Saturday, February 20, 2010

Naali palasi / Arctic fox (Alopex lagopus) returned
Tänään riistakamerassa oli yli 300 kuvaa. Mielenkiinnolla aloin tutkia kuvia. Ja olipa yllätys: Naali oli palannut, ja kaikki eläinkuvat olivat siitä, siis yli 300 kuvaa. Muutama kuva oli kameran virittäjistä.

Naalitutkija Matti Melan ehdotuksesta päätimme reilu viikko sitten siirtää poronraatoja paikalle, jossa naali oli kuvattu (tietysti asianmukaisilla luvilla). Tarmo vei yhden raadon paikalle pe 12.2. ja viritti kameran. Sitten hän kävi joka päivä puhdistamassa kameran ja tutkimassa tilannetta. Heti oli alkanut ilmestyä ketunjälkiä haaskalle, mutta kamera ei toiminut. Tiistaina 16.2. hän kävi viimeisen kerran paikalla ja sääti kameran toimintaa. Tänään huomasin, että juuri tiistain jälkeen kamera oli alkanut toimia ja ensimmäiset naalikuvat tulivat 17.2. vastaisena yönä kahden maissa.

Seuraavassa naalin vierailuajat haaskalla: Ke 17.2. klo 2.12-2.56, ke-to 17-18.2. klo 23.32-0.38, pe 19.2. klo 1.38-2.42, la 20.2. klo 1.56-3.04.

Kamerassa on väärä päivämäärä ja kellonaika on 8 min. vähemmän kuin oikea aika, joten ei pidä uskoa kuvissa olevia aikoja. Tosin kellonajan ero ei nyt käytännössä juuri taida haitata.

Kuvista voi päätellä naalin käyttäytymistä. Hyvin useasti se tähystää johonkin suuntaan, ollen siis hyvin varovainen. Kameraan se ei juuri enää reagoi. Kaikesta päätellen naaleja on vain yksi, joka käy kerran yössä n. tunnin ajan haaskalla, yleisimmin kahden kolmen aikaan. TH

Labels:


Comments:
Onko vieläkään löytynyt ulostetta, jotta saataisiin selvyys naalin alkuperästä?

Kimmo
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?