Thursday, October 11, 2012
Tuntsan matkalla tavattua / A trip to Tuntsa
Kiimavaarassa lensi 86 yks. räkättiparvi länttä kohti. Vähän päästä Simmoselän puolella nuori maakotka näkyi lentävän ja laskeutuvan kuusen latvaan muutaman sadan metrin päässä.
Naruskajärvellä vanha koiraskanahaukka kaarteli tien päällä ja kääntyi sitten luoteeseen kohti järveä.
Seuraavana päivänä lensi 18 yks. koskeloparvi Tuntsajokivartta etelään Värriötunturin eteläpääm kohdalla. Lähistöllä lähes täysin valkoinen jänis pomppasi kuusen alta karkuun. Kuulin myös järripeipon ääntä. Odottelin näkeväni hirviä alueella, mutta jälkiäkin oli vähän. Oli hyvin sateista ja tuulista, lämpötila muutaman asteen plussalla. TH
Labels: jänis, järripeippo, kanahaukka, kärppä, koskelo sp., maakotka, räkättirastas
Tuesday, October 09, 2012
Matka Kolmoselle / A trip to Varrio III
Näissä olosuhteissa kävimme Vakkarin Eevan kanssa tarkastamassa Värriö III:n, vieläkö siellä olisi tunturikiuruja. Kiurut löytyivät, mutta sumukelissä niitä ei päässyt näkemään kuin lennossa. Lintuja oli edelleen 7. Kun olimme poistuneet paikalta, alkoi paistaa aurinko. Mutta hyvä näinkin.
Matkalla näimme monta sataa lintua, kaikkiaan 15 lajia tälle päivälle, mahd. 16. Urpiaisia oli Kakkosen itärinteellä arviolta 200. Paikan yli lensi länsiluoteeseen n. 90 yks. räkättiparvi. Ne olivat niin korkealla, että ääntäkään ei kuulunut. Kolmosen yllä lenteli pulmunen, etsien laskeutumispaikkaa. Muita lajeja olivat järripeippo 1, punatulkkuja, isokäpylintuja, hömötiainen, punakylki, laulurastas, korppi, kuukkeli, tilhi, taviokuurna ja koppelo. Menomatkan ajan kuului koko ajan linnunääntä, paluumatkalla oli hiljaisempaa. TH
Labels: hömötiainen, isokäpylintu, järripeippo, koppelo, korppi, kuukkeli, laulurastas, pulmunen, punakylkirastas, punatulkku, räkättirastas, taviokuurna, tilhi, tunturikiuru, urpiainen
Monday, October 08, 2012
Lumikko talvipuvussa / Weasel in winter dress
Iltapäivän puolella vilahteli pieni, valkea eläjä aseman pihalla. Talvipukuinen lumikko!
Se kierteli sääkopit ja koirankopit, sitten pyöri kellarin ympärillä. Lopuksi se katosi talon alle eikä enää näyttäytynyt.
Olipa juttu. Vasta pari viikkoa sitten näin lumikon kanalintulinjoilla kesäpuvussa ja nyt sitten täällä jo talvipuvussa. Yleensäkään en ole sitä monesti eläissäni nähnyt, talvipuvussa ilm. yhden kerran vilaukselta.
Sitten illalla tapasin myyrän aseman lattialta. Se juosta rapsutteli käytävällä ja kuivaushuoneessa. Meni lopulta minun huoneeseen sängyn alle, eikä näyttänyt olevan kiirettä mihinkään. Jostain raosta se häipyi huoneesta, kun ei löytynyt sängyn alta.
Mikä sen sai tuolla lailla käyttäytymään? Yleensä ne vilahtaa äkkiä pakoon, jos sisälle tulevat. Muutenkin myyriä on erittäin vähän, eikä niitä ole talossa näkynyt. Sitten välähti: Jospa se oli lähtenyt lumikkoa karkuun talon alta? Viimeisenä keinonaan tuli sisälle. Vai oliko sitten sairas, myyräkuumeessa? Tiijä häntä! Minusta se ei näyttänyt metsämyyrältä (lyhythäntäinen), joka yleensä kuumetta levittää.
Kävin iltapäivällä mönkimällä Ainijärvellä. Matkalla näin 7 pyytä, metson ja koppelon ja oravan. Järvellä uiskenteli naaraspilkkasiipi sekä yht. kymmenkunta tukkasotkaa ja telkkää.
