Tuesday, May 26, 2009
Kärppä kesäpuvussa / Ermine in summer dress
Kärppä vikisi puolenpäivän jälkeen aseman pihapiirissä. Pian se ilmaantuikin näkyviin. Sillä oli jo kesäpuku päällä. Se etsiskeli syötävää laukkoen varaston ja asemarakennuksen väliä, tutkien kiven- ja rakennusten koloja. Jotain se saikin.
Aamupäivällä lähti Kuutsjärvestä kaksi isokoskeloa.
-----
PP ilmoitti havainneensa 4 keräkurmitsaa ja 2 paria punakuireja Tuntsalla. Myös valkoposkihanhen hän oli nähnyt Aitatsijängällä ja pari peukaloista Tuntsan Sorsajoella. Olipa vielä löytänyt kalliopahdalta tuulihaukan pesän, jossa oli kolme munaa. Tuulihaukka syö muuten etupäässä myyriä, joten jokin myyränsyöjäkin on siis aloittanut pesinnän. Munamäärä tosin on melko alhainen.
Viimeiset jäät sulivat päivän kuluessa Kuutsjärvestä enimmillään 12 asteen lämmössä ja navakassa tuulessa. TH
Labels: kärppä, keräkurmitsa, peukaloinen, punakuiri, tuulihaukka, valkoposkihanhi
Monday, May 25, 2009
Jäämeren matkalaiset / On the way to Arctic Ocean
Ainijärvelle oli ilmaantunut viime viikon loppupuolella valkoposkihanhipari. Vartion pihalla olleet linnut näki perjantaina Karhutunturin vartion miehet. Lauantaina taas Rakennus-Sompion miehet kävivät kamppeitaan noutamassa vartion luota, ja linnut olivat silloinkin paikalla, joutuen valokuvaan (kuvat näkyivät sitten meidän tietokoneellamme).
Tänä aamuna Ojanperän Hannu mennessään ulos törmäsi pariskuntaan, joka lähti lentoon vartion pihalta. Heti hän näki, etteivät olleet kysymyksessä tavalliset hanhet ja kertoi tapauksesta ollessamme puhelinyhteydessä. Myöhemmin Tuovisen Hannu oli nähnyt hanhet autokatoksen luona, missä myös valkea kärppä oli ihmetellyt outoja lintuja.
Kymmenen jälkeen käydessäni tarkastamassa tilannetta, linnut olivat järven rantavedessä uimassa. Ne päästivät lähelle, ja ymmärsin, että ne ovat ennenkin nähneet ihmisiä. Liekö Helsingissä vai missä, mutta varmaan nämä hanhet ovat olleet kesyjen valkoposkihanhien seurassa kaupungin puistossa viettämässä talvea. Palatessaan muuttomatkalta (tosin aivan väärää reittiä, yleensä valkoposket menevät Suomen itä- tai länsipuolitse Jäämerelle) ne huomasivat kai puistoa muistuttavan paikan eli rajavartioaseman piha-alueen vihreine nurmikoineen, ja jäivät ruokailemaan (ruohoa syöden).
Nyt hanhet söivät vedessä parveilevia hyönteisiä (k oik.), joita kyllä Ainijärvessä riittää tähän aikaan. Saa nähdä, kauanko ne viettävät aikaa siellä. Ne ovat kyllä aivan oikeaan aikaan muutolla, mikä todistaa sen puolesta, että ne ovat nimenomaan Jäämeren asukkaita, eikä mitään kesyjen lintujen jälkeläisiä tai tarhakarkulaisia. (voihan ehkä toinen olla kesyä kantaa)
-----
Valkoposkihanhi (Branta leucopsis) on hieman metsähanhea pienempi ja aivan eri värinen. Sen ääni muistuttaa hieman koiran haukkua. Luonnollisesti se asustaa Jäämeren tundra-alueitten kalliorinteillä (mm. Novaja Zemlja). Valkoposket muuttavat keväin syksyin isoina parvina Suomen itäpuolitse linjalla Suomenlahti-Laatokka-Vienan meri (nk. Arktika-muutto. Valkoposkia pesii myös Huippuvuorilla ja Grönlannissa, mutta ne linnut muuttavat yleensä kaukaa lännestä ohi Suomen). Ilmeisesti tarhakarkulaisista alkunsa saanut kanta on alkanut pesiä ainakin Tukholman ja Helsingin liepeillä, asustaen kaupunkien puistoissa. Näiden lintujen kanssa ovat sitten joutuneet tekemisiin villit linnut. Mielenkiintoista olisi tietää, mitä kaikkea siitä on seurannut.
