Tuesday, March 31, 2009
Smear - fotosynteesin ym. mittausta / Smear - measuring photosyntesis and other things
Smear-asemalla on ollut viime päivinä huoltomiehet yliopistolta. Nyt kyvetitkin (kuvat ylh.) taas mittaavat männyn fotosynteesiä, kun letkujen jäätymisongelmat saatiin ilmeisesti kuriin. Fotosynteesiä näyttää tapahtuvan jo talvella, kun ilma vain on lauhaa. Smear mittaa myös monta muuta asiaa, kuten raskasmetalleja, otsonia, typpeä, rikkiä, säteilyä ym.
Tänään olikin pakkasta vain 1-5 astetta, joten fotosynteesi voi jo toimia. Lunta satoi hieman ja oli tyyntä.
Ikkunakuvassa ylh. kamera, josta yhteys opastuskeskukseen Savukoskelle (väliaikaisratkaisu). Sisäkuvassa huoltoryhmä Fysiikan laitokselta (Pasi Aalto, Petri Keronen ja Erkki Siivola) ja ulkokuvassa säämittaustorni ym. mittauslaitteita. TH
Petojen jäljillä / By the tracks of beasts
Tarmo löysi tänäänkin pari pedon tappamaa poroa. Toisen oli susi laukottanut kiinni kelkkapolanteella ja tappanut polanteen viereen jyrkkään mäkeen (k) viime yönä (toisessa kuvassa suden jälki + vertailuhanska). Toinen taas oli parinsadan metrin päässä. Se oli vanhempi tapaus, jonka tekijästä ei ole varmuutta, saattaa olla ilves (tosin tyyli on susimainen, kommentti TH). Tällä porolla oli ollut sikiö vatsassa, se näkyy kuvassa hangella.
Yhdessä kuvassa on jo aikaisemmin löydetty ilveksen tappama poro, jonka ilves oli peittänyt. Tämä viittaa siihen, että ilves on aikonut tulla uudellen syömään raatoa. Yleensähän ilves ei syö haaskaa. (kuvat TK)
Labels: ilves, poronraato, susi
Monday, March 30, 2009
Tundraurpiainen / Arctic Redpoll
Ruokintapaikalla kävi tänään toistakymmentä urpiaista, joista yksi oli erittäin selvä tundraurpiainen. Se oli pallomainen ruumiiltaan; lyhyt nokka; mustaa leukalappua tuskin ollenkaan (ei välttämättä t.u:n tuntomerkki); valkea yläperä, jossa hieman ruusunpunaa; vaalean ruusunpunainen rinta; vaaleat kupeet, joissa heikko viirutus; valkea alaperä ja muutenkin hyvin vaalea väritys.
Se kuului urpiaisparveen, josta se oli kaikkein rohkein - tuli aina ensimmäisenä ruokintapaikalle. Tavalliset urpiaiset (kuva alh. vas.) syrjivät sitä, ja se joutui usein väistymään syödessään. Se siis oli hieman pienempi niitä, vaikka vanha koiras olikin. Lyhyemmällä nokalla se ei pärjää yhteenotoissa.
-----
Ruokinnalla käy 5-6 viherpeippoa, ehkä niitä on enemmänkin. Punatulkku ei jäänyt vieraaksemme, vaikka pihalla pari päivää sitten olikin.
-----
Tarmo löysi tänään ilveksen tappaman poron rajan läheisyydestä. Lähistöllä istui maakotka männyn latvassa.
-----
Eilen illalla vieras kettu kävi yksin syömässä tarjottuja herkkuja. Se malttoi aika huonosti syödä, vähän arkailikin. Se etsi aseman kettua, mutta ei löytänyt. Todennäköisesti se on koiraskettu, väritkin sillä on kirkkaammat ja on komeampi. Aamulla taas paikalla oli meidän kettumme.
