Friday, March 19, 2010

Kiirunat / Rock ptarmigans

Aamulla hyrisi kevään ensimmäinen viherpeippo ruokintapaikan luona. Väritys osoitti sen koiraaksi.


Haaskojen luona oli tuoreen näköisiä ketunjälkiä, tosin vain toisella oli käyty. Siinä ei ole nyt kameraa. Korppeja lähti paikalta aika liuta. Kauempana kaarteli vanha maakotka (k), purjehtien sitten ylitseni.


Kiirunoiden määrä oli lisääntynyt yön aikana. Tänään löytyi Pikku Saun etelärinteeltä 5 yksilöä, 3 koirasta ja kaksi naarasta (koiraalla musta silmäkulmanjuova, naaraalla ei). Ne ruokailivat poronkaivualueella, syöden marjoja nälkäänsä. Niiden kurkku punersikin variksenmarjoista, varmaan myös riekonmarjaa oli syöty. Niin, riekonmarjalle parempi nimitys olisikin kiirunanmarja, koska nimenomaan kiirunat asuvat tunturipaljakoilla, missä riekonmarja kasvaa. Riekot käyvät siellä vain vieraana.

Kiirunaparvi siirtyi melko nopeasti köpötellen Saun kuruille. Väliin ne levähtivät vähän aikaa, mutta sitten jo joku hyppäsi lentoon kurun yli seuraavalle apajalle ja muut seurasivat. Jossain kohtaa ne jopa kaivautuivat avokieppiin kivien päälle ottaen lyhyet nokoset (kuvassa linnun vieressä marjaulostetta), mutta eivät ne siinäkään kauaa viihtyneet.

Kiirunan nokka on selvästi hennompi kuin riekon. Latasin vertaukseksi kiirunanaaraan viereen (oik.) riekkokuvan (otettu reilu viikko sitten). Riekko saattaa olla kyllä koiras, jonka nokka on vielä hieman vahvempi kuin naaraalla, mutta kuitenkin ero on niillä hyvin pieni.

Hirvaskankaalla istuskeli koppelo piilossa naavaisen männyn oksalla iltapäivällä. Muutama sen pudottama havunneulanen kuitenkin paljasti sen olemassaolon. Kavereita sillä ei näkynyt, vaikka hyvinkin siellä joku toinenkin saattoi olla.

Rauhallisen kauniin pakkaspäivän iltapuolella alkoi pilviä kerääntyä länsitaivaalle. Huomiseksi oli luvattu lumisadetta, joten ennustus taitaa pitää kutinsa. TH

Labels: , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?