Thursday, November 27, 2008

Näätähavaintoja / Observations of Pine Marten

Nyt oli hiljaisempi päivä havaintojen suhteen. Näin yhden teeren, korppeja, kuukkeleita ja tiaisia. Niin ja näädän. Pakeni oravanpesästä, kun kolistelin puuta, jossa oli makuulla 8 m korkeudella. Sain kaksi näätää "komoon" länsipuolella, toinen meni makuulle kivenkoloon.

Sää oli tänään hyvin eilisen kaltainen, mutta aamupäivällä oli kirkasta. TH


P.S. Löysin muuten ilmeisen kanahaukan pesän, jota etsin keväällä turhaan (kanahaukan metsä-juttu). Se oli toista kilometriä länteen siitä paikasta, mistä haukka lähti syöksyyn ja juuri syöksyn suunnassa. En vain osannut hakea ihan niin kaukaa. Pesä näytti uudelta (k).

Wednesday, November 26, 2008

Harvinaisia havaintoja / Rare observations

Ensimmäinen lintuhavainto päivälle oli urosmetso ruokailemassa männyssä Ainijärven ampumaradan eteläpuolella vähän ennen kymmentä. Seuraava havainto olikin jo maakotka lennossa itään päin Puolivälinjängän pohjoispuolella reilun 50 m korkeudessa. Kello oli 10.45.

Vasta toissa päivänä kirjoitin luontopäiväkirjaan listan lajeista, joita ei ole havaittu alueellamme tänä syksynä, ja jopa muutamaan vuoteen. Ja niin tänä päivänä yksi näistä lajeista ilmestyi näkyviin Nuorttiaavan eteläpuolella - pyrstötiainen. Puolenkymmenen yksilön parvi kiirehti eteenpäin luoteen suuntaan klo 11.25, pysähtyen pikaisesti koivuissa, ja taas oli mentävä. Tämä on myöhäisin pyrstötiaishavis näillä seuduin (ed. myöhäisin hav. 14.11.2005).

Eikä näissä vielä kaikki. Lintukurun pohjalla etsiskeli ruokaa puiden alaosista puukiipijä puoli yhden aikaan. Jälleen myöhäisyysennätys Värriöllä (ed. myöh. hav. 30.10.2008)! Jotenkin kiipijä oli vaisun oloinen, ei juuri äännellyt eikä noussut reippaasti runkoja ylös kuten tavallisesti.

Vielä näin koppelon lähtevän männystä kurun itäpuolella, ja seuraavalla kurulla pakeni minua jänis. Harvinainen havainto sekin, koska jänikset ovat olleet vähissä viime aikoina, tosin näin vain pakojäljet. Myös tuoreita hirvenjälkiä oli monessa paikkaa, ja jäljittämäni näätä kulki kymmenisen kilometriä huppuralumessa (kuvassa jäljet Jyppyrävaaran maastossa).

Hannu kävi pitkän lumilinjan. Puolivälinmäen länsipuolella linjan varrelta lähti kiepistä neljä teertä, mustia ainakin suurin osa. Taisivatpa olla ensimmäiset kieppilinnut tälle talvelle. Hyvin tavallinen lumensyvyys oli 37 cm, joten passaa sitä nyt teerienkin lämmitellä lumen sisässä.

Pakkasta oli tänään 10-12 astetta ja lunta sateli pitkin päivää. Tuuli heikosti. TH

Tuesday, November 25, 2008

Jättösarvien aika / The time of leaved antlers







Sää kirkastui jo eilisiltana ja tänään oli puolipilvistä (kuva V1:ltä etelään). Pakkasta oli 10-12 astetta ja tuuli heikosti idän suunnalta. Lumen määrä selviää huomenna lumilinjalla, mutta selvästi enemmän sitä on kuin meidän aseman mittakeppi näyttää (24 cm). Meillähän tuuli vie enimmät lumen sääkopin luota.

