Saturday, April 30, 2011
Elämää pitkospolun varrella / Life by the cause-way
Palokopin luona pitkossillan vierellä näkyi aamuvarhaisella koppelo (k). Lähistöllä oli toinenkin ja linnut röpisivät puihin vähän matkan päähän. Illalla oli saunan luona taas kaksi koppeloa.
Puolivälinmäen kuusikossa jutteli laulurastas aamupäivällä. Kuului myös punakylkirastaan laulua ja muuttavan peipon "jyp". Myös iltasaunalle kuului laulurastaan laulua.
Tarkastin kirjosiiven pesän, jossa oli munia aikaisemmin. Nyt pesä oli tyhjä. Kuukkelit?
Kävin myös kuukkelin pesällä. Siellä oli 3 parin päivän ikäistä poikasta. Emo käväisi pesällä, mutta ei jäänyt lämmittämään poikasia.
Matkalla hoksasin myyrän pitkoksilla Värriöojan luona. Lyhyt häntä ja punertava väritys kertoivat kysymyksessä olevan punamyyrän (k).
Sitten tarkastin Ykkösen kaakkoispuolen kirjosiiven pesän, jossa oli keskenkasvuisia poikasia viimeksi 3 pv sitten. Sekin oli tyhjä. Ilmeisesti kuukkelit taas asialla.
Vielä tarkastin tästä parin sadan metrin päässä viikko sitten matalalta kuusesta löytämäni kirjosiiven pesän, jonka arvelin olevan rakenteilla ja emon hylänneen. Kun löysin pesän, emo lähti pesästä. Olin maassa suksilla. Lähdin pois, ettei sitä hylättäisi. Nyt kuitenkin pesästä katsoi iso poikanen, joten olin tehnyt väärän diagnoosin. Linnut kävivät ruokkimassa ja luulen poikasia olevan enemmänkin. TH
Labels: kirjosiipikäpylintu, koppelo, laulurastas, punamyyrä
Friday, April 29, 2011
Matkan varrelta / By the trip
28.4. aamulla 8.30 lähti merikotka puusta Ainikuusikossa. Lintu oli esiaikuinen ja rengastettu värirenkailla ( oik. ylh. valko-musta, vas. puna-sini nähdäkseni). Lintu lensi lounaaseen päin.
Ainijärvellä tuli kettu pihan laidalle. Se oli jo vaihtamassa pukua ja aika hallava, näytti nuorelta. Liekö sama, joka kävi aseman pihalla talvella, saman näköinen. Kettu katseli lumipenkan päältä vähän aikaa ja jatkoi sitten hankea pitkin Ainikuusikkoon.
Västäräkki lennähti autokatoksen räystäälle, kevään ensimmäinen. Ainikuusikossa kuulin niittykirvisen, ja pohjansirkun laulua.
Rovalan kohdalla Kemijoessa ui 4 koirasisokoskeloa.
29.4. aamulla 7. jälkeen näin kaksi täysin valkeata jänistä lumettomalla pellolla. Kemijärvellä ei ole enää lunta juuri missään. Pelkosenniemellä oli taas jänis pellolla puvussa, jossa näkyi jo hieman tummia kohtia. Tällaiset valkeat jänikset joutuvat helposti vaikkapa merikotkan saaliiksi.
Matkalla Ainijärvelle oli tien varrella 7 koppeloa, joista yksi yliajettu. Yksi koppeloista oli rypemässä tien ojan takana Suurkovanselän kohdalla iltapäivällä. Teeriä oli kaksi + useita soitimella Sokanaavalla.
Tulppiossa 4 kurkea lensi korkealla kohti koillista. Loitsanlammelle oli tullut puolenkymmentä sinisorsaparia, 2 uiveloparia, joutsenpari ja telkkäpari. Huomionarvoista oli se, että telkkiä oli vain 2, tosin näin telkkäparin Siikamukassa ja yksinäisen naaraan Rovalassa Kemijoessa. Joki muuten oli paria paikkaa lukuunottamatta jo vapaa jäistä.
