Thursday, March 31, 2011
Petojen jäljillä / On the tracks of beasts
Petojen jäljiltä löytyi muutama poronraato. Papuoivan kaakkoispuolella (k vas.) yhden yli lensi vanhahko merikotka (k oik.), aivan kuin ei olisi huomannutkaan. Kyllä kotka varmasti raadon tiesi, mutta ei uskaltanut jäädä.
Tarmo löysi pari raatoa (2 k)entisiltä seuduilta Kotkakurunojan varrelta. Ahma ja ilves ovat olleet asialla jo aiemmin.
Papulammen maastossa on nyt vähempi hirviä kuin aikaisemmin. Syynä voivat olla voimakas metsästys ja lumitilanne. Tänä talvena on ollut vähemmän lunta kuin tavallisesti ja hirvet ehkä sen takia laajemmalla alueella. Tänään näin kolmen hirven porukan.
Ajaessani polannetta Papuhaarojen pusikoitten läpi huomasin äkkiä jäniksen parinkymmenen metrin päässä sivulla. Peruutin katsoakseni, mutta jänis oli jo mennyt.
Kanalintuja näin 3 riekkoa, 2 metsoa ja 2 pyytä. Tarmo näki kotkan lennossa kaukana Kynsivaaran itäpuolella.
Hirvasjoella oli minkki noussut vastavirtaan ja ahma myötävirtaan. Ahmanjäljet oli myös Saun länsipuolella. TH, kuvat TH, TK
-----
P.S. Aseman ruokinnalla kävi myös koiraskäpytikka.
Labels: ahma, hirvi, jänis, merikotka, minkki
Wednesday, March 30, 2011
Kevätauringossa / In the sun of the spring
Asemalla oli pakkasta aamulla 11 astetta. PP ja poromiehet kertoivat Tuntsalla olleen 28-30 astetta viime ja myös edellisenä yönä. Aurinko lämmitti niin, että päivällä oli varjossa vain -2-3 astetta, ei varmaan juuri enempää Tuntsallakaan. Tuuleskeli päivällä aika reippaasti, mutta illaksi taas tyyntyi.
Kotovaarassa oli metso vetänyt siipeä kovasti. Koppeloiden paikallaolo oli saanut sen ryhtymään moiseen. Koppeloita löytyikin 3 + 6 yksilöä, kaikki männyissä hakomassa aamulla. Metsoa sen sijaan ei näkynyt.
Ykkösen eteläpuolen ikikuusikosta löysin kirjosiiven reviirin. Koiras lauleli ja seuraili naarasta, mutta pesälle ne eivät menneet. Syy menemättömyyteen ei selvinnyt. Koiras kuitenkin ruokki naarasta ja pääasiassa ne olivat melko pienellä alueella.
Kuulin pulmusen ääntä yhdentoista aikoihin kirjosiiven reviirillä ollessani. Varmaan yksi tai useampi lintu lensi pohjoisen suuntaan.
PP kertoi nähneensä 2 pulmusta Peuratunturissa. Saun kuruilta oli löytynyt 5 kiirunan parvi. Kiirunat olivat poseeranneet hienosti Venäjän tuntureita vasten. Myös eilen hän näki yhden kiirunan Takkaselkätunturissa. Ahmanjälkiä oli vuottunut muutaman kerran. TH
Labels: ahma, kiiruna, kirjosiipikäpylintu, koppelo, metso, pulmunen
Tuesday, March 29, 2011
Petoja / Beasts
Tarmo löysi edellisöiset karhunjäljet eilen Kuntasjokivarresta. Jäljen leveys oli 16 cm. Rajalla hän näki jo 25.3. n. viikon vanhat jäljet. Missä kontio on sitten viime päivät viettänyt? Tämä on aikaisin karhuhavainto ainakin puiston alueella.
Nyt se oli kuitenkin kiertänyt kaikki poronraadot. Parhaan raadon se oli jopa peittänyt (2 k).
Tänään Tarmo kävi Poropirtinojalla. Siellä oli ollut kaksi sutta. Sudet olivat tappaneet poron ja ottaneet raadolta evästä matkaan. Sitten ne olivat menneet Venäjälle (2 k).
