Wednesday, March 25, 2009

Muotoja ja muodostelmia / Forms and formations

Aseman ruokintapaikalle oli tullut toistakymmentä urpiaista. Aikaisempina vuosina niitä ei ole ollut niin paljon. Parvessa oli molempaa lajia, urpiaista ja tundraurpiaista. Osalla linnuista tuntomerkit olivat epämääräisiä tai oli molemman lajin tuntomerkkejä. Varmaan kysymyksessä oli sekamuotoja tai eri rotuja.

Aikaisemmin kiisteltiin siitä, ovatko nämä kaksi eri muotoa lajeja vai rotuja. Päätettiin lopulta, että ne ovat eri lajeja. Minusta kyllä näyttää edelleen siltä, että ne ovat eri rotuja, koska on juuri näitä epämääräisiä muotoja, joista ei tiedä, kumpaa ne ovat. Lajit näyttävät siis risteytyvän, mikä yleensä tarkoittaa sitä, että ne eivät ole eri lajeja.

Tundraurpiainen eroaa urpiaisesta vaalean yläperän, lähes viiruttomien kylkien, lyhyen nokan, vaaleanpunaisen rinnan (koiras) ja yleensä vaaleamman värityksen perusteella. Lisäksi mielestäni pää ja yläosa vivahtavat vaaleanruskeaan verrattuna vaaleaan alaosaan. Urpiainen on siis aika harmaa ja viiruinen lintu (k), jonka vanhalla koiraalla on keväisin punainen rinta. Osa koiraista on kuitenkin vailla punaista väriä, ne ovat varmaan nuorempia lintuja, vaikka voivatkin pesiä.

Lumilinjalla mittasin tänään n. 70 cm lunta, joka kantoi melko hyvin hiihtäjää.

Laskin myös lintuja, ja sain tulokseksi 8 taviokuurnaa, 3 urpiaista, 2 kuukkelia, 5 korppia, 6 hömötiaista ja 2 lapintiaista. Linjan loppupäässä linjan ulkopuolella oli n. 20 yksilön taviokuurnaparvi, johon näin liittyvän tiaisparven (3 hömö- ja 2 lapintiaista). Seurailin jonkin aikaa, ja tiaiset pysyttelivät taas kuurnien matkassa. Joten näyttää siis selvältä, että tiaiset hakeutuvat jostain syystä aktiivisesti isojen peippolintuparvien matkaan, muodostaen suorastaan parvia tai parvenkaltaisia yhtymiä niiden kanssa.

Iltapäivällä kävin vielä Pulkkatunturin maastossa lähellä rajaa (k). siellähän on nyt monia poronraatoja. Tapasin siellä kuitenkin vain korppeja, joita oli useita kymmeniä. Osa korpeista lensi suorastaan muodostelmassa, ikään kuin "Itäkairan lennosto" (k).Päivä oli aurinkoinen. Aamupäivällä putoili ohikulkevista pilvistä pumpulimaisia isoja hiutaleita, mutta iltapäivällä pumpulipilvet hävisivät, ja taivaalle jäi vain lännestä puunlatvojen yläpuolelta katseleva aurinkoinen. Pakkanen puri vielä iltapäivälläkin lähes 10 asteen voimalla, tuulta ei tänään juuri tuntunut. TH

Labels: , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?