-----
Yöllä alkoi sataa lunta, joka taukosi puolenpäivän maissa, mutta illalla alkoi taas. Pakkasta oli aamun 5:stä iltapäivän 2:een asteeseen. TH
Labels: ilves, maakotka, poronraato, tundraurpiainen, urpiainen, viherpeippo
Sunday, March 29, 2009
Kesäaikaan vaan / In the summertime
Rakitsan eteläpäässä oli metso vedellyt siipeä. Se lähtikin kuusen alta pakoon puoli yhdentoista maissa.
Kurun länsipässä on erikoinen sininen jäätynyt vesiputous. Se on lähes kymmenen metriä pitkä ja yli viisi metriä korkeakin. Sieltä löytyy myös pitkiä, jopa yli kolmimetrisiä jääpuikkoja kalliosta.
Latvalammen länsipuolella oli myös metsonjälkiä. Koppelo nousikin maasta petäjän oksalle. Vähän aikaa katseltuaan se ponkaisi lentoon.
Vähän matkan päässä näin hiiripöllön lennossa. Pöllö löytyi Värriö II:n itärinteeltä kuusen latvasta (k). Kauaa se ei katsellut, vaan jatkoi lentoaan tuulessa kaarrellen Rakitsan eteläpäätä kohti. Ruokaa sille ei varmaan kovin paljoa ole, myyränjälkiä tapaa enää harvoin.
Syväkurulta löysin vanhan korpinpesän kallionkolosta. Se oli vielä lumen peittämä eikä linnunjälkiä näkynyt. Tätä pesää en ole aikaisemmin tiennytkään.
Kurun länsipässä on erikoinen sininen jäätynyt vesiputous. Se on lähes kymmenen metriä pitkä ja yli viisi metriä korkeakin. Sieltä löytyy myös pitkiä, jopa yli kolmimetrisiä jääpuikkoja kalliosta.
-----
Rakitsan itärinteellä oli vielä kaksi koirasmetsoa. Toinen lähti kuusen tyveltä, mutta toisen huomasin mäntyyn yhden maissa.
-----
Suksikeli oli mahtava, luisti hyvin ja upotti vain kymmenisen senttiä. Kymmenen asteen pakkanen lauhtui auringon paahteessa pariin miinusasteeseen. Yli-Nuortin mittarissa oli tosin ollut aamuyöllä -24 astetta. Kaiken kaikkiaan hyvin keväinen keli, näin kesäaikaan. TH
Labels: hiiripöllö, metso
Saturday, March 28, 2009
Hirvieläimiä / Big mammals
Kuljimme Tarmon kanssa osan matkaa yhdessä, jolloin näimme ainakin 8 hirveä. Tarmo näki lisäksi vielä 3 (k). Kuntaskurun maastosta hän löysi ilveksen tappaman poron (k). Raato oli jo viikon vanha, mutta tappojäljet olivat vielä näkyvissä. TH
Labels: hirvi, poronraato
Pulkkatunturin maastossa / On the terrain of Pulkkatunturi
Merikotka (Haliaetus albicilla) lähti Pirunkurun kaakkoispuolelta lentoon klo 9.30. Se oli esiaikuisen puvussa ja korpin saattamana se lensi pohjoista kohti.
Petäjä-Pulkan laessa oli poikametso makuulla kuusen tyvellä. Se nousi männyn latvapuoleen katselemaan ohikulkijoita. Kolmas poikametsohavainto tälle talvelle.
Pulkan rintessä oli yksinäinen vanha koirasriekko. Kuutsjärven eteläpuolella taas oli riekkopari kiepeissä klo 14.. Toinen oli avokiepissä ja toinen umpikiepissä. Nämäkin olivat vanhoja lintuja. TH
Labels: merikotka, metso, riekko
Friday, March 27, 2009
Kaksi kettua / Two foxes
Kerosen Petri ilmoitti illalla kahdeksan jälkeen, että pihalla on kaksi kettua. Menimme katsomaan ja totesimme, että niin on. Pihalle oli tullut vieras kettu, joka oli samankokoinen ja hyvin samannäköinenkin meidän ketun kanssa. Sitten ketut hävisivät pihalta.
