Hiihdimme pitkän lumilinjan Mika Karjalaisen ja Heli Ormalan kanssa (työharj.). Sää oli melko hyvä, auringon paistellessa suurimman osan aikaa. Tuuleskeli luoteesta. Lämpötila oli -5-7 astetta.
Lumi on painunut edellisestä ja kanto on aika hyvä. Lumen määrä on 70-80 cm.
Eläinten jälkiä oli ennätysvähän: lumikko, kettu, jänis, näätä ja 2 riekkoa. Poronjälkiä oli muutamia kymmeniä. Lintuja nähtiin muutama taviokuurna, lapin-hömötiaisparvi, tikan koputusta, koskikara Yli-Nuortilla (k) ja urpiainen.
Asemalla näkyi tundraurpiainen (k) ja 2 viherpeippoa (k) tavallisempien tiaisten ja kuukkeleiden seurana. TH
Ahma oli käväissyt viime yönä haaskalla, mutta syönyt vain vähän. Lähistöllä oli ketunjälkiä, mutta se oli varmaan tavallinen kettu, joka ei ollut uskaltautunut haaskalle. Korpitkaan eivät olleet juuri syöneet tuiskun peittämiä raatoja.
Kiirunat löytyivät edelleen Saun kurujen liepeiltä aamupäivällä. Ne söivät edelleen marjoja, mutta myös tunturikoivun silmuja. Silmuja saadakseen pari kiirunaa lennähti koivuunkin. Näin kiirunan istuvan myös männyn oksalla, mitä en ole aikaisemmin nähnytkään.
Kiiruna ääntelee aivan eri lailla kuin riekko, pitää hiljaista narinaa, jota kuulinkin. Varsinaista soidinmeininkiä en vielä havainnut.
Kanalintuja näin tänään 4 lajia. Kiirunan lisäksi hoksasin nuoren metson ruokailevan männyssä Vedenjakajan maastossa. Siellä oli myös yksinäinen riekko. 2 riekkoa piiloili edellisistä muutama sata metriä itään koivujen siimeksessä. Yksinäinen raavaampi metso oli saanut aamun havusavotan päätökseen, luppoillen synkkien kuusten tyvillä Väliojan varrella. Ja iltapäivän osalle jäi havaita 6 naarasteeren pako kiepeistä Nuorttiaavan koivikossa, nyt meitä havaitsijoita oli kolme.
Aseman ruokintapaikalle oli ilmaantunut toinenkin viherpeippo. Urpiaisia siellä oli kolme yksilöä.
Kevät etenee ja aurinko lämmittää jo kovasti. Yöllä voi olla 20-30 astetta pakkasta, mutta iltapäivällä enää 5-10 astetta sitä lajia. Aurinko lämmittää niin kiirunoita kuin hankeakin ja jääpuikkoja alkaa syntyä. Lumi painuu ja tiivistyy, varsinkin tunturimaissa on hyvä kanto kulkijalla. Alhaalla jokikuruissa joutuu vielä huppuroimaan ja porotkin uppoavat jopa selkää myöten. TH
Itäpuolen lintulaskenta / Counting birds in the east-side
Kiersin Hirvasjoen lintulaskentareitin. Sää oli hieno, vain tuuli puhalteli aika voimakkaasti iltapäivällä. Pakkasta piteli 5-11 astetta, Yli-Nuortilla oli yöllä -26.
Havaitsin 2 talitiaista (aseman luona), 3 korppia, 3 taviokuurnaa, 2 pyytä, yhden viherpeipon (as.), 4 lapintiaista ja 2 hömötiaista.
Kettu viihtyi aamulla pitkään pihalla. Väliin se nukahti hangella auringonpaisteessa, väliin taas kävi katsomassa ruokintapaikalle tullutta oravaa. Orava alkoi tiksautella ja nykiä häntää, nousten korkeammalle puuhun. se söi oksilta lunta janoonsa. Ruokintapaikalla kävi myös uusi urpiainen, jolla oli vain heikosti punertavaa rinnassa. TH
Lumisadepäivä. Pakkasta 5-10 astetta. Näin 2 riekkoa Sauojan muristalla ja yhden Kotovaarassa. Saun länsipuolella 2 taviokuurnaa ruokaili kuusensilmuilla. Ne eivät olleet varsinainen pariskunta, koska niillä oli koiraan vaihtopuku. TH
Aamulla hyrisi kevään ensimmäinen viherpeippo ruokintapaikan luona. Väritys osoitti sen koiraaksi.