Suurkovanselästä pohjoiseen lensi piekana iltapäivällä. TH
Labels: jänis, kettu, koppelo, kurki, merikotka, niittykirvinen, piekana, pohjansirkku, sinisorsa, teeri, telkkä, uivelo, västäräkki
Thursday, April 28, 2011
Viikon varrelta / During the week
Tarmo on taas kunnostautunut poronraatojen löytäjänä. Työjaksollaan hän löysi kolme uutta tapausta, ainakin ahman tekemä oli yksi.
Riistakamerat ovat toimineet huonosti ja ainakin karhu on jäänyt kuvaamatta.
Lintuhavaintoja Tarmolla on 2 sepelkyyhkystä Ainijärvellä 21.4. Joutsenen jälkiä oli tuntsajoella 23.4. Samana päivänä tuli harakka asemalle ja on ollut sen jälkeen monenea päivänä. Kulorastas näkyi 25.4. 28.4. lensi sinisorsapari Yli-Nuortilla itään.
Riekkoja Tarmo on nähnyt useampana päivänä ja saanut niistä kuviakin ja myös koppelosta. Maisemakuva on Kynsivaarasta lounaaseen.
Säät ovat olleet suosiollisia viime aikoina. Yöllä on pakastanut sopivasti ja päivällä on aurinko vähän sulatellut hankia, mutta hiihtokeliä on ollut ja on edelleen. TH, TK, kuvat TK
P.S. 29.4. Tarmo näki 2 metsähanhea Kyörteislammen luona matkalla koilliseen yhdentoista aikoihin.
Labels: harakka, joutsen, karhu, koppelo, kulorastas, metsähanhi, riekko, sepelkyyhky, sinisorsa
Wednesday, April 27, 2011
Uusia muuttolintuja / New migrating birds
Lumet ovat hävinneet Kemijärveltä ja kohta ovat jäätkin. Yli-Kemillä lunta jo löytyy ja jäät ovat osaksi joesta lähteneet. Yli-Nuortti on jo tyhjä jäistä.
Arvosjoella näin kevään ensimmäiset metsähanhet, myös tavi oli saapunut sinne. Kalalokki liihotteli jokivartta ylös.
Lattunassa tanssi kurkipari rimpisuolla. Kyörtesselässä näin koirastuulihaukan. Järripeippoja näkyi Ainijärveltä lähtien ja Yli-Nuortin koivikossa kävi aika surraus. Ainikuusikossa lähti räkättirastas ja punakyljet lauloivat iltapäivällä seudulla.
Venäjän puolelle Lapin luonnonpuiston Tsunaan saapui laulurastas 25.4., samoin telkkä. Sinisorsa oli nähty jo ainakin viikko aikaisemmin. Telkkien vähyys on siellä pantu merkille, mikä näkyy kyllä Savukoskellakin.
Tsunassa käy erikoinen vieras ruokintapaikalla - näätä. Väki on opettanut sen syömään lepää. Näätä käy ruokailemassa vain hämärissä ja yöllä, mikä vaikeuttaa sen valokuvaamista. TH
P.S. Pajusirkun näin myös.
Labels: järripeippo, kalalokki, kurki, punakylkirastas, räkättirastas
Friday, April 22, 2011
Sarvipöllöjä Itä-Lapissa / Long-eared Owls (Asio otus) in eastern Lapland
Sarvipöllö on laji, joka on esiintymisessään laikuittainen ja täällä pohjoisessa melko harvinainen. Minä en ole sitä koskaan tavannut, en täällä enkä muuallakaan. Kuulin, että Sallan Salmivaarassa on pesinyt näitä otuksia ainakin muutamina vuosina. Myös tänä vuonna niitä on siellä tavattu. Ohikulkumatkalla päätin poiketa, jos pääsisi näkemään.
