Saturday, September 05, 2015

Syksy on tullut / The autumn has come

Satoi rankastikin yöllä ja sitten taas päivällä. Aamupäivällä oli aika kirkasta ja saattoi tehdä hommia. Lämmintä kymmenisen astetta.

Rakitsanojan varrella kuulin tuttua "tsiist"-ääntä aika monta kertaa peräkkäin, aivan läheltä klo 10. Lintu ehti jo häipyä, ennen kuin löysin mp3-soittimelta lajin ääntä. Sitten lintu tuli näyttäytymäänkin ja sain kuvia. Taigauunilintu oli tullut Siperiasta ja tuonut syksyn tullessaan, tai päinvastoin. Mutta havainto on varhaisin, mitä on Värriöllä tehty. Yleensähän nämä läpimuuttajat tulevat vasta syyskuun loppupuolella. Nyt sitä on havaittu lähinnä viime päivinä Pohjanlahden rannikolla, mikä on Suomessa parasta havaintoaluetta lajille.

Näin samalla paikalla räkättiparven lentävän länsi-luoteeseen, kuten on tavallista, mutta nekin vähän etuajassa. Arvioin lintuja olleen 100-150 yks. Kuulin myös peukaloisen vikisevän.

Lähempänä Latvalampea näin pohjantikan kuusen latvassa ja kuulin kirjosiiven ja näinkin lentävän pohjoiseen. Rakitsanjängän itäpuolella oli yksinäinen riekkokoiras.

Tukholman yliopiston väki näki tunturin matkallaan tuoreita karhunpaskoja Syväkurun pohjoispuolella. TH

P.S. Kuutsjärven pajuissa pyrähteli aamulla 3 pajulintua.

Labels: , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?