Eeva näki peukaloisen kurussa. Se tuli katselemaan, kun hän ruokki tiaisia kädestä. Vielä hän näki tunturissa 7 yks. riekkoparven. TH
Labels: lumikko, metso, myyrä, peukaloinen, pyy, riekko
Sunday, October 07, 2012
Tunturikiuruja (Eremophila alpestris) / Shore Larks
Päästessäni Kolmosen huipun tuntumaan kuulin jotain ääntä, erilaista kuin normaalit äänet. Hieman käveltyäni eteenpäin pyrähti n. 5 yks. lintuparvi lentoon pitäen rahisevaa tai ritisevää ääntä. Muistuttivat huomattavasti tunturikiuruja, mutta olisiko juuri niin. Sain linnut lopulta kameran tähtäimiin ja kuviksi. Kyllä ne tunturikiuruja olivat!
Seurailin lintuja ja lopulta niiden määräksi osoittautui 7. Pari löytyi lisää lähistöltä liittyen seuraan.
Kävin sitten tutkimassa myös Nelosen ja Viitosen, mutta sieltä ei tunturikiuruja löytynyt. Nämä linnut ovat mieltyneet Värriö Kolmoseen, sieltä on myös keväthavainto. Savolaiset metsokuvaajat näkivät 90-luvun puolivälissä yhden yksilön.
Tunturikiuru on harvinaistunut viime vuosikymmeninä ja vaarassa hävitä Suomen linnustosta. V. 1957 Pentti Linkola löysi useita reviirejä Värriötunturista tutkimusmatkallaan. Vielä tutkimusaseman alkuvuosina oli 1-2 reviiriä vuosittain Värriötunturissa, jopa ilmeinen pesintä, mutta v. 1973 jälkeen reviirihavaintoja ei ole tullut. Samanlainen häviäminen on tapahtunut koko Lapissa ja viime vuosina ilmeisesti on vielä muutama pesintä ollut pohjoisimmassa Lapissa, mutta tilanne on äärimmäisen uhanalainen.
Nelosella näin 6 yks. riekkoparven paljakassa (k). Sitten Nelosen lakien välistä meni 3+3-piikkinen hirvi länsipuolelle tunturia.
Viitosen laessa on 24 yks. porotokka. Samanlaisen näin Kuutosella, mutta elukat saattoivat olla samoja. Palatessani Viitosen pohjoisrinteeltä lähti 9 yks. kiirunaparvi. Nelosella oli vielä yksinäinen kiirunanaaras.
Syväkurulla kuulin järripeipon äänen (samoin aamulla asemalla). Siellä oli myös parinkymmenen yksilön tilhiparvi ja muutama taviokuurna. Pihlajanmarjoja näkyi siellä aika paljon. Urpiaisiakin oli n. 70 yks. parvi.
Rakitsanjängän sivulta lähti naarasteeri ja Kotovaarassa näin urospyyn.
Sää oli aluksi aika kirkas, aamulla oli puolitoista astetta lämmintä. Iltapäivällä tuli sumua, joka muuttui sateeksi jatkuen pitkälle iltaan. Tuulta ei juuri ollut tunturissakaan. TH
Labels: hirvi, järripeippo, kiiruna, poro, pyy, riekko, taviokuurna, teeri, tilhi, tunturikiuru
Saturday, October 06, 2012
Armoton sade / Raining
Kävellessäni Hirvaskankaalla kuulin kovaa tuhinaa joen takaa. Väliin kalahtelivat sarvetkin. Hirvet pitivät soidintaan siellä reilun puolen kilometrin päässä.
Yritin katselemaan tilannetta, mutta naarashirvi sattui huomaamaan minut ja lähti pakosalle vasan kanssa. Nuori sarvipää tuli minua kohti ja pysähtyi taakseni puun taakse kymmenen metrin päähän. Siinä se sai hajun ja lähti laukalla tulosuuntaansa. Sen jälkeen en enää hirviä kuullut tai nähnyt. Varmaan siellä oli kauempana isot urokset ottamassa mittaa toisistaan, jäljistäkin päätellen.
Väliojan latvalla vanhalla kiimapaikalla oli kovasti tuoreita kuoppia ja jälkiä, mutta elukoita siellä ei nyt ollut.
