Friday, October 31, 2008
Ruokavieraita esittelyssä / Food guests
Tänään oli pakkasta jo 4-5 astetta. Muuten pilvipoutaa, tuulta ei juuri ollut. Kuutsjärvi oli jäätynyt kokonaan yön aikana.
Lintulaudalla tiaiset kävivät ahkerasti, kuvissa lapintiaisia vas. ja hömötiainen oik. Talitiaisia laskin ainakin 4 yksilöä. Viherpeippoja ei tänään näkynyt, mutta muut edellispäivien ruokavieraat olivat paikalla. TH
Thursday, October 30, 2008
Näädän jäljillä / Tracks of Pine Marten
Sää lämpesi hieman eilisestä, ollen nollan vaiheilla päivällä. Puolipilvistä, aurinkoa ei kuitenkaan näkynyt. (kuvassa Kuntasjoen petäjiä)
-----
Näätä oli käynyt viime yönä lähes aseman pihalla, mikä on epätavallista. Ehkä sitä kiinnostivat oravat, joita se ei kuitenkaan yrittänyt saalistaa. Näätä oli tullut länsikurua pitkin ja jatkoi sitten risteillen alas Kuntasjokilaaksoa. Se oli mm. kaivanut maasta ampiaispesän ja syönyt siitä jotakin.
Hyönteisiä oli nyt liikkeellä jonkin verran ilman lämmettyä. Näin mm. luteen, joka tutki näädänjälkeä (k).
Puukiipijä on vielä maisemissa. Kuulin ja näinkin sen Kuntasjokivarressa ennen puolta päivää. Alempana jokivarrella yksinäinen koiraspyy etsi marjoja varvikosta (k). TH
Wednesday, October 29, 2008
Jälkiä etsimässä / Searching tracks
Kävin tutkimassa lumijälkiä Pulkan rinteellä asti. Kärpänjälkiä oli useassa paikkaa (jopa asemalla), näädänjäljet yhdet Hirvasjoen takana ja kahden hirven pakojäljet Pulkan rinteessä. Jäniksenjälkiä ei löytynyt (sen sijaan eilen oli aseman pihalla). Metsojenkin jälkiä näkyi Pulkalla.
Metsoja näkyikin, 4 urosta ja 2 naarasta Pulkalla. 5. uros oli Petäjärinteen puolella. Osa metsoista oli maassa , osa männyissä hakomassa. Oli mm. yksi tämänvuotinen uros, joten on joku pesintä onnistunutkin. Lisäksi oli yksinäinen pyyuros (k) Pulkalla.
Kuntasjoen varrella palokärki matkasi länttä kohti aamupäivällä, ja yksinäinen pikkukäpylintukoiras ruokaili kuusessa Petäjärinteellä (k). Siitä on jo aikaa mennytkin, kun viimeksi havaitsin pikkukäppärin.
Tuuleskeli jonkin verran, etupäässä pilvistä. Lunta oli puolenkymmentä senttiä ylämaissa, alhaalla pari-kolme senttiä. Pakkasta 2-4 astetta. TH
Tuesday, October 28, 2008
Uudella lumella / On the new snow
Yön ja aamun aikana satoi pari-kolme senttiä märkää lunta. Lämpötila oli nollan vaiheilla päivän, kunnes iltaa kohti pakastui.
Kettu ja oravat (kuvat) olivat jo aamusta tekemässä jälkiä uudelle lumelle. Tiaiset, viherpeipot ja kuukkelit hyörivät myös pihan herkkujen ympärillä. Pihan yli lensi pulmunen tai useampiakin, mutta ne eivät laskeutuneet. Myös räkätin ääntä olin kuulevinani, ellei se ollut sitten joku harvinaisempi lentäjä.