Sen verran varmaa oli pöllön esiintyminen eräässä pihapiirissä, että linnun löysimme pienen etsiskelyn jälkeen. Pöllöjä osoittautui olevan kaksi, ja myöhemmin kuulin niitä olleen kolmekin. Sarvipöllöt pitivät soidinta ja ne olivat varanneet männyssä olevan harakanpesän pesäpaikakseen. Ne huhuilivat aamupäivällä, ja vaikka olivat aika piilottelevaa sorttia, niin näkemään niitä pääsi ja jonkin kuvankin sain.
Sarvipöllöt pesivät yleensä ihmisasutuksen tuntumassa. Ne tarvitsevat peltoja metsästysmaastoksi, metsiköitä suojapaikoiksi ja vanhoja harakan tai variksen pesiä pesäpaikoikseen. Tällaista sopivaa asuinaluetta Itä-Lapissa Salmivaaran lisäksi on Pelkosenniemen Saunavaarassa, jossa on kuulemma myös tavattu sarvipöllöja tänä keväänä. Nyt kun täällä pohjoisessa on hyvä myyrävuosi, niin näitä myyränpyytäjiä esiintyy normaalia enemmän ja voi löytyä muualtakin. Värriön luonnonpuistossa sarvipöllölle ei kuitenkaan ole sopivaa pesimismaastoa ja niitä voi nähdä täällä korkeintaan satunnaisesti. TH
Labels: sarvipöllö
Wednesday, April 20, 2011
Yöllä ja päivällä / At night and in the daytime
Kävin alkuyöstä kuuntelemassa yön ääniä, kun sattui sopivan tyyni ja kuulas sää. Matkaa tuli yhteen kertaan kelkalla ajettuna n. 18 km, kahteen kertaan enemmän, mutta mitään uutta ei kuulunut.
Pöllöjä kuulin 9 yksilöä. Asemalla huuteli helmipöllö koko ajan, silloin kun olin kuulolla klo 22-2.15. Ykkösen luoteispuolella veräjällä oli myös helmipöllö, samoin Lintukurun suunnassa veräjältä pohjoisen suuntaan. Ainijärven harjulta kuului myös puputus, samoin Puolivälinmäeltä (päiväpöllö).
Asemalta itään kuului helmipöllö Raippavaaran itäpuolelta ja toinen Kynsivaaran itäpuolelta. Niiden välissä Tippaojan varrella piippaili varpuspöllö. Sen piippailu kuului ainakin kilometrin päähän, kauemmas kuin helmipöllöt. Kynsivaaran itäpuolella kuulin myös hiiripöllön pulinan, mutta vain yhden kerran. Se jäi vähän arveluttamaan, mutta toisaalta ääni oli selvä.
Kuulin myös riekkoja. Pitkälläjängällä päkätti uros. Nuorttiaavan pohjoispuolen rinteeltä kuulin kaikkiaan puolenkymmentä urosta ja kaksi naarasta.
Muita ääntelijöitä ei yön hämyssä kuulunutkaan, porojen hangella rahistelua lukuunottamatta. Kirkastaivainen pikkupakkasyö ei ollutkaan aivan pimeä, vaan auringonkajo pohjoistaivaalta valaisi maisemaa. Siinä maisemassa oli kaamoksen tuntu.
Päivän valjettua tein pitkän lumilinjan. Siellä lunta oli vajaa puoli metriä ja keli hyvä hiihtohanki. Lunta alkoi sataa puoliltapäivin ja sadetta riitti iltaan asti. Lämpötila oli hieman nollan yläpuolella. Tuuli edelleen voimakkaasti edellispäivien tapaan, vaikka yöllä aivan tyyntä olikin.
