Sunday, November 09, 2008

Hangen pinnalta / On the snow

"Täällä näkee eläimiä hyvin harvoin", sanoi Hannu kävellessämme polkua Rakitsan itäpuolella 10. aikaan.

"Vastahan me näimme teeren", vastasin.
"No, lintuja nyt joskus näkee", korjasi Hannu.

Emmepä aavistaneetkaan, että samaan aikaan 2-300 m päässä saman polun varrella oli näätä syömässä koppelon jäänteitä. Jos olisimme kävelleet eteenpäin polkua tarpeeksi, olisimme mahdollisesti nähneet näädän karkaavan koppelon roippeilta. Lunta oli vielä toistakymmentä senttiä ja näin ei olisi kuulunut askeltemme ääniäkään, joten mahdollisuudet olisivat olleet hyvät näädän näkemiseen.

Osuimme kuitenkin näädän jäljille vähän ennen sitä paikkaa, ja lähdimme seuraamaan. Ennen koppelon roippeita (k) näätä oli hässäköinyt, ja se varmaan huomasi meidät tutkiessamme jälkiä, paeten huomaamattamme. Näin harvinainen tapaaminen jäi toteutumatta.

Hirvasjoella oli tuoreita hirvenjälkiä, 3-4 elukkaa oli liikkeellä. Myös minkinjäljet oli ylävirtaan. Hirvasjoen takana taas lumikko oli jäljistä päätellen kantanut myyrän kaatuneen puun alle ja jäänyt itsekin sinne komoon (k). Kärpänjälkiä oli siellä täällä.
-----
Kävelimme kaikkiaan reilut 15 km ja yhtään jäniksenjälkeä ei näkynyt. Kanalinnuista näkyi 2 koppeloa, naarasteeri ja riekko. Lisäksi 3 lapintiaista ja 3 korppia, ellei lasketa pihapiirin eläimiä.

Hyönteisiä oli aika runsaasti liikkeellä, ottaen huomioon, että lunta oli jo 10-15 cm. Lämpötila oli kuitenkin nollan vaiheilla. Hankisääskiä lenteli siellä täällä (koppelonjäännekuvassa yksi) ja jotain muitakin hyönteisiä oli lumella. Löytyi vielä n. tuuman mittainen toukka (k), jollaisen olen nähnyt ennenkin marraskuun suojasäillä - varmaan pudonnut jostain puusta. THComments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?