Hirvet ovat alkaneet pudottaa sarviaan. Nuorttiaavan eteläpuolella polanteen varrella pisti hangesta sarvi (k), jossa oli kaksi piikkiä. Se oli pudotettu eilen tai toissapäivänä. Parinsadan metrin päästä lähti pakoon hirvi (k), mutta se ei näyttänyt sarvensa pudottaneelta ja oli pieni. Hirvi oli muuten siinä kohdassa, jossa viime syksynä oli jatkuvasti hirviä (kuten luontopäiväkirja kertoi).


Vähän idempänä näätä oli kulkenut yömatkaansa käyden puissa kymmeniä kertoja. Se myös puitti epätavallisen paljon, kuusikossa jopa 40 m. Liekö runsas lumentulo vaikuttanut siihen, koska näätää upotti melko paljon, jopa 20 cm. Lopulta näätä jäi korkeaan kuusikkoon makuulle, mutta paikka ei selvinnyt, varmaan oravanpesä. TH

Monday, November 24, 2008

Myräkkä / Blizzard












Aamuyöstä kuului ryminää rakennuksen länsipäästä. Asia selvisi, kun kävimme aamulla katsomassa. Myrskytuuli oli kaatanut kelon sähköjohdon päälle. Kelo ei onneksi ollut kovin painava, joten se ei katkaissut johtoa, katkonut vain vaijerin säikeitä talon päässä. Pirkon pyykkinarut sen sijaan kärsivät. Moottorisaha vapautti johdon ylimääräisestä painolastista.

Myräkkä jatkui koko päivän, itätuuli hieman laantui, mutta lumentulo lisääntyi. Iltaan mennessä lunta oli satanut parikymmentä senttiä. Paikoin lunta oli puoli metriä vanhan lumen kanssa. Televisiosta näimme, että lumimyrsky oli riehunut koko pohjoisessa Euroopassa, tullen tänne vähän myöhemmin.


Eläinmaailma tuntui pitävän aamulla vapaata myrskyn takia, mutta lähempänä puoltapäivää ainakin ruokintapaikalla oli tiaisia ja kaksi oravaa. Kuukkeleita näkyi vain yksi. Kettu tuli vasta neljän jälkeen illalla talon alta. Se ei siis liikkunut viime yönä ja päivällä ollenkaan.

Pakkasta tänään oli tasaisesti 6-7 astetta. TH
-----
P.S. Piisilän Petri luetteli viime päivien lintuhavaintoja etelä- ja keski-Sallasta: kuusitiaisia, pyrstötiaisia, pähkinänakkeli, harmaapäätikka, pikkutikka, varpuspöllö ja lapinpöllö. Täällä tunturimaissa ei ole havaittu ainoatakaan noista lajeista koko syksynä. Muutenkaan niitä ei ole havaittu täällä vuosiin, varpuspöllöä lukuunottamatta (pesi viime kesänä).

Sunday, November 23, 2008

Huurretta / White frost

Sää oli tänään hyvin eilisen kaltainen. Pakkasta oli vähän toistakymmentä astetta.

Huurretta alkaa kerääntyä puihin tuntureilla (kuva Pulkalta), kuten tähän vuodenaikaan on tavallista. Alempana Saumuristan kuusikoissa (k) huurretta on vain vähän.

Näin tänään vain yhden metson. Homenokka istui näköalapaikalla Haaskaojan itäpuoleisen muristan laessa. Huurteessa on senkin leipäpuu (k).






Tänään näkyi harvinaisen paljon hirvenjälkiä Hirvasjoella ja sen itäpuolella, tuoreita ja vanhoja. Jäljentekijöitä oli ollut ainakin 10, mutta kaikki pysyttelivät piilossa (ihme tämäkin). Jäniksenjälkiäkin oli jättänyt 3-4 pupua. TH

Saturday, November 22, 2008

Matka Tuntsajoelle / A trip to Tuntsajoki-river

Ketturouva Repo tuli aamuyöllä asemalle idän suunnalta (Hannu huomasi tulojäljet). Aamulla se kerjäili syötävää vaatimattomaan tapaansa, mutta päiväksi meni nukkumaan talon alle.

