Friday, June 27, 2014
Ainijärvellä / On the lake Ainijarvi
Ainiojan varrella lähellä kulleroniittyä lauleli hernekerttu. Se lauloi erikoisesti, pikkukäpylinnun tapaan. Alussa se kuitenkin hieman kitisi normaaliin tapaan.
Järven länsipäähän oli kerääntynyt runsaasti sinilevää. Laguunissa sitä oli kuin vihertävää maalia veden pinnalla.
Vartion pihapuissa kähisivät hiiripöllön poikaset. Niitä näimme kaksi, kun Aleksi paikalle tultuaan huomasi toisenkin. Punakylkirastas oli erittäin vihainen emo-hiiripöllölle, joka tuli hetkeksi istumaan kuusenlatvaan. Rastas syöksyili koko ajan pöllön kimppuun. Sillä oli pesä koivun tyvellä 4 munineen ja sitä piti puolustaa.
Puoli kolmen aikaan näin ketun Kyörteslammen seudussa. Se meni tien yli samoin kuin ed. kerrallakin, nyt vain muutama sata metriä idempää. Jossain pohjoispuolen multamailla sillä on pesäluolansa, mutta antaahan pesiä rauhassa. TH
Labels: alli, hernekerttu, hiiripöllö, joutsen, kettu, lapinharakka, punakylkirastas, sinisorsa, tavi, telkkä, tukkasotka, uivelo
Thursday, June 26, 2014
Tunturikahlaajia tutkimassa / Researching fell waders
Keräkurmitsoja löytyi vain 5 (2 V III:lla, 2 V IV:lla ja 1 V V:lla) eikä pesiä ollenkaan. Kapustarintoja oli V I:llä 7, V II:lla 12, V III:lla 23 + pesä, V IV:lla 44 ja V V:lla 9 + pesä. Yht. 88 lintua. Pikkukuoveja näkyi V I:llä 3 + pesä, V II:lla 7, V III:lla 6, V IV:lla 8 ja V V:lla 6, yht. 30 lintua. Kivitaskuja laskimme 11. Vielä löytyi laulurastaan, pajulinnun, niittykirvisen ja kivitaskun pesät. Kivitaskun pesä jäi vähän epävarmaksi, koska pesään ei nähty.
Pulmusia emme nähneet, emmekä kiirunoita, riekkoja näimme 4. Samassa paikassa kuin viime vuonna, Kolmosen etelärinteellä
alkoi Arto kertoa Aleksille, että tässä oli viime vuona kyykäärme. Niin on nytkin, vastasi Aleksi hoksattuaan käärmeen pensaiden suojasta. Ja kohta oli koko joukko katsomassa ja kuvaamassa maan matelijaa. Se saattoi olla eri yksilö, väritys ainakin oli hieman eri.
Pikkukuovin pesässä oli kuoriutuminen aivan ovella, koska munissa oli jo säröjä. Emo hätäili ja näytteli vähän siipirikkoakin.
Kakkosen pohjoisrinteen tunturikoivikossa lähti jäniksenpoika pomppimaan karkuun. Se hävisi metsän kätköihin. TH ym.
Labels: jänis, kapustarinta, keräkurmitsa, kivitasku, kyy, laulurastas, niittykirvinen, pajulintu, pikkukuovi, riekko
Wednesday, June 25, 2014
Talitiainen rakensi pesää kelonkoloon / Great Tit built nest in the hole of tree
Värriöojalla oli talitiaispari. Jo monena vuonna olen havainnut siellä talitiaisia kesällä ja olenkin arvellut niiden pesivän siellä. Pesää en sieltä kuitenkaan löytänyt. Sitten vajaa kilometri idempänä päätin tarkastaa vanhan kolon, jossa ovat pesineet varpuspöllö ja lapintiainen. Paikalla oli talitiainen ja toinen, minkä arvelin lapintintiksi ja linnut hävisivät. Jäin odottamaan lähistölle.
Eipä kauaa, kun paikalle tuli talitiaiskoiras ja toinen, joka osoittautui talitiaisnaaraaksi, jolla oli pesänrakennusaineksia nokassa. Naaras ei kuitenkaan uskaltanut mennä pesäkololle. Menin 50 m päähän odottamaan, ja jonkin ajan päästä linnut menivät pesäkololle. Naaras oli pitkään kolossa ja sitten ne lähtivät. Jonkin ajan pästä palasivat taas.
