Saturday, August 28, 2010

Sinipyrstöille renkaat / Ringing Bluetails
Viritimme Tarmon ym. kanssa lintuverkon sinipyrstöille. Toivoin, että saisimme vaikka kaksi lintua rengastettua. Sitten aloin soittamaan sinipyrstön ääniä.

Pitkähkön ajan päästä pyrstöjä ilmaantui paikalle. Lopulta huomasin verkon värähtelevän. Menin katsomaan, ja siellä lepäsi verkon pohjalla lintu. Sain sen irti ja rengastimme aseman historian ensimmäisen sinipyrstön. Laitoimme myös punaisen värirenkaan vasempaan jalkaan, oikeaan tavallinen metallirengas. Linnun puku on kyseenalainen, näytti aikuiselta, mutta muutamat vaaleat täplät päässä viittaavat nuoreen lintuun, tämän kesän poikaseen. Muuten lintu vaikuttaa 2-kv. koiraalta (k ylh. vas.).

Vapautin linnun ja jatkoin pyytämistä. Jonkin ajan päästä huomasin verkossa roikkuvan jotakin (k ylh. oik.). Taas oli sinipyrstö tarttunut. Se oli puvultaan selkeästi 2-kv. koiras, yläperäkin sininen (k alh. vas.). Lintu sai metallirenkaan lisäksi sinisen värirenkaan vasempaan jalkaan.

Vähän ajan päästä huomasimme taas linnun verkossa. Nyt se oli tarttunut vain toisesta jalasta ja karkasi hieman viivytellessämme kameroiden kanssa. Kuvan siitä saimme, ja se näyttää myös 2-kv. koiraalta (k verkossa alh. oik.). Samannäköinen lintu pyöri vielä lähistöllä, mutta ei mennyt verkkoon (alimmainen kuva).
-----
Saimme siis kaksi lintua renkaisiin, kuten olin toivonutkin, mutta olisi kai kannattanut toivoa kolmea! Kuvien lintujen värieroista ym. päätellen sinipyrstöjä on ollut ainakin viisi yksilöä.
Havaitsimme myös sinirinnan ja rautiaisen tiheikössa. Lennu porukan kanssa näki tunturissa kapustarinnan Värriö 2:lla ja maakotkaparin kaartelevan kaukana. TH, kuvat TH, TK

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?