Saturday, May 24, 2014

Vesi virtaa / Flowing water

18.5. kuulin Ainijärvellä keltavästäräkin ja Kyörteslammella oli 6 tylliä.

Kemijärvessä oli vesi vähissä talven vähäisten sateiden ja ilm. jokiyhtiön vedenjuoksutusten takia. Pinta oli parisen metriä normaalia alempana, Luusuan seudulla enemmänkin. Kuvat 19.5.

Vettä on kuitenkin tulossa jokien yläjuoksuilla. Yli-Kemillä oli jopa hieman tulvaa, Lipakassa ja Kemihaaralla. Lunta on vielä sulamattakin tuntureilla, vaikka viikossa on tapahtunut paljon. Kelkkakeli loppui muutamassa päivässä ja nyt pääsee hyvin kävelemällä.

Eilisen ja viime yön sateet (26 mm) auttavat myös kovasti Kemijärven vedennousuun. Täällä kevään tilanne on aika lailla normaali. Kuutsjärven pinta on normaalikorkeudella eli siis täynnä. Samoin Ainijärven, josta lähti jäät 22.5. Kuutsjärven vapautumista saadaan odotella vielä ilm. viikon verran, elikkä ollaan hieman myöhässä siitä, mitä on viime vuosina ollut. Muuten tilanne on normaali.

22.5. lämpötila oli ainakin Ainijärven-Kemihaaran alueella 23 astetta, ilm. jopa enemmänkin. Illan ja yön aikana tilanne radikaalisti muuttui, niin että aamulla lämmintä oli vain 1.5 astetta ja sateista, sumuista. Sallassa ja Kemijärvellä oli samaan aikaan parikymmentä astetta lämmintä.

 Myös 23.5. oli sateista ja sumuista ja illalla jopa ukosti. Yön aikana satoi suorastaan kaatamalla äänestä päätellen.

Muuttolinnuista tapasin uusia lajeja tullessani töihin 22.5. seuraavasti: hernekerttu 2 laulavaa välillä Lattuna-Lipakka, sinirintoja yksi. Käenpiika Kemihaaralla. Räystäspääskysiä on tullut jo eri puolille, Ainijärvellä Tarmo näki jo 19.5. Käen Tarmo kuuli 21.5. Myös metsäkirvinen ja rantasipi ovat saapuneet. Kuvassa liro.

Pykäläisessä näin 2 hirveä jängällä ruokailemassa 22.5. Muutamia akkateeriä ja koppeloita oli tien varrella. Aseman pihapiirissä on myös viime päivinä ollut 2-3 koppeloa ja poikametto ruokailemassa. Sammakot ovat aloittaneet konserttinsa Kuutsjärven rannassa ja kimalaisia näkee. Kukat eivät vielä kuki, paitsi Kemijärvellä näin ensimmäiset rentukat. TH

Labels: , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?