Tuesday, February 23, 2010

Naalia tutkimassa / Researching the Arctic fox












Naali kävi haaskalla aamuyöllä 23.2.10 klo 1.45-2.19. Muita kävijöitä ei sitten ollutkaan.

Piisilän Petri kävi Tuohimaan Tapanin kanssa päivällä seurailemassa jälkiä, jotka olivat puhtaat lumesta. Jäljiltä löytyi muutama paska. N. 800 m seurattuaan havaitsivat naalin lähteneet karkuun makuulta. Makuupaikka oli kuusikossa kuusen vierellä lumipaakun päällä.

Jäljet olivat aika isot 5-7 cm, ja isot naalin jäljiksi. PP arveli kuitenkin kysymyksessä olevan urosnaalin, koska se oli kuseskellut uroksen tapaan.
Myös ahma oli ollut liikkeellä Sauoivan maastossa ja metsoja näkyi. TH, jälkikuvat ja tiedot PP

Labels: , ,


Sunday, February 21, 2010

Naalin jäljillä / Tracks of the Arctic fox



Kävin etsimässä naalin jälkiä, ja löysinkin. Haaskalla ei ollut käynyt muita kuin naali riistakameran mukaan, joten sen jälkiä löytyi haaskan luota. Tosin viime yönä naalikaan ei ollut käynyt, joten jäljet olivat toissaöisiä ja vanhempia. Vähän kauempana oli ketunkin jälkiä, mutta ne olivat isommat. Tosin kyllä naalinkin jäljet vaikuttivat väliin isommilta ja pienemmiltä.


Lunta ja huurretta oli hieman jälkien päällä, joten aivan parhaat olosuhteet eivät olleet jälkien tutkimisen ja kuvaamiseen. Sain kuitenkin mitattua jälkien leveydeksi 5-5.5 cm, lähinnä etujalan leveys. Tosin jossain naali oli levittänyt varpaitaan ja jälki oli siellä 7 cm levyinen. Löysin 3 paskaa, joista ainakin yksi oli naalin, ja todennäköisesti kaikki, koska olivat samanlaisia ruikulipaskoja.


Sauojan latvamuristalla oli 6 metsoa hakomassa. Linnut olivat vanhoja. Myös taviokuurnia kuului. Väliojalla oli riekko. TH
-----
P.S. Huomasin 6.3. kuvia tutkiessani, että yhdellä metsolla oli lähetin.

Labels: , , ,


Saturday, February 20, 2010

Metsoja / Capercaillies

Aamusumujen haihduttua tuli taas kirkas ja kaunis päivä (kuva Värriö IV:lta). Tuulta ei juuri tuntunut ja parinkymmenen asteen pakkasen kanssa pärjäsi hyvin. Jokivarsilla ja soilla varsinkin aamupakkanen kirpisteli naamaa, ja siellä lämpötila saattoi olla lähempänä kolmeakymmentä.

Kaksi koppeloa oli kiepeissä Vedenjakajan maastossa ja samoin ukkometto vähän idempänä. Väliojan takaa metsoja löytyi läjäpäin. Väljässä parvessa hakoilleita lintuja laskin 7 yksilöä, pari niistä nuorta. Parvi hajosi kahtia lähestyessäni niitä, ja kolme niistä löytyi Sauojan muristalta. Palatessani iltapäivällä riistakameralta Väliojalla piiloili vielä yksinäinen riekko. TH

Labels: ,


Naali palasi / Arctic fox (Alopex lagopus) returned




Tänään riistakamerassa oli yli 300 kuvaa. Mielenkiinnolla aloin tutkia kuvia. Ja olipa yllätys: Naali oli palannut, ja kaikki eläinkuvat olivat siitä, siis yli 300 kuvaa. Muutama kuva oli kameran virittäjistä.

Naalitutkija Matti Melan ehdotuksesta päätimme reilu viikko sitten siirtää poronraatoja paikalle, jossa naali oli kuvattu (tietysti asianmukaisilla luvilla). Tarmo vei yhden raadon paikalle pe 12.2. ja viritti kameran. Sitten hän kävi joka päivä puhdistamassa kameran ja tutkimassa tilannetta. Heti oli alkanut ilmestyä ketunjälkiä haaskalle, mutta kamera ei toiminut. Tiistaina 16.2. hän kävi viimeisen kerran paikalla ja sääti kameran toimintaa. Tänään huomasin, että juuri tiistain jälkeen kamera oli alkanut toimia ja ensimmäiset naalikuvat tulivat 17.2. vastaisena yönä kahden maissa.

