Friday, April 30, 2010
Pohjoisen suunnalla / On the northern side
Kävin pohjoisen suunnalla (yläkuvat Isostaselästä). Törmäojalla (2 k) näin västäräkin ja kulorastaan. Soklomilla kulorastas lauloikin. Kanalinnuista näin urosriekon Marjarovassa ja pyyn Saihon pakkojen pohjoispuolella. Petäjärinteellä käveli ukkometso. Marjarovan alueelta löysin kaksi tuoretta korpinpesää tuulenpesistä männyistä (2 k).
Iso karhu (16-17 cm) oli tullut Venäjältä pari päivää sitten Törmäojan eteläpuolella. Se oli mennyt sisämaahan, mutta kävellyt jossain välissä rajanvarren polannetta pari kilometriä.
Labels: ahma, karhu, korppi, kulorastas, metso, pyy, riekko, västäräkki
Soidin on syntynyt / The mating place has awaken
Eilisen kaltainen, mutta vähätuulisempi sää vallitsi. Hanki kantoi koko päivän. Iltaa kohti pilvistyi, niin kuin oli luvattu.
Kävin häirikkömetson soitimella yhdeksän jälkeen. Se löytyi taas, mutta soitimella soi myös ainakin 6 muuta metsoa. Muut olivat normaaleja, arkoja lintuja. Koppeloita ei ollut.
Niin siis on syntynyt uusi soidin. Varmaan sinne tulee koppeloitakin, jos vain kukot pysyvät paikalla. Tällä paikalla on joskus monta kymmentä vuotta sitten ollut soidin, mutta se on jostain syystä lakannut. Tosin joinakin vuosina lintu tai pari on vedellyt siellä siipeä vähän aikaa. Nyt kuitenkin viime vuosina häirikkömetso on alkanut soida alueella, vaikka siellä ei kunnon soidinta ole ollutkaan enkä myöskään koppeloita ole nähnyt. Viime vuonna johonkin aikaan paikalla oli 5 metsoa, mutta sitten niitä ei näkynyt eikä juuri jälkiäkään. Voi olla, että siellä on pidetty soidinta, mutta ollut jotenkin huomaamattomampaa.
Näin muuten koko ajan tapahtuu täällä koskemattomassa luonnossa. Soitimia alkaa, siirtyy ja loppuu. Esimerkkejä on monia. Joissakin paikoissa soi vain yksi lintu, mutta sitten se voi tyrehtyäkin. Ainoa soidin, joka on toiminut 80-luvulta alkaen, on Värriö III:n länsipuolen soidin. Siellä tosin ei toiminta tunnu olevan kovin voimakasta enää. Seurataanpa tilannetta. TH
Labels: metso
Thursday, April 29, 2010
Puitsin suunnalla 2
Puitsin suunnalla / To the fell Puitsi
Hanki on edelleen kovaa. Yöllä oli puolenkymmentä astetta pakkasta ja päivisinkään lämpötila ei nouse kuin pariin-kolmeen plusasteeseen. Kastepiste on koko ajan pakkasella. Kulkukeli on siis todella hyvä. Kova tuuli vain kylmän ilman kanssa vaikutti niin, että uloslähtijän piti pukeutua talvisesti.
Hangella on hyvä kävellä. Näitä kävelijöitä löytyi Hirvaskankaalta koppelo, Hirvasjoen soitimelta 6 metsoa, Papuoivan pohjoisrinteeltä 5-6 akkateertä (2 k) ja Papuoivan itäpuolelta toistakymmentä hirveä. Hirviä saattoi olla parikin kymmentä ja niillä oli nyt todella hyvä liikkua. Tosin yksi vasa oli loukannut oikean etujalkansa ja on vaarassa joutua karhun ruoaksi. Keskimmäisen Papuhaaran eteläpuolella näin jopa laukkovan hirven hangella.
Puitsitunturissa kaarteli vanha maakotka (2 k) matalalla, korppi seuranaan. Niinpä lähellä olikin poronraato, tosin jo poromiesten löytämä.
