Saturday, March 06, 2010

Kaikkialla lunta vain / Snow everywhere
Lähtiessäni lomalle 21.2. lunta oli aseman mittakepissä 49 cm. Kuun vaihteessa satoi rankasti muutamana päivänä, ja lumi saavutti 90 cm rajan, virallisessa mittarissa jopa kai metrin.

Lunta on tullut koko Itä-Lapin alueella, Kemijärvellä (yläkuvat) sitä on tullut puolisen metriä. Voidaan puhua tuplaantumisesta. Lähes koko Suomessa lunta on runsaasti.

Vielä ei Värriöllä voida puhua ennätyksistä. Muistan vuosia takaperin, kun hiihtelin Rakitsalle päin ja silloin lunta oli yleensä n. 120 cm, jopa sauvan verran monin paikoin. Mutta kyllä nytkin, kun hyppää kelkan päältä, niin lunta löytyy vyötäröön asti 100-110 cm.


Kelkalla ajo onkin vaikeata, pienikin vastainen tahtoo pysäyttää etenemisen. Kelkka uppoaa puolisen metriä. Mutta lumi painuu yllättävän nopeasti. Eilen aamulla mittakepissä oli 89 cm ja tänä aamuna 85 cm. Jonkin päivän päästä tilanne on aivan toinen.

Pakkasta on vielä, vaikka yleensä onkin lauhtunut helmikuun jälkeen. Aamulla oli vielä alamaissa kuitenkin lähellä kolmeakymmentä, mutta aurinko lämmittää jo kovasti. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?