Eli talitiainen rakensi pesää erämaahan luonnonkoloon. Asemalta on paikalle pari kilometriä. Mahdollisesti linnut eivät ole aseman ruokinnalla olleita. Talitiainenhan on riippuvainen ihmisestä talvella. Erämaassa se ei pärjää omillaan talvea, vaan muuttaa syksyllä kulttuurin piiriin, missä löytää ruokintapaikkoja.
Tämä oli ensimmäinen löytämäni talitiaisen pesä luonnonkolossa, eikä myöskään aseman historia tunne pesälöytöjä luonnonkoloista. Liekö linnuilla on ensimmäinen pesintä epäonnistunut kylmyyden takia tai ne vain ovat vasta aloittamassa pesintäkautta.
Kaksi metsoa näin samoilla seuduilla ja korppipoikue kierteli Puolivälinjängän itäpuolella. TH
Labels: kirjosiipikäpylintu, lapinharakka, metso, talitiainen
Tuesday, June 24, 2014
Kuukkelipoikueita riittää / Many broods of Siberian Jay
Laskin kuitenkin lintuja länsipuolella. Nyt oli vähän parempia havaintoja kuin aikaisempina päivinä. Puukiipijä ja hiiripöllöpoikue kuuluivat Pitkänjängän kaakkoispuolella. Piekana (k) kaarteli Nuorttiaavan eteläpuolella ja toinen Pommituskukkulain pohjoispuolella.
Kuukkelipoikueita näin tänään kuusi, niillä tuntuu menevän hyvin. Puolivälinjängän itäpuolella kuului kummaa rääkymistä. Siellä oli myös kuukkelipoikue, mutta jotain muutakin kuului. Lapinharakka oli myös paikalla, mutta ei selvinnyt, minkälaista kiistaa niillä oli. Rastaanpoikia lennähteli karkuun pitkin matkaa, kuvassa punakyljenpoika.
Ykkösen luoteispuolella lapintiaisella oli pesintä kelon kolossa. Siinä on ollut pesintä jo kai kymmenen vuoden ajan yhtäjaksoisesti. Tiheään toivat emot ruokaa poikasille.
Kokonaisuutena lintuja oli vähempi kuin hyvän sään aikana, mutta yllättävän paljon kuitenkin.
Kaksi hirvisonnia lähti kaviomäkeen Nuorttiaavan koivikkosaarekkeesta. Myös porohirvaan näin aavan länsipäässä. Poroja ei puiston alueella olekaan näkynyt aikoihin. TH
Labels: hiiripöllö, hirvi, kuukkeli, lapinharakka, lapintiainen, piekana, poro, punakylkirastas, puukiipijä
Monday, June 23, 2014
Itäpuolen linjalla / On the eastern bird line
Lintulaskentalinjalla ei ollut mitään ihmeempiä nytkään. Punarinta oli harvinaisimmasta päästä, niitä on ollut tänä vuonna vähän. Kuukkelipoikueita näin neljä. Kuntaskurun törmän päällä kikittivät pohjantikan pojat kolossaan. Emot kävivät ruokkimassa, mm. toukilla. Laulurastaan poikanen löytyi maasta.
Pulkan päällä lumi oli ruskannut tunturikoivun taimia. Oli kuin olis oltu halkosavotassa, niin ruskeana olivat koivunalut.
Korvasieniä oli vielä Kuntasjoen kankailla. TH
Labels: kuukkeli, laulurastas, pohjantikka, punarinta
Sunday, June 22, 2014
Vaihteeksi aurinkoisessa säässä / In the sunshine, for the sake of variety
Linnut lauloivat aamulla hyvin. Pajulintuja on paljon ja myös rastaita. Järripeippoja ja ehkä käkiäkin on vähän normaalia vähemmän. Mitään erikoisia lajeja ei tullut vastaan.
Kulorastas varoitteli Kakkosen koillisrinteellä kovasti kuuden maissa. Paikalla oli hiiripöllö kuusessa. Rastas oli niin vihainen pöllölle (eikä varmasti aivan aiheetta), että hyökkäili koko ajan sen kimppuun. Lopulta pöllö katsoi viisaimmaksi lähteä.
Kakkosen laessa pakeni niittykirvinen pesästä. Sillä oli 5-6 poikasta mättään suojassa. Poikaset olivat jo usean päivän ikäisiä ja selvinneet takatalvesta.