Päivä valkeni harmaana. Sadetta ei juuri ollut ja pohjoistuuli oli heikkoa. Välillä näkyi hieman sinitaivasta, mutta aurinko ei näyttäytynyt. Pakkasta oli vajaat kymmenen astetta.


Kävin Tuntsajoella. Vedenjakajalla istuskeli aamupäivällä metsoparvi männyissä, ruokalevolla. Lintuja oli viisi ja kaikki olivat ainakin toisella vuodella olevia (k). Linnut näkyivät olevan paikalla vielä iltapäivällä (k. alap).
-----
Etelämpää Tuntsan mutkan vaiheilta löytyi nuori uroshirvi. Se oli ruokailupuuhissa itäpuolen katajikkoa kasvavassa metsänreunassa. Nähtyään minut se pökäisi kuusikkoon, minne jäi sitten katselemaan maailman menoa (k). Lähistöltä lähti vielä ukkometso maasta.


Joella oli joitakin isompia sulapaikkoja, mutta vesilintuja niissä ei näkynyt, koskikara sentään. Viime päivien pakkaset olivat jäädyttäneet joen rannoilta, vain keskellä oli avovettä. Paikoin koko joki oli heikossa jäässä. Nivapaikoissa kuului veden liplatusta, mutta muuten jokivarressa ja ympäristön kuusikoissa (k) oli hiljaista.

Kuutsjärven eteläpuolella näki Hannu metson lähtevän puusta. TH
-----
P.S. Vielä viruksista. Viime päivien pakkaset ovat varmaan tappaneet virukset Värriön tietoliikenteestä, jos niitä on sitten ollutkaan. Raskas virustentorjuntaohjelma kyllä hidastaa koneitten toimintaa edelleen.

Friday, November 21, 2008

Kymmenkunta teertä / About 10 Black Grouses




Viimeksi, kun 14.11. menin töistä illalla Kemijärvelle, näin iltapimeässä Jänisaavan kohdalla jäniksen tiellä klo 17.30 aikaan. Kettu juoksi auton edestä läheltä piti tien yli Rovalassa ja vielä kärppä loikki Martilla tien yli. Savukosken poroja lukuunottamatta muuta ei sitten näkynytkään.



Tänä aamuna töihin päin tullessa näkyi pitkästä aikaa teeriä tien varrella. Vuostimossa ilmeisesti pari, ennen Savukoskea uros, ennen Rovalaa lähes 10 yks., etupäässä naaraita (k) ja Rovalassa vielä yksi naaras.
Kuutsjärven eteläpuolella hakoili pari urosmetsoa iltapäivällä.




Lunta oli aseman alueella jo parikymmentä senttiä ja pakkasta Nuorttiaavalla (k) 19 astetta. Aurinko paistoi kauniisti parin tunnin ajan. TH

Thursday, November 20, 2008

Järripeipon (Fringilla montifringilla) kanta vakaa - Brambling population stable

Järripeipon kanta Värriön luonnonpuistossa on vakaa. Sekä pistelaskennan (vasen kuva, ns. sisäpistehavainnot) että sarkalaskennan (oikea kuva) tulokset vaihtelevat vain luonnollisella tavalla. 

Järripeippo on Värriön luonnonpuiston toiseksi yleisin lintu. Kun pajulinnan juhannuskannaksi arvioidaan 3000 paria, arvio järripeipolle on 2032 paria.

Brambling (Fringilla montifringilla) is the secondmost common bird in Varrio Nature Reserve. The population is rather stable based on both point count (left, inner point data)  and block count (right). The Midsummer population estimate for Brambling is 2032 pairs.

