Wednesday, May 30, 2007

Pajun vieraita / Guests of willow


Kimalaisia on näkynyt jo muutaman päivän ajan, kuvissa kartano- ja lapinkimalainen. Ne etsivät mettä pajujen kukista, tässä ilm. kiiltolehtinen paju. Myös pajulintu (kuva) käyttää pajuja hyväkseen. Se etsii hyönteisiä pajujen kukinnoista. TH

Helmipöllökin näyttäytyi / Tengmalms Owl was seen




Vaikka helmipöllön pesintöjä ei olekaan todettu, pöllöjä niitä on maisemissa. Ainijärven ampumaradan harjulla lähti iltapäivällä kuusennäreen alaoksilta karkuun helmipöllö. Se lensi isoon kuuseen korkeammalle (kuva). Pöllö oli järrien reviirillä, ja järri varoitteli sen ympärillä koko ajan.

Viime syystalven lintulaskennassa muutaman kymmenen metrin päässä tästä paikasta oli varpuspöllö ja muutaman sadan metrin päässä hiiripöllö. Ei hullumpaa tai "pöllömpää" pöllöseutua.

Käenpiika piipitti Yli-Nuortin autopaikan itäpuolella iltapäivällä.

Ainijärvellä oli kolmisenkymmentä vesilintua, joista pääosa telkkiä. Myös tukkasotkia oli paikalla muutamia, naaraspukuiset alli, mustalintu ja uivelo. Tavejakin oli muutama. Kuvassa telkkiä ja mustalintu oikealla. TH

Tuesday, May 29, 2007

Erämaa elää / Living wilderness


Luonto on nyt tulvillaan ääntä ja liikettä. Rastaat ovat kuuluvimpia, kirjosiepot ja leppälinnut puolustavat reviirejään, urpiaiset surraavat, vihervarpuset väkyttävät, käetkin kukahtelevat.

Aamupäivällä Seija-emäntä näki ison haukan käyvän nappaamassa "pari pikkulintua" aseman pihasta. Ilm. kanahaukka. Hän näki sen jo muutama päivä sitten.

Metsälammilla kymmenet sammakot kurnuttavat ja hyönteisiä pörrää jo monenlaisia. Tupasvilla on ensimmäisiä kukkijoita (kuva).
Kuvasin metsävikloa Jyppyrävaaran takana lampareella. Taustalla vilahteli punertava lintu, ja sain sen kuvaan. Arvelin punarinnaksi. Vasta asemalla kuvia katsoessani huomasin, että sehän olikin pikkuharvinaisuus - pikkusirkku-koiras (kuvassa edessä viklo, taust. sirkku). Tämän kevään ensi havainto tälle Itä-Lapin ja Kuusamon omalle lajille. Muualla Suomessa se ei juuri pesi. TH

Pikkusirkun havainto Värriön luonnonpuistossa verraten harvinainen. Edellinen havainto on neljän vuoden takaa, 7.6.2003 Nuortinahon eteläpuolelta (VP)

Teuvo Hietajarvi found rare Little Bunting (Emperiza pusilla) near to the small pond behind Jyppyravaara. The previous observation is four years old, from 7.6.2003 (VP)

Oravan kesäpuku / Summer dress of squirrel




Polulla tuli vastaan orava kuusenkäpy suussa. Se kipaisi kuuseen ja siellä alkoi syödä käpyä siellä. Orava oli jo vaihtanut pukunsa punaiseksi kesäpuvuksi, vain muutama harmaa läikkä näkyi turkissa. Se oli kaunis, pitkähäntäinen, ilm."mäntyorava", vaikka kuusessa kuusenkäpyä söikin.

