Monday, March 22, 2010

Jääpuikkojen aikaan / At the time of icicles

Ahma oli käväissyt viime yönä haaskalla, mutta syönyt vain vähän. Lähistöllä oli ketunjälkiä, mutta se oli varmaan tavallinen kettu, joka ei ollut uskaltautunut haaskalle. Korpitkaan eivät olleet juuri syöneet tuiskun peittämiä raatoja.

Kiirunat löytyivät edelleen Saun kurujen liepeiltä aamupäivällä. Ne söivät edelleen marjoja, mutta myös tunturikoivun silmuja. Silmuja saadakseen pari kiirunaa lennähti koivuunkin. Näin kiirunan istuvan myös männyn oksalla, mitä en ole aikaisemmin nähnytkään.

Kiiruna ääntelee aivan eri lailla kuin riekko, pitää hiljaista narinaa, jota kuulinkin. Varsinaista soidinmeininkiä en vielä havainnut.


Kanalintuja näin tänään 4 lajia. Kiirunan lisäksi hoksasin nuoren metson ruokailevan männyssä Vedenjakajan maastossa. Siellä oli myös yksinäinen riekko. 2 riekkoa piiloili edellisistä muutama sata metriä itään koivujen siimeksessä. Yksinäinen raavaampi metso oli saanut aamun havusavotan päätökseen, luppoillen synkkien kuusten tyvillä Väliojan varrella. Ja iltapäivän osalle jäi havaita 6 naarasteeren pako kiepeistä Nuorttiaavan koivikossa, nyt meitä havaitsijoita oli kolme.

Aseman ruokintapaikalle oli ilmaantunut toinenkin viherpeippo. Urpiaisia siellä oli kolme yksilöä.

Kevät etenee ja aurinko lämmittää jo kovasti. Yöllä voi olla 20-30 astetta pakkasta, mutta iltapäivällä enää 5-10 astetta sitä lajia. Aurinko lämmittää niin kiirunoita kuin hankeakin ja jääpuikkoja alkaa syntyä. Lumi painuu ja tiivistyy, varsinkin tunturimaissa on hyvä kanto kulkijalla. Alhaalla jokikuruissa joutuu vielä huppuroimaan ja porotkin uppoavat jopa selkää myöten. TH

Labels: , , , , , ,


Comments:
Mitä on huppurointi?
T:HeidiK
 
Huppurointi on rypemistä, vajottamista syvässä lumessa.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?