle maalle. Uskon sen jatkaneen hirvenjälkien seuraamista. Jäljen leveys oli n. 14 cm.


Pyitä tapasin 2 paria + viheltävän koiraan, yhden koppelon ja ilm. riekon.


Eilen oli suhteellisen lämmintä, + 13 astetta ja pilviaurinkoa. Iltaa kohti veti kokonaan pilveen ja lämpötilakin laski alle kymmenen.


Tänään oli sitten sadepäivä. Vettä tuli melko tasaisesti läpi päivän ja lämmintä oli viitisen astetta. Lumet saivat kyytiä ja Kuutsjärven jäät heikkenivät. Enää sinne ei kannata mennä. Ainijärvi saattaa olla jo sula. TH



P.S. Hirvi nousi makuulta Pirunkurun lounaispuolen kuusikossa iltapäivällä ja piekanapari näkyi myöhemmin lähistöllä.

Labels: , , ,


Sunday, May 15, 2011

Kävellen kankailla / Walking on the pine barrens













Eteläinen tuuli toi lämmintä ilmaa ja tänään olikin 13-14 astetta lämmintä. Aurinko paistoi koko päivän, mutta iltapäivällä ohut pilviverho himmensi sitä.


Menin Pirunkurun kautta Tippakurulle ja Kuntaskurulle. Suksia ei siellä kankailla tarvinnut, lumipilkka siellä täällä.


Kuntaskurun itäpuolen männikössä hiiripöllökoiras (k) alkoi varoitella kulkiesani ohi. Tarkastin, mitä se varoittelee ja pesähän sieltä lopulta löytyi. Naaras oli hautomassa kelossa palokärjenkolossa 5.5 m korkeudella.


Pari sorsaa ja koppelo nousi lentoon kurun pohjalta. Sitten 6 yks. porotokka meni jonossa ohitseni vajaan kymmenen metrin päästä, kun seisoin liikkumatta.









Sitten näin erikoisen tapauksen. Sammakko tuli joessa virran mukana kuin raato (k). Se matkusteli ilmaiskyydillä parikymmentä metriä, ja meni sitten piiloon minua. Vähän ajan päästä se tuli esiin ja jatkoi alaspäin jokea, ties kuinka kauas. Sitä seurasi jälkeenpäin toinen samalla tavalla (k). Jokea ylöspäin mennessäni muutaman kymmenen metriä löysin vielä kaksi sammakkoa, mutta ne olivat paikallaan tai liikkuivat omin voimin.


Päivän muista havainnoista mainittakoon pyypari ja koppelo Tippakurulla, pyyn vihellystä Kuntasjoella. Muutamia punarintoja ja peukaloisen kuulin kuruilla. TH



P.S. Pyypari ruokaili Kuutsjärven pajuissa illalla 8. jälkeen. Tänään näin ensimmäiset sääsket.

Labels: , , , , ,


Saturday, May 14, 2011

Viimeisillä hangilla / On the latest snow











Lunta on vielä täällä tunturimaissa, vaikka alamaista ne ovat jo lähes häipyneet. Yön pakkasen jälkeen aamupäivällä oli hyvä hanki ja kävinkin hiihtämällä Syväkurulla asti. Aurinko paistoi koko päivän ja lämmintä oli 7-8 astetta. Vaikka oli etelätuuli, niin kastepiste näyttää koko ajan saman verran pakkasta, mikä tietää taas yöpakkasta ja jarruja lumien lähdölle. Kuvat Kuutsjärveltä ja Värriö II:lta Nuorttiin päin.



Uusia lintulajeja ei tänään ilmaantunut, mutta ainakin kaksi isokäpylintua oli aseman pihapuissa aamulla. Niitä on ollut yllättävän vähän tänä keväänä, vaikka toisia lajeja on ollut joka lähtöön. Koppelon näin Kuntasharalla rypemispaikalla ja pyyuros vihelteli illalla aseman rinteellä. Kuntashaaralla lensi kimalainen. TH

Labels: ,


Kettu kamerassa / A fox in camera















Kävin lähikameran pois. Jätin viimeksi syötiksi auton alle jääneen koppelon. Huonokarvainen kettu oli noutanut sen. TH

Labels:


Friday, May 13, 2011

Tiedekunnan vieraat / Guests of faculty











Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan väki kävi vierailulla asemalla. Moni heistä oli ensimmäistä kertaa täällä (kuvassa myös aseman väkeä, erottuvat metsäisemmissä väreissä).



Saunarinteessä lenteli kevään ensimmäinen nokkosperhonen. Ykkösen päällä näin kaksi lapinsirkkua. TH

Labels: ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?