Friday, September 25, 2015

Uusia lintulajeja puistossa / New bird species in our reserve

Eilen ennen puoltapäivää Tarmo ja Oili tapasivat oudon linnun Yli-Nuortin sillan jälkeen. Iso harmaa lintu pitkine jalkoineen lähti leuhottamaan ojan varresta mönkijää karkuun ja istui 100 m päähän jängälle. Lintu ei selvästikään ollut kurki, joten jää jäljelle vain harmaahaikaran mahdollisuus. Päätä ei näkynyt, mutta se varmaan oli mutkalla olevan kaulan jatkeena näkymättömissä.

Seuraavana aamuna Tarmo kävi viemässä Mikaelia autolle. Lähes samasta paikasta lähti lentoon hanhi, joka kuitenkin laskeutui tielle lähelle Mikaelin autoa. Hanhi päästi yllättävän lähelle ja Tarmo sai siitä kuvia. Kuvista päättelimme kysymyksessä olevan merihanhen, ilm. nuoren yksilön



. Lintu oli kuitenkin eri kuin eilinen. Jotain erikoista siinä oli, kun se oli noin kesy. Mitä lie?

Molemmat linnut olivat uusia lajeja Värriön luonnonpuistossa, molemmat olivat 50-100 m puiston sisäpuolella. Erikoista, että ne olivat samassa paikassa.

Tämän päivän matkalla Tarmo näki myös viisi koppeloa, joista yhtä hän pääsi kuvaamaan.

Kuutsjärven rannassa näin eilen rautiaisen ja punarinnan. Punarinta oli vielä aamulla paikalla. TH, kuvat TK

Labels: , , , ,


Wednesday, September 23, 2015

Aseman linjalla / On the bird route of the station

Aseman kanalintulinjalla satoi aamupäivällä tihkua ja raskaampaakin. Puolenpäivän aikaan sää parani ja aurinkokin pilkahteli iltapäivällä. Lämmintä reilu 10 astetta.

Liekö sade vaikuttanut, mutta havainnot jäivät vähäisiksi. Vain akkateeri oli puolustamassa kanalintujen kunniaa, eikä sekään kovin kummoisesti. Häipyi vähin äänin.

Muista linnuista näin isolepinkäisen pari kertaa, sinisuohaukkanaaras risteili Nuorttiaavalla, hiiripöllö vaihtoi puunlatvaa aavan S-puolella. Lisäksi tapasin rautiaisen, pajusirkun ja niittykirvisen, kohta nekin häipyvät etelään vähin äänin. Kaksi hirven lapasarvea löysin eri paikoista, molemmissa 6 piikkiä. Toinen oli sen sarven pari, jonka hirvi pudotti polanteelle 10.1.2015, mutta etsin niin huonosti, että löytämättä jäi (ensimmäisessä parissa oli 8 piikkiä).

Itse hirvikin näkyi loppumatkasta. Ilm. ylivuotinen karkasi Jyppyrävaaran eteläpuolen jontkasta. TH

Labels: , , , , , ,


Monday, September 21, 2015

Kanalintulinjoilla / On the bird routes

Itä-Saariselän jälkeen Värriön "pikkuerämaa" tuntuu kesyltä ja vaatimattomalta. Tietenkin ruskan poistuminenkin vaikuttaa asiaan. Mutta on Värriölläkin puolensa. Tällaisia vanhoja hongikoita ei Lounajärven seudusta löydy, liekö koko seudulta, ainakaan tässä laajuudessa. Värriön maiden helppokulkuisuus (näissä kivikoissa) on juttu, jonka huomaa vasta vertailemalla. Tietenkin Suomen puolen Saariselältä löytyy vielä helpompia maita, mutta Venäjän puolen maat ovat yleensäkin vaikeakulkuisempia. Täällä porot ja hirvet syövät maat ja puut niin, että kulku helpottuu, kun maasto karuuntuu. Mutta myös maaston muodot ovat täällä laakeampia ja maapohja kovempaa.
Eilen ja tänään kävelin talousmetsien kanalintulinjat. Ne maat eivät myöskään ole kovin kaksisia kävellä, hakkuurisua ja naveroa, nuorta pöpelikköä. Lintuja oli A-linjalla aika lailla. Teeriä laskin 18 yks. Ukkometson näin myös. Hakkuiden vaikutus alkaa näkyä, eli teertä on, mutta metsot vähissä. Pyyt puuttuvat. Riekkojen puuttuminen luultavasti johtuu muusta kuin hakkuista. Hakkuidenhan pitäisi parantaa niiden mahdollisuuksia.