Aleksi tapasi koppelopoikueen Kotovaarassa Smear-polun varrella. Pieniä poikasia oli ainakin kuusi. Toivottavasti ne saavat tarpeeksi syötävää näin kylmänä aikana. Ainakin sääskiä oli metsässä jo haitaksi asti. Kimalaisia lenteli tänään ja jo eilen lumisessa maastossa. TH, kuvat TH, AM (Aleksin koppelokuva otettu pokkarilla)
Saturday, June 21, 2014
Takatalven loppuko? / The end of second winter
Lintumaailma oli aamupäivällä hiljainen, mutta virkistyi iltapäivällä ja rastaat ja muutkin lauloivat uudella innolla. Pyy tepasteli lumella tunturin luoteispuolella aamupäivällä.
Kesätien pönttöalueella oli kahdessa pöntössä lämpimät kirjosiepon munat ja yhdessä kuolleet poikaset ja kylmät munat. Näyttää joku selvinneen takatalvesta.
Ampumaradan kullerot ovat käyneet lumisateen läpi, kuten ilm. muutama päivä aikaisemminkin. TH
Labels: kirjosieppo, pyy
Friday, June 20, 2014
Lapinuunilintu sateessa / Arctic Warbler singing in the rain
Aamupäivällä satoi kovasti vettä. Puoleenpäivään mennessä sade muuttui rännäksi ja lunta alkoi kertyä maahan. Iltaan mennessä lumet kuitenkin sulasivat.
Linnut olivat aika hiljaa. Lapinuunilintu kuitenkin lauloi vesisateessa Kuntasjokivarressa aseman itäpuolella.
Tarkastin Kotovaaran pöntöt. Kaikki kirjosiepon ja leppälinnun poikaset olivat kuolleet ja munat kylmät (15 pesää + 2 aseman pihalla, sama tilanne). Sen sijaan kahdessa lapintiaisen pesässä poikaset olivat virkeitä ja emokin paikalla. Poikasia oli kuitenkin normaalia vähemmän, 4-6 kpl.
Asemalla orvokit kukkivat komeasti kylmästä sateesta huolimatta. TH
Labels: kirjosieppo, lapintiainen, lapinuunilintu, leppälintu
Thursday, June 19, 2014
Sadekuuroja ja aurinkoista / Rainy and sunny
Tunturikurjenherne on taas kukassa Pelkosenniemen seudulla. Se on jostain pohjoisen tuntureilta levinnyt tienvarsille ja leviää nyt niitä pitkin etelämmäksi. Savukosken suuntaan se on levinnyt ohi Lunkkauksen.
Porotokka, lähemmäs sata päätä laidunsi Tyynenojan seudussa. Vasojakin näkyi jonkin verran olevan. Liro varoitteli lähistöllä.
Yksi koppelo näkyi tien varrella välillä Kemijärvi-Kemihaara-Ainijärvi. Ainijärvellä räkätit kävivät liian lähelle pesää tulleen hiiripöllön kimppuun. Ainikuusikon yllä lekutteli piekana.
Ilma oli aurinkoinen, mutta kylmä. Värriön seudulla oli vain pari-kolme astetta lämmintä, kun taas Sallassa oli viitisen astetta lämpimämpää. Kullerot kuitenkin kukkivat ampumaradan arolla Ainijärvellä sadekuuroa odotellessa.
Pirunkurun maisemissa löysin ilm. kylmettyneen, pienen metsäviklon poikasen. Luultavasti jokin petolintu oli tappanut siltä emon, koska sitä ei näkynyt, kuulunut. Näin kylmässä kelissä poikanen ei kauaa elä, mutta minun oli jätettävä se oman onnensa nojaan.
Aleksi kuuli sinipyrstön laulua Kotovaaraan Pirunkurun suunnasta aamulla 8. maissa. TH
Labels: hiiripöllö, koppelo, liro, metsäviklo, piekana, poro, sinipyrstö
Wednesday, June 18, 2014
Kiirettä ja talvikelejä / Busy days and wintery conditions
Lumisade kuitenkin jatkui koko illan ja osan yöstä, ja seuraavana aamuna eli tiistaina 17.6. tilanne näytti jo tältä. Sade oli loppunut yön aikana ja taivas osin kirkastunut. Lumesta huolimatta oli kesätyöläisten ohjelmassa pitkä päivä kaasumittauksia rajalla, lintupuolelta havaintoja työn ohessa mittausalueella pyörineet koppelo ja alueella rummutellut palokärki. Illalla asemalle palatessa oli kaikki lumi jo tiessään, ja saunassa käydessä kuulin pihassa laulelevan virtavästäräkin, mutta en nähnyt lintua. Kyseessä on ehkä toinen Teuvon Kuntasjoella näkemistä linnuista.