-----
Ainoa ja edellinen havainto valkoposkihanhista lähiseudulta on 25.5.1995 rajamiesten näkemät 32 lintua Kyörteislammessa. Itä-Lapin alueelta havaintoja on useampia.
Ainijärvellä oli suhteellisen vähän muita vesilintuja. Iso mustalintuparvi ja pilkkasiivet olivat lähteneet jatkamaan muuttoaan, vain 6 mustalintua oli jäänyt. Muuten sitten oli vain tavallisia lajeja eikä niitäkään paljoa.
Aurinko alkoi paistella Ainijärvellä ollessani. Aamu olikin kolea, vain muutama aste lämmintä ja pilvistä. Iltapäivästä lämpötila kipusi Pouta-Pekan lupaamiin lukemiin (+12). TH
Labels: kärppä, mustalintu, valkoposkihanhi
Mäntykankaan tyyppejä / Type species of pine forests
Matkalla Ainijärvelle näin kulorastasparin Pitkänjängän pohjoispuolella. Sain niistä kuvia ja laitan tähän näyttämään, minkä näköinen on eilen löytämäni pesän omistaja.
Kulorastas (Turdus viscivorus) on suurin rastaamme, vajaan 30 cm pitkä, hieman räkättiä suurempi. Sen voi sekoittaa laulurastaaseen, joka on kuitenkin selvästi pienempi. Eron laulurastaaseen kulorastaalla on myös pyöreät mustat täplät vatsapuolella ja valkeat kainalot, jotka näkyvät lennossa. Laulurastaalla täplät ovat kolmiomaiset ja kainalot ruosteenkeltaiset. Kulorastas asustaa kuivilla kankailla, etupäässä männiköissä, ja on yksi mäntykankaiden tyyppilajeista. Laulu on lavertelevaa huiluviheltelyä, aika lailla mustarastaan kaltaista.
Ainikuusikolla näin myös toisen mäntykankaan tyyppilajin. Harmaasieppo siritteli männyn latvassa. Havainto oli ensimmäinen tälle keväälle. Harmaasieppo on myöhäisimpiä muuttolintuja. TH
Labels: harmaasieppo, kulorastas
Sunday, May 24, 2009
Pesintä alkuvaiheissa / Nesting at the beginning
Oravapari kisaili aamulla pihalla. Toinen oli vaihtanut jo lähes kokonaan punaruskean kesäpuvun, mutta toisella oli vielä harmaa talviturkki. Oraville näyttää olevan tyypillistä puvunvaihdon eriaikaisuus.
-----
Virtavästäräkki oli tänäkin aamuna maisemissa. Kahdeksan jälkeen sen "si-si-si" kuului jostain ympäristöstä, mutta sitten se häipyi.
-----
Tunturissa oli kivitaskuja. Ne olivat ensimmäiset täällä tapaamani, vaikka varmasti ne ovat tulleet jo viikko-pari sitten.
Pönttölintujen pesintä on vielä aivan alkuvaiheissa. Vasta yhdellä leppälinnulla on täällä munia, muut vielä rakentavat. Oli tosin yhdessä pöntössä yksi tiaisen muna pesäaineksien seassa, mutta vaikutti enemmän joltain häiriöltä. Pesäaineksia oli vain aivan vähän.
Rastaat sen sijaan ovat pitemmällä. Kulorastaan pesässä Ykkösen pohjoisrinteen männyssä oli neljä munaa, mikä yleensä on kulorastaalla täysi munaluku. Lähistöllä taviokuurna vasta rakensi pesäänsä nuoreen kuuseen.
-----
Päivä oli aamusta lämmin ja aurinkoinen. Puolenpäivän aikaan sateli ja ukosti jonkin verran, ja illasta koillisesta päin puhaltanut tuuli jäähdytti ilman jo alle 10 asteen. Lunta on enää pohjoisrinteillä ja joissain pimeissä kuusikoissa. Nyt on muuten hyvä aika vaeltaa erämaissa, ennen kuin sääsket ja muut hyönteisfaunan edustajat ilmestyvät.