Puitsin ja Alimmaisen Papuhaaran alueella oli siellä täällä ison karhun jälkiä. Jäljet olivat kuitenkin vanhempia. Karhu oli tullut Venäjältä kaivautuen poroaidan alitse ja mennyt takaisinkin (k). Tämä oli se hirven tappanut kontio.
Alhaalla kuva Hauhonjängältä Nuorttitunturiin. TH
Labels: hirvi, karhu, koppelo, maakotka, metso, teeri
Wednesday, April 28, 2010
Vesilintuja ja maalintuja / Birds of water and land
Arvosjoella on ollut jo usean päivän ajan metsähanhia, enimmillään nelisenkymmentä. Aamupäivällä niitä oli siellä edelleen. Myös räkättejä, kulorastaita ja västäräkkejä on saapunut. Värriön seudulle västi vain ei ole ehtinyt.
-----
Sen sijaan telkkäpari löytyi Yli-Nuortin lomperosta iltapäivällä. Sotajoella oli myös tänään maakotka, tosin eri lintu kuin eilen, vanhempi. Ja teerikin näkyi. Se oli tosin Kyörtesselässä tien varrella ja naaras. TH
Sen sijaan telkkäpari löytyi Yli-Nuortin lomperosta iltapäivällä. Sotajoella oli myös tänään maakotka, tosin eri lintu kuin eilen, vanhempi. Ja teerikin näkyi. Se oli tosin Kyörtesselässä tien varrella ja naaras. TH
Labels: maakotka, metsähanhi, telkkä
Tuntsan karhu
Tässä videokuvaa Tuntsan karhusta. Karhulla on muuten kokoa, etutassun leveys on 17cm. Ruokahalukin on ollut tallella talviunen jälkeen, se nimittäin tappoi aikuisen naarashirven jolla oli syntymätön vasa sisässä ja söi sen neljän vuorokauden aikana täysin. Luut ja nahkaa vain jäi jäljelle.
Tuesday, April 27, 2010
Köriläs / Old fellow
Rajamiehet olivat löytäneet Alimmaisen Papuhaaran maastosta karhun tappaman hirven 22.4. Seuraavana päivänä Tarmo ja Mika laittoivat riistakameran paikalle kuvaamaan videota puoli kahden aikaan (karhu ei ollut käynyt paikalla sillä välillä).
Nelisen tuntia myöhemmin karhu tuli paikalle. Ensi töikseen se käänsi kameran vinoon (kamera kuitenkin kuvasi). Sitten se ruokaili useaan otteeseen yön aikana. Aamulla joskus viiden jälkeen se käänsi kameran kokonaan poispäin.
Illalla 19.30 aikoihin karhu tuli ja käänsi kameran taas vinoon. Toinen kamera sai olla jonkin aikaa paikallaan ja kuvasi still-kuvia (joita ohessa, vertailuksi kuva Mikasta (175 cm) ja Ransu-laikasta). Karhu ei kuitenkaan ollut tyytyväinen siihenkään, ja repi kameran pois puusta ja laittoi haaskan sekaan vähän jyrsittyään. Sinnikko kamera jatkoi kuvaamista hirven suolistosta käsin, ja siitä on kuva, jossa näkyy karhun päätä ja korvaa. Myös 27.4. paikalle tullut Tarmo pääsi tällaiseen kuvaan. 27.4. hirvinaaras oli syöty loppuun, ja karhu ei tullut enää paikalle. Karhun jälkeen oli kyllä ahma käynyt raadolla, mutta kuvia siitä ei ollut tullut.
Karhu oli iso, etukäpälän leveys 17 cm (edellinen karhu "Kairan asukas" 15 cm). Painoarvio on yli 200 kg, varsinkin hirviaterioiden jälkeen. Vertailuna tietokone-eksperttimme VH:n kaatamat 180-190 kg karhut, joiden käpälän leveys oli 16 cm. Aika lailla on "rouvi" otteissaan, täkäläisittäin sanottuna.
Pvm/kellonajat ovat nyt oikein kamerassa. TH
P.S. VH muuten löysi hävinneet luontopäiväkirjan sivut, mutta ne eivät aukea suomalaisilla sähköpostiosoitteilla. Esim. gmailin kautta aukeavat.