Muita havaintoja piekana, ampuhaukka-koiras, metsähanhiparvi 51 yks. matkalla S-SW (niitä en ole nähnyt moneen syksyyn), hiiripöllöjä 1+1, talitiaisia 20 yks. parvi, 3 kapustarintaa matkalla SW. Näitä havaintoja tuli myös linjan ulkopuolelta. Tuli sieltä yksinäinen riekkokin ja vielä poikateeri. Räkättejä mm. n. 60 yks. parvi matkalla NW.

B-linja oli sitten köyhempi, yleensä päinvastoin. Näin vain yhden koppelon linjalla. Linjan ulkopuolella 4 teeren porukka ja koppelo Värriön puiston alueella. Muista linnuista näin maakotkan 5 kertaa päivän aikana. Oli niitä ainakin kaksi, toinen nuori lintu, joka yhteen aikaan kiljui pitkään. Myös tuulihaukan näin. Vielä oli palokärki, lapinsirkku, hiiripöllö ja käpytikka.

Sää oli molempina päivinä hyvä. Pilvipoutaa etupäässä ja lämmintä alun toistakymmentä iltapäivällä. TH

Labels: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Wednesday, September 16, 2015

Seitsemän yötä erämaassa / Seven nights in Russian wilderness

Saariselkä on hienoa aluetta, varsinkin itäosa lähellä rajaa ja siellä on mukava käydä. Tunturiselännehän alkaa nelostien tienoilta ja sitä riittää 50-60 km, Suomen puolella. Saariselkä jatkuu kuitenkin Venäjän puolella jopa vielä pitemmästi, 60-70 km, riippuen miten lasketaan.

Vanhojen tietojen mukaan itse Saariselkä alkaa vasta Luirojärveltä itään ns. Sodankylän Saariselkänä. Rajalta itään sijaitsi taas Petsamon Saariselkä, niinä aikoina, kun Petsamo kuului Suomeen. Senkin alueen itäpuolella jatkuu selänne vanhan rajan takana parikymmentä kilometriä, riippuen mistä kohtaa lasketaan. Venäjällä ei kuitenkaan käytetä Saariselkä-nimeä eikä alueella retkeillä siinä mielessä kuin Suomessa.

Värriötunturiin näkyy Saariselänne Sokostilta alkaen ja päättyen itäisimpiin lakiin Lounajärven tuntureille 60-80 km päässä pohjoisen suunnilla. Joutsenpää korkeimpana on tämä alue näkynyt ja ikäänkuin houkutellut katsojaa monet vuodet. Vasta muutama viikko sitten katsoja ryhtyi toimenpiteisiin tämän salatun maan kokemiseksi.

Eli siis kävin alueella 9-16.9 2015, tunturialueella 4 päivää. Kiitokset Heikki Kauhaselle ja varsinkin Jorma Luotiolle, jotka ovat käyneet alueella useita kertoja, suuntasin kulkuni alueen itäisimpiin osiin, Lounajärven tuntureille, mitkä suurimmaksi osaksi sijaitsevat vanhankin rajan itäpuolella. Ilmeisesti se alue on komeinta seutua tuolla Itä-Saariselällä.

Lounajärvelle on matkaa kolmisenkymmentä kilometriä Luttojokivarren asfalttitieltä ja kymmenen kilometriä siitä pääsin polkupyörällä metsätaloustietä. Siihen vielä lisäksi 40 km rajalta pyöräilyä ja patikointia vanhaa tienpohjaa. Toki muitakin tapoja on.

Luton ja tunturien välinen alue on kosteaa ja tiheää nuorta metsää suureksi osaksi. Vaivaiskoivu ja suopursu ovat hyvin yleisiä. Metsät on suureksi osaksi käsitelty. Joskus 50-luvulla Lounajärvellä toimivat geologit ja sitä perua ovat muutamat tienpohjat (traktornaja) alueella. Näissä vaiheissa ilm. hakattiin Lounajärven ympäristökin. Tienpohjia on hyvä käyttää alueella siirtymiseen, koska itse metsä ei ole mitään patikointimaastoa.