Haaskojen luona oli tuoreen näköisiä ketunjälkiä, tosin vain toisella oli käyty. Siinä ei ole nyt kameraa. Korppeja lähti paikalta aika liuta. Kauempana kaarteli vanha maakotka (k), purjehtien sitten ylitseni.
Kiirunoiden määrä oli lisääntynyt yön aikana. Tänään löytyi Pikku Saun etelärinteeltä 5 yksilöä, 3 koirasta ja kaksi naarasta (koiraalla musta silmäkulmanjuova, naaraalla ei). Ne ruokailivat poronkaivualueella, syöden marjoja nälkäänsä. Niiden kurkku punersikin variksenmarjoista, varmaan myös riekonmarjaa oli syöty. Niin, riekonmarjalle parempi nimitys olisikin kiirunanmarja, koska nimenomaan kiirunat asuvat tunturipaljakoilla, missä riekonmarja kasvaa. Riekot käyvät siellä vain vieraana.
Kiirunaparvi siirtyi melko nopeasti köpötellen Saun kuruille. Väliin ne levähtivät vähän aikaa, mutta sitten jo joku hyppäsi lentoon kurun yli seuraavalle apajalle ja muut seurasivat. Jossain kohtaa ne jopa kaivautuivat avokieppiin kivien päälle ottaen lyhyet nokoset (kuvassa linnun vieressä marjaulostetta), mutta eivät ne siinäkään kauaa viihtyneet.
Kiirunan nokka on selvästi hennompi kuin riekon. Latasin vertaukseksi kiirunanaaraan viereen (oik.) riekkokuvan (otettu reilu viikko sitten). Riekko saattaa olla kyllä koiras, jonka nokka on vielä hieman vahvempi kuin naaraalla, mutta kuitenkin ero on niillä hyvin pieni.
Hirvaskankaalla istuskeli koppelo piilossa naavaisen männyn oksalla iltapäivällä. Muutama sen pudottama havunneulanen kuitenkin paljasti sen olemassaolon. Kavereita sillä ei näkynyt, vaikka hyvinkin siellä joku toinenkin saattoi olla.
Rauhallisen kauniin pakkaspäivän iltapuolella alkoi pilviä kerääntyä länsitaivaalle. Huomiseksi oli luvattu lumisadetta, joten ennustus taitaa pitää kutinsa. TH
Matkalla töihin näin punatulkkuja tiellä ja kuulin niitä maastossa Pelkosenniemen luona metsätaipaleella. Ne taitavat olla liikkeessä.
Saun vanhalla haaskapaikalla ei ollut käynyt nisäkkäitä, mutta jänkähaaskalla oli ahman ja ketunjälkiä. Paikalla ei ollut kuitenkaan kameraa.
Haaskojen pohjoispuolitse Sauojan muristan kautta oli kulkenut 2 saukkoa länteen päin. Mistä lie tulleet, kun jälkiä ei Sauojalla ja Hirvasjoella näkynyt.
Pikku Saulla lähtivät porot minua karkuun, ja niitä karkasi 3 kiirunaa. Kiirunat lähtivät sitten minuakin karkuun häipyen johonkin idän suuntaan.
----
Sauoivanmuristan itäpuolella nuoressa männikössä oli 2 metsopoikaa hakomassa iltapäivällä. Ne olivat vain 2.5-3 m korkeudella. Tosin puutkin olivat matalia, niin että ei niissä kovin monen metrin korkeuteen pääsekään.