Tarmo laittoi Tapanin koirankapuloita syötiksi ja meni odottamaan. Me menimme Petrin kanssa saunaan.
Tultuani saunasta huomasin molemmat ketut syömässä kapuloita portaiden edessä, ja Tarmo jo oli kameran kanssa tilanteessa mukana. Vieras kettu oli vähän arempi, mutta sekin söi kapuloita samoin kuin toinenkin, asiaankuuluvalla tavalla.
Jonkin aikaa touhusimme kettujen kanssa, kunnes ne hävisivät pimeyteen. Kuvista totesimme, että ketut ovat hyvin samannäköisiä, mutta vieraalla ketulla häntä on tuuheampi, siistimpi ja täplikkäämpi. Peräpäässä sillä on jotain epäjärjestystä karvoissa. Vielä turkki on punertavampi ja rinta vaaleampi. Jos se on uros, niin voi olla että kesällä kettujen määrä vielä lisääntyy (kiima-aika).
Yläkuvassa on meidän kettu edessä ja vieras takana, alakuvissa vieras.
Tarmo löysi tänään kaksi ilveksen tappamaa poroa, näki 2 merikotkaa (toinen ilm. vanha) ja 4 hirveä Pulkan maastossa. Riekkoja hän näki vielä 3-4 yksilöä. TH
Labels: hirvi, kettu, merikotka, poronraato, riekko
Saun kuruilla / On the gullies of Sauoiva
Saun kuruilta löytyi tänään valmiin näköinen korpinpesä. Korpilla on ollut joskus aikaisemminkin pesä tässä paikassa. Toiselta kurulta löytyi toinen pesä, joka myös näytti tänä vuonna rakennetulta. Tätä paikkaa en ole ennen tiennytkään. Korppeja ei ollut kummallakaan paikalla.
-----
Lähellä ensimmäistä pesää oli kevään ensimmäinen pulmunen, koiras. Se etsi siemeniä aurinkoiselta kalliontörmältä. Kuulin myös toisella kurulla pulmusen ääntä.
-----
Toisella kurulla oli myös tilhi (kuvassa pudonneen pihlajanmarjatertun kanssa)) ja muutama taviokuurna. Tilhi söi viimeisiä pihlajanmarjoja mitä kurulta löytyi. Kurulla on runsaasti pihlajaa, mutta marjasato on jo syöty. Tilhi ja kuurnat etsivät myös rinteestä marjoja syödäkseen.
Lisäksi näin 3 ukkometsoa metsissä. Pari metsoa oli vetänyt siipeä, mutta ne eivät olleet varsinaisilla soidinpaikoilla. Metsot eivät ole vielä siirtyneet soitimille.
-----
Asemalla vihelteli vielä punatulkku iltapäivällä. Myös viherpeippoja oli tullut lisää päivän aikana. Tähän asti niitä on ollut 2-4 yksilöä, mutta laulusta päätellen niitä oli jo enemmän.
-----
Päivä oli tyyni, eilisen kaltainen. Yli-Nuortilla oli toissa yönä 28 astetta pakkasta, ja viime yö oli yhtä kylmä aseman mittareilla mitattuna kuin edelinenkin (-20). TH
Labels: korpinpesä, metso, pulmunen, punatulkku, taviokuurna, tilhi, viherpeippo
Lentävä kärppä / Flying ermine
Eräällä Saun kurulla oli tänään melko lailla kärpänjälkiä. Ajattelin - tulispa nyt kärppä tuohon kuvattavaksi. Muutaman sekunnin kuluttua ilmestyikin kärppä näkyviin hieman oikealle siitä paikasta, johon sitä ajattelin. Loppu olikin sitten kärpän lentokuvausta, kuin sinivalkoisin siivin. TH
Labels: kärppä
Thursday, March 26, 2009
Urpiaisia / Redpolls (Carduelis flammea and C. hornemanni)
Tapaamissani urpiaisissa on eri näköisiä lintuja ja laitankin niitä nähtäväksi. Vasemmanpuoleiset linnut ovat tavallisia urpiaisia (kuvattu aseman pihalla 26.3.), ja oikealla alhaalla on mielestäni tundraurpiainen (kuv. jo aikaisemmin), vaikka nokka vähän liian pitkältä vaikuttaakin. Oikealla ylhäällä on sitten epämääräisempi tapaus (asema 26.3.). TH
-----
P.S. Epämääräisempi tapaus on varmaan viime kesän poikanen, tundraurpiainen.