Ainijärven polulla oli vielä vaaksiainen (k)kävelemässä horjuen lumella iltapäivällä. Nuorttiaavan laidalla lähti teerinaaras koivusta ja Ainin vartion lähistöllä vihelsi pilliinsä pyy. TH
Monday, October 27, 2008
Roustannekeli
Eilisen sateen jälkeen yöllä pakastui puoleentoista asteeseen. Sammalikko ja lammikot jäätyivät ja tuli keli, jota kutsutaan Sallassa "roustanne". Askeltaessa kuuluu karkea rouske. Päivällä aurinko lämmitti ilman puoleentoista plusasteeseen, mutta iltaa kohti meni pakkaselle. Kuutsjärvi jäätyi lähes kokonaan päivän aikana. (kuva lammikosta Saun länsipuolelta)
Huolimatta karkeasta kelistä tuli luontohavaintoja ihan mukavasti. Rakitsan itäpuolella kuului räkättirastaan säksätys kymmenen aikaan, joten on vielä joku rastaskin jäänyt erämaihin. Myös koppelo pakeni lähistöltä kulkijaa.
Väliojan varressa tökkäsin ennen klo 11. hirvisonniin (k), joka ei ollut arimmasta päästä. Katselin sitä 30-40 m päästä vähän aikaa, kunnes se hiljokseen siirtyi kauemmas. Kiirettä sillä ei ollut. Piikkejä oli 4/5.
Puolisen tuntia myöhemmin ylempänä Väliojalla vilahti häntä muutaman kymmenen metrin päässä. Aurinko paistoi suoraan silmiini, jolloin sii
rryin kuusen varjoon, mistä huomas
in sitten ketun katsovan minua (k). Yhden kuvan ehdin napata, kunnes kettu pyörähti nopeaan pakoon, enkä sitä enää nähnyt.
Sauojalla oli pyypari (kuvassa naaras). Muutaman sadan metrin päässä kankaalla kaksi ukkometsoa oli männyissa, ilm. hakomassa, vaikka maasta saisi vielä marjojakin. Linnut lähtivät Hirvasjoen suuntaan.
Rakitsan itäpuolella polulta lähti yksinäinen pyy, ja samanlainen lähti koivusta vielä Kuutsjärven itäpuolelta 4. maissa. TH
Sunday, October 26, 2008
Rakitsa
Kuva Rakitsan itärinteeltä. TH
Rakitsan rinteillä / On the slopes of Rakitsa
Yöllä ja aamulla satoi räntää, mutta päivällä tuli tihkua. Lämpötila oli pari astetta plussalla ja tuuli melko voimakkaasti. Satanut lumi suli iltapäivään mennessä. Vanhoja lumipilkkoja näkyi silti vielä itärinteillä, Värriö 3:lla isojakin pilkkoja.
Rakitsan luoteispuolella kuulin tilhen ääntä puolenpäivän jälkeen. Itäpuolella Rakitsaa lähti metsoja lentoon sieltä täältä. Arvioin niitä olleen 3-4 urosta ja saman verran naaraita. Urpiaisen ääntä kuului myös ja joku lentävä hyttysen näköinen samalla seudulla. Muuten näkyi vain vanhat ruokavieraat asemalla. TH
Saturday, October 25, 2008
Aseman luona / By the station
Illalla ja yöllä satoi vettä, mutta päivä oli kuiva, iltapäivästä näkyi jopa sinitaivasta. Lämpötila vaihteli 6-2 asteen välillä.
Ruokintapaikalla kävi tänään 2 oravaa, ruskeahäntäinen ja punahäntäinen (k). Tiaisia oli ainakin 4 talitiaista, 4 lapintiaista ja yksi hömötiainen. Viherpeippoja näkyi 4-5 yksilöä. Muutama kuukkelikin tuli syömään aamullista kaurapuuron ja makkarakeiton seosta koirankupista iltapäivällä. Varsinaisesti kupin sapuska oli tarkoitettu ketulle, joka sekin tuli puolenpäivän jälkeen talon alta nukkumasta syömään (k).