Käpynsä syötyään kurre otti kuusesta toisen, mutta sen jälkeen se jo puittikin tiehensä. TH

Monday, May 28, 2007

Puukiipijän poikaset / The youngs of Tree Creeper


Tänään oli ensimmäiset munat pöntössä - leppälinnulla 3 munaa Värriö 1:n etelärinteellä. Viimeinenkin poikanen oli lähtenyt kuukkelinpesästä Pitkälläjängällä. Sen sijaan puukiipijällä Pommituskukkuloilla oli vasta aivan pienet poikaset. Emo oli lämmittämässä niitä, mutta karkasi tutkiessani tilannetta. Poikaset olivat parin päivän ikäiset, määrästä en voinut sanoa, sen verran ahtaat ja hämärät olivat tilat nähdä. Emot ruokkivat niitä muutaman kerran.

Oletin, että poikaset olisivat jo lähteneet, koska pesää rakennettiin huhtikuun puolivälin vaiheilla. Olen joskus nähnyt puukiipijän maastopoikueen toukokuun lopussa. Nyt poikaset ovat vielä kymmenkunta päivää pesässä.
Pesäpaikan lähellä huuteli ampuhaukka. TH

Sunday, May 27, 2007

Matka kellolinnun konserttiin / A trip to concert of Bluethroat




Tänään menin Saumuristan maisemiin. Hirvasjoki oli kovassa tulvassa. Joen takana sinirinta, kellolintu lauloi vähän aikaa. Kevään ensi havainto. Muristan rinteillä jouduin kahlomaan lumessa. Pikku Saun pohjoispuolella lauloi taas kellolintu, Lapin satakieli. Se on muuten siitä harvinainen lintu, että se osaa laulaa taitavasti ja on samalla kaunis. Yleensä linnuilla on joko tai. Kellolintu ei ollut vielä ihan parhaimmillaan, mutta oli selvästi jo varannut reviirin itselleen. Se lauloi myös lennossa (kuva). Väliin se kävi etsimässä ravintoa maasta, laulaen jopa siellä. Sitten se taas nousi puihin laulelemaan. Maastokin oli hienoa, tunturisekametsää taustana komeat tunturimaisemat (kuva).

Nimeä - kellolintu, käytti muuten A.E.Järvinen kertomuksessaan "Matka kellolinnun konserttiin". Sinirinnan laulussa on kellonkin ääntä muistuttavia ääniä. Se osaa matkia hyvin.

Lähistöllä kukkui myös käki (kuva), niitä oli jo muutamia matkan varrella. Löysin myös urpiaisen pesän tunturikuusesta, 5 munaa.

Matkalla takaisin näin hirven matkalla lounaaseen päin. Useassa paikkaa oli hirvenjälkiä lounaan suuntaan. Niillä on vielä kevätvaellus meneillään.

Hirvasjoella odotti mieluisa yllätys. Tarkastaessani kallioportin koskikaran pesäpaikkaa, tuli vastaan virtavästäräkki laulaen lennossa. Kauempana oli toinen, ilm. naaras. Tännekö se asemalla havaitsemani västi tuli? Jospa ne alkaisivat pesimään, niin se olisi aseman historiaa.

Vielä löysin laulurastaan pesän (2 munaa) joen länsipuolelta ja läheltä asemaa urpiaisen rakentamasta pesää. Harmaasieppoja näin parissa paikkaa. Voi sanoa, että talven valta on väistynyt, ja kevät voittanut, kun käki, sinirinta ja harmaasieppo ovat tulleet maisemiin. Kesä tulee kesäkuun puolivälissä, kun lapinuunilintu saapuu. TH

Myyränpesä pöntössä / A nest of vole in bird house




Tarkastin aamulla pönttöjä ja koin yllätyksen kesätien pönttöalueella. Metsämyyrä oli tehnyt pesän pönttöön. Se selvisi vasta ottamalla rakennusaineita päältä pois. Saa nähdä, tekeekö se pentuja. TH

Saturday, May 26, 2007

Myyrissä löytyy / Many voles


Myyriä on nyt aika paljon (tässä metsämyyrä). Ihmetyttää kuitenkin helmipöllöjen vähyys. Olen tarkastanut ainakin 30 sopivaa koloa, mutta yhtään helmipöllön pesää ei ole niistä löytynyt. Hiiripöllön pesiähän on kaksi tiedossa.