Matkalla näkyi myös yksinäinen hirvi. TH, kuvat TK
Käpylintuja ja kuukkeleita / Crossbills and Siberian Jays
------- Tarkastin 25.3. tunturin kirjosiiven pesän. Naaras oli saanut pesän valmiiksi, mutta ei hautonut vielä. En kiivennyt pesälle. ----- Tarkastin myös Värriöojan itäpuolen pikkukäpylinnun pesän. Se oli ryöstetty. Kuukkelit todennäköisesti olivat löytäneet. ----- Puolivälinjängän kirjosiiven pesässä oli n. 2 vrk ikäinen poikanen ja muna. ----- Pommituskukkulain haaskalla oli käynyt maakotka. Se oli päässyt riistakameraan. ----- Kuukkelin pesä oli valmis. Sen rakentaminen oli kestänyt n. viikon. Tarkastin pesän, kun lintuja ei näkynyt lähistöllä. ----- Yli-Nuortin kirjosiiven pesä oli hylätty. Lintu ei ollut jatkanut pesänrakentamista. ----- Tänään tarkastin tunturin kirjosiiven. Pesä oli ryöstetty. Siitä näki, että pesässä oli ollut jotain, mutta pesä oli pöyhitty. Kirjosiipi oli muninut ilm. 1-3 munaa, jotka oli sitten ilm. kuukkelien toimesta viety. Pesäpuussa kävi kuukkeli 25.3. (k). Käpylinnut pitivät silloin kovaa mekkalaa (kuvassa naaraat kirjosiipi ja pikkukäppäri sekä koiras taviokuurna). ----- Kuukkelin pesä oli edelleen tyhjä. Vaikutti, että linnut olisivat hylänneet sen. Ilmeisesti ne näkivät minun tarkastavan pesän, eivätkä kestäneet sitä. ----- Löysin tänään kuitenkin uuden kirjosiiven pesän. Naaras rakensi pesää n. 15 m korkeudelle kuusen latvaan polanteen varteen Ykkösen pohjoispuolelle. Pesä tulee sellaiseen paikkaan, että saattaa jäädä kuukkeleilta löytämättä. ----- Alemmassa kuvassa kirjosiipiä Ainijärven pihamaalla jauhinkiviä etsimässä. TH
P.S. Illalla klo 23.20 12 asteen tyynessä pakkassäässä kuului helmipöllön puputus. Ääni tuli luoteen suunnasta, ei kaukaa.
P.P.S. 25.3. tuli asemalle kevään ensimmäiset talitiaiset (2). Talitintti on täällä osaksi muuttolintu.
Labels: kirjosiipikäpylintu, kuukkeli, maakotka, pikkukäpylintu
Riistakamerassa / In the game camera
Näätä on käynyt edelleen ruokintapaikalla joka yö 28.3. asti. Viime yönä ilmeisesti ei ole käynyt.
Myös maakotka on päässyt riistakameran kortille. Mahdollisesti kotkia on kaksi, vaikka hyvin samannäköisiä. Molemmissa jaloissa on hopeanväriset renkaat, mutta toisella linnulla näyttää olevan vasemmassa punainen rengas päällä. Toisella linnulla on höyhenet niin renkaiden päällä, että niitä on vaikeampi nähdä. Ylemmissä kuvissa sama lintu, alemmissa voi olla eri.
Thursday, March 24, 2011
Kirjosiipien pesänrakennus / White-barried Crossbills building nest
Tänään tunturin lumilinjan jälkeen seurailin laulavaa kirjosiipikoirasta Ykkösen ja Kakkosen välisessä laaksossa ennen puoltapäivää. Lintu johdattikin minut pesää rakentavan puolisonsa luokse. Naaras rakensi pesää vanhaan kuuseen n. 5 m korkeudelle. Koiras seuraili naarasta väliin laulellen väliin ruokaillen. Se myös ruokki naarasta pesänrakennuksen lomassa.
Tunturin rinteessä näin yksinäisen riekon.
Aseman viherpeippojen määrä on noussut kymmenen paikkeille.
Tuulinen sää jatkui jo ties kuinka monetta päivää. Nyt tuuli puhaltaa luoteesta ja pakkasta on 7-11 asteen välillä.
