Wednesday, April 20, 2011

Yöllä ja päivällä / At night and in the daytime

Kävin alkuyöstä kuuntelemassa yön ääniä, kun sattui sopivan tyyni ja kuulas sää. Matkaa tuli yhteen kertaan kelkalla ajettuna n. 18 km, kahteen kertaan enemmän, mutta mitään uutta ei kuulunut.


Pöllöjä kuulin 9 yksilöä. Asemalla huuteli helmipöllö koko ajan, silloin kun olin kuulolla klo 22-2.15. Ykkösen luoteispuolella veräjällä oli myös helmipöllö, samoin Lintukurun suunnassa veräjältä pohjoisen suuntaan. Ainijärven harjulta kuului myös puputus, samoin Puolivälinmäeltä (päiväpöllö).

Asemalta itään kuului helmipöllö Raippavaaran itäpuolelta ja toinen Kynsivaaran itäpuolelta. Niiden välissä Tippaojan varrella piippaili varpuspöllö. Sen piippailu kuului ainakin kilometrin päähän, kauemmas kuin helmipöllöt. Kynsivaaran itäpuolella kuulin myös hiiripöllön pulinan, mutta vain yhden kerran. Se jäi vähän arveluttamaan, mutta toisaalta ääni oli selvä.

Kuulin myös riekkoja. Pitkälläjängällä päkätti uros. Nuorttiaavan pohjoispuolen rinteeltä kuulin kaikkiaan puolenkymmentä urosta ja kaksi naarasta.

Muita ääntelijöitä ei yön hämyssä kuulunutkaan, porojen hangella rahistelua lukuunottamatta. Kirkastaivainen pikkupakkasyö ei ollutkaan aivan pimeä, vaan auringonkajo pohjoistaivaalta valaisi maisemaa. Siinä maisemassa oli kaamoksen tuntu.

Päivän valjettua tein pitkän lumilinjan. Siellä lunta oli vajaa puoli metriä ja keli hyvä hiihtohanki. Lunta alkoi sataa puoliltapäivin ja sadetta riitti iltaan asti. Lämpötila oli hieman nollan yläpuolella. Tuuli edelleen voimakkaasti edellispäivien tapaan, vaikka yöllä aivan tyyntä olikin.

Lintuhavaintoja tuli seuraavasti: pikkukäpylintuja 27, kirjosiipiä 7, urpiaisia 18, vihervarpusia 14, taviokuurnia 5, viherpeippoja 3, hömötiaisia 1, lapintiaisia 2, talitiainen 1, kuukkeleita 1, korppeja 1, koppelo 1 ja myös 1 helmipöllö (päiväpöllö). Linjan ulkopuolella tapasin pyyn, naarasteeren, riekkoparin ja tilhiä, mitkä olivat kevään ensihavainto Värriö 1:llä.

Linjan varrelta löysin pikkukäpylinnun pesän koivusta, mikä on minun eka havainto koivusta. Näiden havulintujen pesiminen lehtipuuhun on erikoista. Pesä oli 4 metrin korkeudella oksan haaran päällä ja naaras hautoi. Maasto oli harvaa mäntyvaltaista sekametsää, katajainen rinne. Pesä oli muuten vain reilun 20 m päässä ensimmäisestä löytämästäni pikkukäpylinnun pesästä helmikuulta. Pesähän tuhoutui ilm. lumien alle. Luulen tämän olevan sen parin uusintapesä. Lumiongelmaa ei ainakaan tule.

Tarkastin myös kuukkelin pesän. Siellä oli 3 munaa. Ketään vanhempia ei ollut kotona, joten kutsumattoman vieraan oli hyvä pistäytyä. TH

Comments:
Hei!

Mielenkiintoinen havainto tuo koivupesintä pikkukäpylinnulla. Ei heti ensin tulisi mieleen etsiä lajin pesää koivusta.

Havaitsin 12.4.2011 pikkukäpylinnun rakentavan pesää, kiikutti pitkähköä kuusenoksaa n. 14 metrin korkeudelle kuivalatvaisen kuusen latvaosaan. Koiras lauleli lähikuusessa. Koska paikka on melko lähellä, ajattelin käydä paikalla myöhemmin ja yrittää varmistaa pesinnän tilanteen. Ilmeisesti käpylinnut aika yleisesti tekevät uusintapesyeitä ja toisia pesyeitä, poikasia kai ruokitaan silloin myös hyönteisillä. Niin muistaisin jostain lukeneeni.

Terveisin

Keijo T. Seppälä, Kauhajoki
 
Hei!

Voit seurata tilannetta maasta, mutta odottamaan voit joutua haudonta-aikana jopa 2-3 tuntia ja pesäpoikasaikana reilun tunnin.

Itse asiassa meillä ei ole kovin paljoa tietoa käpylintujen uusintapesimisestä ja siihen liittyvästä toiminnasta. Tässä ollaan nyt tutkimassa ja opiskelemassa asiaa, varsinkin kirjosiiven osalta. Kaikesta päätellen ainakin tuhoutunut pesye uusitaan useasti. Käpylinnut pitäisi rengastaa, mieluummin värirenkailla asian varmistamiseksi. Sain tietoa eräältä käpylintuspesialistilta, joka oli todennut uusintaa. Koska käpylintujen pesimäkausi on pitkä, uskon niiden tekevän useampia pesyeitä ja uusivan varsinkin tuhoutuneen pesinnän jälkeen.

Hyönteisiä ym. käytetään varmaan kesällä.

Koivupesinnästä ei ole havaintoja Suomesta tähän asti, mutta ulkomailla voi olla. Kaiken kaikkiaan käpylinnut ovat erikoisia lajeja, joita kyllä on tutkittukin. Pitäisi koota tieto, joka on olemassa, niin tietäisi, mitä on vielä selvitettävä. Kun olisi aikaa.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?