Wednesday, November 26, 2008

Harvinaisia havaintoja / Rare observations

Ensimmäinen lintuhavainto päivälle oli urosmetso ruokailemassa männyssä Ainijärven ampumaradan eteläpuolella vähän ennen kymmentä. Seuraava havainto olikin jo maakotka lennossa itään päin Puolivälinjängän pohjoispuolella reilun 50 m korkeudessa. Kello oli 10.45.

Vasta toissa päivänä kirjoitin luontopäiväkirjaan listan lajeista, joita ei ole havaittu alueellamme tänä syksynä, ja jopa muutamaan vuoteen. Ja niin tänä päivänä yksi näistä lajeista ilmestyi näkyviin Nuorttiaavan eteläpuolella - pyrstötiainen. Puolenkymmenen yksilön parvi kiirehti eteenpäin luoteen suuntaan klo 11.25, pysähtyen pikaisesti koivuissa, ja taas oli mentävä. Tämä on myöhäisin pyrstötiaishavis näillä seuduin (ed. myöhäisin hav. 14.11.2005).

Eikä näissä vielä kaikki. Lintukurun pohjalla etsiskeli ruokaa puiden alaosista puukiipijä puoli yhden aikaan. Jälleen myöhäisyysennätys Värriöllä (ed. myöh. hav. 30.10.2008)! Jotenkin kiipijä oli vaisun oloinen, ei juuri äännellyt eikä noussut reippaasti runkoja ylös kuten tavallisesti.

Vielä näin koppelon lähtevän männystä kurun itäpuolella, ja seuraavalla kurulla pakeni minua jänis. Harvinainen havainto sekin, koska jänikset ovat olleet vähissä viime aikoina, tosin näin vain pakojäljet. Myös tuoreita hirvenjälkiä oli monessa paikkaa, ja jäljittämäni näätä kulki kymmenisen kilometriä huppuralumessa (kuvassa jäljet Jyppyrävaaran maastossa).

Hannu kävi pitkän lumilinjan. Puolivälinmäen länsipuolella linjan varrelta lähti kiepistä neljä teertä, mustia ainakin suurin osa. Taisivatpa olla ensimmäiset kieppilinnut tälle talvelle. Hyvin tavallinen lumensyvyys oli 37 cm, joten passaa sitä nyt teerienkin lämmitellä lumen sisässä.

Pakkasta oli tänään 10-12 astetta ja lunta sateli pitkin päivää. Tuuli heikosti. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?