Tuesday, August 31, 2010
Kurssilaisten lähtöpäivä / Students leaved
Tarkastin lintuverkon aamulla kuuden jälkeen. Siellä oli talitiaispoikue, emot ja 3 selvää nuorta lintua. Tiaiset lentävät usein parvena, ja näin ollen koko parvi voi olla verkossa.
Päivän aikana muita tarttujia ei ollut. Niinpä soitelin sinipyrstön ääniä ennen kolmea, vailla tulosta. Punarinta sentään tuli tiksutteleman lähistölle. Mutta kun uudestaan soitin viiden jälkeen, niin noin puolen tunnin päästä tuli lintupari kisailemaan verkon lähelle (kuvassa toinen). Sitten vain huomasin, kun lintu lensi suoraa päätä verkkoon ja putosi pussiin.
Lintu oli sinipyrstö, 8. rengastettu. Saman näköinen se oli kuin muutkin 2-kv-pukuiset (k, luult. sama kuin koivussa istuva), mitä lie sitten ovat. Samat tuntomerkit kuin muillakin ja katsoin myös ylänokan sisäpuolelle. Se oli vaaleanpunainen ja hieman tummaa kärjessä. Kun pyrstösulkien kärjetkin olivat terävät, niin pitäisi olla nuori lintu. Sitä minä en kyllä
usko.
Pohjois-Suomen kurssilaiset lähtivät aamulla poispäin. Kävin opastamassa heitä soklin alueella. Siellä oli kymmeniä telkkiä, tukkasotkia ja uiveloita parvena vedessä(k). Jostain nousi vanha merikotka (k) lentoon lammen yläpuolelle. Kaipa se onnistuu aina joskus nappaamaan syötävää vesilintujen joukosta.
Paluumatkalla näin nuoren koirasteeren (k) Kyörteslammesta itään ja 7 yks. pyyparven (k)veräjän lähellä. Pitkänjängän eteläpuolella oli vielä yksinäinen kirjosieppo, pohjansirkku ja leppälintu.
Tunturissa lenteli ja kävi maassa 13 yks. lapinsirkkuparvi. Kuulin vielä hippiäisiä ja rautiaisen ja näin pajulinnun.
-----
Tänään oli hieman lämpimämpää, jopa 12 astetta auringon paistaessa. tuuli kävi lounaasta melko voimakkaasti. TH
Labels: kirjosieppo, lapinsirkku, leppälintu, merikotka, pohjansirkku, punarinta, pyy, sinipyrstö, talitiainen, teeri
Monday, August 30, 2010
Rengastusta ja riistahavaintoja / Ringing and game observations
Illalla klo 20.30 oli nuori sinipyrstö verkossa. Mahdollisesti se oli sama, jonka näin aamupäivällä, joten havaittujen sinipyrstöjen kokonaismäärää tämä ei lisää. Mutta 7 lintua renkaisiin, se on jo paljon.
Olemme kuvanneet kaikki sinipyrstöt ja julkaisseet paljon kuvia niistä, jotta lintuekspertit ym. voisivat tutkia niitä. Sinipyrstöhän on aika huonosti tunnettu lintu, kuten myös eri sukupuolten ja nuorten lintujen höyhenpuvut.
Päivällä kuulin erään metsästäjän olleen viime lauantaina metsällä täällä lähialueilla ja saaneen kaksi ahmaa koirien haukuttavaksi. Pedot olivat nousseet ilm. kuusen alta koiria pakoon puihin. Ne olivat olleet puolenkymmenen metrin korkeudella. Toisella ahmoista oli mustan-valkean kirjava pää ja toinen oli kokonaan musta. Metsämies oli ottanut koirat kiinni ja jättänyt ahmat puihin.
Sama metsämies oli nähnyt tunnin sisällä myös 4 hirven porukan, joista 3 oli makuulla vierekkäin. Ja vielä hän oli löytänyt karhunjäljet. Jäljen leveys oli 12 cm. TH, kuvat TK
Labels: ahma, hirvi, karhu
Sinipyrstöbuumi jatkuu / Bluetail boom continues
Sinipyrstöjen tuloa ei näköjään voi estää. Aamulla puoli seitsemän aikaan oli nuori lintu verkossa. Lintu oli verkossa aika tiukasti ja höyhenpuku joutui epäjärjestykseen irroituksessa. Mutta alumiinirengas oikeaan jalkaan ja vaaleansininen värirengas vasempaan, ja lintu vapaaksi. Nuoren linnun puku on hyvin selvä.