Lounajärvi on luonnonkaunis järvi hietikkorantoineen, niemineen ja saarineen. Edelleen, vaikka venäläiset ovat jättäneet vahvan kulttuurillisen jälkensä olostaan alueella, esim. lasinsirpaleita löytyy hiekkarannoilta ja vedestä muun romun muassa. Ym. Järven pituudeksi arvioin 15 km, leveys vaihtelee muutamasta kymmenestä metristä pariin kilometriin.

Järven pohjoisrannalla asui 1930-luvulla helmenpyytäjä Huhti-Heikki, joka joutui jättämään paikan talvisodan alettua. Hänen luonaan kävi vierailulla metsäalan tutkija ja toimija ja myöhemmin Helsingin yliopiston metsäprofessori Valter Keltikangas. Tästä matkasta ym. Keltikangas kirjoitti kirjan Seitsemän tuntia erämaata, tosin vasta v. 1977 kirja julkaistiin.

Lounajärven eteläpuolella on ns. 7 tunnin laakso, missä Keltikangas kävi ihastelemassa kirveenkoskematonta metsäaluetta sen seitsemän tunnin ajan. Kuljin tuon laakson poikki vanhaa tienpohjaa ja totesin alueen aarniometsäaikojen olevan aika lailla mennyttä. Metsänhakkuut ja ilm. palotkin olivat muuttaneet pääosan alueesta aivan toisen näköiseksi, ilm. jo ennen kirjan kirjoittamista. Vain vanhan rajan itäpuolen rinteessä oli vanhaa kuusikkoa. Samanlaista kuusikkoa löysin myöhemmin tunturien eteläpuolelta laajasti. Laakson itäosassa en käynyt, mutta kauempaa katsellen sekään ei juuri kummemmalta näyttänyt, liekö sinne joku sirpale sattunut jäämään. Samat toimenpiteet, jotka olivat olleet käytössä järven eri puolilla, oli ilm. toteutettu sielläkin. Keltikankaan kirjan arvoa nämä eivät kuitenkaan heikennä.

Tunturimaasto on selvästi saariselkämäistä. Lakien korkeus enimmillään n. 650 m (Lounatunturi (k), Saukkoselkä, Luovapää ja Njurmtunturi) ja rinteet loivia tai keskijyrkkiä, jyrkkiä pahtoja siellä ei ole, en ainakaan nähnyt. Korkeuserot ovat kuitenkin yleensä suurempia kuin Suomen puolella. Kuvasin Värriön Sauoivan Luovapään rinteeltä.

Suomen puoleen verrattuna suuri ero on jäkälän määrä. Väliin tunturipaljakka on aivan valkoisenaan ja siellä täällä koivikossakin on kuin lumilaikkuja. Jäkälämaton paksuus vaihtelee 10-20 cm välillä. Suomen Lapissa oli muuten samanlainen tilanne ennen tehoporonhoidon aloittamista. Myös tunturikoivikot ovat rehevämpiä ja kuusikoissa luppoa alaoksille asti.

Halusin nähdä ja kuvata, paitsi maisemia, myös tunturipeuroja, joita alueella saamieni viestien perusteella asustaa. Peuroja on kuitenkin niin vähän, että jäkälä ilm. koko ajan vain lisääntyy. En tiedä, onko venäläisillä käsitystä niiden määrästä, mutta ilm. Itä-Saariselältä ainakin 100 peuraa löytyy (Jorma Luotio). Kauempana sijaitsevassa Lapin luonnonpuistossa niitä arvioidaan olevan n. 800 yks. Lapin puisto on UKK-puiston laajuinen, mutta ei mitenkään aidattu, joten peurat pääsevät leviämään sieltä vapaasti.