Labels: tundraurpiainen, urpiainen
Wednesday, March 25, 2009
Muotoja ja muodostelmia / Forms and formations
Aseman ruokintapaikalle oli tullut toistakymmentä urpiaista. Aikaisempina vuosina niitä ei ole ollut niin paljon. Parvessa oli molempaa lajia, urpiaista ja tundraurpiaista. Osalla linnuista tuntomerkit olivat epämääräisiä tai oli molemman lajin tuntomerkkejä. Varmaan kysymyksessä oli sekamuotoja tai eri rotuja.
Laskin myös lintuja, ja sain tulokseksi 8 taviokuurnaa, 3 urpiaista, 2 kuukkelia, 5 korppia, 6 hömötiaista ja 2 lapintiaista. Linjan loppupäässä linjan ulkopuolella oli n. 20 yksilön taviokuurnaparvi, johon näin liittyvän tiaisparven (3 hömö- ja 2 lapintiaista). Seurailin jonkin aikaa, ja tiaiset pysyttelivät taas kuurnien matkassa. Joten näyttää siis selvältä, että tiaiset hakeutuvat jostain syystä aktiivisesti isojen peippolintuparvien matkaan, muodostaen suorastaan parvia tai parvenkaltaisia yhtymiä niiden kanssa.
Iltapäivällä kävin vielä Pulkkatunturin maastossa lähellä rajaa (k). siellähän on nyt monia poronraatoja. Tapasin siellä kuitenkin vain korppeja, joita oli useita kymmeniä. Osa korpeista lensi suorastaan muodostelmassa, ikään kuin "Itäkairan lennosto" (k).
Aikaisemmin kiisteltiin siitä, ovatko nämä kaksi eri muotoa lajeja vai rotuja. Päätettiin lopulta, että ne ovat eri lajeja. Minusta kyllä näyttää edelleen siltä, että ne ovat eri rotuja, koska on juuri näitä epämääräisiä muotoja, joista ei tiedä, kumpaa ne ovat. Lajit näyttävät siis risteytyvän, mikä yleensä tarkoittaa sitä, että ne eivät ole eri lajeja.
Tundraurpiainen eroaa urpiaisesta vaalean yläperän, lähes viiruttomien kylkien, lyhyen nokan, vaaleanpunaisen rinnan (koiras) ja yleensä vaaleamman värityksen perusteella. Lisäksi mielestäni pää ja yläosa vivahtavat vaaleanruskeaan verrattuna vaaleaan alaosaan. Urpiainen on siis aika harmaa ja viiruinen lintu (k), jonka vanhalla koiraalla on keväisin punainen rinta. Osa koiraista on kuitenkin vailla punaista väriä, ne ovat varmaan nuorempia lintuja, vaikka voivatkin pesiä.
Lumilinjalla mittasin tänään n. 70 cm lunta, joka kantoi melko hyvin hiihtäjää.
Laskin myös lintuja, ja sain tulokseksi 8 taviokuurnaa, 3 urpiaista, 2 kuukkelia, 5 korppia, 6 hömötiaista ja 2 lapintiaista. Linjan loppupäässä linjan ulkopuolella oli n. 20 yksilön taviokuurnaparvi, johon näin liittyvän tiaisparven (3 hömö- ja 2 lapintiaista). Seurailin jonkin aikaa, ja tiaiset pysyttelivät taas kuurnien matkassa. Joten näyttää siis selvältä, että tiaiset hakeutuvat jostain syystä aktiivisesti isojen peippolintuparvien matkaan, muodostaen suorastaan parvia tai parvenkaltaisia yhtymiä niiden kanssa.