Soittelin ääniä ja renkaaton nuori lintu tuli pyörimään verkon ympärille, mutta ei mennyt verkkoon. Mutta joka tapauksessa se on kuudes varmasti havaittu sinipyrstö.
Puolen päivän jälkeen tarkastin verkon ja siellä oli sinipyrstö. Samanlainen naaras- tai 2-kv-pukuinen lintu oli verkossa. Ehkäpä äänien soitto oli kuitenkin vetänyt sen paikalle. Tästä tuli sitten 6. rengastettu ja 7. todettu sinipyrstö.
Kiinnitin myös käpylintuihin huomiota sinipyrstöjä seuratessani, ja niiden varoittelun ohjaamana onnistuin määrittämään pesän kuusen latvaan Kuntashaaran kurun alkupäähän. Pikkukäpylintunaaras hautoi joko munia tai poikasia, ja koiras kävi silloin tällöin ruokkimassa sitä. Pesä on n. 11 m korkeudella rungon vieressä ja se on toinen löydetty käpylinnun syyspesä aseman historiassa.
Muita lintuja olivat mm. lapinsirkku, pajulintu, rautiainen, peukaloinen, hippiäinen ja vihervarpunen. Lennun porukka kuuli hanhien ääntä, näki punatulkkupoikueen ja metson Pirunkurun maastossa. TH, kuvat TK, TH
Labels: hippiäinen, pajulintu, peukaloinen, pikkukäpylinnun pesä, rautiainen, sinipyrstö, vihervarpunen
Sunday, August 29, 2010
Iltarengastus / Ringing in the evening
Petri toi illalla 7. jälkeen sinipyrstön rengastettavaksi. Puoli tuntia aikaisemmin verkko oli vielä tyhjä. Nyt siis meni ensimmäinen pyrstö verkkoon ilman äänihoukuttelua eli atrappia.
Tämäkin lintu on hyvin samannäköinen kuin edelliset, mutta kurkun kellertävän laikun alapuolella on selvä ruskea vyö. Kuvia vertailemalla näyttää siltä, että tämä on 6. tai 7. lintu. Varmaa ei voi kuitenkaan sanoa. Todennäköisesti 6 on vähimmäismäärä.
-----
Pojat näkivät 7 yks. riekkopoikueen Saun länsipuolella ja ukkometson jossain siellä. TH, kuvat TK
Rengastusta / Ringing
Jatkoimme pyyntiä. Aamuvarhaisella oli verkossa punarinta, joka pääsi karkaamaan irrotettaessa. Sitten aloimme ennen kymmentä soittaa sinipyrstön ääniä. Vähän ajan päästä törmäsi verkkoon rautiainen, joka sai renkaan.
Jonkin verran myöhemmin tuli sinipyrstöpari pyörimään verkon lähelle. toinen linnuista jäi verkkoon. Se oli ilm. lintu, jonka olin nähnyt kankaalla reilu viikko sitten. Kellertävä kurkku, pyrstössä tummaa keskellä ja myös kärjessä ja yläperä ei niin sininen kuin koiraaksi olettamillani. Pidinkin tätä naaraana. Tosin sillä on terävät kärjet pyrstösulissa, miikä viittaisi nuoreen lintuun. Tämä puku ei kuitenkaan näytä nuoren linnun puvulta, tuskin se on ehtinyt vaihtaa vielä talvipukuun.
Tämän jälkeen lähde tuntui ehtyneen, eikä sinipyrstöjä enää tarttunut eikä oikein edes tullut verkon lähelle. Saimme kuitenkin iltapäivällä rengastetun koskikaran, pikkukäpylintukoiraan ja lapintiaisen, jotka rengastimme Solan Petrin (kuvissa) kanssa. Koskikara ei ole meidän rengastama, vaan jossain muualla tapahtunut. Lapintintille laitoimme pinkin värirenkaan vas. jalkaan. Koskikaran rengas oli vas. jalassa.
Kuulin kahden jälkeen sinipyrstön ääntä Pirunkurun lammen lounaispuolelta puoli kilometriä asemalta luoteeseen, joten niitä on liikkeessä. Muita päivän lintuja olivat pajulintu, metsäkirvinen, hippiäinen, 3 telkkää Kuutsjärvessä ym.
Sinipyrstöjä on ollut kolmen päivän aikana vähintään 5, todennäköisesti 6 eri yksilöä Kuutsjärven tiheikössä.
