Thursday, May 29, 2014
Petoja saalistamassa / Beasts hunting
Hiiripöllö istuskeli kuusessa päätä pyöritellen. Selvästi sillä oli saalistus mielessä, mutta luultavasti sillä oli joku muu saalis mielessä kuin riekko. Johonkin suuntaan se sitten häipyi.
Riekko muuten on asustellut vartion pihapiirissä viime aikoina. Linjanpurkajat, jotka ovat asustelleet siellä, kertoivat se päkätelleen ja istuskelleen milloin katolla milloin muualla.
Kyöteslammen luona meni kettu tien yli. Pysäytin auton sillä kohdalla, vaikka ajattelinkin ketun painelevan kaukana kovaa kyytiä karkuun. Mutta mitä, kettu katselikin vanhan puunkuljetustien laidalla minua n. 30 m päässä. Sitten se siirtyi toiselle puolen tietä katselemaan. Lopulta se lähti köpöttelemään metsään.
Kuvista näkee, että kettu oli naaras - tissit näkyvät. Sen oli pitänyt lähteä hankkimaan sapuskaa itselleen jo iltapäivästä, puoli neljän aikaan tai aikaisemmin. Tämä oli tuntematon kettu ulkonäöstä päätellen. Karva oli alkanut lähteä vasta peräpäästä.
Kyörteslammessa uiskenteli 10 mustalintua. Tarmo oli nähnyt ne jo eilen 28.5. TH
Labels: hiiripöllö, kettu, mustalintu, riekko
Kevään toinen sinipyrstö / Another Bluetail of the spring
Öisin on käynyt koppelo-pari pihalla ruokailemassa. Viime yönä lähti koppelopari portaiden edestä ja nousi puihin. Pari yötä sitten kettukin vilahti pihapiirissä.
Aamulla klo 8.15 lauleli sinipyrstö Kotovaaran etelärinteellä männikössä. Se oli 2-kv. lintu eli siis eri kuin aikaisempi lintu. Naaraan puvussa, mutta koiras. Klo 9.30 aikoihin se lauloi edelleen samassa paikassa. TH, TK
Labels: kettu, koppelo, sinipyrstö
Tuesday, May 27, 2014
Kylmää / cold
25.5. kävin Pulkalla ja rajalla. Riekkoja näin yllättävästi 6 yks., 3 urosta ja 3 naarasta. Eivät kaikki silti pareittain olleet.
Naaras palokärki oli Kuntasjokivarrella. Se käyttäytyi kuin ei sillä pesintää olisi.
Kuntaskurun itäpuolella löysin hirven jättösarvet muutama metri toisistaan. Enpä ole eläissäni löytänyt molempia jättösarvia, aina vain toisen. Nämä olivat 5+5-piikkiset. Erään kemijärveläisen tiedän löytäneen molemmat lapiosarvet. Piikkejä niissä oli lähemmäs kaksikymmentä, tarkemmin en muista.
Pulkalla oli itse hirviäkin. Kolme yksinäistä rytisteli karkuun, yksi jäi katselemaankin. Kuljin vastatuuleen, niin ne eivät saaneet vainua.
Joet ja ojat olivat kovassa tulvassa. Rajalla Hirvasjoki loiskutteli sillanpohjaan ja Kotkakurulla oli työmaa jo päästä sillalle kuivin jaloin (k).
Tippaojan lammikolla kävi kova hurina. Kymmenet ellei sadat sammakot pitivät omia turnajaisiaan.
Mettoja ja koppeloita näin muutaman päivän aikana.
Riistakamera oli merikotkan omistelemalla poronraadolla. Siirsin sen rajan varteen päivystämään liikennettä.
Aseman pihassa on ollut koppelo eilen ja tänään. Eilen aamulla tuulihaukka yritti viedä pikkulintua pihasta ja tänä aamuna piekana istahti kurun kuusenlatvaan, matkalla itään päin. Pönttölinnut eivät ole vielä aloittaneet pesintää. TH
Labels: hirvi, koppelo, metso, palokärki, piekana, riekko, sammakko, tuulihaukka
Saturday, May 24, 2014
Vesi virtaa / Flowing water
Kemijärvessä oli vesi vähissä talven vähäisten sateiden ja ilm. jokiyhtiön vedenjuoksutusten takia. Pinta oli parisen metriä normaalia alempana, Luusuan seudulla enemmänkin. Kuvat 19.5.