Aamupäivän satoi vettä. Vielä puolenpäivän aikaan oli vain 3-4 astetta lämmintä, mutta parissa tunnissa lämpötila nousi 8 asteeseen, vaikka oli pilvessä. Illalla paisteli aurinko. TH

Friday, May 25, 2007

Kuukkelinpojat lähdössä / The youngs of Siberian Jay are leaving


Kuukkelin poikaset lähtevät varhain. Yleensä ne lähtevät täällä toukokuun lopussa. Tänään kävin tarkastamassa Pitkänjängän pesän. Poikaset olivat lähtövalmiita päät pystyssä. Kiipesin varovasti tikkailla viereiseen puuhun, mutta ollessani niiden korkeudella, 3 niistä pyrähti eri puolille lentoon. Vain yksi, pienin, jäi painautuen pesään. (kuva)

Asemalla västäräkki oli tehnyt pesän kelkkatallin räystään alle. Sinne on asetettu lautoja lintuja varten ja västi on aikaisemminkin siellä pesinyt. Nyt pesässä oli jo yksi muna.

Aseman eteläpuolitse kaukaa lensi illalla kurkipari lounaaseen. Saattoivat laskeutua Rakitsanjängälle. Seija kuuli tullessaan käen kukkuvan poroaidan luona niinikään illalla. Asemalla näimme koppelon pihalla. Se on näkynyt useina päivinä. TH

Thursday, May 24, 2007

Lumella on vientiä / The snow is melting


Lumet sulavat kovaa kyytiä. Tuntureilla on vielä lunta, kuten näkyy Hangasselästä Vongoivalle (Saariselkä) otetussa kuvassa (alakuva), mutta outamaat ovat lumettomat.
Tulva on korkealla Yli-Nuortin talvisillalla, mutta jo laskemaan päin. Eilen oli pari-kolmekymmentä senttiä korkeammalla, vettä oli jo sillalla Markun mukaan. Kelkkapolanne Ainijärvi-asema jo lähes kokonaan sula.
Muuttolinnuista Kemihaaralle tulivat räystäspääskyt 18.5, käki 20.5. Muualla täällä ei ole tehty niistä havaintoja. Kemihaaralla oli tänään lisäksi jo pajulintuja, keltavästäräkkejä, harmaasieppoja ja rantasipejä.
Yli-Nuortilla kuulin pensastaskun laulavan ja näin koirastavin lennossa.
Pensastasku on Värriön luonnonpuistossa hyvin harvinainen havainto. Tämänpäiväistä edellinen havainto on lähes 20 vuoden takaa: 25.5.1979 Nuorttiaavalla.
Ainijärvellä oli pajulintuja ja keltavästäräkkejä. Pönttölinnuista ensimmäiset ovat saaneet pesän valmiiksi, mutta munia ei vielä ole. TH

Teuvo Hietajärvi heard today Whinchat (Saxicola rubetra) singing in the valley of Ylinuortti river. This is a rare observation in Varrio Nature Reserve. The previous observation is from 25.5.1979, on Nuorttiaapa mire. (VP).

Hiusmuotia / Old mode of hair


Kuin vanhaa venäläistä hiusmuotia esittävä näkymä löytyy tien varrelta Hangasselän pohjoispuolelta. TH

Sunday, May 20, 2007

Kapustarinnat partioivat - Golden Plovers on patrol

Kapustarinnat partioivat Värriö ykkösen laella ja valmistautuvat pian pesimään. Taustalla itänaapurin tuntureita.

Golden plovers (Pluvialis apricaris) are patrolling above Varrio fells, peak one. Soon they are ready to nest.

Saturday, May 19, 2007

Outapajunkissa - Bud of Salix borealis

Kevät tulee väkisin, myös pajuihin, vaikka lunta on edelleen 45 cm. Onko tässä outapajunkissa? Onko rungon ja silmusuomun karvaisuus riittävä? Ks. Luontopäiväkirjan merkintä 17.5.2007.