Lintuhavaintoja tuli seuraavasti: pikkukäpylintuja 27, kirjosiipiä 7, urpiaisia 18, vihervarpusia 14, taviokuurnia 5, viherpeippoja 3, hömötiaisia 1, lapintiaisia 2, talitiainen 1, kuukkeleita 1, korppeja 1, koppelo 1 ja myös 1 helmipöllö (päiväpöllö). Linjan ulkopuolella tapasin pyyn, naarasteeren, riekkoparin ja tilhiä, mitkä olivat kevään ensihavainto Värriö 1:llä.
Linjan varrelta löysin pikkukäpylinnun pesän koivusta, mikä on minun eka havainto koivusta. Näiden havulintujen pesiminen lehtipuuhun on erikoista. Pesä oli 4 metrin korkeudella oksan haaran päällä ja naaras hautoi. Maasto oli harvaa mäntyvaltaista sekametsää, katajainen rinne. Pesä oli muuten vain reilun 20 m päässä ensimmäisestä löytämästäni pikkukäpylinnun pesästä helmikuulta. Pesähän tuhoutui ilm. lumien alle. Luulen tämän olevan sen parin uusintapesä. Lumiongelmaa ei ainakaan tule.
Tarkastin myös kuukkelin pesän. Siellä oli 3 munaa. Ketään vanhempia ei ollut kotona, joten kutsumattoman vieraan oli hyvä pistäytyä. TH
Tuesday, April 19, 2011
Helmipöllön saloilla / Secrets of Tengmalms Owl
Päiväpöllö puputteli taas aamupäivällä Puolivälinmäen eteläpuolella. Päivänvalo ja kova luoteistuuli eivät sitä estäneet.
-----
Hiihtelin lähemmäksi karkeaa hankea pitkin. Yöllä oli hieman pakastanut eikä päiväkään paljon hankea sulattanut.
Löysin pöllön opastamana lahokuusessa 7 m korkeudella olevan tikankolon, jonka reiästä näkyi höyhen. Se oli hyvä merkki. Lähistöllä liikehti taviokuurnapari levottomana. Niillä oli päälaen höyhenet pörröllään ja ne kävivät vuorotellen kuusessa n. 5 m korkeudella. Ei ne varoitelleet, mutta jotain mielenkiintoista niillä kuusessa oli. Pöllöhän siellä oli, mutta olipa piilossa oksien takana.
-----
Sitten pöllö alkoi taas puputtaa. Taviokuurnat häipyivät vähin äänin paikalta. Antaa puputtajan olla, eipä siitä taida vaaraakaan olla.!
Seurattuani vähän aikaa pöllön edesottamuksia, se siirtyi tuulenpuuskan takia rungon toiselle puolelle. Vähän aikaa ujosteltuaan se alkoi vaimeasti puputtaa ja lopulta antoi tulla aivan normaalilla voimal
la. Liekö se vielä naarasta
saanut tulemaan luokseen, mutta kelpaahan tuo yleisöksi tuokin hangella kahistelija. Minä sain kuulla ja nähdä helmipöllön puputuksen, ja vielä valokuviakin tapauksesta, joten olipa hieno, salainen pikku konsertti kuusikon kätköissä.
Puunkolo, jossa höyhen oli, ei ollut kuin reilun kymmenen metrin päässä pöllöstä. En alkanut kiipeämään, vaan pitää käydä jonkin ajan päästä tutkimassa tilannetta uudelleen.
Päivän muista havainnoista mainittakoon kaksi yksinäistä muuttavaa peippoa helmipöllön metsässä.
Ennen iltayhdeksää hypähti jänis vauhtiin saunarannasta. Pajukon luo se pysähtyi kuuntelemaan. Tämä oli nyt se eilisiltainen pupu, joka ei puputa. Tai en ainakaan ole kuullut sen puputtavan. TH
P.S. Tämä blogin järjestäminen on mennyt viime aikoina aivan mahdottomaksi. En tiedä, mitä on tapahtunut, mutta joku on kai käsitellyt ohjelmia niin, että blogi käyttäytyy kummallisesti.