Lennu havaitsi hiiripöllön Hirvasjoella ja 65 lapinsirkkua Pulkkatunturissa. TH
Labels: hippiäinen, kirjosiipikäpylintu, koskikara, lapintiainen, metsäkirvinen, pajulintu, pikkukäpylintu, rautiainen, sinipyrstö
Saturday, August 28, 2010
Sinipyrstöille renkaat / Ringing Bluetails
Viritimme Tarmon ym. kanssa lintuverkon sinipyrstöille. Toivoin, että saisimme vaikka kaksi lintua rengastettua. Sitten aloin soittamaan sinipyrstön ääniä.
Pitkähkön ajan päästä pyrstöjä ilmaantui paikalle. Lopulta huomasin verkon värähtelevän. Menin katsomaan, ja siellä lepäsi verkon pohjalla lintu. Sain sen irti ja rengastimme aseman historian ensimmäisen sinipyrstön. Laitoimme myös punaisen värirenkaan vasempaan jalkaan, oikeaan tavallinen metallirengas. Linnun puku on kyseenalainen, näytti aikuiselta, mutta muutamat vaaleat täplät päässä viittaavat nuoreen lintuun, tämän kesän poikaseen. Muuten lintu vaikuttaa 2-kv. koiraalta (k ylh. vas.).
Vapautin linnun ja jatkoin pyytämistä. Jonkin ajan päästä huomasin verkossa roikkuvan jotakin (k ylh. oik.). Taas oli sinipyrstö tarttunut. Se oli puvultaan selkeästi 2-kv. koiras, yläperäkin sininen (k alh. vas.). Lintu sai metallirenkaan lisäksi sinisen värirenkaan vasempaan jalkaan.
Vähän ajan päästä huomasimme taas linnun verkossa. Nyt se oli tarttunut vain toisesta jalasta ja karkasi hieman viivytellessämme kameroiden kanssa. Kuvan siitä saimme, ja se näyttää myös 2-kv. koiraalta (k verkossa alh. oik.). Samannäköinen lintu pyöri vielä lähistöllä, mutta ei mennyt verkkoon (alimmainen kuva).
-----
Saimme siis kaksi lintua renkaisiin, kuten olin toivonutkin, mutta olisi kai kannattanut toivoa kolmea! Kuvien lintujen värieroista ym. päätellen sinipyrstöjä on ollut ainakin viisi yksilöä.
Havaitsimme myös sinirinnan ja rautiaisen tiheikössa. Lennu porukan kanssa näki tunturissa kapustarinnan Värriö 2:lla ja maakotkaparin kaartelevan kaukana. TH, kuvat TH, TK
Labels: kapustarinta, maakotka, rautiainen, sinipyrstö, sinirinta
Friday, August 27, 2010
Sinipyrstöt vielä paikalla / Red-flanked Bluetails still here
Sinipyrstöt eivät ole vielä lähteneet, vaikka kylmiä on pitänytkin. Soittamalla sinipyrstön ääntä soittimella sain niitä tulemaan jonkinlaiselle kuvaushollille päivällä. Havaitsin paikalla kolme lintua. Lisäksi kuvista päättelin todennäköisesti neljännenkin olleen paikalla, ainakin reilu viikko takaperin oli naaras paikalla, siis neljäs lintu. Kuvasin nuorta lintua pariin otteeseen ja kuvissa oli värieroja kurkussa, toisella vaalea, toisella ei (k ylh. oik.). Nyt oli paikalla myös koiras, luult. 2-kv., joka hiljalleen lauleli. Sillä oli sininen yläperä, ja kurkku vaikutti kellertävältä (k ylh. vas., mahd. myös alh. vas.). Naaraan näköistä en pystynyt määrittämään.
-----
Alempana Kuntashaaralla näin isokäpylintuja, ja illalla kymmenen jälkeen lenteli hämärässä aseman yläpuolella täällä tunturikankailla harvinainen vieras, suopöllö. Luultavasti se oli jo muuttomatkalla. Suopöllöhän on muuttava laji, toisin kuin useimmat muut pöllölajit. TH
-----
P.S. Nyt on kameravehkeet saatu huollosta.
Labels: isokäpylintu, sinipyrstö, suopöllö
Thursday, August 26, 2010
Pohjois-Suomen kurssi / The course of northern Finland
Helsingin yliopiston metsäylioppilaiden Pohjois-Suomen kenttäkurssi alkoi asemalla 25.8. Seuraavina päivinä vierailtiin alueen yhteismetsien ja Metsähallituksen mailla. Yötä oltiin Kenttälammen kämpällä kuten edellisvuonnakin.
-----
Kuvissa hiiripöllö Pölkkykämpän maastossa, kuollut päästäinen ja poroaidan alitse Suomen puolelle tulleen karhun jäljet ja Koivuselässä, kuten kuva rajalta. Rikkilehdossa helmipöllö oli jäänyt kiipeliin siementen keruusuppiloon ja kuollut (esittelijänä tri Saari).