Spring is coming to willows, even if there is still snow of 45 cm. Is this the bud of Salix borealis? Is there enough hairyness? See Nature Diary posting of 17 May 2007.

Friday, May 18, 2007

Kapustarinnat tunturissa - Golden Plovers on the fell

Kapustarinta - pariskunta odotteli kevään etenemistä vähäisillä pälvillä, joita Värriötunturiin on ehtinyt syntyä (kaiken tämän lumen keskellä - säähavaintoaseman kepissä tänään 46 cm). Kapustarinta -naaraalla on selvästi vaaleampi naamataulu kuin uroksella. Linnut olivat ykköslaen luoteisosassa.

Kevään ensimmäinen havainto tuli tänään kivitaskusta, joka varaili reviiriään pikku kakkosen laella (kuvassa keskellä laella oleva ladottu kivipaasi, vasemmalla Värriö kakkonen, oikealla Rakitsanvaara).

Golden Plovers' couple was waiting for the progress of spring on the top of Varrio fells (peak one). There are already some spots free of snow on the fells although the overall scenery is still snowy. The official snow measuring stick showed still 46 cm today. Of the Golden Plovers you can see how much paler the face of female bird is.

The first Northern Wheatear (Oenanthe oenanthe) of 2007 was seen on top of smaller peak of Varrio two (peak and the stony beacon in the photo, the bird flew away).

Hippiäinen / Goldcrest


Tämän päivän uusi laji löytyi Kynsikurulta. Hippiäinen lauleli yhdessä puukiipijän kanssa. TH

Thursday, May 17, 2007

Kuusiorava ja kuusenkäpy / A spruce squirrel and a cone of spruce







Kevään edetessä oravia on jostain syystä näkynyt hieman aikaisempaa enemmän. Kuvissa eteläisen rodun edustaja syö kuusenkävyn. Ainakin etelämpänä Sallassa tätä tummahäntäistä muotoa on kutsuttu "kuusikkomaaoravaksi". Punahäntäistä muotoa (kts. luontop.k. 14.4.!) taas on kutsuttu "männikkömaaoravaksi". Se on pohjoista rotua. Pitääkö lie nimitys yhtä totuuden kanssa - joka tapauksessa näistä on paljon eriasteisia välimuotoja. Tämä koskee talvipukua, sillä kesäpuvussa molemmat rodut ovat punertavaturkkisia.

Tänään tuuli pohjoisesta, ja vettä ja räntää satoi aamupuolella päivää. Yksi uusi muuttolintulaji osui tielleni - mustaviklo Puolivälinjängällä puolenpäivän aikaan. TH

Outapajua etsimässä - searching for Salix borealis

Rakitsan kurussa, Kuutsjärven takana kasvaa muuan yksinäinen, puumainen paju, jota epäilen outapajuksi (Salix borealis (Fries) Nas.). Ankara tykky on painanut Rakitsan pajun lumen alle, josta se on vähä vähältä nousemassa.

Outapaju luokitellaan toisinaan myös mustuvapajun alalajiksi (Salix myrsinifolia ssp. borealis). Niin tai näin, outapaju on vaikea erottaa mustuvapajusta, varsinkin talvella. Outapajun oksat ovat tanakat, ja vuosikasvaimet ovat tiheään valkokarvaiset. Täyttyykö tämä ehto (ks. vasemman puoleinen kuva)?

There is a lonesome tree-like willow growing in the Rakitsa valley. I assume it is Salix borealis (Fries) Nas. Heavy snow has bended the willow under the snow, but little by little it is coming to spring light.

Sometimes it is also classified as Salix myrsinifolia ssp. borealis; thus it should be subspecies of Dark-leaved willow. Either way, it borealis is difficult to separate from myrsinifolia. Borealis should have densely white-haired first year twigs. Are there enough many hairs (see the lefside photo).