Kotkia ja saalislintuja / Eagles and preys
26.4. näin etelä-Sallassa Hietajärven itäpäässä vanhan maakotkan (k) iltapäivällä kahden maissa. Kuvatessani kotkaa lensi urosteeri kotkan läheltä, mutta kotka ei siihen reagoinut. Kotkalla muuten oli värirenkaat, vas. jalassa punainen ylh. ja tummahko alla (väristä ei saa selvää).
27.4. Sotajoen kämpän luona näin urosteeren lentävän korkealla kahden aikaan. Heti perään näin maakotkan (k), joka ei reagoinut teereen. Kotkan ja teeren lentolinjat olivat kuitenkin leikanneet, kuten ed. päivänäkin. Arvelen kotkan iäksi 3-kv.
Neljän maissa olin Loitsanlammella. Siellä hoksasin vanhan merikotkan istuvan maassa. Lähestyessäni sitä se yht'äkkiä lähti kovaa kyytiä lentoon. Samalla lähtivät muutaman kymmenen metrin päässä olleet 2 kurkea. Kotka yritti tavoittaa kurkia lentäen lammen yli (k), mutta ei onnistunut. Kurjet nousivat korkealle häipyen kaukaisuuten. Kotka nousi perässä, mutta jäi kaartelemaan lammen yläpuolelle (k). Samalla olivat lähteneet lentoon myös lammella olleet 6 metsähanhea, jotka lentelivät kierrellen lampea nekin. Kotka ei yrittänyt tavoittaa niitä. Alakuvassa lentoreissun jälkeen laskeutuneet hanhet kaulat vielä pystyssä. Lammella oli myös joutsenpari ja heinäsorsapari, jotka eivät lähteneet lentoon.
Neljän maissa olin Loitsanlammella. Siellä hoksasin vanhan merikotkan istuvan maassa. Lähestyessäni sitä se yht'äkkiä lähti kovaa kyytiä lentoon. Samalla lähtivät muutaman kymmenen metrin päässä olleet 2 kurkea. Kotka yritti tavoittaa kurkia lentäen lammen yli (k), mutta ei onnistunut. Kurjet nousivat korkealle häipyen kaukaisuuten. Kotka nousi perässä, mutta jäi kaartelemaan lammen yläpuolelle (k). Samalla olivat lähteneet lentoon myös lammella olleet 6 metsähanhea, jotka lentelivät kierrellen lampea nekin. Kotka ei yrittänyt tavoittaa niitä. Alakuvassa lentoreissun jälkeen laskeutuneet hanhet kaulat vielä pystyssä. Lammella oli myös joutsenpari ja heinäsorsapari, jotka eivät lähteneet lentoon.
-----
Samoin saattoi käydä maakotkillekin. Niillä ehkä oli havainto teeristä, joita saattoi olla enempikin. Kotkat saattoivat yrittää pyydystää teeriä, mutta epäonnistuivat ja minä satuin paikalle toteamaan vain jälkiseuraamuksia.
-----
Muista lintuhavainnoista mainittakoon kolme isokoskeloa ja telkkänaaras Rovalan kohdalla Kemijoessa, lapinharakka Jänesaavalla, lapinsirkku Soklissa, kulorastas Soklissa. Loitsanlammen rantametsässä tapasin myös tiaisparven, jossa oli 2 talitiaista, 2 hömötiaista, 2 lapintiaista ja 1 rautiainen. Viimeksimainittu ei ole edes tiainen, mutta oli jotenkin tarttunut parven matkaan. Yli-Nuortin maantiesillan luona istuskeli rantatörmässä heinäsorsapari. TH
Labels: heinäsorsa, joutsen, kulorastas, kurki, maakotka, merikotka, metsähanhi, räkättirastas
Thursday, April 22, 2010
Ikimetsissä ja jokivarsilla / In the old forests and by the rivers
Hankikelissä edetään, päivällä 3-4 astetta plussalla. Tänään tuuleskeli etelästä päin ja iltapäivällä pilvistyi.