Labels: helmipöllö, jänis, peippo, taviokuurna
Monday, April 18, 2011
Luoteistuulella / In the north-western wind
Tuuli oli kääntynyt luoteeseen ja aamulla satelikin lunta. Kolea tuuli muuttui päivän kuluessa myr
skyisäksi. Lämpöä oli pari-kolme astetta nollan yläpuolella.
Riekkoja tuntuu olevan mukavasti. Tänäänkin näin kaksi paria ja kaksi yksinäistä urosta länsi- ja itäpuolella. Jos pesintä onnistuu, niin riekkokanta on jo ainakin lähellä normaalia.
Pulkan itäpuolella näin pyyparin.
Kirjosiipinaaras rakensi vielä pesää Puolivälinmäellä. Pesä alkaa olla valmis, mutta vielä pitää viimeistellä. Kuvissa koiras ja pätkä honkaa Petäjärinteellä.
Helmipöllö huhuili taas päiväsaikaan Puolivälinmäen maisemissa. Nyt ääni kuului yhdentoista maissa - tuulessa. TH
Labels: kirjosiipikäpylintu, pyy, riekko
Sunday, April 17, 2011
Vaalipäivänä / On the election day
Vaalipäivän sää oli edellisten päivien kaltainen, vähän enemmän kylmäsi yöllä kuin ed. yönä. Päivällä oli muutama aste lämmintä, mutta lounaistuuli oli kova. Liekö sieltä vettä tulossa!
Aamuseitsemältä ulkona käydessä kuulin peukaloisen säkeen kurusta. Sieltä se on eka peukaloinen useimmiten ennenkin kuulunut, nyt vain muutaman päivän etuajassa. Myös koiraspeippo tvinkkaili pihapuissa samalla kuulumalla.
Ainijärven matkalla koppelo käveli hangella Pitkänjängän päässä (k) ja itse Ainijärvellä kuului peipon säe. Autokatoksen vierellä peltomyyräpari riiteli ja toinen pääsi kuvaankin.
Puolivälinmäen kirjosiipi rakensi edelleen, mutta tahti oli huomattavasti hidastunut. Nyt naaras kantoi sisustustarvikkeita.
Pari päivää sitten löysin ed. pesän lähimaastosta kirjosiiven reviirin. Naaras ei vain silloin suostunut menemään pesään, joten haudonta ei ollut vielä alkanut. Tänään löysin pesän naarasta seuraamalla ja nyt jäätiin jo hautomaankin (k). Munia oli jo peräti 3, minä arvelin kahta. Pesä oli 7 m korkeudella kuusen latvaosassa 3 kuusen ryhmässä. Kaikki kuuset olivat sellaisia, että niihin on kuukkelin vaikea istua. Kuukkeleita pyörikin lähipuissa useaan otteeseen seuratessani pesintää ja on mielenkiintoista nähdä, löytävätkö ne jossain vaiheessa istumapaikan tai pesän jollain tavoin.
Kuulin helmipöllön puputusta Puolivälinmäeltä kahdentoista ja kahden jälkeen auringonpaisteessa. Riekkoparikin pakeni minua mäen päällä.
Kävin tarkastamassa Yli-Nuortin sulapaikat, mutta vesilintuja ei vielä ollut.
Iltamyöhäällä oli valkea pupu saunarannassa ja helmipöllö puputti Kotovaaran puolella. Pupu ei siis puputtanut vaan pöllö. Se oli jo toinen pöllö tälle päivälle. TH
Labels: helmipöllö, jänis, kirjosiipikäpylintu, koppelo, peippo, peukaloinen, riekko
Saturday, April 16, 2011
Papuoivan maastoissa / By the fell Papuoiva
Sää pysyi lämpimänä. Yöllä kävi hieman nollan yläpuolella ja satoi räntää, mutta aamulla paistoi aurinko ja oli pari astetta lämmintä. Keli pysyi pehmeänä. Kuten sanoi tänään poromies, että "näyttää siltä, että ku se tänä talavena jollekki alakaa, nii sitä riittää".