Erikoisempia lintuhavaintoja olivat taviokuurna aamulla Kotovaarassa, ja puolenpäivän maissa koillisen suuntaan Kuntasjoen vartta lentänyt pulmunen. Molempia lajeja saattoi olla useampiakin yksilöitä, koska en nähnyt lintuja. Isokäpylintujakin lensi aseman yli johonkin aikaan. TH
Orava / Squirrel
Panen tähän kuvan oravasta, koska blogi ei hyväksy sitä tekstiin. Kuvassa pohjoista rotua oleva punahäntä talvipuvussa. TH
Friday, October 24, 2008
Metso ja koskikara / Capercaillie and Dipper
Tässä kuvat metsosta ja koskikarasta, joita blogi ei vastaanottanut. TH
Lumet lähes sulaneet / The snow has almost melted
Joutsenia oli aamulla Arvosjoella toistakymmentä yksilöä, muutaman yksilön ryhmissä. Pari lintua oli aikaisemminkin tien varrella, myös hirvi ylitti tien pimeähämärissä ennen Pelkosenniemeä. Näin hirven kaukaa, mutta urokselta se näytti.
Savukosken alueella piti ukkometso (k) seuraa maassa parille koppelolle 9-10. aikaan. Myöhemmin metso hyppäsi männyn oksalle soidinta nakuttelemaan.
Isokäpylintuja kuului pari parvea aseman länsipuolella. Kuutsjärven eteläpuolella vihelteli yksinäinen taviokuurna puolenpäivän jälkeen. Naaraspukuinen lintu lähti sitten lentelemään länttä kohti. Viherpeippoja oli aseman ruokintapaikalla.
Kuntasjoen varressa lauleli koskikara iltapäivällä (k).
Jossain lammikossa oli vielä jäätä. Lunta oli siellä täällä pohjoisrinteillä ja kuruissa, yleensä kuitenkin lumet ovat sulaneet. Lämmintä oli tänään vajaa kaksi astetta ja päivä pilvinen.
Eilen muuten oli Kemijärvellä Särkikankaalla vielä västäräkki. TH
P.S. Kuvia ei nyt tulekaan. Bloggeri väittää, että valokuvien lataamiskiintiö on ylitetty.
Sunday, October 19, 2008
Talven tuloa / Winter coming
19.10. sunnuntaipäivänä satoi lunta niin, että sitä oli mittakepissä 18 cm. Smearillekin tuli hyvin talvista.
Aamupäivällä oli palokärkinaaras aseman pihapiirissä tonkimassa lahoa puunrunkoa. Lintu päästi Kentin katselemaan muutaman metrin päästä, tosin kuvat eivät oikein onnistuneet. Palokärki oli kuulemma vihainen lähestyjää kohtaan. (kuvat Kent Storm)
Saturday, October 18, 2008
Rakitsan kuusikko ruskan jälkeen - Rakits spruces after leaf fall
Vuodenajan kuvia: Rakitsan kuusikko ruskan jälkeen
Photos of the season: Rakitsa spruces after leaf fall
Thursday, October 16, 2008
Sauoiva odottaa talvea - Sauoiva fell waiting for winter
Vuodenajan kuvia: Sauoiva odottaa talvea
Photos of the season: Sauvoiva fell waiting for winter
Wednesday, October 15, 2008
Sauoiva myöhäissyksyisen kivirakan takaa - Sauoiva fell behind icy morning stones
Vuodenajan kuvia: Sauoiva myöhäissyksyisen kivirakan takaa
Photos of the season: Sauoiva fell behind icy morning stones
Tuesday, October 14, 2008
Värriön kasvukaudessa 507 astepäivää - Degree Days in Varrio growing season 2008
Metsä kasvaa sitä paremmin, mitä pitempi on kasvukausi. Metsäluonto mittaa kasvukauden alkamista, etenemistä ja pituutta hieman eri tavalla kuin ihmisen kello tai päivyri. Puiden kellon nopeutta vauhdittaa lämpötila. Ajan yksikkönä käytetään astepäivää (dd, degree days) eli tehoisan lämpötilan summaa.
