Thursday, June 18, 2015

Hyvää Juhannusta! / Happy Midsummer!Vettä satoi 3 päivää ja 2 yötä yhtä kyytiä. Ja kun lämpötila oli öisin 2-4 astetta, tiesi se linnunpoikasille kovia aikoja. Päivälläkin jäätiin alle 10 asteeseen. Vedet nousivat korkealle. Esim. Kyörteislampi oli aivan täynnä (joinakin vuosina se kuivuu kokonaan).

Muutamissa pöntöissä kuoli poikaset tai poikasia. Jos ja kun koppelonpoikia oli maastossa, karsintaa tapahtui. Kaisa löysi Rakitsan itäpuolelta koppelonpesän, jossa emo hautoi ainakin kahtena ensimmäisenä sadepäivänä. Kävin kuvaamassa sitä ja lintu oli hyvin märkä.

Kuvasin harmaasiepon lintulaskennassa, koska halusin vertailukuvan pikkusiepolle. Kirjosiipikäpylinnun poikasia näkyi melko paljon maastossa ja kuvasin mm. yhtä jo hyvin aikuista lintua.

Keskiviikkoiltana kirkastui ja torstai 18.6. oli jo pääosin aurinkoinen. Lämpötila jäi vieläkin päivällä alun toisellekymmenelle. Yöllä oli vain pari astetta asemalla, jossain saattoi olla hallaa.

Ainijärvellä näin sinisorsapoikueen 9 poikasta. Muita poikueita ei ollut.

Pultoselän hylättyyn kanahaukanpesään oli asettunut piekanapari. Paikalla oli myös toinen piekanapari, kai niillä oli myös pesä lähistöllä. Kanahaukkahan lopetti pesimisen paikalla, kun Metsähallitus hakkasi puuston liian läheltä pesää, n. 30 m päähän avohakkuu yhdelle puolen (pesä ilmoitettiin MH:lle, että ottaisivat huomioon). Kanahaukka on tarkka, kaikista tarkoin petolintu pesänsä suhteen.

Lintulaskennassa ei löytynyt harvinaisuuksia. Päällimmäisenä laskennasta jäi ajatus, että vihervarpusia ja leppälintuja oli melko paljon. Samoin käpylintuja, kaikkia lajeja suht. paljon. Ja kun näyttäisi kuuselle tulevan hyvä sato, niin taitaa käpylintukanta pysyä hyvänä.

Myös myyriä on paljon ja aika paljon niitä syöviä petolintuja, vaikka laskenta ei niitä oikein osoittanutkaan.

Tässä vaiheessa luontopäiväkirja toivottaa lukijoilleen Hyvää ja Kaunista Juhannusta! TH

P.S. Muutamia karhunjälkiä ovat nähneet mönkijäreiteillä eri puolilla parin viikon sisällä.


Labels: , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?