(kuva Ykköseltä Härkätunturiin päin) TH
-----
P.S. Lisäsin 25.5. kuvaamani talviturkkisen oravan kuvan vertailtavaksi.
Labels: kivitasku, kulorastas, orava, taviokuurna, virtavästäräkki
Saturday, May 23, 2009
Lintuja lähiseudulla / Birds in the neighbourhood
Sää oli eilisen kaltainen, etupäässä paistoi, mutta hieman satoikin ja ukosti parin tunnin ajan. Lämpömittari kohosi jo yli 16 asteen ja kastepistekin lähemmäs kymmentä astetta.
Kahdeksan aikaan kuulin virtavästäräkin äänen ulkoa. Arka lintu istui männyssä lammen törmässä muutaman kymmenen metrin päässä. Tapojensa mukaan se lähti heti karkuun, mutta ehdin kuitenkin näkemäänkin sen.
Kirjosiepot laulelevat vilkkaasti, ja kiistelevät pöntöistä. Muutamia on varattu ja joihinkin alettu rakentaa pesää.
Koiraskirjosieppo on mustavalkoinen kuin pääskynen ja naaras ruskeanvalkea.
Korppipari asustelee jostain syystä Pirunkurun eteläpuolella. Mitään erityisempää en sieltä kuitenkaan löytänyt. Korpeilla on meneillään asteittainen sulkasato, kuten monilla muillakin linnuilla. Siipien höyhenet vaihtuvat pikkuhiljaa, eivätkä linnut menetä lentotaitoaan.
Kotovaarasta löytyi koppelo kävelemästä kankaalta. Kotovaara näyttää olevan niiden suosiossa vielä sulan maan aikanakin. Liekö tällä pesää tänä keväänä? TH
Labels: kirjosieppo, koppelo, korppi, pajulintu, virtavästäräkki
Friday, May 22, 2009
Illan uimarit / Swimming in the evening
Illalla sukelteli naarastelkkä Kuutsjärvessä. Liekö sillä munat uutussa, enpä ole tarkastanut. Joka vuosi siinä on ollut. Tosin tämä telkkä munii aika myöhään, niihin aikoihin kun Kuutsjärvi alkaa sulaa. Silloin alamaiden telkkänaaraat ovat hautoneet jo pari viikkoa.
Taimenia on alkanut näkyä rantasulissa. Illalla näin muutamia, isoin jotain puolen kilon-kilon kokoa, pienemmät pari-kolmesataagrammaisia. TH
-----
P.S. Kettu kulki jokirantaa Kuutsjärvelle, ja siitä eteenkin päin yhdeksän aikaan. Laulurastas varoitti ja kävin katsomassa, mistä oli kysymys. Kuutsjärvellä taas metsäviklo päästi varoituksen. Semmoista se on ketun elämä, aina saa moitteita. Tämä oli varmaan meidän kettu.
Labels: kettu, taimen, telkkä
Peippolintuja / Finches
Kotovaarassa näin taviokuurnaparin, punainen ja keltainen lintu. Olisi voinut luulla niitä pariskunnaksi, siis koiraaksi ja naaraaksi. Todennäköisesti molemmat olivat koiraita, koska keltaisella linnulla näkyy hieman punerrusta pään seudulla. Tietääkseni naaraalla ei ole punerrusta, joten ilmeisesti kysymyksessä oli esiaikuinen koiras.
Järripeipoilla on meneillään reviirien valtaus ja pariutuminen. Kotovaarassa oli puvusta päätellen esiaikuinen koiras, joka ahkerasti ajeli toisia järrejä pois alueeltaan. Naaraskin näkyi paikalla olevan. Sekä järrit että taviokuurnat lasketaan peippolintujen sukuun, jonka jäsenet ovat paksunokkaisia siemensyöjiä.
Kotovaaran pohjoispuolella kukkui kevään ensimmäinen käki 11. jälkeen. Kotkakurun eteläpuolelta löytyi kulorastaan pesä männyn rungonhaarasta 5 m korkeudelta. Pesässä oli varmaan munia. Vielä näin koppelon alueen sekametsässä.
