Wednesday, May 20, 2009

Pientä takatalvea / A little return of winter
Sää käväisi lämpimänä viikonlopulla. aseman mittarissakin oli 17 astetta sunnuntaina. Keskiviikkoa vasten yöllä satoi lunta, lähes 10 senttiä enimmillään. Savukoskea etelämpänä sade tuli vetenä.

Hirviä näkyi jälleen aamulla automatkalla Ainijärvelle, nyt oli kaksoisvasat. Emää en nähnyt.

Koppelot ovat menneet jo pesimään, nyt näin vain yhden koppelon loppumatkasta. Sen sijaan pyypari (k) ja 3 naarasteertä (k)olivat vielä kivensyönnissä. Neljäskin teeri oli ollut, mutta jäänyt auton alle Savukoskella.

9:n jälkeen istuskeli varpushaukkanaaras (k) tienvarsikoivussa Yli-Kemillä. Kiirettä sillä ei ollut mihinkään, ja tarkastin paikan saaliin löytämisen toivossa. Mitään raatoa en kuitenkaan löytänyt.

Pilkkasiivillä ja mustalinnuilla on nyt muuttoaika. Oinaan kohdalla Kemijoessa oli 5 pilkkasiipeä, ja Ainijärvessä niitä oli 8 yksilöä 54 mustalinnun seurana (k). Ainijärvessä oli myös 10-15 lokin parvi, nauru- ja kalalokkeja, mutta ne jatkoivat kohta matkaa. Vielä näin järven yläpuolella 6 kaakkurin (k) parven heittämässä kierroksen. En tiedä nousivatko ne järvestä vai tulivatko lennossa, mutta länteen päin ne häipyivät. Harvinainen muuttohavis kaakkurilta näillä seuduilla.Kyörteslammella oli valkoviklo (k) etsimässä ruokaa rantavedestä ja kuulin myös kevään ensimmäisen tyllin äänen siellä.

Eräällä pienellä Soklin lammella oli myös mustalintukoiras uiveloiden ja telkän seurana. Uuraojalla näin piekanan lentävän Tikkasen Vieriharjua kohti ja Kemihaaralta löytyi myös yksi leppälinnun muna uudesta pesästä. Kuulin myös isokäpylinnun ääntä kahteen otteeseen Kemihaaran matkalla. Kävin siis tarkastamassa Kemihaaran linnunpöntöt Ainijärveltä käsin.
Jäniksiä näin kaksi alkumatkasta lähempänä Kemijärveä. TH

Labels: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?