Peuroja löysin kiikaroimalla tunturien rinteitä, ensin kolmen uroksen porukan Saukkoselästä. Niiden karattua tuli vastaan yksinäinen iso hirvas. Kaikki olivat tosi arkoja. Myöhemmin samana iltana Njurmtunturissa (Njuorram) avotunturissa kilometrien päässä tästä kulki telttani ohi 27 eläimen tokka. Siinä oli monenlaista elukkaa, vasaa, vaadinta, urosta.

Tämän jälkeen näin vielä yhden uroksen lähes pimeässä. Enempää peuroja en nähnyt. Karhuja näin, mutta niistä ei tässä yhteydessä enempää (kuva sentään).

Erikoista oli tunturisopulien määrä. Kuolleita sopuleita näin jo tiellä muutama kilometri Luttojoen jälkeen. Kaikkiaan 13 tunturisopulia näin kuolleina teillä ja kolme muualla. Teillä lisäksi 2 kuollutta metsäsopulia ja yksi harmaakuvemyyrä. Elävinä näin tunturissa 3 tunturisopulia. Suomen rajan jälkeen sopulit loppuivat. Täällä Värriötunturissa olen tunturisopulin nähnyt viimeksi v. 1993.

Sopulien ja muiden jyrsijöiden esiintyminen oli johdattanut myös petoja paikalle. Sinisuohaukkoja näin tunturissa 3 yks., piekanoita 3, tuulihaukkoja myös 3, suopöllöjä 2 ja hiiripöllöjä kuulin tai näin joka yö, jonka vietin metsässä, siis 6 yks. + 1 muu. Muita petolintuja olivat Luton tienvarrella tapaamani merikotka ja maakotka, tunturissa nuori maakotka muutolla korppien ahdistamana. Vielä Saukkojärvellä läh. Lounajärveä tapasin nuorehkon merikotkan (k). Tunturissa lentävää koiraskanahaukkaa ahdisteli korppi 13.9.

Lounajärvellä oli kettu kaivanut pesäkoloa ja laukkonut rantahietikolla. Näinkin sen istuskelemassa rantakivillä.

Muita lintuja tunturissa olivat lapinsirkut vielä 14.9. ja 3 pulmusta samoihin aikoihin. Mahdollisesti tunturikiuruja oli 5 porukka 13.9. Linnut näin ja kuulin liian kaukaa. Kiirunoita näin yhden ja mahd. vielä 5, ellei ne olleet riekkoja. Samassa porukassa oli ainakin 3 riekkoa. Riekkoja näin vielä 12 yks. parven ja 5 yks. parven, 3 yksinäistä ja yhden parin, metsätaipaleella 5 yks. porukan. Teeriä 6, metsoja 3 k, 4 n ja 2 pyytä, niistä vain 1 koppelo tunturialueella.

Pikkulintuja vielä tiltaltti lounajärvellä 15.9., taigauunilintu Koallanjoen eteläpuolella ja toinen tienvarren männikössä kilometri tullista 16.9. Kerran kirjosiiven ääntä, metsäkirvinen, leppälintu 12.9., hippiäisiä, vihervarpusia. Tylli Lounajärvellä 14.9., 7 kuikkaa myös, isokoskeloita ja muutama joutsen samassa paikassa, palokärki Saukkoselän rinteellä, isolepinkäisiä siellä täällä, rautiaisia melko paljon.

Yllättävän paljon oli lapintiaisia, varsinkin Luttojokivarressa parvi vähän väliä. Myös räkättejä oli paljon muutolla, suuntana NW jopa lähes 100 yks. parvi.

Paluumatka tapahtui suurin piirtein samoin kuin menokin. Kaikkiaan kävelin arviolta 100 km ja pyöräilin saman verran. Kaksi kalamiestä tuli yöksi parakkiin, jossa nukuin. He olivat liikkeellä Gaz-kuorma-autolla (tornigatsi). Muita ihmisiä en erämaassa nähnyt.  TH






Labels: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Saturday, September 05, 2015

Syksy on tullut / The autumn has come

Satoi rankastikin yöllä ja sitten taas päivällä. Aamupäivällä oli aika kirkasta ja saattoi tehdä hommia. Lämmintä kymmenisen astetta.

