Monday, September 21, 2015

Kanalintulinjoilla / On the bird routes

Itä-Saariselän jälkeen Värriön "pikkuerämaa" tuntuu kesyltä ja vaatimattomalta. Tietenkin ruskan poistuminenkin vaikuttaa asiaan. Mutta on Värriölläkin puolensa. Tällaisia vanhoja hongikoita ei Lounajärven seudusta löydy, liekö koko seudulta, ainakaan tässä laajuudessa. Värriön maiden helppokulkuisuus (näissä kivikoissa) on juttu, jonka huomaa vasta vertailemalla. Tietenkin Suomen puolen Saariselältä löytyy vielä helpompia maita, mutta Venäjän puolen maat ovat yleensäkin vaikeakulkuisempia. Täällä porot ja hirvet syövät maat ja puut niin, että kulku helpottuu, kun maasto karuuntuu. Mutta myös maaston muodot ovat täällä laakeampia ja maapohja kovempaa.
Eilen ja tänään kävelin talousmetsien kanalintulinjat. Ne maat eivät myöskään ole kovin kaksisia kävellä, hakkuurisua ja naveroa, nuorta pöpelikköä. Lintuja oli A-linjalla aika lailla. Teeriä laskin 18 yks. Ukkometson näin myös. Hakkuiden vaikutus alkaa näkyä, eli teertä on, mutta metsot vähissä. Pyyt puuttuvat. Riekkojen puuttuminen luultavasti johtuu muusta kuin hakkuista. Hakkuidenhan pitäisi parantaa niiden mahdollisuuksia.

Muita havaintoja piekana, ampuhaukka-koiras, metsähanhiparvi 51 yks. matkalla S-SW (niitä en ole nähnyt moneen syksyyn), hiiripöllöjä 1+1, talitiaisia 20 yks. parvi, 3 kapustarintaa matkalla SW. Näitä havaintoja tuli myös linjan ulkopuolelta. Tuli sieltä yksinäinen riekkokin ja vielä poikateeri. Räkättejä mm. n. 60 yks. parvi matkalla NW.

B-linja oli sitten köyhempi, yleensä päinvastoin. Näin vain yhden koppelon linjalla. Linjan ulkopuolella 4 teeren porukka ja koppelo Värriön puiston alueella. Muista linnuista näin maakotkan 5 kertaa päivän aikana. Oli niitä ainakin kaksi, toinen nuori lintu, joka yhteen aikaan kiljui pitkään. Myös tuulihaukan näin. Vielä oli palokärki, lapinsirkku, hiiripöllö ja käpytikka.

Sää oli molempina päivinä hyvä. Pilvipoutaa etupäässä ja lämmintä alun toistakymmentä iltapäivällä. TH

Labels: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?