Wednesday, May 16, 2007

Lumilinjan hiihto filmille - Skiing of the snowline filmed

Lapin alueradion toimittaja Raimo Torikka vieraili Värriön tutkimusasemalla. Kävimme läpi kaikki ajankohtaiset tutkimukset ja hän kuvasi ja äänitti materiaalia sekä TV- että radiokäyttöön.

Vielä toukokuun puolivälin jälkeen ajankohtainen on jokaviikkoinen lumilinjan hiihto. Se ikuistettiin filmille - tai digitaalisiahan nykyiset laitteet ovat.

Lunta on keskimäärin puoli metriä, hiihto onnistuu hyvin, eläimet ovat aktiivisia ja jättävät ylitysjälkiään linjalle. Teuvo Hietajärvi lähestyy keskimmäisessä kuvassa kameramiestä ja jatkaa alimmassa kuvassa kohti Värriötunturin ykköslakea.

TV- and radio journalist Mr. Raimo Torikka from Lapland radio of YLE Finland, visited the station and filmed and recorded various materials related to our research.

One of the topics filmed was the weekly monitoring of snow cover and animal tracks on the snow in Varrio fells the "snowline skiing".

There is about half a meter of snow still in the park and skiing is easy. Animals are active and draw their crossing tracks onto the observation line.

The photo in the middle shows Mr. Teuvo Hieatajarvi approaching the cameraman. In the lowest photo he continues towards the peak of Varrio one.

Sateessa kulkijoita ja kahlaajia / Wanderers and waders in the rain



Tänään satoi puolillepäivin asti ja kuuroja tuli senkin jälkeen. Ilta oli kuitenkin kaunis.

Perinteiseen tapaan koppeloita alkaa tulla keväällä aseman pihan pälville syömään pikkukiviä ja marjojakin. Tänään vesisateessa lähti yksi lentoon ja nousi puuhun (kuva märästä linnusta). Pitkänjängän laidalla oli ukkometso vastaavassa puuhassa (kuva). Lapin alueradion toimittaja näki 2 koppeloa Ainijärven vartion pihalla ja tienvarressa Lattunassa 6 yksilöä.

Jäniksiä pyöri aseman ympärillä koko aamupäivän ja VP onnistui kuvaamaankin niitä. Parhaimmillaan näimme niitä 3 yksilöä juoksemassa kiivaasti peräkkäin Kuutsjärven lounaispuolella klo 13. maissa. Niistä yksi oli jo lähes kesäpuvussa ja yksi vielä melkein valkea.

Kahlaajia alkaa tulla maisemiin. Tänään tehtiin ensihavainnot pikkukuovista (Värriö 1.), lirosta (Ainijärvi) ja valkoviklosta (Kotovaara). Tunturissa viiletti jo useita kapustarintoja. Ainikuusikossa näimme isokoskeloparin matkalla lounaaseen. TH

Tuesday, May 15, 2007

Kotkamies / Eagle man

Silloin tällöin olemme julkaisseet luontopäiväkirjassa Petri Piisilän havaintoja. Julkaistaanpa tietoja myös hänestä itsestään.

Sallalainen Petri on työssä Metsähallituksen Luontopalveluissa "kausivakituisena" luontokartoittajana. Hänen tehtävänään on etsiä kotkien ja isojen jalohaukkojen pesiä, jotta näiden aikaisemmin niin harvinaisten petolintujen nykymäärät saataisiin mahdollisimman tarkasti selville. Ja esim. tiedossa olevien maakotkan pesien ja reviirien mukaan maksetaan poropaliskunnille korvausta arvioidusta kotkien aiheuttamasta haitasta porotaloudelle. Hyvin on Petri työnsä tehnyt, ja tuskin monta pesää on enää hukassa Itä-Lapin alueella, joka on juuri Petrin pääasiallista etsintäaluetta. Monta pesää on löytynyt jopa Venäjän puolelta ja niistä myös korvataan tietty määrä. Pesän etsijöitä ja inventoijia on kyllä monta muutakin, moni heistä vapaaehtoisia.

