Wednesday, February 03, 2010

Kanahaukka törmäsi ikkunaan / Goshawk dashed against the window


Oli juttua haukoista vähän aikaa sitten. Pitää korjata: kyllä kanahaukkoja on nähty Lapissa tänä talvena, Sallastakin on muutama havainto. En huomannut, että kanahaukkaa ei lueta erikoisemmaksi havainnoksi, joita listassa (tiira) yleensä näytetään (varpushaukka taas lasketaan, se onkin harvinaisempi talvehtija Lapissa). Tosin kanahaukkoja on vähemmän kuin normaalisti huonon pesintäkesän jälkeen.

Kanahaukkoja on tavattu erityisesti asutuskeskuksissa. Rovaniemeltä on suorastaan paljon havaintoja ja Kemijärveltäkin muutama, haukat varmaan metsästävät lisääntynyttä pulukantaa.

Itsekin pääsin näkemään kuolleen, ikkunaan törmänneen aikuisen naarashaukan Särkikankaalla 3.2. Naapuri oli kutsunut kiinteistönhuoltajan korjaamaan talteen toisen kerroksen ikkunaan täräyttäneen haukan. Satuin paikalle ja sain haukan haltuuni lähetettäväksi Oulun yliopistolle. Kuvissa haukka ei ole aivan alkuperäisessä putoamiskohdassa, mutta paikka on oikea. Haukka oli törmännyt ikkunaan päivä-pari aikaisemmin, liekö ollut saaliin perässä. TH

Labels:


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?