Sunday, October 07, 2012

Tunturikiuruja (Eremophila alpestris) / Shore Larks

Kaksitoista vuotta sitten tähän samaan aikaan näin 20 yks. tunturikiuruparven Värriö III:lla. Sen jälkeen en muista käyneeni tähän aikaan tutkimassa tilannetta, olisiko siellä kiuruja. Tänään päätin kuitenkin lähteä tarkastamaan tilanteen.

Päästessäni Kolmosen huipun tuntumaan kuulin jotain ääntä, erilaista kuin normaalit äänet. Hieman käveltyäni eteenpäin pyrähti n. 5 yks. lintuparvi lentoon pitäen rahisevaa tai ritisevää ääntä. Muistuttivat huomattavasti tunturikiuruja, mutta olisiko juuri niin. Sain linnut lopulta kameran tähtäimiin ja kuviksi. Kyllä ne tunturikiuruja olivat!

Seurailin lintuja ja lopulta niiden määräksi osoittautui 7. Pari löytyi lisää lähistöltä liittyen seuraan.

Kävin sitten tutkimassa myös Nelosen ja Viitosen, mutta sieltä ei tunturikiuruja löytynyt. Nämä linnut ovat mieltyneet Värriö Kolmoseen, sieltä on myös keväthavainto. Savolaiset metsokuvaajat näkivät 90-luvun puolivälissä yhden yksilön.

Tunturikiuru on harvinaistunut viime vuosikymmeninä ja vaarassa hävitä Suomen linnustosta. V. 1957 Pentti Linkola löysi useita reviirejä Värriötunturista tutkimusmatkallaan. Vielä tutkimusaseman alkuvuosina oli 1-2 reviiriä vuosittain Värriötunturissa, jopa ilmeinen pesintä, mutta v. 1973 jälkeen reviirihavaintoja ei ole tullut. Samanlainen häviäminen on tapahtunut koko Lapissa ja viime vuosina ilmeisesti on vielä muutama pesintä ollut pohjoisimmassa Lapissa, mutta tilanne on äärimmäisen uhanalainen.

Nelosella näin 6 yks. riekkoparven paljakassa (k). Sitten Nelosen lakien välistä meni 3+3-piikkinen hirvi länsipuolelle tunturia.

Viitosen laessa on 24 yks. porotokka. Samanlaisen näin Kuutosella, mutta elukat saattoivat olla samoja. Palatessani Viitosen pohjoisrinteeltä lähti 9 yks. kiirunaparvi. Nelosella oli vielä yksinäinen kiirunanaaras.

Syväkurulla kuulin järripeipon äänen (samoin aamulla asemalla). Siellä oli myös parinkymmenen yksilön tilhiparvi ja muutama taviokuurna. Pihlajanmarjoja näkyi siellä aika paljon. Urpiaisiakin oli n. 70 yks. parvi.
Rakitsanjängän sivulta lähti naarasteeri ja Kotovaarassa näin urospyyn.

Sää oli aluksi aika kirkas, aamulla oli puolitoista astetta lämmintä. Iltapäivällä tuli sumua, joka muuttui sateeksi jatkuen pitkälle iltaan. Tuulta ei juuri ollut tunturissakaan. TH

Labels: , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?