Julkaisemme tässä Petrin ottaman kuvan koirasmaakotkasta pohjoisen Sallan alueelta pari viikkoa sitten. Hänellä oli hieno tilanne kotkan syöksyessä hänen ylitseen vaaran päällä alueella, jossa hän epäilee pesän olevan.

Vertailun vuoksi asetamme vierelle Veli Pohjosen ottaman kuvan nuoresta merikotkasta - täällähän näkee myös merikotkia varsinkin keväisin muuttomatkalla. Maakotkan pyrstö on suhteessa ruumiiseen pitempi kuin merikotkalla ja pää taas lyhyempi. Lisäksi merikotkan pyrstö on kiilamaisempi. Maakotkalla on myös usein valkomerkkejä pyrstössä ja siivissä. Vanhan merikotkan koko pyrstö on valkoinen. TH

Sadekeli / Rainy weather

Satoi ja tuuli tänään kaakosta, "vesietelästä". Pari-kolme astetta plussalla. Luonto oli aivan toisenlainen kuin eilen. Silti lintuja näki ja kuuli enemmän kuin pohjoisvirtauksen aikaan. Tietysti lämmin sää toi niitä tänne lisää eilen. Lintuja näki etelärinteiden pälvillä ja ojanvarsilla, missä on sulaa ja ravintoa. TH

Ylinuortin kevättulvaa - River Ylinuortti in spring flood


Toukokuun puolivälissä Ylinuortti on jo luonut jäänsä, ja joki tulvii tavanomaiseen tapaansa. Nuorttiaapa on puoliksi lumeton.

In mid May river Ylinuortti is free of ice and there is a normal spring flood. The Nuorttiaapa mire is half snowy still.

Monday, May 14, 2007

Konserttipäivä / Concert day


Talven valta on voitettu. Lintujen aurinkoinen aamukonsertti osoitti sen. Peukaloinen ja leppälintu kuuluttivat heti aamusta uusina lajeina kevään voittoa, muiden muassa. Lopulta kuului myös vanha tuttu - "Viita-Aappo, Viita-Aappo, istu kivel´, istu kivel´, paa piippuun, paa piippuun, puupiippu, puupiippu, pajuvars, pajuvars..." - laulurastas (kuva) istahti Kuutsjärven törmän männyntapaiseen ja yhtyi konserttiin.

Myöhemmin aamulla tuli leppälinnulla kinaa pesäpöntöstä mustavalkean linnun kanssa - kirjosieppo oli saapunut. Vielä kuulin eri puolilla metsäkirvisen ja metsäviklon laulua. Hirvasjoelta löytyi punarinta. Hieno lintupäivä huipentui Pirunkurulla Venäjän rajalla klo 13.10., kun siperialaisvieras sinipyrstö esitti muutaman säkeen punarinnan säestäessä. Missä ne kaikki ovat piileksineet? Vai tänä aamunako lensivät tänne etelästä?

Paitsi lintuja, elämää näkyi jos jonkinlaista. Lähes 10 lämpöasteessa sammakot makoilivat hangella, jopa parittain. Ajoin jopa yhden päälle kelkalla, ehtimättä väistää. Sammakko lensi polanteen sivuun selälleen. Liikuttelin sitä, ja näytti siltä, ettei se ollut edes vahingoittunut. Kaikki jalat toimivat, eikä se näyttänyt muutenkaan olevan moksiskaan. Se kääntyi itse vatsalleen. Se taisi jäädä jotenkin suksen ja telan väliin, ja siitä lähti lentoon. Emminä tiijä...

Hirviä näkyi kolmessa paikassa, niillä on nyt kevätvaellus menossa. Papulammen maastossa oli myös jälkiä kovasti. Siellä niille on kyllä paimentajiakin, kuten ennenkin. TH

Sunday, May 13, 2007

Västäräkki kuivaushuoneessa / White Wagtail in drying room


Aamulla mennessäni kuivaushuoneeseen koin yllätyksen - västäräkki räpisteli ylähyllyillä. Sain sen pyydettyä kiinni, ja panin sille renkaan jalkaan; lintujen rengastushan on osa tutkimustoimintaamme. Sitten vapautin sen.