Rakitsanojan varrella kuulin tuttua "tsiist"-ääntä aika monta kertaa peräkkäin, aivan läheltä klo 10. Lintu ehti jo häipyä, ennen kuin löysin mp3-soittimelta lajin ääntä. Sitten lintu tuli näyttäytymäänkin ja sain kuvia. Taigauunilintu oli tullut Siperiasta ja tuonut syksyn tullessaan, tai päinvastoin. Mutta havainto on varhaisin, mitä on Värriöllä tehty. Yleensähän nämä läpimuuttajat tulevat vasta syyskuun loppupuolella. Nyt sitä on havaittu lähinnä viime päivinä Pohjanlahden rannikolla, mikä on Suomessa parasta havaintoaluetta lajille.

Näin samalla paikalla räkättiparven lentävän länsi-luoteeseen, kuten on tavallista, mutta nekin vähän etuajassa. Arvioin lintuja olleen 100-150 yks. Kuulin myös peukaloisen vikisevän.

Lähempänä Latvalampea näin pohjantikan kuusen latvassa ja kuulin kirjosiiven ja näinkin lentävän pohjoiseen. Rakitsanjängän itäpuolella oli yksinäinen riekkokoiras.

Tukholman yliopiston väki näki tunturin matkallaan tuoreita karhunpaskoja Syväkurun pohjoispuolella. TH

P.S. Kuutsjärven pajuissa pyrähteli aamulla 3 pajulintua.

Labels: , , , , , ,


Wednesday, September 02, 2015

Viileätä / Cool

Kävin itäpuolen kankailla kanalintu- ym. tilannetta katselemassa. Siellähän on yleensä paremmin kanalintuja kuin länsipuolen kuusikkoisemmilla mailla. Ukkometsoja näin 2 50 m välein Haaskaojan itäpuolella. Lähempänä Hirvasjokea lähti ilm. koppelo. Hirvaskankaan puolella karkasi 3 lintua jo kaukaa, ne olivat ehkä teeriä. Matkaa tuli hieman toistakymmentä kilometriä.

Hiiripöllön kuulin ja kolme pohjantikkaa myös. Yhdestä naarastikasta sain kuvia, kun se nokki kaatunutta koivua.

Aseman luona näin 4 hippiäisen parven. Jäniksenpoikakin näyttäytyi lopulta, kun Smearilta tullessani iltapäivällä hoksasin sen pihalla ruohikossa. Sitten se taas luikki kelkkatallin alle.

Sää oli tänään aika mukava, yöllä satoi viimeiset pisarat, mutta päivällä piti poutaa. Lämpöä vain oli vähänlaisesti, enimmillään 8 astetta. TH

Labels: , , ,


Tuesday, September 01, 2015

Metsän viisaat / The wise of forest

Jäniksenpoika asustelee edelleen pihapiirissä. Tänään aamulla se laukkoi kelkkatallin luota asemarakennuksen alle.

Viisaan näköinen hiiripöllö istuskeli aamulla kelkkatallin luona kuivalatvuisen männyn huipussa. Se ei reagoinut sille heittämääni myyrään. Oliko sitten viisaus vain näennäistä vai jotain muuta?

Yhden maissa huomasin kärpän kurkkivan aseman alta. Se pyöriskeli eri puolilla rakennusta jonkin aikaa. Sen täytyi nähdä jäniksenpoikakin talon alla vilistellessään, mutta oliko sekin viisas, kun ei käynyt kimppuun. Nimittäin näin vielä iltapäivällä vilahduksen jäniksenpojasta talon seinustalla.

Pöllökin ilmaantui samoihin aikoihin kärpän kanssa talon läheisen naavaisen kelon latvaan. Se katseli kärpän kiireitä rauhallisesti. Viisasta varmaan olikin olla tarraamatta kärppään kiinni, liian vaikea pideltävä. On hiiripöllö tappanut isompiakin otuksia, kuten riekkoja, mutta riekko ei ole mikään tappelija, vaikka joskus eukolle kiroileekin.

Kuutsjärven pajukossa levähtelee muuttomatkalaisia, kuten ennenkin. Nyt siinä näkee pajulintuja, jopa useita. Punarinta ja peukaloinen ovat edelleen paikalla, ne ovatkin viettäneet täällä koko kesän. Voisi siihen tulla jokin harvinaisempikin! TH

Labels: , , , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?