Friday, March 12, 2010

Hirvieläimiä lumessa / Mammals on the snow


Pakkaskeli jatkui tänäänkin, nyt sitä oli kymmenen asteen molemmin puolin. Tuuli tehosti pakkasen purevuutta. Aurinko paisteli vaisusti ohuen pilvikerroksen takaa.

Haaskoilla oli käynyt vain jokunen lintu. Ketun jäljet kulkivat kuitenkin muutaman kymmenen metrin päästä.

Pikku Saulla oli poroja. Niinpä tarkastin niiden kaivupaikkoja (kiirunat viihtyvät tällaisilla paikoilla), ja laen kaakkoislaidalta pörähtikin lentoon 3 kiirunaa. Ne karkasivat n. 40 m päästä, mutta nousivat keula minuun päin kääntyen navakan lounaistuulen matkaan. Ehdin huomata selvästi mustat silmäkulmat ainakin kahdella linnulla. En löytänyt niitä toista kertaa.

Pulkan koillispuolen muristalla näin ison uroshirven, jolla ei ollut enää sarvia tässä vaiheessa. Lumi näytti hidastavan paikoin sen kulkua.

Peltoselässä taas oli poroja kaivuulla. Aina silloin tällöin poro vilkaisi, näkyisikö mitään epäilyttävää. Näin syvän lumen aikaan pedoilla on helppo saada poro saaliiksi. Tosin kolme sutta oli kuulemma saatu eilen vähennetyksi lähialueelta (luvalla).

Vielä näin poron kaivuupaikan lähistöllä merkin palokärjestä, joita ei tänä talvena ole näkynytkään. Iso tikka oli kuorinut kuolevan männyn kaarnaa tyypilliseen tapaansa (k).
-----
Pepe ilmoitti nähneensä n. kymmenen yksilön taviokuurnaparven Rakitsan suunnalla iltapäivällä. Minä olen viime päivinä nähnyt vain yksittäisiä lintuja tai pareja. TH

Labels: , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?