Keskiviikkona 18.6. heräsin muutaman tunnin unien jälkeen jo heti vuorokauden vaihduttua, ja suuntasin askelet kohti Tuntsajoen vartta Värriö nelosen itäpuolella, jossa sijaitsee vakiolinjan 530 "Värriö" aloituspiste. Kyseessä on siis pesimälinnuston linjalaskenta, joita koordinoi Luonnontieteellinen keskusmuseo. Matkalla linjalle näkyi pari pyytä ja metso. Linjalla ei kovin ihmeellisiä, havainnot on vielä naputtelematta niin ei ole sanoa lukuja yleisistä lajeista, mukavampia ainakin pohjantikkanaaras, lapintiainen, ampuhaukkapari ja isolepinkäinen sekä mustaviklo. Kuvia ei tullut, kun ei ollut kunnon kamera mukana. Lähtiessäni kävelemään takaisin asemalle näin uudestaan pohjantikkanaaraan, ja samassa alkoi kuulua poikasten kerjuuääntä. Pesä löytyi pystyyn kuolleesta kuusesta. Pokkarikuvassa näkyy pesäpuu, jossa ylhäällä itse tikka ja alhaalla samassa puussa näkyy pesäkolo. Viime vuonna laskin tämän saman linjan linjalaskentaretken yhteydessä, ja kuulin silloin linjalla neljä sinipyrstöä. Eipä näkynyt tänä vuonna yhtäkään, tosin niitä on muutenkin tänä vuonna vähemmän.
19.6. Oli taas itselläni pitkä päivä mittauksia joiden lomassa kuulin sinipyrstön ja näin pohjansirkun, mutta Teuvo kertoo päivästä tarkemmin uudessa tekstissä. AM
Labels: ampuhaukka, isolepinkäinen, metso, mustaviklo, pohjantikka, pyy, virtavästäräkki
Saturday, June 14, 2014
Lapinuunilintuja Kynsivaaralla / Arctic warblers at Kynsivaara
Päivän retkelle oli selkeä suunnitelma: aamusta liikkeelle ja kävely Kynsivaaralle, jossa kiertelyä vaaran yli ja ympäri sinipyrstöjen ym. toivossa. Eipä mennyt tällä kertaa ihan suunnitelman mukaan. MM-kisat vaativat nimittäin veronsa, ja jaksoin herätä vasta niin että pääsin liikkeelle kahdeksan aikaan, ja loppujen lopuksi jäi melko suuri osa paikoistakin kiertämättä joissa piti käydä.
Kävellessä alkumatka ei antanut kovin kummoisia, pari koppeloa ja pari kuukkelijengiä mukavimpina. Kynsivaaran eteläreunan purolaaksolle päästyäni kuului pohjalta lapinuunilinnun laulua, ja pohjalta löytyikin lapinuunilintuja kaksin kappalein, joista toinen lauleskeli aktiivisesti. Kuvassa lapinuunilintujen laakso, näkymä itään päin eli vasemmalla Kynsivaaran etelärinne.
Etelän ihmiselle lapinuunilintujen näkeminen on sen verran suurta herkkua, että ihan heti ei tehnyt mieli lähteä jatkamaan matkaa. Aluksi syntyi kuvia vähän kauempaa...
...Ja sitten loppujen lopuksi myös ruutu vähän lähempää. Melko pitkän ajan kuluttua päätin lähteä uudestaan liikkeelle, ja päädyin vain jatkamaan eteläpuolen puroa länteen ja sitä kautta takaisin asemalle käymättä ollenkaan Kynsikurulla Kynsivaaran pohjoisreunalla. Peukaloinen lauleli ja pyykoiras vältteli taitavasti kameraa. Noin kilometrin ensimmäisistä lapuleista puroa länteen kuului uudestaan pari-kolme kertaa lapinuunilinnun kutsuääntä, mutta puro solisi vieressä enkä saanut lintua näkyviin, niin jätin varmuuden vuoksi määrittämättä.
Kävelin takaisin puronvarsia kiertäen Pirunkurun kautta, eipä kovin kummoisia tapahtumia. Kotovaaran länsirinteessä ollessani ohi lensi melko voimakkaassa siipisulkasadossa oleva piekana, josta ehdin puiden välistä huitoa muutaman kuvan.