Astepäivien laskuri pyörii seuraavasti. Kun vuorokauden keskilämpötila on vain viisi astetta tai alempi, puiden aika ei juokse ollenkaan eikä kasvua tapahdu. Kun vuorokauden keskilämpötila on kuusi astetta, päivyri pyörähtää yhdellä astepäivällä. Kun lämpötila on seitsemän astetta, astepäiviä kertyy kaksi kappaletta, kahdeksassa asteessa kolme ja niin edelleen. Keskimäärin Värriön ylänkömaan sääoloissa kasvukauden päivyri pyörähtää yhteensä 665 kertaa vuodessa.
Päättynyt kasvukausi 2008 oli Värriössä jakson toiseksi lyhin, sillä astepäiviä kertyi 507 kappaletta. Jo edellinenkin kasvukausi oli keskimääräistä lyhyempi, 651 astepäivää.
Vaikka viime kasvukausi oli lyhyt ja edellinenkin alle keskiarvon, kasvukauden keskimääräinen pituus on silti jatkumaan päin. Jakson loppupäässä regressiokäyrältä määritetty kasvukausi on edelleen keskimäärin 29 prosenttia pidempi kuin jakson alussa.
The growing season of 2008 was the second shortest in the observation data (1975-2008) of Varrio Research Station, only 507 degree days. Despite cold summer of 2008 and partly 2007, the regression curve tells that on average the growing season at the end of the periof is 29 per cent longer than in the beginning of the period.
Monday, October 13, 2008
Jäätyvää ruskaaa - Frozen autumn colors
Vuodenajan kuvia: Jäätyvää ruskaa
Photos of the season: Frozen autumn colors
Sunday, October 12, 2008
Nuortinahoa kuurassa - Nuortinaho ridge on frosty autumn morning
Vuodenajan kuvia: Nuortinahoa syyskuurassa
Photos of the season: Nuortinaho ridge on frosty autumn morning
Saturday, October 11, 2008
Kataja aamun kuurassa - Juniper under morning frost
Vuodenajan kuvia: Kataja aamun kuurassa
Photos of the season: Juniper (Juniperus communis) under morning frost
Friday, October 10, 2008
Katajikko kuura-aamuna - Junipers in the frosty morning
Vuodenajan kuvia: Katajikko kuura-aamuna
Photos of the season: Junipers in the frosty morning
Thursday, October 09, 2008
Pajulintu Värriön luonnonpuistossa - Willow warbler in Varrio Nature Reserve
Viimeinenkin pajulintu lienee jo muuttanut Värriöstä tältä kesältä kauas etelään. Pajulintuja tapaa kuitenkin kaikkialla Suomessa verraten myöhään syksyllä, sillä se on maamme yleisin lintu. Kesän linnuista runsain se on myös Värriössä. Viimeksi tämä todettiin vuoden 2006 lintukantojen arvioinnissa.
Pajulintuja havainnoidaan säännöllisesti kolmella pistelaskentalinjalla (vasen kuva, 3 linjaa, havainnot yhteensä, vain ns. sisäpisteet mukana) sekä kolmella sarkalaskennan linjalla (oikea kuva, Kuntashaara, Värriöoja ja Puolivälinjänkä, havainnot yhteensä). Linjalaskennat tehdään vuosittain noin 20. kesäkuuta.
Pistehavaintolinjoilla (24 vuoden havainnot, sisäpisteet) pajulintu on havaittu yhteensä 765 kertaa. Pajulintu näyttäisi olevan runsastumaan päin. Suunta ei ole kuitenkaan tilastomatemaattisesti merkitsevä.
Sarkalaskennan linjoilla (19 vuoden havainnot) pajulintu on havaittu yhteensä 1159 kertaa. Saroilla pajulintu näyttäisi olevan vähenemään päin. Tämäkään suunta ei ole tilastomatemaattisesti merkitsevä. Värriön luonnonpuiston yleisin lintu, pajulintu, ei siten ilmennä mitään muutosta omassa populaatiossaan, ympäristössä tai ilmastossa.
