Saturday, June 14, 2014

Lapinuunilintuja Kynsivaaralla / Arctic warblers at Kynsivaara


Päivän retkelle oli selkeä suunnitelma: aamusta liikkeelle ja kävely Kynsivaaralle, jossa kiertelyä vaaran yli ja ympäri sinipyrstöjen ym. toivossa. Eipä mennyt tällä kertaa ihan suunnitelman mukaan. MM-kisat vaativat nimittäin veronsa, ja jaksoin herätä vasta niin että pääsin liikkeelle kahdeksan aikaan, ja loppujen lopuksi jäi melko suuri osa paikoistakin kiertämättä joissa piti käydä.
Kävellessä alkumatka ei antanut kovin kummoisia, pari koppeloa ja pari kuukkelijengiä mukavimpina. Kynsivaaran eteläreunan purolaaksolle päästyäni kuului pohjalta lapinuunilinnun laulua, ja pohjalta löytyikin lapinuunilintuja kaksin kappalein, joista toinen lauleskeli aktiivisesti. Kuvassa lapinuunilintujen laakso, näkymä itään päin eli vasemmalla Kynsivaaran etelärinne.


Etelän ihmiselle lapinuunilintujen näkeminen on sen verran suurta herkkua, että ihan heti ei tehnyt mieli lähteä jatkamaan matkaa. Aluksi syntyi kuvia vähän kauempaa......Ja sitten loppujen lopuksi myös ruutu vähän lähempää. Melko pitkän ajan kuluttua päätin lähteä uudestaan liikkeelle, ja päädyin vain jatkamaan eteläpuolen puroa länteen ja sitä kautta takaisin asemalle käymättä ollenkaan Kynsikurulla Kynsivaaran pohjoisreunalla. Peukaloinen lauleli ja pyykoiras vältteli taitavasti kameraa. Noin kilometrin ensimmäisistä lapuleista puroa länteen kuului uudestaan pari-kolme kertaa lapinuunilinnun kutsuääntä, mutta puro solisi vieressä enkä saanut lintua näkyviin, niin jätin varmuuden vuoksi määrittämättä.

Kävelin takaisin puronvarsia kiertäen Pirunkurun kautta, eipä kovin kummoisia tapahtumia. Kotovaaran länsirinteessä ollessani ohi lensi melko voimakkaassa siipisulkasadossa oleva piekana, josta ehdin puiden välistä huitoa muutaman kuvan.

Niin juu eilen oli Kotovaaran länsirinteen pönttöalueella lapintiaisilla jo 4 poikasta kuoriutunut, ovat ilmeisesti kohtalaisen aikaisia.
AM 


Labels: , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?