Totesin, että ulkona oli toinen västi, vanha koiras, ja tämä oli nuori koiras tai naaras. Tämä oli varmaan päässyt tuuletuskanavia pitkin sisään, etsiessään suojaa kylmältä. Eipä ole aikaisemmin moista sattunut.
TH

Nuortin niemeke / Cape of Nuortti

Sää lämpeni niin, että päivällä oli jopa 3 lämpöastetta. Pohjoisvirtaus kuitenkin jatkui hieman heikentyneenä. Taivas oli katettu pilvin pimein.

Yli-Nuortin varrella on vähemmän lunta ja lämpimämpää, + 4-5 astetta. Siellä lauloi muutama punakylkirastas aamupäivällä, räkättirastaat ääntelivät, taivaanvuohi mäkätti ja pajusirkkukin kuului. Myöhemmin kuulin myös kulorastaan lavertelua, ensi kerran tälle keväälle täällä.

Ylempänä joki tekee mutkan muodostaen niemekkeen. Sieltä löytyi monta lintulajia. Ensin leppälintu "hyititti" ja käpytikka veteli "konekiväärisarjoja". Piekana lensi niemen yli pohjoiseen puolenpäivän maissa. Ampuhaukkapari oli vallannut reviirin, ja piti soidinta (kuvissa naaras). Pesäpaikaksi näyttivät valinneen vanhan variksenpesän kuusesta. Lähistöllä oli haukanpesä kuusessa myös monta vuotta sitten - ehkäpä tämä reviiri on jokavuotinen. Varikset myös raakkuivat. Niilläkin on varmaan uusi pesä jossain lähiseudulla. Nekin pesivät täällä silloin aikaisemmin.

Yksinäinen metsähanhi oikaisi niemen yli matkallaan jokivartta alaspäin lounaaseen. Kapustarinta kuului myös olevan lennossa, kuten laulurastaskin. Vielä kuulin talitiaisen ja taviokuurnien juttelua.

Saturday, May 12, 2007

Äitienpäivän edellä / Before Mothers´ day


Lievästi lämpeni eilisestä, vaikka vielä talvista onkin. Elämä havumetsissämme lisääntyy kuitenkin koko ajan.
Hiiripöllö jatkaa haudontaa Hirvasjokilaaksossa. Pari kulorastastakin oli siellä tänään, parin metson kavereina.
Pitkänjängän korvessa synkkien ajatusten asemesta oli iloista kerrottavaa - kuukkeliäidin alta nousi muutaman päivän ikäisen poikasen pää. Sopivasti kuin äitienpäiväksi iloa emolle.
Lähistöllä orava ja urosriekkokin voivat yhtyä iloon.
Illalla klo 23. jälkeen alkoi laulaa punakylkirastas Kuutsjärven itäpuolella. Ensimmäinen yölaulaja täällä ja siis reviirilintu. TH

Friday, May 11, 2007

Talven viimeinen taisto? / The last battle of winter?




Viime yön satoi lunta, sitä tuli vuorokaudessa yli 5 cm. Aamulla ikkunanäkymä oli aivan talvinen. Pienen kevään kosketuksen siihen hetkeen antoi kuitenkin yksinäisen västäräkin tirskutus aseman katolla.

Kyvetit mittailivat fotosynteesiä urheasti Kotovaarassa lumesta ja pakkasesta huolimatta (kuva). Ne jaksoivat uskoa kevään voittoon. Ympäröivä luonto oli vielä talven kahleissa.

Iltapäivällä pakkanen alkoi hellittää. Talven häviötä julistaen tuulihaukka ja kulorastaat nousivat siivilleen Ainikuusikolla - kevään ensimmäiset täällä ylämailla. Lumikin muuttui nuoskaksi. TH

This page is powered by Blogger. Isn't yours?