Tarmo ja Oili näkivät aamun työmatkalla ilm. saukon tien laidalla Nousun ja Kuoskun välillä. Eläin ei näyttäytynyt kuin kerran 100 m päästä.
Labels: kirjosiipikäpylintu, saukko, viherpeippo
Riistakameran kertomaa / Stories of game camera
Pari päivää sitten ilmeisesti susi tappoi poron polanteelle Kotkakurunojan törmään. Laitoin kameran paikalle, jotta saisimme kuvia pedosta ja muistakin kävijöistä. Tällöin paikalla oli jo kotkan jäljet.
Laitoin myös aseman liepeille lihaköntille kameran näätää varten. Näätä olikin käynyt ruokailemassa 22.3. klo 20., 23.3. klo 2.50, 23.3. klo 21. ja 24.3. klo 2.30. Näätähän kävi paikalla myös yöllä 21-22.3. Näätä on yleensä haaskoilla harvinaisempi vieras. Kuvien päivämäärät ja kellonajat ovat suunnilleen oikein.
Nyt kamerassa oli kuvia vanhasta maakotkasta, joka 23.3. oli käynyt koko päivän aamukuudesta iltakuuteen. Mahdollisesti kotkat kuvissa ovat eri lintuja. Yhdessä kuvassa näkyy oikeassa jalassa rengas (ei näissä, ehkä vas. jalassa on rengas vas. puoleisessa kuvassa). Tänään oli paikalla käynyt vain kuukkeleita ja korppeja.
Laitoin myös aseman liepeille lihaköntille kameran näätää varten. Näätä olikin käynyt ruokailemassa 22.3. klo 20., 23.3. klo 2.50, 23.3. klo 21. ja 24.3. klo 2.30. Näätähän kävi paikalla myös yöllä 21-22.3. Näätä on yleensä haaskoilla harvinaisempi vieras. Kuvien päivämäärät ja kellonajat ovat suunnilleen oikein.
Wednesday, March 23, 2011
Tikkojen päivä / The day of woodpeckers
Oravapari kisaili aamulla kuusessa törmän alla. Molemmat olivat hyvin samannäköisiä, vähän sekarotuisia. Varsinaisen punahäntäisiä ei ole näkynyt viime aikoina aseman luona. Myös käpytikkanaaras oli paikalla. Se kävi syömässä auringonkukan siemeniä ruokintapaikalla.
Pitkällä lumilinjalla oli myös tikkoja. Ensin pohjantikkakoiras pärrytti kelon latvassa sarjoja puoli yhdentoista aikaan, joihin toinen vastasi kaukaa. Sitten käpytikkanaaras valtasi kelon latvan ja pienempi sukulainen joutui väistymään. Seuraksi naaraalle tuli koiras ja yhdessä ne katselivat vähän aikaa kelon latvassa, ja häipyivät sitten. Rummutusta ne eivät harrastaneet.
Nuortinahossa näin kolmannen tikkalajin. Palokärki tuli lennossa luoteesta päin klo 14.45 ja jatkoi ylitseni kauas kaakon suuntaan. On se, kun koko talvena en ole palokärkeä täällä nähnyt ja sitten perättäisinä päivinä näen eri yksilöt.
Lintulajeja havaitsin laskentalinjalla kaikkiaan 15, mikä on harvinaisen suuri määrä. Viherpeippoja 1, kirjosiipiä 27, pikkukäpylintuja 47, taviokuurnia 5, urpiaisia 3, tundraurpiaisia 3, tunnistamattomia urpiaisia 5, hömötiaisia 1, lapintiaisia 6, korppi 1, kuukkeleita 3, käpytikkoja kaikkiaan 6, pohjantikkoja 2, palokärki 1, urosmetsoja 3 ja 1 urosteeri.
Myös kaksi pesää löysin. Pikkukäppärin pesä löytyi linjan lähistöltä suonlaitakuusikon pienestä kuusesta 5 m korkeudelta. Paikka oli Värriöojan itäpuolella. Kirjosiipi rakensi pesää Yli-Nuortin harvassa ja matalassa koivikossa olevaan kuuseen 3.2 m korkeudelle. Kuusen pituus oli n. 4.5 m.
