Tuesday, May 15, 2007

Kotkamies / Eagle man

Silloin tällöin olemme julkaisseet luontopäiväkirjassa Petri Piisilän havaintoja. Julkaistaanpa tietoja myös hänestä itsestään.

Sallalainen Petri on työssä Metsähallituksen Luontopalveluissa "kausivakituisena" luontokartoittajana. Hänen tehtävänään on etsiä kotkien ja isojen jalohaukkojen pesiä, jotta näiden aikaisemmin niin harvinaisten petolintujen nykymäärät saataisiin mahdollisimman tarkasti selville. Ja esim. tiedossa olevien maakotkan pesien ja reviirien mukaan maksetaan poropaliskunnille korvausta arvioidusta kotkien aiheuttamasta haitasta porotaloudelle. Hyvin on Petri työnsä tehnyt, ja tuskin monta pesää on enää hukassa Itä-Lapin alueella, joka on juuri Petrin pääasiallista etsintäaluetta. Monta pesää on löytynyt jopa Venäjän puolelta ja niistä myös korvataan tietty määrä. Pesän etsijöitä ja inventoijia on kyllä monta muutakin, moni heistä vapaaehtoisia.

Julkaisemme tässä Petrin ottaman kuvan koirasmaakotkasta pohjoisen Sallan alueelta pari viikkoa sitten. Hänellä oli hieno tilanne kotkan syöksyessä hänen ylitseen vaaran päällä alueella, jossa hän epäilee pesän olevan.

Vertailun vuoksi asetamme vierelle Veli Pohjosen ottaman kuvan nuoresta merikotkasta - täällähän näkee myös merikotkia varsinkin keväisin muuttomatkalla. Maakotkan pyrstö on suhteessa ruumiiseen pitempi kuin merikotkalla ja pää taas lyhyempi. Lisäksi merikotkan pyrstö on kiilamaisempi. Maakotkalla on myös usein valkomerkkejä pyrstössä ja siivissä. Vanhan merikotkan koko pyrstö on valkoinen. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?