Monday, June 09, 2014

Syväkurulla ja myyränpyynnissä / On the canyon Syvakuru and vole trapping

Aleksi kävi eilen aamuvarhaisella tarkastamassa Syväkurun. Sää oli aika kylmä ja harmaa, tunturinhuiput sumussa. Mukavia havaintoja kuitenkin kertyi.

Värriö I:n päällä sumussa Aleksi kohtasi ketun, joka tuli sumussa häntä kohti. Liikkumatonta miestä ei kettu osannut pelätä, ennen kuin pysähtyi katsomaan parinkymmenen metrin päästä. Sitten se tajusi, että olentohan on "vaarallinen" ja puikki pakoon. Kuvia ei ketusta voinut ottaa, koska se olisi karannut silloin jo varmasti paljon kauempaa.

Syväkurulla kuului ja näkyi ensin koskikarapari, joista toisella oli rengas vasemmassa jalassa. Sitten syvemmältä kurusta löytyi virtavästipari, koiras ja naaras. Pesimiseen viittaavaa toimintaa ei tutkija havainnut. Kurusta huutelivat vielä korpinpojat emoineen eli siellä oli pesä. Myös koirastuulihaukka viittaili pesinnän suuntaan ja kurun itäpuolella veteli säkeitään peukaloinen. Koirastaveja oli Syväkurunlammessa pari.
 Kurulta noustessa yllätti kirjosiipikäpylintu ääntelemällä lennossa. Lintuja oli kolme, ilm. kaikki kirjosiipiä.

Ykkösen pönttöalueelta lähti vanha maakotka matalan männyn latvasta. Mitään erikoisempaa ei näkynyt paikalla. Ehkä se oli vain istahtanut tarkkailemaan maastoa ja levähtämään.Tänään oli kaunis auringonpaiste, mutta viileähkö sää, vajaat viisitoista astetta. Minä näin virtavästäräkkikoiraan Kuntasjoen pönttöalueella aamupäivällä. Se istahti joen puunrungolle vähäksi aikaa. Se on luult. eri kuin Aleksin näkemät.

Myyränpyynnissä tuli 18 myyrää ja 3 päästäistä, eli ihan hyvä tulos. Myyrissä oli eniten metsämyyriä, sitten puna- ja harmaakuvemyyriä. TH, kuvat ym. Aleksi Mikola

Labels: , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?