Pesä ei ollut vielä valmis, mutta naaras hyökkäsi lähelle tulleen koiraspikkukäpylinnun kimppuun ja varoitteli myös paikalle tulleille kuukkeleille. Ehkä se oli hermostunut myös minun paikallaolosta. Kuukkeleiden häivyttyä molemmat emot lensivät tuulen matkassa kauas, eivätkä tulleet takaisin, vaikka jonkin aikaa odottelin.
Erikoista paikassa oli biotooppi; lähes puhdasta harvaa koivikkoa, jossa pieniä kuusia tai kuusiryhmiä ja mäntyjä siellä täällä. Erikoista oli myös pesäpaikka pienessä, harvassa kuusessa.
Ahma oli kulkenut viime yönä tunturissa ja länsipuolella lumilinjankin poikki etelään päin.
Lunta oli linjalla n. 70 cm. Lumi on alkanut kantaa hiihtäjää ja luistokin oli hyvä, kun alamaissa lumen pinnassa oli ohut jääkerros.
Pakkasta tänään oli aamun kymmenestä asteesta alaspäin. Päivällä paistoi aurinko pilvikerroksen läpi, mutta iltapäivällä kova tuuli toi lumisateen. TH
Labels: ahma, metso, palokärki, teeri, tundraurpiainen
Tuesday, March 22, 2011
Palokärki ja näätä lähistöllä / Black Woodpecker and Pine marten in the neighbourhood
Aamulla lämpötila oli asteen verran plussalla ja lumi oli nuoskaa. Tuuli nakkeli lunta vielä kovaa kyytiä. Iltapäivään mennessä ilma kuivahti ja aurinkokin alkoi paistella. Illalla tuuli oli jo tyyntynyt ja pakkasta lähes kymmenen astetta.
Ykkösen pohjoispuolella polanteen varrella oli aamulla 2 riekkoa, sitten 8 riekkoa ja vielä yksi riekko. Värriöojallakin oli vielä yksi, joten riekkotilanne vaikuttaa jo aika hyvältä. Toisin on kuulemma pohjois-Lapissa. PP kertoi siellä olevan riekkokato.
Pyitä oli aseman ympäristössä 1 + 1 yksilöä.
Asemalta n. 1 km itään näin palokärjen kuoriman männyn ja kuulin linnun äänenkin iltapäivällä.
Tarkastin käpylintujen pesiä ja totesin molempien pikkukäppärien poikaspesien poikasten lähteneen. Kuvassa kuitenkin kirjosiipi.
Kuukkelin pesä on n. 3/4 valmis.
Muutama päivä sitten vein linnuille lihanjätteitä kurun toiselle puolen reilun 100 m asemasta. Näätä oli löytänyt paikan ja pyörinyt kovasti alueella viime yönä. TH
Ykkösen pohjoispuolella polanteen varrella oli aamulla 2 riekkoa, sitten 8 riekkoa ja vielä yksi riekko. Värriöojallakin oli vielä yksi, joten riekkotilanne vaikuttaa jo aika hyvältä. Toisin on kuulemma pohjois-Lapissa. PP kertoi siellä olevan riekkokato.
Pyitä oli aseman ympäristössä 1 + 1 yksilöä.
Asemalta n. 1 km itään näin palokärjen kuoriman männyn ja kuulin linnun äänenkin iltapäivällä.
Tarkastin käpylintujen pesiä ja totesin molempien pikkukäppärien poikaspesien poikasten lähteneen. Kuvassa kuitenkin kirjosiipi.
Kuukkelin pesä on n. 3/4 valmis.
Muutama päivä sitten vein linnuille lihanjätteitä kurun toiselle puolen reilun 100 m asemasta. Näätä oli löytänyt paikan ja pyörinyt kovasti alueella viime yönä. TH
Labels: näätä, palokärki, pikkukäpylintu, pyy, riekko
Monday, March 21, 2011
Pesintä jatkuu / Nesting goes on
Eilen löytyi käpysavotassa pikkukäpylinnun pesä Länsikurulta. Pesässä oli ainakin yksi lähtövalmiin näköinen poikanen. Pesä sijaitsi isossa kuusessa 7.5 m korkeudella rungon vieressä.
