Friday, April 30, 2010

Soidin on syntynyt / The mating place has awaken

Eilisen kaltainen, mutta vähätuulisempi sää vallitsi. Hanki kantoi koko päivän. Iltaa kohti pilvistyi, niin kuin oli luvattu.

Kävin häirikkömetson soitimella yhdeksän jälkeen. Se löytyi taas, mutta soitimella soi myös ainakin 6 muuta metsoa. Muut olivat normaaleja, arkoja lintuja. Koppeloita ei ollut.

Niin siis on syntynyt uusi soidin. Varmaan sinne tulee koppeloitakin, jos vain kukot pysyvät paikalla. Tällä paikalla on joskus monta kymmentä vuotta sitten ollut soidin, mutta se on jostain syystä lakannut. Tosin joinakin vuosina lintu tai pari on vedellyt siellä siipeä vähän aikaa. Nyt kuitenkin viime vuosina häirikkömetso on alkanut soida alueella, vaikka siellä ei kunnon soidinta ole ollutkaan enkä myöskään koppeloita ole nähnyt. Viime vuonna johonkin aikaan paikalla oli 5 metsoa, mutta sitten niitä ei näkynyt eikä juuri jälkiäkään. Voi olla, että siellä on pidetty soidinta, mutta ollut jotenkin huomaamattomampaa.

Näin muuten koko ajan tapahtuu täällä koskemattomassa luonnossa. Soitimia alkaa, siirtyy ja loppuu. Esimerkkejä on monia. Joissakin paikoissa soi vain yksi lintu, mutta sitten se voi tyrehtyäkin. Ainoa soidin, joka on toiminut 80-luvulta alkaen, on Värriö III:n länsipuolen soidin. Siellä tosin ei toiminta tunnu olevan kovin voimakasta enää. Seurataanpa tilannetta. TH

Labels:


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?