Vettä on kuitenkin tulossa jokien yläjuoksuilla. Yli-Kemillä oli jopa hieman tulvaa, Lipakassa ja Kemihaaralla. Lunta on vielä sulamattakin tuntureilla, vaikka viikossa on tapahtunut paljon. Kelkkakeli loppui muutamassa päivässä ja nyt pääsee hyvin kävelemällä.
Eilisen ja viime yön sateet (26 mm) auttavat myös kovasti Kemijärven vedennousuun. Täällä kevään tilanne on aika lailla normaali. Kuutsjärven pinta on normaalikorkeudella eli siis täynnä. Samoin Ainijärven, josta lähti jäät 22.5. Kuutsjärven vapautumista saadaan odotella vielä ilm. viikon verran, elikkä ollaan hieman myöhässä siitä, mitä on viime vuosina ollut. Muuten tilanne on normaali.
22.5. lämpötila oli ainakin Ainijärven-Kemihaaran alueella 23 astetta, ilm. jopa enemmänkin. Illan ja yön aikana tilanne radikaalisti muuttui, niin että aamulla lämmintä oli vain 1.5 astetta ja sateista, sumuista. Sallassa ja Kemijärvellä oli samaan aikaan parikymmentä astetta lämmintä.
Myös 23.5. oli sateista ja sumuista ja illalla jopa ukosti. Yön aikana satoi suorastaan kaatamalla äänestä päätellen.
Muuttolinnuista tapasin uusia lajeja tullessani töihin 22.5. seuraavasti: hernekerttu 2 laulavaa välillä Lattuna-Lipakka, sinirintoja yksi. Käenpiika Kemihaaralla. Räystäspääskysiä on tullut jo eri puolille, Ainijärvellä Tarmo näki jo 19.5. Käen Tarmo kuuli 21.5. Myös metsäkirvinen ja rantasipi ovat saapuneet. Kuvassa liro.
Pykäläisessä näin 2 hirveä jängällä ruokailemassa 22.5. Muutamia akkateeriä ja koppeloita oli tien varrella. Aseman pihapiirissä on myös viime päivinä ollut 2-3 koppeloa ja poikametto ruokailemassa. Sammakot ovat aloittaneet konserttinsa Kuutsjärven rannassa ja kimalaisia näkee. Kukat eivät vielä kuki, paitsi Kemijärvellä näin ensimmäiset rentukat. TH
Labels: hernekerttu, hirvi, käenpiika, käki, keltavästäräkki, koppelo, metsäkirvinen, rantasipi, räystäspääsky, sinirinta, teeri, tylli
Sunday, May 18, 2014
Haaskalla / On the carrion
Kävijöitä oli muutaman vuoden vanha maakotka, jonka päästä puuttui höyheniä. Mikähän niitä oli repinyt? Kotka kävi useita kertoja raadolla ja näytti siltä, eteivät korpitkaan sitä niin pelänneet kuin yleensä maakotkaa.
Pari-kolme kertaa kävi myös kettu. Kettu vaikuttaa samalta, joka kulki asaeman pihan kautta muutama viikko sitten.
Muita haaskalla kävijöitä olivat muutama korppi ja kuukkeli.
Päivämäärä ja kellonaika ovat kuvissa oikein. TH
Labels: kettu, korppi, kuukkeli, maakotka
Friday, May 16, 2014
Lumitilanne / The snow condition
Tunturissa on tapahtunut vain vähän. Metsissä on 50-70 cm ja parhaissa kepeissä pohjoisrinteellä puolitoista metriä, jopa ylikin. Mutta kohta lähtevät, viikonlopulle on luvattu 10-20 asteen lämpötiloja.
Tänään oli aamusta kirkasta, mutta sitten on hiljokseen sadellut vettä.
Eilen kuulin vihervarpusen ja niittykirvisen. Tänään 16.5. olivat vuorossa valkoviklo (hykly, kuvassa), liro, pohjansirkku, pajusirkku, pajulintu ja kirjosieppokin Kynsikurulla.