Wednesday, November 19, 2008

Niittykirvisen kanta vaihtelee Värriössä - Meadow pipit population fluctuates in Varrio Nature Reserve


Niittykirvinen (Anthus pratensis) oli vuoden 2006 pistelaskennan perusteella Värriön luonnonpuiston viidenneksi yleisin lintulaji. Se havaitaan pistelaskentalinjoilla (vasen kuva, vuodet 1985-2008, ns. sisäpistehavainnot) säännöllisesti, keskimäärin vajaat 10 kertaa vuodessa. Kuntasjoen, Värriöojan ja Puolivälinjängän sarkalaskentareitillä (vuodet 1989-2008, 1990 puuttuu) se havaitaan harvemmin (oikea kuva).

Yhteensä niittykirvinen havaittiin regressiosuorista laskien vuoden 2008 tasolla 11 (11.17) kertaa. Siitä laskien niittykirvisen parimäärä Värriön luonnonpuistossa on 105 paria.

Pistelaskentalinjoilla tapahtui merkillinen hyppäys vuodesta 1992 (7 havaintoa) vuoteen 1993 (20 havaintoa), jonka jälkeen niittykirvisen kanta kääntyi hitaaseen laskuun. Ilmiö lienee sattumaa, sillä sille ei ole toistaiseksi löytynyt selitystä.

Meadow pipit (Anthus pratensis) was number 5 by abundance of Varrio birds in 2006 count, which was based on point count only. Based on 2008 combined point (leftmost photo) and block (right) data Meadow pipit is recorded at 2008 level altogether 11 (11.17) times, which gives the theoretical population size of 105 pairs. 

The population size of Meadow pipit does not show any systematic change as the trendin either case is not statistically significant.


Tuesday, November 18, 2008

Amerikanhaapana - Anas americana - American wigeon (Kalifornian matkalta - from California)

Luontopäiväkirjan toinen kirjoittaja (päätoimittaja) on ollut kuukauden lomamatkalla Kaliforniassa. Sieltä löytyi lintuja tähän vuoden aikaan koko lailla enemmän kuin Värriön luonnonpuistosta tai ylipäänsä Lapista. Lisään luontopäiväkirjaan joitakin lintukuvia lajeista, joita on tavattu myös Lapissa.

Kuvan amerikanhaapana on kotoisen haapanamme vastinlaji Amerikassa. Se pesii mantereen luoteisosassa ja muuttaa talvehtimaan muun muassa Etelä-Kalifornian alueelle (kuva Los Angelesin Balboa -järveltä). Euroopan rannikoilla amerikanhaapana on harhalukuinen harhailija. Se tavataan nykyään vuosittain myös Suomessa.

Lapissa laji on tavattu kolme kertaa:  6.-8.7.1999 Kemijärvellä Kemijärven sellulla, 9.5.2002 Enontekiön Sotkajärvellä ja 23.5.2002 Inarin Ivalojoen suistossa; kaikilla kerroilla kyseessä oli yksinäinen koiras.

The editor in chief of Varrio Nature Diary has been on one month's vacation in California, observing birds on the other side of the ocean (and the continent). I will add here some photos of birds, which are found also in Finnish Lapland.

This American wigeon was photographed on Balboa lake in Los Angeles. American wigeon has been observed in Finnish Lapland three times. 


Monday, November 17, 2008

Jalohaikara - Egretta alba - Great egret (Kalifornian matkalta - from California)

Jalohaikara on Etelä-Kalifornian vesillä yleinen laji. Sen tunnistamisen viimeinen tarkistettava kohta on musta juova silmän alla. Kuvan yksilö Balboa -järvellä Los Angelesissa.

Jalohaikara on tavattu Lapissa ensimmäisen kerran 21.6.1979 Inarin Menesjärvellä ja sen jälkeen toistakymmentä kertaa. Viimeisin havainto on Rovaniemeltä, Ounasjokisuistosta 2.6.2008 (Tiira -tietokanta) .

Great egret is commonly found around Los Angeles; the photo is from Balboa lake.