Iltapäivällä kävin vielä Pulkkatunturin maastossa lähellä rajaa (k). siellähän on nyt monia poronraatoja. Tapasin siellä kuitenkin vain korppeja, joita oli useita kymmeniä. Osa korpeista lensi suorastaan muodostelmassa, ikään kuin "Itäkairan lennosto" (k).
Päivä oli aurinkoinen. Aamupäivällä putoili ohikulkevista pilvistä pumpulimaisia isoja hiutaleita, mutta iltapäivällä pumpulipilvet hävisivät, ja taivaalle jäi vain lännestä puunlatvojen yläpuolelta katseleva aurinkoinen. Pakkanen puri vielä iltapäivälläkin lähes 10 asteen voimalla, tuulta ei tänään juuri tuntunut. TH
Labels: hömötiainen, korppi, kuukkeli, lapintiainen, taviokuurna, tundraurpiainen, urpiainen
Pulkan havainnot / Observations of Pulkkatunturi
Tarmo kävi 21.3. Pulkkatunturin maastossa tutkimusmatkalla. Hän löysi 2 pedon tappamaa poroa, jotka olivat ilveksen työtä (kuvat). Lisäksi hän näki ainakin 7 hirven tokan, koiraspyyn (k) ja nuoren merikotkan (kuvassa oik. alh. vas.laidassa). Korppeja haaskoilla oli kymmeniä (alh. 24 lentokuvassa).
Labels: hirvi, ilves, korppi, maakotka, merikotka, poronraato, pyy
Tuesday, March 24, 2009
200,000 lukukertaa ylitetty - Over 200,000 page loads
Värriön luontopäiväkirja on nyt avattu aukaisemisestaan lähtien yli 200,000 kertaa. Raja ylittyi noin klo 22. Edellinen merkkipaalu 100,000 aukaisua ylittyi 26.4.2008.
Parhaat kiitokset kaikille uskollisille lukijoille.
------
Varrio Nature Diary has, since its opening, now been opened over 200,000 times. The number of pageloads exceeded that milestone at about 22:00 hours today. The previous milestone 100,000 page loads, was exceeded on 26 April 2008.
Best thanks to all the faithful readers!
Oi valkolinnut.../ White birds of Lapland
Naaraspukuinen varpushaukka lensi tien yli pohjoiseen päin Pelkosenniemellä muutama sata metriä Savukoskentietä ajettuani klo 11.35. Se hävisi kuusikon siimekseen.
Savukoskella kävimme VP:n kanssa Korvatunturin opastuskeskuksen (huom. uusi nimi!) uudistetun näyttelyn avajaisissa. Näyttely oli ammattitaidolla tehty ja siitä pitää antaa hyvin kehuttava arvosana. Bravo! Meidän Värriön luonnonpuistomme ja tutkimusasemamme oli saanut oman nurkkauksen, tosin web-kamerayhteys asemalta ei vielä ihan toiminut.
Loppumatkasta näin vielä koirasteeren koivussa Kemijokivarressa ja niinikään koirasriekko istuskeli parin metrin korkeudella koivussa Sotataipaleessa klo 15.30.
Sunnuntaina iltapäivällä 22.3. olivat joutsen ja naarastelkkä Joutsijärvellä Käsmänjoessa. Puolenpäivän aikaan niitä ei vielä näkynyt. Liekö ensimmäiset Itä-Lapin alueella? TH
Sunnuntaina iltapäivällä 22.3. olivat joutsen ja naarastelkkä Joutsijärvellä Käsmänjoessa. Puolenpäivän aikaan niitä ei vielä näkynyt. Liekö ensimmäiset Itä-Lapin alueella? TH
Labels: joutsen, riekko, telkkä, varpushaukka