Seuraavassa naalin vierailuajat haaskalla: Ke 17.2. klo 2.12-2.56, ke-to 17-18.2. klo 23.32-0.38, pe 19.2. klo 1.38-2.42, la 20.2. klo 1.56-3.04.

Kamerassa on väärä päivämäärä ja kellonaika on 8 min. vähemmän kuin oikea aika, joten ei pidä uskoa kuvissa olevia aikoja. Tosin kellonajan ero ei nyt käytännössä juuri taida haitata.

Kuvista voi päätellä naalin käyttäytymistä. Hyvin useasti se tähystää johonkin suuntaan, ollen siis hyvin varovainen. Kameraan se ei juuri enää reagoi. Kaikesta päätellen naaleja on vain yksi, joka käy kerran yössä n. tunnin ajan haaskalla, yleisimmin kahden kolmen aikaan. TH

Labels:


Friday, February 19, 2010

Pilvistä ja kirkasta / Cloudy and clear

Tarmo löysi Nuorttitunturista kaksi susien repimää poroa, joista hän ilmoitti poromiehille. Kynsikurussa yhden raadon lähellä hän näki maakotkan, joka istahti vähäksi aikaaa puun latvaan.

Minä näin Hirvaskankaalla metson siivenvetojälkiä. Metso oli vetänyt siipeä ja väliin hypellyt ilmaan. Lintu lähti hakomasta puolenpäivän aikaan.

Ykkösen koillisrinteellä näin kolme riekkoa (k), jotka Tarmokin oli nähnyt.

Pakkanen pysyttelee parissakymmenessä asteessa. Helmikuun lopun tapaan yöllä on sumua ja ohutta pilveä, mutta päivällä kirkasta. TH

Labels: , , ,


Thursday, February 18, 2010

Viikon varrelta / During the week






















Kylmää on pitänyt viime aikoina, mutta silti on luntakin tullut niin, että kelit ovat olleet aika pehmeät. Väliin on ollut kova vinkka, ja yhdessä pakkasen kanssa luonto on ollut lujilla. Pakkasta oli pari yötä sitten 37.5 astetta Nuorttiaavan alinarvomittarissa. Mittakepissä on lunta 50 cm, mutta yleisesti sitä on 60-70 cm.

Susia on ollut viime aikoina Nuorttitunturin-Papulammen alueella. Jäljistä päätellen niitä on ollut kolme. Myös poronraatoja on maastosta löytynyt (kuvassa alh. oik. suden tappama 18.2.). Tarmo on löytänyt 7 kpl ja poromiehet kuinka lie paljon. Ahmakin on tehnyt yhden raadon Nuorttitunturin luoteispuolelle jängälle 16.2. (2 k).










Ykkösen-Rakitsan alueelle on ilmaantunut riekkoja. Ykkösen koillispuolella Tarmo sai kuvaan kolme (13.2.) ja Rakitsan alta yhden (15.2.). Jälkiä on ollut kyllä niin, että luulisi lintuja olevan enemmänkin. Petäjikkö-Pulkalla kuvaan joutui naarasteeri 16.2. (k).











Keskiviikkona 17.2. Tarmo havaitsi lumilinjan päätteeksi n. kymmenen yksilön taviokuurnaparven ruokailevan kuusissa lumilinjan länsipään kohdalla. Ensimmäinen muuttolintulaji on siis saapunut. TH, TK (kuvat TK)

Labels: , , , ,


Wednesday, February 17, 2010

Lähialuevierailu / Visit to neighbourhood (Russia)











Kävimme Venäjän puolella vapaillani 12-17.2. Sieltä tuli niin mielenkiintoisia havaintoja ja kuvia, että päätin julkaista ne luontopäiväkirjassa, kun ne sivuavat Värriön ja Itä-Lapin aluetta ja tutkimuksiamme. Vaimollani on asunto Montsegorskissa, ja olimme siellä muutaman päivän ja pari päivää Murmanskissa. Montsegorsk sijaitsee vajaa 150 km Värriöltä itäkoilliseen ja Murmansk vajaan pari sataa koilliseen - linnuntietä.
12-13.2. oli Montsegorskissa myrsky. Se nyt ei siellä ole mitenkään harvinaista, joka puolella aukeata. Luulin, että kaupunki on tuulten syntysija, mutta tällä matkalla kuulin, että tuulten syntymäpaikka onkin muutama kilometri kaupungista itään, Imantero-järvellä.

