Wednesday, March 09, 2011

Pikkukäpylinnunkin pesintä epäonnistui / The nestíng of crossbill failed, too

Päivä oli tuulinen, tunturissa suorastaan myrskyinen. Tällaisia päiviä on ollut viime aikoina paljon, niin kertoo aseman säävihko. Lounaistuuli puhalsi ja on ilmeisesti tuomassa lumisadetta. Pakkasta oli tänään asteen-parin verran ja aurinkokin paistoi osan päivää.

Tein pitkän lumilinjan. Linjalla oli lunta 60-70 cm. Hiihtokeli on todella huono, väliin kantaa, väliin upottaa puoli metriä.

Viherpeippoja oli ruokintapaikalla kaksi. Ainikuusikossa kuulin urpiaisen (tai tundraurpiaisen) ääntä ja taviokuurnankin ääniä kuulin.

Tarkastin linjan varrella olevan ensimmäisen todetun pikkukäpylinnun pesän lähellä Yli-Nuortin kesäsiltaa (kts. 9.2. ja 17.2.!). Pesä oli hyvin rähjääntyneen näköinen ja siinä oli yksi muna. Näyttää siltä, että puun tykkylumet ovat pudonneet pesään ja pesintä on loppunut siihen. Mutta missä ovat muut munat? Naaras kuitenkin hautoi pesässään, ja kai sillä enemmänkin munia oli.
-----
Tarmo ja Oili näkivät kanahaukan syövän ukkometsoa tien varren ojassa aamun työmatkalla. Paikka oli Saijan ja Nousun välillä. Kanahaukka oli vanha, kookas (ilm. naaras) ja oli varmaankin pyydystänyt metson. Haukka jätettiin rauhassa syömään saalistaan. TH

Labels: , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?