Thursday, May 19, 2011

Määritysmyyriä / Voles to determine


Myyrien tunnistamisessa on minulla ollut vaikeuksia. Onneksi niitä on voinut valokuvata ja tutkia sitten koneelta. Siltikin on näköjään tullut vääriä määrityksiä.


Tänään näin Ykkösen eteläpuolella myyriä, jotka arvioin metsämyyriksi. Niitä oli kolme, mutta vain yhdestä sain kuvia. Koneelta tutkiessani totesin niiden olevan harmaakuvemyyriä. Niistä minä kyllä halusinkin kuvia.


Tutkin sitten vielä vanhoja luontopäiväkirjan kuvia ja totesin siellä kuvanneeni ilm. harmaakuvemyyrää, jonka olin määrittänyt metsämyyräksi (lpk 22.10.2009). Tämäkin kuvauspaikka oli Ykkösen etelärinteellä. Myös 6.11.2010 kuvaamani metsämyyrä osoittautui todennäköiseksi punamyyräksi. Myyrät olivat näissä tapauksissa talvipuvussa, joka hieman poikkeaa kesäpuvusta ja näin ollen lisää määritysvaikeuksia.


Harmaakuvemyyrän erottaa muista myyristä harmaitten poskien, kylkien ja käpälien perusteella. Kuonokin sillä on mielestäni tylpempi kuin metsä- ja punamyyrillä, vaikka sitä seikkaa en kirjoista löytänyt.


Ykkösen eteläpuolen myyrämetsässä (tunturikoivikon ja kuusikon rajassa) osuin urpiaisen pesälle. Pesä oli koivun oksanhaarukassa ja naaras oli pesässä hautomassa. Vielä näin lähistöllä n. 10 yks. lapinsirkkuparven.


Aseman yli lensi iltapäivällä piekana etelän suuntaan.


Tänäkin päivänä satoi, mutta vasta illalla. Alkupäivä oli kirkkaampi ja vähän lämpimämpikin kuin eilinen. Joutsenpäillä näkyi olevan vielä aika lailla lunta. TH


P.S. Ainijärvestä oli jäät lähteneet.

Labels: , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?