Aseman ruokinta-automaatilla oli vielä punarintainen koirasurpiainen. TH
Ahma oli käynyt haaskalla 15-16.3. välisenä yönä. Kamera oli taltioinut videona kovasti materiaalia siitä, mutta blogi ei suostunut vastaanottamaan sitä (en osannut tekniikkaa). ----- Tarmo näki ja kuvasi maakotkan Papuoivan rinteellä. Kotka lähti ahman tappaman poron raadolta. Raadolla oli käynyt mm. kettu. ----- Akselivaarassa Tarmo kuvasi kiepistä lumelle nousseen metson. Paikalla oli toinenkin metso kiepissä. (kuvat ladataan myöhemmin)
Pakkasta on ollut reilusti alamaissa useampana yönä. Kovin lukema oli -36,5 astetta. TH
Pakkaskeli jatkui tänäänkin, nyt sitä oli kymmenen asteen molemmin puolin. Tuuli tehosti pakkasen purevuutta. Aurinko paisteli vaisusti ohuen pilvikerroksen takaa.
Haaskoilla oli käynyt vain jokunen lintu. Ketun jäljet kulkivat kuitenkin muutaman kymmenen metrin päästä.
Pikku Saulla oli poroja. Niinpä tarkastin niiden kaivupaikkoja (kiirunat viihtyvät tällaisilla paikoilla), ja laen kaakkoislaidalta pörähtikin lentoon 3 kiirunaa. Ne karkasivat n. 40 m päästä, mutta nousivat keula minuun päin kääntyen navakan lounaistuulen matkaan. Ehdin huomata selvästi mustat silmäkulmat ainakin kahdella linnulla. En löytänyt niitä toista kertaa.
Pulkan koillispuolen muristalla näin ison uroshirven, jolla ei ollut enää sarvia tässä vaiheessa. Lumi näytti hidastavan paikoin sen kulkua.
Peltoselässä taas oli poroja kaivuulla. Aina silloin tällöin poro vilkaisi, näkyisikö mitään epäilyttävää. Näin syvän lumen aikaan pedoilla on helppo saada poro saaliiksi. Tosin kolme sutta oli kuulemma saatu eilen vähennetyksi lähialueelta (luvalla).
Vielä näin poron kaivuupaikan lähistöllä merkin palokärjestä, joita ei tänä talvena ole näkynytkään. Iso tikka oli kuorinut kuolevan männyn kaarnaa tyypilliseen tapaansa (k).
-----
Pepe ilmoitti nähneensä n. kymmenen yksilön taviokuurnaparven Rakitsan suunnalla iltapäivällä. Minä olen viime päivinä nähnyt vain yksittäisiä lintuja tai pareja. TH
Taas oli lumilinjan vuoro ja samalla kevättalven lintulaskenta. Päivä oli täysin kirkas, mutta tuulinen. Yöllä oli Yli-Nuortilla ollut pakkasta yli 30 astetta, ilm. 34 astetta, mitä alinarvomittari näytti. Asemalla pysyttiin -17 asteessa. Päivällä lämpesi -8 asteeseen, mutta hiihtokeli oli edelleen nihkeä.
Ylempänä linjalla oli yleinen lumensyvyys 94 cm, mutta linjan loppupäässä oltiin lähempänä 80 cm. Ääriarvot olivat 142 ja 38 cm, molemmat tunturin alueella.
Lintuja oli mukavasti liikkeellä. Kuukkeleita laskin 8, yksinäisiä taviokuurnia 11, talitiaisia 2, lapintiaisia 3, hömötiaisia 1, hömö- tai lapintiainen 1, korppi 1 ja riekkoja 3 yksilöä. Lisäksi kuulin eka kertaa tälle keväälle pohjan- tai käpytikan soidinrummutusta. Siis 8 lajia/31 yksilöä. Eläinten jälkiä oli riistakolmion tapaan vähän (lajit kettu, näätä, jänis, riekko ja poro).
-----
Kuvassa aikuinen koirastaviokuurna. Puku ei ole vielä ennättänyt muuttua punaiseksi. TH
Käväisin aamupäivällä haaskoilla. Ketunjäljet oli lähistöllä, mutta itse haaskoilla ei ollut käyty. Ne olivat lisäksi taas tuiskun peittämät ja puhdistin ne lumesta. Siirsin kameran vanhalle haaskalle, jos vaikka ketut pelkäävät sitä uudessa paikassa.