Pommituskukkulain soitimella laskin 8 urosta, 1-2 nuorta. Lintukurun NE-puolellakin on soidin. Parikymmentä vuotta sitten näin siellä siivenjälkiä ja kävin tänä aamuna katsomassa. 4 kukkoa löytyi. Lisäksi Nuorttitunturin NW-puolella on ainakin 2 kukon soidin. Näiden lisäksihän puistossa on 3 soidinta, joissa on kussakin arviolta 5-10 urosta.
Kuntasjokivarressa kukkoili koppelo (k).
Pyyparin näin Kotkakurulla. TH
Labels: kirjosieppo, koppelo, liro, metso, niittykirvinen, pajulintu, pajusirkku, pohjansirkku, pyy, valkoviklo, vihervarpunen
Tuesday, May 13, 2014
Vieraita mutta melkeinpä omia / A kind of guests
Järriparvi käy väliin ruokinnalla. Niitä on toistakymmentä, ehkä kaksi kymmentä. Peippoja seurassa pari, viherpeippokin. Ei harvinaisuuksia, tavallista vierasta. Tiaisiakin vielä. Talitiainen katselee nurkanpäistä ja hirsien raoista pesäaineksia.
Illansuussa ennen kuutta röpisee pihakelossa. Koppelo ja toinenkin istuutuvat oksille. Märkinä kelistä, mutta mitäs tuosta. Ei liene kylmä.
Odottelevat aikansa ja alkavat ruokailla. Neulasruoka maittaa. Siis puu ei ihan kuiva kelo olekaan. Ja tuommoisen vaivaisen puun neulasethan makeita ja valkuaispitoisia ovatkin. Tosin makuasioista ei pidä kiistellä, mutta mitä lie koppelot ovat mieltä asiasta. Kunnon sapuska on niille elinehto.
Odotellessa napostelevat neulasia. Jostain syystä vasta iltahämärissä laskeutuvat pälville marjoja etsimään, kuten on jo monena keväänä pantu merkille tässä pihamaalla. Jotain muutakin ne löytävät maasta, koska eilen ja toissapäivänäkin näin niitä puron varrella. Mitä lie kasviravintoa sieltä löytävät tähän aikaan? Tarvitsevat kuitenkin aineita jälkeläisten muodostamiseen. Myöhemmin ainakin tupasvillan kukintosilmut ja kortteiden itiöpesäkkeet tuottavat tarpeeksi valkuaista, mutta liekö niitä vielä? Ilmeisesti jotain vihreää ne saavat, elleivät peräti pikkuötököitä. Koivunurpujakin voivat käyttää ja varmaan pajuakin.
Myöhemmin alkaa taas sataa, tällä kertaa lunta. TH
Labels: järripeippo, koppelo, peippo, talitiainen, viherpeippo
Monday, May 12, 2014
Kevät / Spring
Lumen syvyys on aseman kepissä 51 cm ja Smearilla 76 cm. Alamaissa lunta on paljon vähempi, mutta kelkalla sielläkin vielä pääsee.
Hirvasjoen soitimella ei näkynyt vielä koppeloita. Mettoja siellä on kymmenkunta, nuoret urokset mukaan lukien.
Uusia muuttolintulajeja tuli tänään useita. Taivaanvuohi, pikkukuovi, leppälintu ja keltasirkkukin osui aseman ruokintapaikalle. Rastaat jo laulelevat, mutta vielä niitä on aika vähän. Järrejä oli jo varmaan kymmenkunta ruokinnalla. TH
Labels: keltasirkku, leppälintu, pikkukuovi, taivaanvuohi
Sunday, May 11, 2014
Lämpöasteet virittivät lintujen laulun / Warmy weather made birds sing
Linnut reagoivat lämpiämiseen ja alkoivat laulaa. Kuulin kevään ensimmäisen Värriön punakylkirastaan laulun. Myös rautiaisen laulua kuului eka kertaa. Lauloivat myös kulorastas, peippo, järripeippo, viherpeippo, peukaloinen ja tiaiset, metsäviklokin.
Päivän kovin havainto tuli aamulla puoli kymmenen aikaan. Käydessäni ulkona kuulin juuri ja juuri ääntä, jonka määritin sinipyrstön lauluksi. Lintu kuitenkin hiljeni ja määritys jäi epävarmaksi. Tekniikka auttoi. Soitin jonkin aikaa sinipyrstön laulua soittimelta ja lopulta sain vastauksen. Vanha sinipyrstökoiras lirutteli vastaan ja sitten se tuli näkyviinkin. Sain siitä kuviakin. Tämä on aikaisuusennätys Värriöllä, aikaisempi oli 14.5. Eilen oli Kuusamossa tavattu samanlainen vanha koiras, mikä on ilm. ensimmäinen sisämaahavainto Suomessa tänä keväänä.