In Finnish Lapland Great egret was observed for the first time on 21.6.1979 in Inari. After that it has been seen over 10 times. The last observation is from Rovaniemi, on 2.6.2008.

Sunday, November 16, 2008

Lapasorsa - Anas clypeata - Northern shoveler (Kalifornian matkalta - from California)

Lapasorsa on pohjoisella pallonpuoliskolla laajalle levinnyt lajia. Sen englanninkielinen nimikin - Northern shoveler - kertoo pohjoisesta lapioijasta. Kuvan naarasyksilö ui Malibun laguunilla Los Angelesissa.

Lapasorsa pesii säännöllisesti Lapissa, mutta sen pesivä kanta on alle 100 paria. Värriön luonnonpuistossa lapasorsaa ei ole vielä havaittu.

Northern shoveler is found in the northern waters both in Europe and North America. This female specimen was swimming in the Malibu Lagoon of Los Angeles. 

Northern shoveler nests regularly in Finnish Lapland, but its nesting stock is under 100 pairs. The species has not yet been observed in Varrio Nature Reserve.

Saturday, November 15, 2008

Tundrakurmitsa - Pluvialis squatarola - Black-bellied plover (Kalifornian matkalta - from California)

Tundrakurmitsa on arktinen kahlaaja sekä Euroopan että Pohjois-Amerikan puolella. Kaliforniassa se on yleinen talvehtija meren rannikolla, sekä hiekkarannoilla että murtovesilaguuneissa. Kuvan yksilö löytyi Malibun laguunilta.

Tundrakurmitsa muuttaa Suomen yli Pohjois-Venäjälle hyvin nopeasti toukokuun lopulla. Siksi lähes kaikki havainnot ovat syysmuutolta. Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueella tundrakurmitsa on havaittu 15 kertaa, joista keväthavaintoja on vain kaksi.  Värriön luonnonpuistossa tundrakurmitsaa ei ole vielä havaittu.

Black-bellied plover is a common winter resident on Los Angeles coast (from July to May). this specimen was photographed in Malibu Lagoon State Beach.

Thursday, November 13, 2008

Korppimuotokuvia Kaliforniasta - Common raven in Californian portrait

Tavallinen korppi (Corvus corax) on myös Kalifornian erämaaseuduilla yleinen haaskalintu. Kuvien korppi on kuvattu Mojaven autiomaan etelälaidalla, Ludlowin etappipaikan motellin pihalla. Sikäläiset korpit tuntuvat suomalaisia serkkujaan röyhkeämmiltä, ja niitä pääsee kuvaamaan läheltä.

Korpin sopeutuminen on ällistyttävä. Värriön luonnonpuiston liepeillä se lentää 40 asteen pakkasessa. Mojaven autiomaassa se lentää 40 asteen kuumuudessa.

Common raven (Corvus corax) is found as wilderness species both in Europe and in North America. This specimen was photographed in Ludlow, south of Mojave desert. The adaptation of Common raven to climatic extremes is astonishing. In Varrio Nature Reserve it flies in the coldness of -40 degrees, in Mojave desert in the heat of +40 degrees (Celcius -scale).

Wednesday, November 12, 2008

Pulmussirri - Calidris alba - Sanderling (Kalifornian matkalta - from California)

Pulmussirri on Kalifornian rannikoilla yleisimmin havaittavia talvikahlaajia. Se ruokailee parvina levottomasti rannalle ajautuneen merilevän seassa (katso ruokailua videolta).

Pulmussirri muuttaa maamme yli keväällä nopeasti pesimään Pohjoisen Jäämeren tundrarannikolle. Syysmuutolla sillä on enemmän aikaa pysähtyä maahamme. Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueella pulmussirrin havaintoja on silti vain kolme: kaksi kertaa Rovaniemellä (22.-23.9.2008) ja kerran Posiolla (16.7.2007).

Sanderling (Calidris alba) is one of the most common winter waders on the Californian coast. See also video on feeding birds. The site is Mission Bay in San Diego.

