Wednesday, March 23, 2011

Tikkojen päivä / The day of woodpeckersOravapari kisaili aamulla kuusessa törmän alla. Molemmat olivat hyvin samannäköisiä, vähän sekarotuisia. Varsinaisen punahäntäisiä ei ole näkynyt viime aikoina aseman luona. Myös käpytikkanaaras oli paikalla. Se kävi syömässä auringonkukan siemeniä ruokintapaikalla.

Pitkällä lumilinjalla oli myös tikkoja. Ensin pohjantikkakoiras pärrytti kelon latvassa sarjoja puoli yhdentoista aikaan, joihin toinen vastasi kaukaa. Sitten käpytikkanaaras valtasi kelon latvan ja pienempi sukulainen joutui väistymään. Seuraksi naaraalle tuli koiras ja yhdessä ne katselivat vähän aikaa kelon latvassa, ja häipyivät sitten. Rummutusta ne eivät harrastaneet.
Nuortinahossa näin kolmannen tikkalajin. Palokärki tuli lennossa luoteesta päin klo 14.45 ja jatkoi ylitseni kauas kaakon suuntaan. On se, kun koko talvena en ole palokärkeä täällä nähnyt ja sitten perättäisinä päivinä näen eri yksilöt.

Lintulajeja havaitsin laskentalinjalla kaikkiaan 15, mikä on harvinaisen suuri määrä. Viherpeippoja 1, kirjosiipiä 27, pikkukäpylintuja 47, taviokuurnia 5, urpiaisia 3, tundraurpiaisia 3, tunnistamattomia urpiaisia 5, hömötiaisia 1, lapintiaisia 6, korppi 1, kuukkeleita 3, käpytikkoja kaikkiaan 6, pohjantikkoja 2, palokärki 1, urosmetsoja 3 ja 1 urosteeri.

Myös kaksi pesää löysin. Pikkukäppärin pesä löytyi linjan lähistöltä suonlaitakuusikon pienestä kuusesta 5 m korkeudelta. Paikka oli Värriöojan itäpuolella. Kirjosiipi rakensi pesää Yli-Nuortin harvassa ja matalassa koivikossa olevaan kuuseen 3.2 m korkeudelle. Kuusen pituus oli n. 4.5 m.

Pesä ei ollut vielä valmis, mutta naaras hyökkäsi lähelle tulleen koiraspikkukäpylinnun kimppuun ja varoitteli myös paikalle tulleille kuukkeleille. Ehkä se oli hermostunut myös minun paikallaolosta. Kuukkeleiden häivyttyä molemmat emot lensivät tuulen matkassa kauas, eivätkä tulleet takaisin, vaikka jonkin aikaa odottelin.

Erikoista paikassa oli biotooppi; lähes puhdasta harvaa koivikkoa, jossa pieniä kuusia tai kuusiryhmiä ja mäntyjä siellä täällä. Erikoista oli myös pesäpaikka pienessä, harvassa kuusessa.

Ahma oli kulkenut viime yönä tunturissa ja länsipuolella lumilinjankin poikki etelään päin.

Lunta oli linjalla n. 70 cm. Lumi on alkanut kantaa hiihtäjää ja luistokin oli hyvä, kun alamaissa lumen pinnassa oli ohut jääkerros.

Pakkasta tänään oli aamun kymmenestä asteesta alaspäin. Päivällä paistoi aurinko pilvikerroksen läpi, mutta iltapäivällä kova tuuli toi lumisateen. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?