Tarkastin iltapäivällä Värriöojan pikkukäpylinnun pesän. Siellä oli edelleen ainakin kaksi poikasta (k). Vielä tarkastin kuukkelin pesäteoksen. Siellä oli lähes valmis pesä, joten kuukkeli ei ollut hylännyt rakennelmaansa.
Eilen sää oli kaunis, ja lämpötila muutaman asteen pakkasella. Tänään oli asteen verran pakkasta, pilvistä ja illalla satoi lunta. Kemijärvellä muuten oli 2 astetta plussalla ja vesikeli. TH
Labels: kuukkeli, pikkukäpylintu
Saturday, March 19, 2011
Havaintoja aseman liepeiltä / Observations near by the station
Tuulinen keli jatkui. Iltapäivän puolella alkoi sataa lunta ja sitä jatkui melko pitkään. sade ei ollut kuitenkaan rankkaa. Pakkasta oli 1-2 astetta.
Orava kävi lintulaudalla puolenpäivän jälkeen. Myös naaraskäpytikka on oppinut hyödyntämään auringonkukansiemeniä.
Pikkukäpylinnulla oli poikasia lennossa länsikurulla iltapäivällä. Ne ääntelivät normaalia käpylinnunpoikasten kerjäysääntä, joten ne ovat lähteneet pesästä jo ainakin kaksi viikkoa sitten.
-----
Neljän jälkeen lensi korppi ohi aseman länteen oksa nokassa. Pesä on siis silläkin rakenteilla. TH
Labels: käpytikka, korppi, orava, pikkukäpylintu
Friday, March 18, 2011
Yllättävä pesintä / A surprising nest
Kova tuuli on jatkunut monta päivää ja niin tänäänkin. Aurinko paistoi suurimman osan päivää, mutta väliin oli pilviverhoa esteenä. Lämpötila oli aamulla -6, mutta päivemmällä lauhtui lähelle nollaa.
Hiihtokeli on vähän parantunut, mutta alamaissa aukeilla vielä upottaa. Kelkalla on vielä uppokeli.
Kävin tänään katsomassa pesiä ja seurailin muutenkin käpylintuja (ylh. kirjosiipi ja pikkukäppäri). Kirjosiiven pesässä oli edelleen kaksi munaa (kuten viikko sitten). Puolivälinmäen toisella puolella kirjosiivillä oli poikue lennossa. Poikasia oli ainakin yksi (2 k). Se oli syntynyt samoihin aikoihin kuin edellinenkin puolitoista viikkoa sitten löytämäni poikanen, mahdollisesti jopa aikaisemmin. Arvioin sen 2-3 vk sitten pesästä lähteneeksi. Nokat eivät vielä olleet aivan ristissä, mutta lintu piti jo poikasten normaalia "titjä-titjä"-ääntä. Vasta pesästä lähteneet eivät siten ääntele. Poikanen ei kuitenkaan kulkenut vielä emojen matkassa.
Kuukkelin näin kantavan oksaa. Seurasin ja jäin odottelemaan uutta kierrosta. Käpylinnut auttoivat minua ilmoittamalla, milloin kuukkeli tuli oksan kanssa. Pari kertaa lisää ja pääsin jo alueelle, missä oletin pesän olevan (toistasataa metriä ensimmäisestä havainnosta). Sitten näin kuukkelin alueella, mutta mennessäni lähelle se karkasi ja alkoi rääkymään. Samassa tuli toinen oksan kanssa, mutta lähtikin kiertämään minua. Vähän ajan päästä asia selvisi. Parin metrin korkeudessa kuusen oksalla oli pesänpohja - muutama kymmenen tikkua ristissä, vähän jäkälää ja koppelon höyhen (k).
Kuukkelit saattoivat hylätä pesän, koska huomasivat minun löytäneen sen. Joka tapauksessa tämä pesinnän aloitus oli ylivoimaisesti aikaisin aseman historiassa. Muut aikaisimmat vastaavat ovat huhtikuun puolelta.