Aurinko paisteli ja pakkasta oli toistakymmentä astetta. Tuuleskeli edelleen.
Riekkoja näin yllättävän paljon. Rakitsan pohjoisrinteellä teki jälkiä 3 linnun parvi, ehkäpä samat kuin pari viikkoa sitten. Sauojan muristalla oli myös 3 yksilön parvi, Saun länsipuolen kuusikossa yksinäinen lintu kuusen alla varjossa makuulla, kuten myös Väliojalla.
Iltapäivällä hiihtelin riistakolmion. Myös siellä näin yksinäisen riekon yhdessä kulmauksessa. Se karkasi kiepistä. Lisäksi näin yhdet jäljet. Värriö 1:n länsipuolen männikössä vihelteli koiraspyy, jonka pääsin myös vilaukselta näkemään. Jälkihavaintoina kolmiolla olivat vielä 4 jäniksen ja 2 näädän jäljet.
Säähän oli laskemiseen erittäin hyvä. 12 km hiihtämiseen käytin aikaa 3 h 40 min. TH
Päivä oli tuulinen. Lounaasta puhalsi ja toi lämmintä ilmaa niin, että puolenpäivän aikaan oli vain -0.6 astetta. Väliin tuli sakeita lumikuuroja. Iltapäivällä 3 aikaan yht'äkkiä kirkastui ja pakkanen kiri illan mittaan 8 asteeseen. Tuuli ei kuitenkaan paljoa tyyntynyt. Lumenpinta mittakepissä oli muuten aamulla 58 cm. Tuuli oli vienyt parikymmentä senttiä. Paikka ei ole lumenmittaukseen paras mahdollinen.
Yhdentoista aikaan meni orava männyssä olevaan pesäänsä välittämättä Hemppu-koiran kovista vastalauseista. Pesä on koirista parinkymmenen metrin päässä. Se oli varmaan tulossa ruokintapaikalta. Muita ruokavieraita tänään olivat 3-4 lapintiaista (k), 2-3 talitiaista (k), hömötiainen ja muutama kuukkeli (k).
Haaskat oli lumi peittänyt, eikä siellä ollut käyty. Muistikortilta näkyi, että 2 päivää sitten oli yksinäinen korppi käynyt jängän haaskalla neljän maissa, mutta muita kävijöitä ei sitten ollutkaan.
-----
Muristalla oli yksinäinen metso männyn latvassa hakomassa. Muristalta lounaaseen päin löytyi riekkopari (k) koivun tyveltä puolenpäivän jälkeen.
Tein kelkalla riistakolmion esikierron illalla, ja siellä näin metson Kolmosen länsipuolella ja lähistöllä oli myös jäniksen pakojäljet.
-----
Kelkkakeli on nyt todella huono. Kapeatelaisella ei tahdo päästä mihinkään ja leveällä loivatkin vastakot (ylämäet) tekevät tiukkaa. TH
Kevään kynnyksellä / On the doorstep of the spring
Viime yönä kävi Yli-Nuortin alinarvomittari yli -35 asteessa. Siellä on ollut kylmä, kun illasta alkoi jo tuulemaankin. Myös kahtena aikaisempana yönä on ollut yli 30 asteen lukemia piirturin mukaan. Kevät on vielä aika niukka.
Aamusta sitten tuuli jo rankasti. Pakkasta oli vajaat 10 astetta ja päivän päälle satoi vähän luntakin, jota tuisku sitten toimeliaasti kasasi kulkureiteille. Talon katolla pohjoispuolella lunta oli lähes metri, ja sitä piti vähentää, ettei talonpito kävisi liian raskaaksi.