Kuolan kaupungeissa on ollut runsaasti pihlajanmarjoja ja siellä on siten ollut myös kovasti marjansyöjiä. Tilhiä on ollut satojen yksilöiden parvia, jopa enemmän kuin Suomen puolella. Myös punatulkkuja ja räkättirastaita on ollut viime päiviin asti. Nyt marjat ovat aika lailla jo ehtyneet, mutta muutamia tilhiä näin vielä Montsegorskissa. Onpahan ihan viime päiviin siellä asustellut mustarastaskin. Muita lintulajeja talvisessa Montsegorskissa ovat pulu (satoja yksilöitä), varpunen, varis, korppi, harakka, viherpeippo, talitiainen ja puluja kyttäävä kanahaukka.
Montsegorskissa sijaitsee Lapin luonnonpuiston hallinto. Puiston lintututkija Alex Giljazov on hyvä ystäväni ja häneltä sain tietoja linnuista ja muustakin. Sain myös kuvat jääkyyhkystä (Alle alle), joka oli tammi-helmikuun vaihteessa löytynyt elävänä hangesta Montsegorskin kaupungin laidalta. Linnun oli ottanut haltuun hänen tuttunsa, ja sain tämän tutun ottamia kuvia kotihoidossa olevasta linnusta 6.2.10. Jääkyyhkyn arveltiin olleen matkalla jäätyneeltä Vienanmereltä Jäämerelle, mutta törmänneen sähköjohtoihin (verta kyljessä). Selitys voi olla kyllä muukin.













Kuulin Alexilta myös mielenkiintoisen jutun Siperiasta, samantapaisen kuin meidän tapauksemme poronhaaskalta, jossa kävi monenlaista vierasta, huippuna naali. Siellä jossain Sajanin vuoriston seudulla metsämaastoissa olivat ilmeisesti tutkijat löytäneet puun, jota karhu oli raapinut. Heillä oli ollut riistakamera ja he halusivat kuvata karhun, joka oli raapinut puuta. Kamera viritettiin odottamaan, josko raapija tulisi vielä paikalle. Niin kävikin, ja saatiin kuvia karhusta. Mutta paikalla tuli kuvatuksi myös metsäkauris ja joku toinen peuralaji. Huippuna kuvissa oli vielä irbis, lumileopardi, minkä ei tiedetty alueella asuvankaan. Lumileopardi on vuoristojen asukas, ja tämä havainto tehtiin siis metsäalueella. Näin siis tällaisella automaattikameralla saatiin sielläkin yllättävää tietoa alueen eläimistöstä.
90-luvun loppuvuosina kuvasin Lapin luonnonpuistoa Suomen ympäristöministeriön rahoituksella lähialueyhteistyön puitteissa (puisto on UKK-puiston ystävyyspuisto). V:sta -98 on puiston henkilökunta kierrättänyt näyttelyä, joka syntyi projektissa, nimellä "Objektiivissa Lapin luonnonpuisto". Sain todeta, että näyttely kiertää edelleen. Nyt se oli laitettu Montsegorskin Ekologisen kirjaston tiloihin. Kirjasto on tarkoitettu erityisesti lapsille, ja näyttelytoimintakin oli sen mukaista.

Matkalla suomeen näin Poljarnye Zorin ydinvoimalan pohjoispuolella muutaman käpylinnun 17.2. aamupäivällä. Ne ruokailivat männyissä ja koonkin puolesta olivat ilmeisiä isokäpylintuja. Värriöltähän käpylinnut ovat ydintalven ajaksi siirtyneet edullisemmille alueille, yleensä havainnot osoittavat eteläisemmille seuduille. Ja vielä Kuolajärveltä itään, ns. Vanhan Sallan alueella Kelsinkäisen maastossa lensi tien yli 40-50 yksilön taviokuurnaparvi luoteen suuntaan.
-----
Kuvat järjestyksessä vas-oik, ylh-alas: Kantalahden tuntureita, koira tuulessa Säästöpankin ulkopuolella Montsegorskissa, myrskyä Statoilin asemalla ja tiellä kombinaatille, Montsegorskin keskusaukiolta, tavaratalo + kesykyyhkyjä M:n keskustassa, jääkyyhky kerrostaloasunnossa (2 k), näyttelyssä Ekokirjastolla ja Hiipinätunturit tien varrelta kuvattuna Montsegorskin eteläpuolella. TH, kuvat TH ym.

Labels: , ,


Thursday, February 11, 2010

Talvikin päivänä I On the day of Talvikki




Talvikin päivänä talvikin näyttää talvelta. Oli aurinkoa, pilvistä, vähän taisi luntakin nakella. Puissa oleva lumi ja huurre tekee oikeaa "talaven" tuntua. Lämpötila vaihteli aseman -15 ja Ainijärven -20 asteen välillä, aamupäivästä hieman tuuli, mutta iltapäivällä ei juuri.