Tuesday, November 11, 2008

Hiljaista ja pimeää / Silent and dark


Tänään kuljin soseessa, n. 15 km. Lämmintä alle asteen verran ja pilvet olivat paksut. Hiljaista oli ja pimeätä.

Luontohavaintoja tuli muutama: lapintiaisia parvi, muutama korppi (k), 3 koppeloa ja metso. Nyt löytyi jäniksenjäljetkin Hirvasjoen (k) takaa. Yhdet tuoreet hirvenjäljet näin. TH

Monday, November 10, 2008

Saukirkolla / A trip to Savukoski

Kävin Savukoskella. Räntää ja vettä satoi koko päivän.

Kemijoki oli osaksi jäässä, osaksi sula (k). Vesilintuja ei näkynyt, mutta voi olla vielä joku koskelo jossain.

Matkan varrella näin 2 korppia ja muutaman poron. TH

Sunday, November 09, 2008

Hangen pinnalta / On the snow

"Täällä näkee eläimiä hyvin harvoin", sanoi Hannu kävellessämme polkua Rakitsan itäpuolella 10. aikaan.

"Vastahan me näimme teeren", vastasin.
"No, lintuja nyt joskus näkee", korjasi Hannu.

Emmepä aavistaneetkaan, että samaan aikaan 2-300 m päässä saman polun varrella oli näätä syömässä koppelon jäänteitä. Jos olisimme kävelleet eteenpäin polkua tarpeeksi, olisimme mahdollisesti nähneet näädän karkaavan koppelon roippeilta. Lunta oli vielä toistakymmentä senttiä ja näin ei olisi kuulunut askeltemme ääniäkään, joten mahdollisuudet olisivat olleet hyvät näädän näkemiseen.

Osuimme kuitenkin näädän jäljille vähän ennen sitä paikkaa, ja lähdimme seuraamaan. Ennen koppelon roippeita (k) näätä oli hässäköinyt, ja se varmaan huomasi meidät tutkiessamme jälkiä, paeten huomaamattamme. Näin harvinainen tapaaminen jäi toteutumatta.

Hirvasjoella oli tuoreita hirvenjälkiä, 3-4 elukkaa oli liikkeellä. Myös minkinjäljet oli ylävirtaan. Hirvasjoen takana taas lumikko oli jäljistä päätellen kantanut myyrän kaatuneen puun alle ja jäänyt itsekin sinne komoon (k). Kärpänjälkiä oli siellä täällä.
-----
Kävelimme kaikkiaan reilut 15 km ja yhtään jäniksenjälkeä ei näkynyt. Kanalinnuista näkyi 2 koppeloa, naarasteeri ja riekko. Lisäksi 3 lapintiaista ja 3 korppia, ellei lasketa pihapiirin eläimiä.

Hyönteisiä oli aika runsaasti liikkeellä, ottaen huomioon, että lunta oli jo 10-15 cm. Lämpötila oli kuitenkin nollan vaiheilla. Hankisääskiä lenteli siellä täällä (koppelonjäännekuvassa yksi) ja jotain muitakin hyönteisiä oli lumella. Löytyi vielä n. tuuman mittainen toukka (k), jollaisen olen nähnyt ennenkin marraskuun suojasäillä - varmaan pudonnut jostain puusta. TH



Saturday, November 08, 2008

Jänisojalla / On the creek Janisoja

Tulin illalla Kemijärveltä Ainijärvelle ja asemalle. Matkan varrella näkyi vain jänis Jänisojalla ennen Tulppiota ja muutama poro lähellä Ainijärveä.

Etelä-Sallassa ajaessani klo 17. maissa näin Karhujärvellä tien yli lentävän pöllön (hiiri- tai helmipöllö). Täällä Värriön seudulla pöllöjä ei ole näkynyt pariin kuukauteen. TH

This page is powered by Blogger. Isn't yours?