Ukkometsoja näin 2+1+1, koppeloita 2 ja pyitä 2+1. Tiaisparvessa oli hippiäinen Haaskaojalla ja Kuntasjokivarressa rätisi peukaloinen. Rastaita ja tilhiä oli edelleen maisemissa. Eeva näki koppelon Pirunkurun eteläpuolen rinteen päällä. Hän oli muuten tavannut tiistaina 2.10. järripeippoja, joita ei enää tunnu näkyvän. TH
Labels: hippiäinen, hirvi, järripeippo, koppelo, metso, peukaloinen, pyy
Friday, October 05, 2012
Marjalintuja / Birds eating rowan berries
7 yks. räkättiparvi lensi länsiluoteeseen klo 8. ja n. 25 yks. parvi matkasi samaan suuntaan 9.10.
Kävin rajalla riistakameroilla. Sillä reissulla näin ukkometson ja kuulin peukaloisen. Rastaita on vielä 4 lajia. Urpiaisia on aika paljon koivun runsaan siemensadon takia. Käpylinnuista tapaa yleensä vain isokäpylintuja. Hauhossa kuulin närhen rääkynää.
Iltasaunalla kuulin riekon päkätystä tunturista ja telkän kurinaa lammesta.
Sää oli aika sateinen, mutta lämmin, +8 astetta. TH
Labels: isokäpylintu, kulorastas, laulurastas, metso, närhi, peukaloinen, punakylkirastas, räkättirastas, riekko, taviokuurna, telkkä, tilhi
Rajan varresta / By the boarder
Stealth Cam siis oli kuvannut infrapunakuviaan. Kuvassa olevaan päivämäärään pitää lisätä yksi päivä, koska asetuspäivämäärä on väärä, siis päivää aikaisempi. Kellonaika on suurin piirtein oikea, ehkä todellinen aika hieman aikaisempi.
Kuvissa on karhu 3 kertaa, luult. 2 eri yksilöä, ilves 2 kertaa (sama) ja hirvi 3 kertaa (2-3 yks.). Laitoin useampia kuvia sekä itseni (180 cm) vertailuksi, jotta lukija pääsee käsitykseen eläimien koosta. TH
Thursday, October 04, 2012
Vieras Venäjältä? / A guest from Russia?
Ainijärvellä huomasin pulun pihapiirin tiellä klo 10.55. Lintu oli punaruskea, jollaisia en ole Itä-Lapissa nähnyt. Todennäköisesti lintu on Venäjältä, missä sen värisiä puluja kyllä on näkynyt.
Mutta vertailin lintua toisen samanlaisen kanssa, jonka näin vartion pihalla 5.10.2007. Lintu on lähes täysin samannäköinen. Näyttää siltä, että kysymyksessä on sama lintu, muutamassa vuodessa höyhenpuku on vain hieman kaunistunut iän myötä. Ajankohta on lähes päivälleen sama ja käyttäytyminen samanlaista. Mistähän kaupunkilinnun vaelluskäyttäytymisestä siinä tapauksessa olisi kyse? Voi olla, että lintu on käynyt täällä muinakin vuosina, mutta en ole ollut sitä havaitsemassa.
Parin tunnin päästä en pulua enää nähnyt.
Ohessa kuva kyyhkystä (al.) ja vertailuksi kuva vuodelta 2007 (yl.).
Ainijärvellä uiskenteli naarasalli ja pihapiirissä kuulin pajusirkun, punatulkun ja peipon.
Kävelymatkalla asemalle tapasin pyrstötiaisparven (kuvassa 4 yks.) Värriöojan maastossa. 7 virkeää sirkuttajaa matkasi melko vauhdikkaasti länsiluoteeseen. Muita havaintoja olivat 2 koppeloa, 2 teertä ja 2 puukiipijää, kaikki erikseen. Rastaita on edelleen 4 lajia paikalla. Tarmo näki Ainijärven reissulla myös pyyparven.
30.9. oli karhu kaatunut ja kuollut Kuivahaaranselässä. Se oli n. 100 kilon luokkaa. Parin suden jäljet oli nähty Vedenjakajalla.
Lämpötila oli tänään vajaa 10 astetta ja oli tyyntä. Iltapäivällä ja illalla satoi vettä. Muutama päivä sitten oli tullut lunta maa valkeaksi.
Labels: alli, karhu, koppelo, pajusirkku, peippo, pulu, punatulkku, puukiipijä, pyrstötiainen, pyy, susi, teeri, tilhi