Tiaiset kävivät ahkerasti ruokintapaikalla. Nyt siinä oli 3 lapintiaista (k), yksi hömötiainen ja 2 talitiaista (k). Oli niitä varmaan enemmänkin. Kuukkeli luritteli auringonpaisteessa jossain törmän männyssä. Lintua itseään ei näkynyt, mutta ääntä kuului pitkään.

Tarmo näki tullessaan kovasti teeriä. Mukkalan -Saijan seudulla oli hyörinyt pari 50-60 linnun parvea tien varrella. Kyörtesselässäkin näkyi vielä pari naarasta. TH

Labels: , , ,


Wednesday, February 10, 2010

Kenraalin vierailu / A visit of general











Saimme arvovaltaisia vieraita asemalle heti aamusta. Rajavartioston komentaja kenraali Jaakko Kaukanen seurueineen piipahti kahveilla. Matkalla Korvatunturista he olivat tavanneet kaksi riekkoa ja vanhempia sudenjälkiä. Kuulumisten jälkeen matka jatkui länttä kohti.

Päivemmällä asemalla käväisi myös Karhutunturin partio Ari Pennanen ja Risto Nyman. Heidän luontohavaintoihinsa kuuluivat Sallan Mukkalassa 8.2. nähty viirupöllö (Strix uralensis) ja eilen illalla Kolsankosken maisemissa reviiriään kuulutellut helmipöllö. Ari luovutti kuvan viirupöllöstä ja myös toisen kuvan Nuorttitunturin tähystäjästä käyttöömme.

Päivä olikin kaunis pakkaspäivä, vaikka lupailtiin pilvistä ja lumisadetta. Kyllä kenraalille pitääkin esittää maisemat kunnon valoissa, kun hän niin harvoin täällä vierailee. TH (kuvat alh. AP)

Labels: , , ,


Tuesday, February 09, 2010

Teeriä / Black Grouses

Tulomatkalla aamulla tapasin teeriä pitkin matkaa, kaikkiaan yli 40 yksilöä. Eniten lintuja oli Pelkosenniemen ja Savukosken välillä, jopa 13 yks. parvi lennossa. Muista havainnoista mainittakoon tuoreet saukonjäljet Arvosjoella, käpytikka ja kuukkeli matkan varrelta sekä riekko Pitkänjängän eteläpäässä.
-----
Poissaoloaikanani on tullut lunta lisää. Aseman keppiin on tullut parikymmentä senttiä, ollen enimmillään 57 cm. Nyt on kuitenkin vain 50 cm, johtuen ehkä tuulesta ja painumisesta. Pakkaset ovat hieman hellittäneet, mutta tuntuvat jatkuvan. TH

Labels:


Wednesday, February 03, 2010

Kanahaukka törmäsi ikkunaan / Goshawk dashed against the window






Oli juttua haukoista vähän aikaa sitten. Pitää korjata: kyllä kanahaukkoja on nähty Lapissa tänä talvena, Sallastakin on muutama havainto. En huomannut, että kanahaukkaa ei lueta erikoisemmaksi havainnoksi, joita listassa (tiira) yleensä näytetään (varpushaukka taas lasketaan, se onkin harvinaisempi talvehtija Lapissa). Tosin kanahaukkoja on vähemmän kuin normaalisti huonon pesintäkesän jälkeen.

Kanahaukkoja on tavattu erityisesti asutuskeskuksissa. Rovaniemeltä on suorastaan paljon havaintoja ja Kemijärveltäkin muutama, haukat varmaan metsästävät lisääntynyttä pulukantaa.

Itsekin pääsin näkemään kuolleen, ikkunaan törmänneen aikuisen naarashaukan Särkikankaalla 3.2. Naapuri oli kutsunut kiinteistönhuoltajan korjaamaan talteen toisen kerroksen ikkunaan täräyttäneen haukan. Satuin paikalle ja sain haukan haltuuni lähetettäväksi Oulun yliopistolle. Kuvissa haukka ei ole aivan alkuperäisessä putoamiskohdassa, mutta paikka on oikea. Haukka oli törmännyt ikkunaan päivä-pari aikaisemmin, liekö ollut saaliin perässä. TH

Labels:


Monday, February 01, 2010

Petrin kuvia / Photos of Petri













Puistomestari Petri Piisilä vieraili tammikuun loppupäivinä asemalla partioidessaan Sallan pohjoisosissa. Hän antoi käyttöömme kuvia reissultaan ja myös vähän etelämpää kotkamailta, tuoden siten mukavaa vaihtelua. Ylhäällä vas. kuva myrskyaamulta asemalta, oik. Sauoiva, alh. vas. ahmanjäljet Tuntsajokilaaksossa ja oik. kotkapari soidinpuuhissa. TH

This page is powered by Blogger. Isn't yours?