Niin juu eilen oli Kotovaaran länsirinteen pönttöalueella lapintiaisilla jo 4 poikasta kuoriutunut, ovat ilmeisesti kohtalaisen aikaisia.
AM
Labels: Arctic warbler, koppelo, kuukkeli, lapinuunilintu, Phylloscopus borealis, piekana, pyy
Thursday, June 12, 2014
Lisää virtavästejä / More Grey Wagtails
Putouksella lauleli virtavästi kuusten latvoissa. Myös Kuntaskurun eteläpäässä lauloi samanlainen. Molemmat näyttivät olevan yksinäisiä. Mitä todennäköisimmin puistossa on ainakin 4 virtavästäräkkiä.
Ukkometsolla oli jo sulkasato alkanut. Sen verran huonosti se lähti lentoon Kuntasjoella.
Ainijärvellä Sigrid kuvaili kesyä hirveä vartion pihassa mennessäni sinne. Mönkijää hirvi pelkäsi vielä vähemmän, mutta siirtyessäni pois mönkijästä se lopulta tajusi mistä oli kysymys ja häipyi. Lintukurun eteläpuolella oli toinen hirvi.
Hiiripöllöllä oli vielä poikasia Pitkänjängän pesässä. Emo varoitteli, mutta ei hyökkäillyt.
Tuomi alkoi kukkia tänään aseman luona, samoin kuusi ja korvasienet ovat vielä kerättävissä. Niitä vain on aika vähän.
Illalla alkoi sataa ja satoi tuntikaupalla. TH
Labels: hiiripöllö, hirvi, korvasieni, kuusi, metso, tuomi, virtavästäräkki
Tuesday, June 10, 2014
Ainijärvenaavalla / At Ainijärvenaapa bog
Illalla ennen saunaa kuului vielä aseman pihaan taviokuurnan laulua Kotovaaralta päin, mukavaa kun niitä havaitsee päivittäin.
Aleksi Mikola (tästä lähtien AM)
Labels: Certhia familiaris, Cygnus cygnus, Emberiza pusilla, Emberiza rustica, Lagopus lagopus, laulujoutsen, Picoides tridactylus, pikkusirkku, pohjansirkku, pohjantikka, puukiipijä, riekko
Monday, June 09, 2014
Syväkurulla ja myyränpyynnissä / On the canyon Syvakuru and vole trapping
Värriö I:n päällä sumussa Aleksi kohtasi ketun, joka tuli sumussa häntä kohti. Liikkumatonta miestä ei kettu osannut pelätä, ennen kuin pysähtyi katsomaan parinkymmenen metrin päästä. Sitten se tajusi, että olentohan on "vaarallinen" ja puikki pakoon. Kuvia ei ketusta voinut ottaa, koska se olisi karannut silloin jo varmasti paljon kauempaa.
Syväkurulla kuului ja näkyi ensin koskikarapari, joista toisella oli rengas vasemmassa jalassa. Sitten syvemmältä kurusta löytyi virtavästipari, koiras ja naaras. Pesimiseen viittaavaa toimintaa ei tutkija havainnut. Kurusta huutelivat vielä korpinpojat emoineen eli siellä oli pesä. Myös koirastuulihaukka viittaili pesinnän suuntaan ja kurun itäpuolella veteli säkeitään peukaloinen. Koirastaveja oli Syväkurunlammessa pari.
Ykkösen pönttöalueelta lähti vanha maakotka matalan männyn latvasta. Mitään erikoisempaa ei näkynyt paikalla. Ehkä se oli vain istahtanut tarkkailemaan maastoa ja levähtämään.
Tänään oli kaunis auringonpaiste, mutta viileähkö sää, vajaat viisitoista astetta. Minä näin virtavästäräkkikoiraan Kuntasjoen pönttöalueella aamupäivällä. Se istahti joen puunrungolle vähäksi aikaa. Se on luult. eri kuin Aleksin näkemät.
Myyränpyynnissä tuli 18 myyrää ja 3 päästäistä, eli ihan hyvä tulos. Myyrissä oli eniten metsämyyriä, sitten puna- ja harmaakuvemyyriä. TH, kuvat ym. Aleksi Mikola
Labels: harmaakuvemyyrä, kettu, kirjosiipikäpylintu, korppi, koskikara, maakotka, metsämyyrä, päästäinen, peukaloinen, punamyyrä, tavi, tuulihaukka, virtavästäräkki