Trendisuorista laskien pajulintu havaitaan vuoden 2008 tasolla yhteensä 86 (85.61) kertaa vuodessa. Sitä vastaava populaatiotiheys pajulinnulle on 3000 paria koko luonnopuistossa.
Willow warbler (Phylloscopus trochilus) is the most abundant bird in Varrio Nature Reserve, as well as in whole Finland. In Varrio Willow warblers are regularly observed in three point count monitoring (the graph in left, inner points data) and three block count monitoring lines (the graph in right). The annual monitoring time is around 20 June.
In pointwise monitoring willow warblers have been counted altogether 765 times (over 24 years, inner points data). In blockwise monitoring the number of counts was 1159 (over 19 years). In neither case is the trend of change statistically significant. Thus Varrio Willow warblers do not indicate any change in the population, environment or climate.
Calculated from regression lines Willow warbler is recorded at 2008 altogether 86 (85.61) times per year. This will be set to correspond population density for Willow warbler of 3000 pairs in the whole Varrio Nature Reserve. This density is based on National Bird Atlas data of Finland to ecological and geographical area of Varrio.
Wednesday, October 08, 2008
Kettu päivällä liikkeellä / Fox came in the daytime
Lämpötila oli tänään vain asteen nollan yläpuolella. Puolipilvistä, lumiakin nakkeli muutaman kourallisen, mutta ei jääneet itämään.
Nuortinahon koivikossa oli vanhan naarasteeren jäännökset (k). Puolukkaa oli teeri syönyt ennen haaveria. Haaverin aiheutti ilm. puhelinlangat, sitten tuli paikalle riutat. Tai saattoi se kanahaukkakin olla asialla.
Peippo oli edelleen aseman pihalla iltapäiv
ällä.
Varmaan ruokintapaikka viivyttää sitä.
Ruokinta on vaikuttanut kettuunkin, joka tuli nyt pihalle iltapäivällä (k). Se ei varmaan voinut vastustaa Pirkon käristämän lihan hajua. Kyllä se sitten palkittiinkin. TH
P.S. Lähellä veräjää hyppi maassa laulurastas, joka oli menettänyt toisen siipensä, ilm. lentänyt lankaan. Muuten lintu oli virkeä.
Tuesday, October 07, 2008
Tunturissa ja länsipuolella / West side story
Kuutsjärven jäät sulivat viime yönä. Taimenet alkoivat taas käydä pinnassa. Tänään piti poutaa iltapäivälle asti, kunnes alkoi sataa. Lämpöä oli kolmisen
astetta päivällä.
Naaraspukuinen peippo (Fringilla coelebs)(k) käväisi aseman pihalla 9. jälkeen. Se löysi heti syötävää ruokintapaikalta. Lähipuissa tiksutteli 2 punarintaa. Pihalla oli myös orava (k), joka oli sekin löytänyt ruokintapaikan.
-----
Kuutsjärven rantakoivuun istahti hetkeksi muutaman hyvin vaalean yksilön urpiaisparvi. Lintujen lentäessä erotin ainakin yhden valkoisen yläperän - siis tundraurpiaisia.
Tunturin pohjoisrinteellä kuulin pulmusen ääntä. Se kertoi linnun olevan muuttomatkalla, koska sillä paikalla niitä ei yleensä tapaa.
Itse tunturissa oli rastaita. Lähinnä räkättejä ja kulorastaita oli marjamailla, mutta myös jokunen punakylki.
Tunturin länsirinteeltä lähti akkateeri, myöhemmin toinen naaraslintu, ilm. koppelo tällä kertaa. Varma koppelo lähti myöhemmin Pommituskukkulain maastosta.
Kuivahaaralta löytyi tammukoita (Salmo trutta fario). Sen verran hyönteistä oli liikkeellä, että kalat kävivät pinnassa muljaamassa (k) eräässä lampareessa.