Sinipyrstö ruokaili puron varrella, missä huomasin myös koppelon olevan. Samaan kuvaan en niitä saanut. Yleensähän näihin aikoihin alkaa koppeloita kertyä aseman pälville ruokailemaan.
Puhelinpylväiden purkajat kertoivat nähneensä kovasti kanalintuja, metsoja ja teeriä aamulla ajaessaan Sodankylästä Ainijärvelle. Näkivät jopa linnun, jota epäilivät korpikoppeloksi.
Rajamiehet olivat nähneet karhun hirvenhaaskalla tien varrella lähiseudulla. Isohko, tumma karhu oli tappanut hirven tien varteen ja syönyt sitä monena päivänä. Muutkin olivat kontion nähneet haaskalla. Kaikkia se ei ollut karannut, vaan syöksyillyt jopa kohti pelotellakseen. TH
Labels: karhu, koppelo, punakylkirastas, rautiainen, sinipyrstö
Lumisadepäivänä / The day of snowfall
Kotovaarassa kuvasin urosriekon kevätpuvussa. Vertailuksi vielä pari päivää sitten otettu kuva naarasriekosta. Kotovaaran länsirinteellä olivat vielä kolme koppeloa, jotka näin siellä pari päivää aikaisemminkin.
Ruokintapaikan orava oli jo vaihtamassa pukua.
Hirvaskankaan kummuilla nakutteli ukkometso illalla. TH
Labels: koppelo, metso, orava, riekko
Friday, May 09, 2014
Kelit jatkuivat / Good shape to go
Jossain lensi tilhiparvi ja iltapäivällä aseman pihassa peippojen ja viherpeippojen seassa oli myös koirasjärripeippo. Saunareissulla aseman yli itään lensi metsäviklo. Punakylkirastasta vain ei ole vielä kuulunut.
Hirvasjoen länsipuolella hirviemä vasoineen karkasi. Hyvin kesti hanki niiden köpötellä.
Tänään oli eilisen tapainen keli, mutta aurinko paistoi koko päivän ja tuuli jonkin verran. Lämmintä oli enimmillään 4 astetta. TH
Labels: hirvi, järripeippo, kapustarinta, kiiruna, koppelo, kulorastas, metsäviklo, metso, punarinta, tilhi
Thursday, May 08, 2014
Kotkien aikaan / At the time of eagles
Alempana jokivarressa nousi vanha merikotka suolta männyn latvaan. Se vaihtoi puuta lähemmäksikin vielä. Sitten se heitti lenkin yläpuolellani ja häipyi Hirvasjoen suuntaan.
Syy kotkan käyttäytymiseen oli suolla ollut poronraato. Kotka oli syönyt sitä jo pitemmän aikaa. Pidin kotkaa poron tappajana, koska kettua lukuunottamatt ei muita pedonjälkiä näkynyt. Poron reisiluu oli kuitenkin poikki ja ei kotka sitä ole voinut katkaista, ellei se olis katkennut kamppailussa. Korkeintaan ahma on voinut purra luun poikki, mutta sen jälkiä ei löytynyt. Poron jäljet olivat kuitenkin selvästi näkyvissä. Tappo on tapahtunut 6-7.5. ja lunta oli satanut vähän jälkien päälle, tehden tutkimisen vaikeaksi. Poromies nylki poron ehjää kylkeä ja kun siitä ei löytynyt kotkan kynnenjälkiä, päättelimme lopullisesti, että tappaja on ollut tuntematon suurpeto. Ehkäpä tappo on tapahtunut jo aikaisemmin kovemmalla hangella. Merikotkan tappamia poroja ei ole tietääkseni löytynyt, vaikka uskon niitä olleen. Poro muuten oli urakka, siis parin vuoden ikäinen uros.
Kuivahaaralla kaarteli maakotka iltasella. Riekkoja näin päivän mittaan 2 paria, yhden ukkoteeren ja muutaman metson ja koppelon.
