Monday, March 30, 2009

Tundraurpiainen / Arctic Redpoll
Ruokintapaikalla kävi tänään toistakymmentä urpiaista, joista yksi oli erittäin selvä tundraurpiainen. Se oli pallomainen ruumiiltaan; lyhyt nokka; mustaa leukalappua tuskin ollenkaan (ei välttämättä t.u:n tuntomerkki); valkea yläperä, jossa hieman ruusunpunaa; vaalean ruusunpunainen rinta; vaaleat kupeet, joissa heikko viirutus; valkea alaperä ja muutenkin hyvin vaalea väritys.Se kuului urpiaisparveen, josta se oli kaikkein rohkein - tuli aina ensimmäisenä ruokintapaikalle. Tavalliset urpiaiset (kuva alh. vas.) syrjivät sitä, ja se joutui usein väistymään syödessään. Se siis oli hieman pienempi niitä, vaikka vanha koiras olikin. Lyhyemmällä nokalla se ei pärjää yhteenotoissa.
-----
Ruokinnalla käy 5-6 viherpeippoa, ehkä niitä on enemmänkin. Punatulkku ei jäänyt vieraaksemme, vaikka pihalla pari päivää sitten olikin.
-----
Tarmo löysi tänään ilveksen tappaman poron rajan läheisyydestä. Lähistöllä istui maakotka männyn latvassa.
-----
Eilen illalla vieras kettu kävi yksin syömässä tarjottuja herkkuja. Se malttoi aika huonosti syödä, vähän arkailikin. Se etsi aseman kettua, mutta ei löytänyt. Todennäköisesti se on koiraskettu, väritkin sillä on kirkkaammat ja on komeampi. Aamulla taas paikalla oli meidän kettumme.
-----
Yöllä alkoi sataa lunta, joka taukosi puolenpäivän maissa, mutta illalla alkoi taas. Pakkasta oli aamun 5:stä iltapäivän 2:een asteeseen. TH

Labels: , , , , ,


Comments:
Ohhoh. Lueskelin noita sinun aikaisempiakin juttuja, ja tuntuu kyllä melko uskomattomalta. Miten löydät noin paljon eri lintuja ja eläimiä, saati sitten saat niistä noin hyviä kuvia? Itse kun yritän lintuja etsiskellä, en yleensä löydä yleisiä pikkulintuja kummempaa. Olen vähä kade.
 
Ankialle vastauksena: Muutama kymmenen vuotta kokemusta ja paljon maastossa oloa. Erityisesti jälkimmäinen on ainoa mahdollisuus näinä niukkoina aikoina, luonnonpuisto-olosuhteet tietysti avaavat erilaisia mahdollisuuksia. Kuvaaminen taas vaatii hyvät ja kalliitkin vehkeet.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?