-----
Pommituskukkulain eteläpuolella oli iltapäivällä tiaisparvi, jossa oli myös 2-3 hippiäistä. Kuulin myös punatulkun ja taviokuurnan. Isokäpylintuja oli parvina. TH
Monday, October 06, 2008
Kyvetit jatkavat mittausta / Cuvettes go on measuring
Vesisadepäivä. Satoi ja tuuli kaakosta koko päivän. Lämpötila kävi 5:ssä asteessa. Iltaa kohti hieman kirkastui.
SMEAR-aseman kyvetit (k) jatkavat fotosynteesin mittausta läpi talven, ensi kertaa täällä. Mielenkiintoista nähdä, mitä tuloksia tulee, ja kuinka huurteet ja tuiskulumet vaikuttavat laitteiden toimintaan.
Päivän lintuhavainnoista mainittakoon erityisesti hippiäinen, 1-2 yks. Kuutsjärven itäpuolella iltapäivällä. Myös punarinta tiksutteli edelleen samalla paikalla. Lintulaudalla kävi kymmenkunta tinttiä, joista ainakin 5 talitiaista (siis vaeltajia tullut) ja loput lapin- ja hömötiaisia.
Löysin vielä etanankin sadesäässä kiven päältä (k). TH
Sunday, October 05, 2008
Syksyn kukka / Flower of autumn
Yöllä nakkasi hieman lunta niin, että maa muuttui valkeaksi. Kuutsjärven jää sai lumipeiton (k). Päivällä 3 asteen lämpö sulatti lumen pois. Hieman kävi tuulenvire etelästä ja ilma oli pikkuisen sumuisen tuhruinen.
-----
Kanerva (Calluna vulgaris)(k) kukkii edelleen, vaikka lunta on maassa. Se on todellinen syksyn kukka, joka kaunistaa karuja, kuivia mäntykankaita. Myös vedenjakajan "lentokenttä" (k) on kanervan kotikenttä. TH
Taviokuurnien aikaan / Time of Pine Grosbeaks
Rakitsan itärinteeltä lähti aamulla kaksi koppeloa kuusten alta. Iltapäivällä ilm. samat koppelot lähtivät alempaa rinteeltä kuusen alta. Lähistöllä oli ukkometso pitämässä soidinta klo 15.30 (k). Muita kanalintuhavaintoja olivat 2 riekkoa ja 2-3 ukkometsoa Väliojan itäpuolella sekä 1 ukkometso ojan länsipuolella.
Väliojan itäpuolella oli myös taviokuurnapari (Pinicola enucleator)(vas. koiras, oik. naaras). Ne söivät erilaisia siemeniä, kuvissa variksenmarjaa ja katajaa, mutta myös koivua. Pihlajanmarjaa täällä on vähän, joten niitä kuurnat syövät enempi asutuksen istutuspuista. Pari muuta kuurnaryhmää tapasin myöhemmin. Ne ovat nyt pikk
uhiljaa lähdössä muutolle.
Väliojan länsipuolella oli valtava räkättiparvi lennossa luoteeseen klo 13. aikoihin. Arvioin yksilömääräksi 150-200 yksilöä. Muita rastaita olivat muutama punakylki ja kulorastas. Laulurastaat tuntuvat jo lähteneen.
Rakitsan itäpuolella lensi ylitseni tuntematon pikkulintu metson soitimen aikaan. En nähnyt sitä, mutta kuulin muutaman kerran äänen "tsii", kuin tiaisen ja rautiaisen väliltä. Ehkä se oli rautiainen, vaikka kuvittelinkin joksikin harvinaiseksi tiaiseksi.
Kuutsjärven itäpuolella oli vielä punarinta. Myös punatulkkuja ja tilhen kuulin päivän aikana.
-----
Näin myös porotokan, jota paimensi iso hirvas Haaskaojan itäpuolella. Poroja oli ainakin 10. Niitä ei olekaan näkynyt aikoihin Sallan puolella. TH