Puolivälinmäen seudulla näin vanhan maakotkan lennossa itään päin. Käydessäni sitten Pommituskukkulain haaskalla, sieltä lähti maakotka karkuun muutaman kymmenen metrin päästä, ilmeisesti sama lintu.
Värriöojan pikkukäpylinnun pesässä oli ainakin kaksi isoa poikasta (k). Kohta ne lähtevät pesästä. Puolivälinmäen pikkukäpylinnun pesää en tarkastanut. Paikka on liian vaikea kiivettäväksi.
Tänään näin isokäpylinnun. Niitä ei olekaan näkynyt koko talvena. Kuusensiemenet ovat alkaneet varista. Lintuja oli jo noukkinut niitä hangelta. TH
Hiihtokeli on vähän parantunut, mutta alamaissa aukeilla vielä upottaa. Kelkalla on vielä uppokeli.
Kävin tänään katsomassa pesiä ja seurailin muutenkin käpylintuja (ylh. kirjosiipi ja pikkukäppäri). Kirjosiiven pesässä oli edelleen kaksi munaa (kuten viikko sitten). Puolivälinmäen toisella puolella kirjosiivillä oli poikue lennossa. Poikasia oli ainakin yksi (2 k). Se oli syntynyt samoihin aikoihin kuin edellinenkin puolitoista viikkoa sitten löytämäni poikanen, mahdollisesti jopa aikaisemmin. Arvioin sen 2-3 vk sitten pesästä lähteneeksi. Nokat eivät vielä olleet aivan ristissä, mutta lintu piti jo poikasten normaalia "titjä-titjä"-ääntä. Vasta pesästä lähteneet eivät siten ääntele. Poikanen ei kuitenkaan kulkenut vielä emojen matkassa.
Kuukkelin näin kantavan oksaa. Seurasin ja jäin odottelemaan uutta kierrosta. Käpylinnut auttoivat minua ilmoittamalla, milloin kuukkeli tuli oksan kanssa. Pari kertaa lisää ja pääsin jo alueelle, missä oletin pesän olevan (toistasataa metriä ensimmäisestä havainnosta). Sitten näin kuukkelin alueella, mutta mennessäni lähelle se karkasi ja alkoi rääkymään. Samassa tuli toinen oksan kanssa, mutta lähtikin kiertämään minua. Vähän ajan päästä asia selvisi. Parin metrin korkeudessa kuusen oksalla oli pesänpohja - muutama kymmenen tikkua ristissä, vähän jäkälää ja koppelon höyhen (k).
Kuukkelit saattoivat hylätä pesän, koska huomasivat minun löytäneen sen. Joka tapauksessa tämä pesinnän aloitus oli ylivoimaisesti aikaisin aseman historiassa. Muut aikaisimmat vastaavat ovat huhtikuun puolelta.
Puolivälinmäen seudulla näin vanhan maakotkan lennossa itään päin. Käydessäni sitten Pommituskukkulain haaskalla, sieltä lähti maakotka karkuun muutaman kymmenen metrin päästä, ilmeisesti sama lintu.
Värriöojan pikkukäpylinnun pesässä oli ainakin kaksi isoa poikasta (k). Kohta ne lähtevät pesästä. Puolivälinmäen pikkukäpylinnun pesää en tarkastanut. Paikka on liian vaikea kiivettäväksi.
Tänään näin isokäpylinnun. Niitä ei olekaan näkynyt koko talvena. Kuusensiemenet ovat alkaneet varista. Lintuja oli jo noukkinut niitä hangelta. TH
Labels: isokäpylintu, kirjosiipikäpylintu, kuukkeli, maakotka, pikkukäpylintu
Wednesday, March 16, 2011
Hiiripöllö ja maakotka / Hawk Owl and Golden Eagle
Aamun työmatkalla näin hiiripöllön Jänkäläisenaavan kohdalla kymmenen maissa. Tulppiossa taas vanha maakotka kaarteli tien päällä. Muuten näkyi muutamia käpylintuja ja taviokuurnia tiellä.
Kelkkamatkalla jo lähempänä asemaa karkasi koppelopari polanteen varrelta.