Kotovaarassa on tykkyä vielä ihan riittävästi (k), vaikka tuuli on siitä jo oman osansa saanutkin. Paikoin lumensiirtäjä on luonut saamisistaan metrisiä huppuroita, väliin kovia, korkeita aaltomaisia palteita, joiden vierestä se on nyhtänyt kuusentyvet melkein puhtaiksi, mikä tekee kelkalla-ajosta näyttävää akrobatiaa niillä leveyksillä. Tähän sirkukseen erottamattomana osana kuuluu myös leikin jossain vaiheessa jossain mielivaltaisessa asennossa kinokseen uponneen kelkan ylös nk. hiissaaminen. Jälkiseurauksena työn raskaan raataja voi potea moniviikkoista selkäsärkyä. TH
Lähtiessäni lomalle 21.2. lunta oli aseman mittakepissä 49 cm. Kuun vaihteessa satoi rankasti muutamana päivänä, ja lumi saavutti 90 cm rajan, virallisessa mittarissa jopa kai metrin.
Lunta on tullut koko Itä-Lapin alueella, Kemijärvellä (yläkuvat) sitä on tullut puolisen metriä. Voidaan puhua tuplaantumisesta. Lähes koko Suomessa lunta on runsaasti.
Vielä ei Värriöllä voida puhua ennätyksistä. Muistan vuosia takaperin, kun hiihtelin Rakitsalle päin ja silloin lunta oli yleensä n. 120 cm, jopa sauvan verran monin paikoin. Mutta kyllä nytkin, kun hyppää kelkan päältä, niin lunta löytyy vyötäröön asti 100-110 cm.
Kelkalla ajo onkin vaikeata, pienikin vastainen tahtoo pysäyttää etenemisen. Kelkka uppoaa puolisen metriä. Mutta lumi painuu yllättävän nopeasti. Eilen aamulla mittakepissä oli 89 cm ja tänä aamuna 85 cm. Jonkin päivän päästä tilanne on aivan toinen.
Pakkasta on vielä, vaikka yleensä onkin lauhtunut helmikuun jälkeen. Aamulla oli vielä alamaissa kuitenkin lähellä kolmeakymmentä, mutta aurinko lämmittää jo kovasti. TH
Hieno pakkaspäivä, yöllä ollut yli -30 astetta alamaissa. Aurinko paisteli koko päivän ja oli aivan tyyntä. Iltapäivällä lauhtui -10-15 asteeseen. Lumenpinta oli pudonnut 5 cm eilisestä (80 cm).
Kettu oli aamulla pihalla, kun koiria ei paikalla ollut. Annoin sille vanhoja nakkeja ja muuta asiaankuuluvaa. Se valvoi pitkälle aamuun, väliin kuunteli ylilentäviä korppeja. Se meni nukkumaan talon alle vasta aamupäivällä ja ehdinkin saada siitä kuvia auringonpaisteessa.
-----
Yritin löytää eilisiä metsoja ja varsinkin lähetinlintua, että olisin kaukoputkella tutkinut renkaannumeroa. Linnut olivat kuitenkin häipyneet, eikä niitä löytynyt lähialueilta. Paikalla oli yksi metso, mutta se oli joku tuntematon, tasapyrstöinen lintu.
Haaskallakaan ei ollut tapahtunut mitään, ainakaan nisäkkäitä siellä ei ollut käynyt. Ahma oli kyllä kulkenut muutaman sadan metrin päästä, mutta se ei ollut osunut haaskoille.
Väliojan itäpuolelta löytyi metson höyheniä hangelta. Myös kuusenoksia oli pudonnut maahan sillä paikalla ja niidenkin joukosta löytyi muutama metsonhöyhen. Mitähän siellä oli lie touhuttu?
Lähistöltä löytyi 20-30 yksilön taviokuurnaparvi ruokailemasta kuusista. Vedenjakajan eteläpuolella kaksi koppeloa oli kiepeissä lähes samassa paikassa kuin pari viikkoa sitten. Saun itäpuolelle näkyi Kovdorin kaupungin savut ja kuonakasa, ja ne päätyivät luontopäiväkirjaan.
Iltayöstä näin vihreitä revontulia taivaalla. Niitä ei olekaan tänä talvena näkynyt. TH