Illala istahti lapinharakka kuusen latvaan kurulla.
Lunta on aseman kepissä 52 cm. Hanki kestää reilusti kävelyn, vaikka iltapäivällä olikin useita lämpöasteita. Paikoin on pälviä, mutta yleisesti kelkka- ja hiihtokelit ovat hienot. Yöllähän pakkanen käy n. viidessä asteessa. TH
Labels: kulorastas, lapinharakka, laulurastas, maakotka, merikotka, metso, peulaloinen, pikkukäpylintu, riekko, teeri
Wednesday, May 07, 2014
Petolintuja / Birds of prey
Tuntsajoella nousi parin-kolmen vuoden ikäinen merikotka jokirannasta lentoon. Se istahti suomäntyyn, mutta jatkoi sitten vajaan kilometrin päähän kuusen latvaan. Mitään en nähnyt jokirannassa, toisella puolen jokea. Mitä lie tehnyt siellä?
Jokilaakson sekametsässä tarkastin vanhan kelonkolon, jossa pesi muutama vuosi sitten hiiripöllö. Pöllö löytyi nytkin hautomasta kolosta. Munamäärää en päässyt tarkastamaan.
Pari koppeloa ja ukkometsoja näin vielä matkallani. TH
Labels: hiiripöllö, koppelo, merikotka, metso
Toukokuun alkua / At the beginning of May
3.5. olin Tornien taistossa Paloperällä Kivelän tornissa. Kylmä oli ilma ja lajeja saatiin 33. Samoilla lukemilla tai vähän vähemmillä oltiin muualla Itä-Lapissa. Parhaita lajeja olivat ampuhaukka, kalasääski ja 4 + 5 metsähanhea. Joutsenia laskettiin 12.
7.5. aamun työmatkalla näin 6 koppeloa, poikametton, 2 naarasteertä ja yhden urosteeren. Lattunan aavalla oli kurkipari.
Asemalla oli havaittu västäräkki 4.5.
Lunta sateli kuurottaisesti ja lämpötila pysytteli lähellä nollaa päivällä.
Karhuja oli ollut muutamia liikkeellä, yksi poromies oli nähnyt jopa 4 yks. lauman pentuineen ja erauspoikineen ja yhden yksinäisen. Tarmo oli löytänyt muutaman poronraadon petojen jäljiltä. Närhen hän näki Yl. Papuhaaralla 6.5. TH
Labels: ampuhaukka, joutsen, karhu, koppelo, kulorastas, kurki, metso, närhi, räkättirastas, sinisorsa, teeri, västäräkki
Thursday, May 01, 2014
Petoja / Beasts
Pakkasta oli yöllä puolenkymmentä astetta ja hanki kantoi kelkkaa jollain lailla. Päivällä lauhtui nollaan, oli puolipilvistä ja iltapäivällä tuli lumikuurokin.
Tarkastin metsonsoitimia ja muutaman kilometrin säteellä löytyy puistosta viisi soidinta. Viides on aika pieni, mutta on siellä joku lintu sielläkin. Metsonjälkiä näkee joka kankaalla, riekonjälkiä paljon vähemmän. Metsoja näin ehkä 15 yks., koppeloineen, riekkoja yhden.
Hirvasjoen takana paineli valkojänis karkuun minkä käpälistä lähti. Isokäpylintuja kuulin kahteen otteeseen päivän mittaan.
Hirvaskankaalla näin hiiripöllön, joka istahti männynlatvaan matkalla W klo 9.30. Pitkänjängän itäpuolella vanhassa kapulakelossa olikin sitten hiiripöllöllä pesä. 5 munaa oli pesässä, mikä on yllättävän paljon tällaisena vuonna, jolloin pöllöistä on vain muutama havainto talven mittaan eikä myyriäkään paljoa ole.
Tarmo löysi karhun makaamasta ilm. tappamansa poronraadon luota Pulkan maastosta. Karhu ehti kuitenkin paeta, ennen kuin mies ehti näkemään. Jäljen leveys 16 cm. Pari muuta raatoa löytyi maastosta, ilveksen tai karhun jäljiltä. Myös ahma oli ollut liikkeellä. TH, karhunjälkikuvat alh. TK
Labels: ahma, hiiripöllö, isokäpylintu, jänis, karhu, koppelo, metso, riekko