Hirvasjoen soitimella nakutteli aamulla 4-5 metsoa, ehkä enempikin. Kaksi kukkoa otti mittaa toisistaan. Toisella puolella jokea oli myös ollut ukkometso hakomassa, mutta nyt oli paikalla vain ilm. eilinen koppelo.
Ylempänä harvemmassa, tunturimaisemmassa Väliojan metsässä taas urosriekot lentelivät soidintunnelmissa. Yksi urosriekko löytyi myös Saun kurujen paljakasta, ja Värriön luonnonpuiston etelärajan kurusta (k) ojanvarren pälveltä lähti kolme riekkoa lentoon.
Saukuusikossa ensimmäisten ronimäntyjen luona oli koppelo kävelyllä aamupäivällä. Se pörähti lentoon ja laskeutui kuusikon siimekseen. Varsinkin aukealla auringonpaisteessa oleminen näytti olevan sille myrkkyä.
Tuntsajoessa uiskenteli heinäsorsapari. Nekin siirtyivät väljemmille vesille kuvaajan tultua liian lähelle.
Yllättävästi istuskeli ja astuskeli 4 koppelon parvi hangella tunturin länsipuolella iltapäivällä. Olen vain luullut, ettei siellä niin monta olekaan.
Tarmo ja Mika näkivät kaksi ukkometsoa Kotkakurunojan pohjoispuolella polanteen varrella ja kotka näkyi heille kaartelevan jossain Venäjän puolella. Papulammen maastossa oli ahmanjäljet.
Rajamiehet olivat löytäneet karhun tappaman hirven Papuhaaroilta. TH
Labels: ahma, heinäsorsa, karhu, koppelo, metso, riekko
Wednesday, April 21, 2010
Hankikelit jatkuvat / Good shape to go
Pitkä lumilinja ja lintulaskenta tänään. Lunta ylämaissa yli ja alamaissa alle puoli metriä. Poronjälkiä kovasti joka puolella, koska kova hanki helpottaa ja auttaa kulkua. Sää aika aurinkoinen, kolmisen astetta parhaimmillaan lämmintä. Yöllä kuitenkin useita asteita pakkasella ja hankikelit jatkuvat. Hangen päällä pari senttiä lunta, mikä tekee hiihtämisestä ja kelkalla-ajosta miellyttävämpää.
Lintuja näin seuraavasti: viherpeippo 6 yks., kuukkeli 1, pikkukäpylintu 1, lapintiainen 8, hömötiainen 5, talitiainen 2, puukiipijä 1, metso 1 ja korppi 1 yks.
Kävin iltapäivällä itäpuolella. Hirvasjoen soitimella tapasin 2 vanhaa metsoa, kuusten alla makuulla. Toinen oli oikea koukkunokka, taitaa olla soitimen kunkku. Kuvasta näkee, että sillä on lähetinantenni ja rengas jalassa. Kovasti oli jo siipeä vedetty. Muut soitimet ovat paljon hiljaisempia.
Hirvasjoen kämpän pohjoispuolella oli myös soitu. Paikalta löytyi koppelo kuusen alta makuulta. Läheltä lähti myös naarasteeri. Tunturin rinteellä oli koirasriekko. TH
Labels: pantametso, pikkukäpylintu, puukiipijä
Karhu ja merikotka / Bear and White-tailed Eagle
Mika vaihtoi tänään kortin haaskalta, jossa karhu kävi. Karhu olikin taas käynyt haaskalla. Ensin se tuli 19.4. illalla klo 22. aikaan 4 minuutiksi. Kamera otti silloin infrapunalla.
Sitten käväisi ehkä minuutin vanha merikotka 20.4. klo 17. aikaan. Siitä n. 45 min. tuli karhu 7 minuutiksi. Klo 18.40 maissa tuli taas merikotka, sekin 7 minuutiksi. Vielä kävi merikotka klo 20.30 aikaan vain vähän aikaa. (kameran kello näyttää muuten nyt 3 päivää enemmän, tosin maaliskuuta ja puolisen tuntia liian vähän. Aikaisemmin arvelin sen näyttävän 7 pv liikaa, mikä saattaa olla virhe)