-----
Tänään oli samantapainen sää kuin eilen. Ukkonen vain jyräytteli pitkin päivää, mutta ei iskenyt sen pahemmin. TH
Labels: järripeippo, käki, koppelo, kulorastas, taviokuurna
Thursday, May 21, 2009
Erämaa elää / Wilderness is living
Tänään satoi ja paistoi. Lämmintä oli alun toistakymmentä astetta. Puhalteli lounaasta ja tuntui aika lämpimältä.
-----
Ainijärvestä on jäät lähteneet jo 16.5. Kuutsjärvessä niitä riittää vielä ehkä viikon verran. Toisella laidalla jääkansi saattaa vielä kantaa kävelijän.
Erämaan hiljaisuus on poissa. Joka puolelta kuuluu lintujen laulua ja ääniä, tänään uutena lajina pajulintu. Saunarannassa sammakot pitävät aika murinaa. Jopa hyönteisten ääniä on alkanut kuulua - tänään näimme kimalaisen. Kevätsääsk
iä on ollut jo puolitoista viikkoa. TH
Labels: kimalainen, pajulintu, sammakko
Wednesday, May 20, 2009
Pientä takatalvea / A little return of winter
Sää käväisi lämpimänä viikonlopulla. aseman mittarissakin oli 17 astetta sunnuntaina. Keskiviikkoa vasten yöllä satoi lunta, lähes 10 senttiä enimmillään. Savukoskea etelämpänä sade tuli vetenä.
Hirviä näkyi jälleen aamulla automatkalla Ainijärvelle, nyt oli kaksoisvasat. Emää en nähnyt.
Koppelot ovat menneet jo pesimään, nyt näin vain yhden koppelon loppumatkasta. Sen sijaan pyypari (k) ja 3 naarasteertä (k)olivat vielä kivensyönnissä. Neljäskin teeri oli ollut, mutta jäänyt auton alle Savukoskella.
9:n jälkeen istuskeli varpushaukkanaaras (k) tienvarsikoivussa Yli-Kemillä. Kiirettä sillä ei ollut mihinkään, ja tarkastin paikan saaliin löytämisen toivossa. Mitään raatoa en kuitenkaan löytänyt.
Pilkkasiivillä ja mustalinnuilla on nyt muuttoaika. Oinaan kohdalla Kemijoessa oli 5 pilkkasiipeä, ja Ainijärvessä niitä oli 8 yksilöä 54 mustalinnun seurana (k). Ainijärvessä oli myös 10-15 lokin parvi, nauru- ja kalalokkeja, mutta ne j
atkoivat kohta
matkaa. Vielä näin järven yläpuolella 6 kaakkurin (k) parven heittämässä kierroksen. En tiedä nousivatko ne järvestä vai tulivatko lennossa, mutta länteen päin ne häipyivät. Harvinainen muuttohavis kaakkurilta näillä seuduilla.
Kyörteslammella oli valkoviklo (k) etsimässä ruokaa rantavedestä ja kuulin myös kevään ensimmäisen tyllin äänen siellä.
Eräällä pienellä Soklin lammella oli myös mustalintukoiras uiveloiden ja telkän seurana. Uuraojalla näin piekanan lentävän Tikkasen Vieriharjua kohti ja Kemihaaralta löytyi myös yksi leppälinnun muna uudesta pesästä. Kuulin myös isokäpylinnun ääntä kahteen otteeseen Kemihaaran matkalla. Kävin siis tarkastamassa Kemihaaran linnunpöntöt Ainijärveltä käsin.
Jäniksiä näin kaksi alkumatkasta lähempänä Kemijärveä. TH
Labels: hirvi, isokäpylintu, jänis, kaakkuri, kalalokki, koppelo, leppälintu, mustalintu, naurulokki, piekana, pilkkasiipi, pyy, teeri, telkkä, tylli, uivelo, valkoviklo, varpushaukka
Vähillä lumilla / A little snow
Tarmo on viikon aikana nähnyt yhtä ja toista. Kuvissa ensin Rakennus-Sompion "karhunnäkijät" lähdössä töiden valmistuttua. Eka kuvassa myös Oili ja Nätti.
18.5. hän näki ampuhaukan Yli-Nuortin talvisillan luona koivussa. Seuraavana päivänä oli Kesätien pönttöalueelle ilmestynyt ensimmäinen muna leppälinnun pönttöön.