-----
Muita havaintoja olivat kirjosiipikäpylinnut Yli-Nuortin autopaikalla ja Kuusi-Nurusvaarassa, jossa myös palokärki. Tuulihaukka ja piekana Aita-Kaakkurivaaran maastossa 25.8. 26.8. tavattiin tuulihaukka Suoltijoella ja ampuhaukka Venehaaran maastossa, sekä illalla sinirinta Kuutsjärven pajukossa. Kantolan Pertti kertoi nähneensä Saukkojärvellä merimetson 22-24.8.
Aamulla 25.8. matkalla töihin näin vielä haarapääskyn Vuostimossa ja ampuhaukan Sokanaavalla.
-----
Ilmat olivat kylmiä, öisin lähellä nollaa ja päivisin alle 10 astetta koillistuulen tuivertaessa. Vettä tuli vähän muutaman harvan kerran. Tällaista säätä on jatkunut jo yli viikon. TH
Labels: ampuhaukka, helmipöllö, hiiripöllö, karhu, kirjosiipikäpylintu, merimetso, palokärki, piekana, sinirinta, tuulihaukka
Thursday, August 19, 2010
Muuttolintuja / Migrating birds
Sää oli eilen samantapainen kuin aikaisempina päivinä , hieman pilvisempää vain.
Tunturissa tuulihaukkapari saalisteli eilen aamupäivällä ja ainakin nuori sinipyrstö oli vielä Kuutsjärven pusikossa. Järrejä näin useamman kymmenen parven Kuutsjärven takana metsikössä. Kuntasjokivarrella lähellä takarajaa näin yksinäisen mettopoijan.
Tänään aamulla kiersin rakennuksen ja löysin ikkunaan lentäneen laulurastaan. Vedinkin verhot ikkunoiden eteen, jotta näin vilkkaaseen muuttoaikaan lentävät linnut huomaisivat. Asemalla on nyt niin vähän väkeä, että huoneitten pimeys ei ainakaan vähään aikaan haittaa.
Kuutsjärven pusikossa naksutteli aamulla sinirinta (tullut muutolla, 1. hav.). Sen ääni erosi hieman sinipyrstön raksutuksesta. Sinipyrstökin kuului viheltelevän kankaalla, missä tapasin ne pari päivää sitten. Paikka on rinne, jossa männikössä kasvaa muutamia kuusia, joten siksi siis se niitä kiinnostaa. Sinipyrstö tykkää kuusta kasvavista rinnepaikoista. Nyt paikalla oli yksi, ilm. nuori lintu.
Tunturissa tuulihaukka lenteli taas pohjoisrinteellä. TH
-----
P.S. Asemalla oli vielä peippo ja Nuorttiaavalla tuulihaukka. Ainijärveltä ja Tulppiosta olivat räystäspääskyt lähteneet. Pelkosenniemellä pääskysiä vielä oli muutama yksilö.
Labels: sinipyrstö, sinirinta, tuulihaukka
Tuesday, August 17, 2010
Kirkasta ja viileää / Bright and cool
Eilen ja tänään oli aika samanlaiset päivät, viileätä aurinkoista. Eilen yöllä jäätiin hieman plussalle maanpinnassa yöllä, mutta viime yönä oli -0.4 astetta. Päivisin oli max. n. 12 astetta. Tänään tuuli voimakkaasti.
Eilen aamupäivällä näin molemmat sinipyrstöt kankaalla 100 m Kuutsjärven tiheiköstä. Pääsin kattelemaan niitä kiikarilla läheltä ja eka todella näytti nuorelta ja toinen naaraalta. Tuntomerkeistä olen käynyt meilikirjeenvaihtoa alan spesialisti Roni Väisäsen kanssa. Lintuja en tiheiköstä enää löytänyt.
Muita eilisen lintulajeja olivat mm. peukaloinen, rautiainen, pajulintu, keltavästäräkki, metsäkirvinen.
Tänään matkalla Ainijärvelle tapasin välillä kaksi pyypoikuetta, 7-8 lintua molemmissa. Puolivälinjängänmäellä lauleli kirjosiipikoiras kuin reviirillä, tosin ei kovin innokkaasti. Paikalta löytyi seurannan jälkeen myös naaras, jolla ei näyttänyt olevan kiirettä pesälle. Juomapaikalla oli parin lisäksi toinen koiras. Lähistöllä kerjäsivät ruokaa pikkukäpylinnun poikaset, joten käpylintujen pesintää tapahtuu näihin aikoihin. Metsän yläpuolella kaarteli myös tuulihaukkapari iltapäivällä.