Tunturin kirjosiiven pesässä olivat poikaset kuoriutuneet eilen. Näin totesin aamulla pesällä käydessäni. Saimme siis hautomisajan parin päivän tarkkuudella. Toivottavasti poikaset pääsevät lentoon.
Saun kuruilla korppi lähti lentoon kallionkielekkeen pesästä. Siinä se pesi viime vuonnakin.
Papuoivan (k) eteläpuolella näin pari-kolme hirveä (kuvassa myös 2 poroa).
Karhu oli löntystellyt rajanvarren polannetta kilometrikaupalla, ilm. toissayönä. Sudet olivat käyneet haaskalla, mutta kamerat eivät olleet kuvanneet, mikä on aika tyypillistä riistakameroille.
Riekkoja näin 2 paria (k) ja yhden yksinäisen päivän mittaan. Nuoria metsoja näin 2 Kotovaaran itäpuolella. TH
Friday, April 15, 2011
Eri puolilla Puolivälinjänkää / On different sides of the mire Puolivalinjanka
Hullu metso ei olekaan kuollut, kute
n jo luulimme, vaan täysissä voimissa. Vaikka sitä ei ole koko talvena tavattu, niin ny
t se oli
Pommituskukkulain soitimella. Metso kävi taas kimmppuun kuten ennenkin. Näin totesin aamupäivällä paikalla käydessäni. Metsolla on tietty alue, jota se puolustaa. Sen ulkopuolelle se ei tule, vaikka sitä houkuttelisi. Alueen sisällä metso taas ei siedä tunkeilijoita.
Puolivälinjängän itäpuolen käpylintualueella taitaa olla kaikki loput pesät ryöstetty. Hiljaiselta vaikutti pikkukäpylinnun ja kirjosiiven korkealla pesäpaikalla. En tarkemmin katsonut vielä yhtä pikkukäpylinnun pesää, mutta ei sieltä ääniä kuulunut. Hylätyn pesän kirjosiipipari asustelee edelleen reviirillä, mutta pesää niillä ei näytä olevan. Kuukkeli sen sijaan rakentaa alueelle. Sillä oli sisustusvaihe menossa.
Puolivälinmäen kuukkelinpesästä näkyi punertava pyrstö sojottavan, joten siellä haudonta etenee.
Lähistöltä sähkölinjan varrelta (taas) tapasin pesää rakentavan kirjosiipiparin. Nämä olivat valinneet pesäpaikakseen kuusen latvan 11 m korkeudelta. Kuusen latva oli täynnä käpyjä. Vaikka kävyt olivat avautuneita, niin jonkin verran siemeniä niihin on jäänyt, ja voi sanoa sapuskan olevan lähes nokan ulottuvilla. Linnut vain joutuvat puolustamaan puunlatvaa muita ruokailijoita vastaan, nyt urpiainen yritti kovasti päästä paikalle, mutta koiraskirjosiipi ajoi sen pois.
Myös minä näin variksen täällä. Se lensi käpylinnun pesän ylitse. Muita havaintoja olivat vihervarpuset siellä täällä ja vaeltava talitiainen Puolivälinmäellä.
Näin myös oravan hyppäävän puusta toiseen em. maisemissa. TH
Labels: kirjosiipikäpylintu, kuukkeli, metso, orava, varis, vihervarpunen
Thursday, April 14, 2011
Rajan varressa / By the boarder
Kelit on olleet aika pehmeät, tosin viime yönä oli puolenkymmentä astetta pakkasta ja teki hiihtohanget. Paivällä oli taas saman verran lämmintä ja iltapäivällä hanki alkoi olla jo aika löysää. Maantie oli vetinen ja rapainen, varsinkin Ainijärvi-T
ulppio väli.
