Sunday, August 29, 2010

Rengastusta / Ringing


Jatkoimme pyyntiä. Aamuvarhaisella oli verkossa punarinta, joka pääsi karkaamaan irrotettaessa. Sitten aloimme ennen kymmentä soittaa sinipyrstön ääniä. Vähän ajan päästä törmäsi verkkoon rautiainen, joka sai renkaan.

Jonkin verran myöhemmin tuli sinipyrstöpari pyörimään verkon lähelle. toinen linnuista jäi verkkoon. Se oli ilm. lintu, jonka olin nähnyt kankaalla reilu viikko sitten. Kellertävä kurkku, pyrstössä tummaa keskellä ja myös kärjessä ja yläperä ei niin sininen kuin koiraaksi olettamillani. Pidinkin tätä naaraana. Tosin sillä on terävät kärjet pyrstösulissa, miikä viittaisi nuoreen lintuun. Tämä puku ei kuitenkaan näytä nuoren linnun puvulta, tuskin se on ehtinyt vaihtaa vielä talvipukuun.

Tämän jälkeen lähde tuntui ehtyneen, eikä sinipyrstöjä enää tarttunut eikä oikein edes tullut verkon lähelle. Saimme kuitenkin iltapäivällä rengastetun koskikaran, pikkukäpylintukoiraan ja lapintiaisen, jotka rengastimme Solan Petrin (kuvissa) kanssa. Koskikara ei ole meidän rengastama, vaan jossain muualla tapahtunut. Lapintintille laitoimme pinkin värirenkaan vas. jalkaan. Koskikaran rengas oli vas. jalassa.

Kuulin kahden jälkeen sinipyrstön ääntä Pirunkurun lammen lounaispuolelta puoli kilometriä asemalta luoteeseen, joten niitä on liikkeessä. Muita päivän lintuja olivat pajulintu, metsäkirvinen, hippiäinen, 3 telkkää Kuutsjärvessä ym.
Sinipyrstöjä on ollut kolmen päivän aikana vähintään 5, todennäköisesti 6 eri yksilöä Kuutsjärven tiheikössä.
Lennu havaitsi hiiripöllön Hirvasjoella ja 65 lapinsirkkua Pulkkatunturissa. TH

Labels: , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?