Ainijärvellä olivat vielä räystäspääskyt paikalla, ainakin osa niistä.
Yli-Nuortin ravassa mönkijäreitillä aavan eteläpuolella oli melko tuoreet ahmanjäljet. Peto oli laukkonut edestakaisin reittiä pitkin. TH
Pidimme riistakameraa Ainikuusikon mönkijäreitillä heinäkuun alkupuolella muutaman päivän. Kuvissa kulkijoita.
Labels: ahma, kirjosiipikäpylintu, peukaloinen, pikkukäpylintu, rautiainen, räystäspääsky, sinipyrstö, tuulihaukka
Sunday, August 15, 2010
Tuuli kääntyi / The wind turned
Aamulla kuului keittiön ikkunasta kopsahdus. Menin katsomaan, ja niittykirvinen veteli viimeisiään ikkunan alla. Kiertelin sitten muutkin ikkunat, ja yhden alla oli tuoreen näköinen kuollut sinirinta.
Lintuja olikin pihapiirissä aika lailla. Oli pajulintua, leppälintua, metsä- ja niittykirvisiä, hippiäinen tiaisparvessa, järrejä, käpylintuja ym. Sinipyrstönkin ääntä kuului pariin otteeseen kurusta.
Tunturissa tuuli kovasti. Niinpä siellä olikin tuulihaukka saalistamassa ja tuulen riepoteltavana. Ei se halunnut kuitenkaan poistua tunturista, vaan risteili pitkin pensaikkoja etsien syötävää. Tuulen voimasta kertoi aseman itäpuolella katkennut tukeva koivu.
Tuuli olikin kuutta boforia ja paikoin varmaan enemmänkin. Aluksi länneltä käynyt vinkka kääntyi lopulta koilliseen ja lämpötila putosi kymmenen asteen paikkeille. Kastepiste meni jopa yli 2 astetta pakkaselle. Väliin tuli vettä rankasti.
-----
Haaviessani toukkia tunturikoivuista, huomasin repun päällä ison vihreän toukan. Se oli n. 4 cm pitkä ja lähes sentin paksu (k). Liekö ollut nuijapistiäisen toukka, millaisen näin ja kuvasin luontopäiväkirjaan muutama vuosi sitten.
Iltasella löysin muutaman matsutaken kankaalta. Yksi iso oli jo kohta yli mennyt, mutta muut olivat vielä nuoria. Nämä mäntykankaiden tryffelit näyttävät olevan etanoiden suosiossa. Jopa nuorissa sienissä niitä oli (k). Yleensä matsutakeissa on valkoisia pilkkoja juuri etanoiden käyntien takia. Muita syöpäläisiä niissä onkin vähemmän kuin monissa muissa sienissä. TH
Labels: hippiäinen, matsutake, niittykirvinen, sinipyrstö, tuulihaukka
Saturday, August 14, 2010
Lähes hellettä / Warm
Tuli lämmin päivä, lähes 24 astetta. Illalla tuli kova sadekuuro, aivan heittämällä vettä tuulessa ja ukkonen säesti kauempana. Sitten sade taukosi ja kohta taas paistoi iloisesti aurinko.
Kirjosieppo oli edelleen maisemissa, yleensä ne ovat lähteneet. Sinipyrstön ääntä kuului myös. Puukiipijä pysähtyi vähäksi aikaa Kuutsjärven itäpuolelle aamupäivällä. Kirjosiipiä kuului muutamaan otteeseen eri puolilla, ja vihervarpusiakin tuntui olevan vielä entiseen malliin, ainakin Syväkurun länsipuolella.
Sen sijaan Syväkurun sinipyrstöä ei enää kuulunut ei näkynyt. Se on ilmeisesti lähtenyt.
Lähistön kuusikossa taviokuurna (k) istuskeli pajussa syöden metsäkurjenpolven siemeniä. Sitten se nokki myös pajun silmuja ja mustikoita. Mustikoistahan se syö vain siemenet.
Sieniä on kovasti metsissä, on haperoita, tatteja ja myös rouskuja. Isohaperot ja tatit (k) voivat olla todella isojakin.
Ja onpa vielä mehukkaita hillojakin korpipaikoissa.
Ilari näki tänään kesän ensimmäisen ohdakeperhosen täällä, Kuutsjärven itäpuolella. Samalla hän siirsi kesän pohjoisinta havaintoa Suomessa yli 300 km pohjoiseen. TH
Labels: kirjosieppo, kirjosiipikäpylintu, ohdakeperhonen, puukiipijä, sinipyrstö, taviokuurna