Päivä oli kaunis, mutta tuulinen. Tunturissa hiihtäjää paleli. Aamulla oli pakkasta asemalla 8 astetta. TH
Labels: hiiripöllö, koppelo, maakotka
Thursday, March 10, 2011
Kenraalit partiossa / Generals scouting
Tuuli puhalsi edelleen voimakkaasti, mutta nyt matkassa oli jo lumihiutaletta, väliin sakeastikin. Iltapäivällä kirkastui ja tuulikin alkoi rauhoittua. Pakkanen pysytteli parissa asteessa.
Aamupäivällä saimme vieraita. Rajavartioston komentaja Jaakko Kaukanen seuranaan Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen ja Lapin Rajavartioston väkeä kävivät tervehtimässä partiomatkallaan. Aseman esittelyn ohessa he kertoivat kuulumisiaan matkaltaan Raja-Joosepista tänne.
Sään ollessa tuulinen luontohavainnotkin olivat jääneet vähäisiksi, vaikka alamaissa tuuli ei puhaltanutkaan jälkiä pois. Erityisesti kenraaleita ihmetytti riekon jälkien puuttuminen. Muutenkaan havaintoja kanalinnuista ei ollut tullut. Sen sijaan petojen jäljiltä he olivat nähneet muutaman poronraadon. Korvatunturin eteläpuolella oli uroshirvi toikkaroinut polanteella ja sen he olivat todenneet olevan aika huonossa kunnossa.
-----
Esittelin eilistä pitkän lumilinjan paperia, jossa oli muutamia riekonjälkiä. Näin eilen myös kaksi elävää lintua Pommituskukkulain rinteellä. Olisiko niin, että meidän puistossa riekkotilanne on parempi, vai oliko kysymys vain sattumasta?
-----
Kahvistelun jälkeen seurueen matka jatkui eteenpäin.
-----
Tänään näin yhden akkateeren Ainijärven matkalla. TH
Wednesday, March 09, 2011
Pikkukäpylinnunkin pesintä epäonnistui / The nestíng of crossbill failed, too
Päivä oli tuulinen, tunturissa suorastaan myrskyinen. Tällaisia päiviä on ollut viime aikoina paljon, niin kertoo aseman säävihko. Lounaistuuli puhalsi ja on ilmeisesti tuomassa lumisadetta. Pakkasta oli tänään asteen-parin verran ja aurinkokin paistoi osan päivää.
Tarkastin linjan varrella olevan ensimmäisen todetun pikkukäpylinnun pesän lähellä Yli-Nuortin kesäsiltaa (kts. 9.2. ja 17.2.!). Pesä oli hyvin rähjääntyneen näköinen ja siinä oli yksi muna. Näyttää siltä, että puun tykkylumet ovat pudonneet pesään ja pesintä on loppunut siihen. Mutta missä ovat muut munat? Naaras kuitenkin hautoi pesässään, ja kai sillä enemmänkin munia oli.
Tein pitkän lumilinjan. Linjalla oli lunta 60-70 cm. Hiihtokeli on todella huono, väliin kantaa, väliin upottaa puoli metriä.
Viherpeippoja oli ruokintapaikalla kaksi. Ainikuusikossa kuulin urpiaisen (tai tundraurpiaisen) ääntä ja taviokuurnankin ääniä kuulin.
Tarkastin linjan varrella olevan ensimmäisen todetun pikkukäpylinnun pesän lähellä Yli-Nuortin kesäsiltaa (kts. 9.2. ja 17.2.!). Pesä oli hyvin rähjääntyneen näköinen ja siinä oli yksi muna. Näyttää siltä, että puun tykkylumet ovat pudonneet pesään ja pesintä on loppunut siihen. Mutta missä ovat muut munat? Naaras kuitenkin hautoi pesässään, ja kai sillä enemmänkin munia oli.
-----
Tarmo ja Oili näkivät kanahaukan syövän ukkometsoa tien varren ojassa aamun työmatkalla. Paikka oli Saijan ja Nousun välillä. Kanahaukka oli vanha, kookas (ilm. naaras) ja oli varmaankin pyydystänyt metson. Haukka jätettiin rauhassa syömään saalistaan. TH
Labels: kanahaukka, taviokuurna, urpiainen, viherpeippo