Tarmo on kuitenkin ollut maastossa petojen jäljillä. Poronraatoja on löytynyt 10, osa vanhoja talvellisia, löytämättömiä. Joitakin on syntynyt viime päivinäkin, mm. sudet ovat tappaneet yhden poron (3 k, 1 kuvassa myös riistakamera raadolla). Ilmeisesti ahma on syyllistynyt muiden tappamiseen.
Vanhemmissa näkyi merkkejä ilveksen teoista.
Muita havaintoja ovat mm. hirvet, joita on näkynyt Papuhaaroilla nyt jo mukavasti. Muutama kaksoisvasaporukka on ollut (kuten oik. kuvassa). Tänään Tarmo löysi hirven lapiosarven (k) Pulkan maastosta, ei kaukana paikasta, josta pari vuotta sitten löysin useampia lapioita pieneltä alalta. Sarven oli karhu kaivanut hangesta. Kuvissa karhun jäljet, kun se tuli läpi poroaidasta. Toisessa
kuvassa susien vastaavat jäljet.
Helmipöllö on ollut useana yönä äänessä. Keskiviikkona puputusta kuului myös päivällä 11-12. aikaan Ykkösen länsipuolelta, lumilinjan varrelta. Se saattoi olla eri pöllö.
Tarmo löysi minkinraadon Papuhaaroilta 12.4. Joku oli tappanut ja syönyt suuren osan pikkupedosta. TH, TK, kuvat TK
Labels: ahma, helmipöllö, hirvi, karhu, koppelo, susi
Kevätpäivän tapahtumia / Happenings of today
Aamun työmatkalla näkyi yleensä aika vähän kanalintuja. Teeriä kuitenkin oli. Pelkosenniemen Sokanaavalla oli kolmisenkymmentä teertä kokoontuneena hangelle. Joku niistä lehahti lentoon saaden koko parven liikekannalle. Rovalassa oli kolme teertä ja Lattunassa 8 ukkoteertä tien varrella. Yksi koppelokin nä
kyi.
Arvosjoella oli kaukana 3 sorsaa, ilm. sinisorsia. Pulmusen ääntäkin kuului.
Hihnavaarassa ruokaili kiuru tien pientareella. Vihervarpusen ääntä kuulin Ainijärvellä.
Iltapäivällä näin n. 40 yks. pulmusparven Ykkösellä.
Puolivälinjängän kirjosiipi oli näköjään hylännyt rakenteilla olevan pesänsä. Se oli lähes valmis eikä valmis, miltä se ensin näytti. Ykkösen eteläpuolen kirjosiiven pesässä sen sijaan emo hautoi edelleen 4 munaansa. TH
Labels: kirjosiipikäpylintu, kiuru, koppelo, pulmunen, teeri, vihervarpunen
Tuesday, April 12, 2011
Riistakameran kertomaa / In the game camera
Riistakamera on taas tallentanut luonnon tapahtumia. Kuvissa olevat ajankohdat ovat oikeita. Kaikkea ei ole kuitenkaan saatu kuvaan. Cuddeback ei ole kuvannut karhua, joka pimeässä kävi ylempänä olevalla haaskalla (kotkahaaska) ja raahasi raadon pois. Karhu oli iso. Haaskojen väli on kymmenisen kilometriä.
Kotka muuten on sama, joka kävi vuosi sitten Sauoivan haaskalla. Se on rengastettu v. -95 Savukoskella (käy ilmi värirenkaasta, joka näkyy useissa kuvissa). Lintu on eri kuin Kotkakurunojan haaskalla kuvattu, rengastettu lintu.
Ahmasta sen verran, että kuvista päätellen se on sama, joka on ennenkin ollut kamerassa. Kuvissa se käy kolmesti hakemassa poronosia naapurihaaskalta. Tälle se ei valitettavasti tullut. Naapurihaaskassa ei silloin enää ollut juuri muuta kuin luita ja nahkaa, mutta ahma halusi jemmata kaiken mahdollisen syötävän. TH, TK
Labels: ahma, karhu, maakotka