20.5. satoi lunta aamuyöllä n. 6 cm. Kapustarinta odotteli lumen sulamista Värriö I:llä. Kuvat TK
Labels: ampuhaukka, leppälintu
Friday, May 15, 2009
Edestakaisin / To Ainijärvi and back
Havaintoja matkalta Kemijärvi-Ainijärvi: 2 hirveä, joiden kanssa samalla suoranpätkällä (2k) oli myös koppelo ja porohirvas. Jäniksiä näkyi 4 kpl. Kanalintuja näin kaikkiaan 7 koppeloa, 2 ukkometsoa, 2 naarasteertä + auton alle jäänyt naarasteeri. Kiersin Hangasselän kautta muutama kymmenen kilometriä pitemmästi.
Pykäläisen lammella tapasin valkoviklon, suokukon, jouhisorsan, metsähanhen ja isokoskeloparin. Hangasselässä istui piekana kelon latvassa.
Palasin iltapäivällä Kemijärvelle, jolloin näin lisäksi 3 riekkoa, 2 koppeloa ja yhden koirasteeren. Lisäksi Kakkisessa uiskenteli kevään ensimmäiset 2 tukkakoskeloa Kemijoessa. TH
Labels: hirvi, isokoskelo, jänis, jouhisorsa, koppelo, metsähanhi, metso, piekana, riekko, suokukko, teeri, tukkakoskelo, valkoviklo
Thursday, May 14, 2009
Tien varrelta / By the road
Aamulla näin maakotkan seitsemän maissa Puolivälinjängän länsipuolella. Kaulusmaassa Soklin alueella oli koirasriekko tien varrella. Sokliojalla lähti kettu pinkomaan karkuun tietä pitkin puoli yhdeksän aikaan. Ehdin saada kuvia, ja vasta kameran näytöltä huomasin, että ketulla oli kapi. Muutenkin se oli oudon typäkän näköinen.
Loitsalla oli 3 hanhea ja yhdeksän haapanaa ym. Jänisojalla lensi kurki auton yli ja Kemijokivarressa Kakkisen yläpuolella huuteli rantasipi liron seurana. Arvosjoella oli mustalintu.
Kaikkiaan näin 4 koppeloa, 3 naarasteertä, kaksi pyytä ja yhden koirasriekon (em. lintu) matkalla Kemijärvelle. TH
Labels: haapana, kapikettu, maakotka, metsähanhi, mustalintu, pyy, rantasipi, riekko, teeri
Wednesday, May 13, 2009
Viimeinen lumilinja / The last snow.line
Kävin viimeisen kerran lumilinjan tälle keväälle. Sää oli kolea, tuuli kylmästi pohjoisesta ja lämpöä oli enimmillään viitisen astetta.
Lintuja löytyi suhteellisen vähän, jos vertaa parempiin säihin. Mutta toisaalta, jos vertaa muihin lumilinjoihin, niitä tuli paljon.
Parhaita havaintoja oli puukiipijä, joka lauleli samoilla seuduin kuin edelisen kerran. Se kyllä siirtyi melko nopeasti satoja metrejä kauemmas paikasta. Sieltä löytyi punarintapari (k) sopivassa pesimäympäristössä, mutta niitä en saanut linjalle. Näin myös pakenevan hirven lähellä punarintoja.
-----
Uutena muuttolajina tuli linjalla vastaan pensastasku, ja näin myös linjan ulkopuolella toisen. Muita lajeja olivat metso 1 yks. (samalla paikalla kuin ed. kerran), 1 lapinharakka (k), telkkäpari, niittykirvisiä 3 kpl, järripeippoja kpl, punakylkirastaita 4 yks., kulorastaita 4 yks., pikkukäpylintupari, viherpeippoja 5, 1 liro, 2 kapustarintaa...
-----
Lunta oli vain alkumatkasta, alle puolessa kepeistä (keppejä 200). Hiihto- ja kelkkakelit
ovat
lopussa, ja niinpä lumetkin häviävät.
Tarmo näki automatkalla Kelloselästä koppelon ja toisen Pitkälläjängällä (k). Kyösteslammella oli joutsenpari ja tavipari (k). Pitkälläjängällä otettiin kuva matkanteosta (kuvat TK). TH
Labels: järripeippo, joutsen, kapustarinta, koppelo, kulorastas, liro, metso, pensastasku, pikkukäpylintu, punakylkirastas, punarinta, puukiipijä, tavi, viherpeippo