Sunday, March 06, 2011

Kevättalven laskenta / Bird counting
Sitten viimenäkemän säätila on muuttunut. Pakkaset hellittivät helmikuun loppupäivinä. Maaliskuun 3. päivänä aseman ylinarvomittari näytti jopa + 2 astetta. Kovat tuulet vielä vaikuttivat niin, että lumet lähtivät puista. Uutta lunta on tullut kymmenisen senttiä. Nyt on setsemisenkymmentä senttiä maastossa. Lumi ei ole merkittävästi tiivistynyt ja umpisella on huono liikkua miten tahansa.

Laskin tänään kevättalven lintulaskennan pitkällä lumilinjalla. Kevään ensimmäinen viherpeippo hyrisi ruokintapaikalla, mutta laskentaan se ei päässyt. Laskentaan sain lintuja seuraavasti: 44 pikkukäpylintua, 32 kirjosiipeä, 5 lapintiaista, 5 hömötiaista, 5 tikkalajia (rummutusta), 2 käpytikkaa, 4 korppia, 1 maakotka, 2 kuukkelia ja 3 pyytä (k). Siis 9-10 lajia.

Pikkukäpylinnun pesiä löysin kaksi. Ensimmäinen oli Värriöojalla, samassa puussa, johon jo tammikuun lopussa epäilin pesän tulevan. Naaras hätäili ja kantoi pesänrakennusainettakin silloin (kts. 26.1.!). Naaras hautoi pesässään pienehkössä kuusessa 4.5 m korkeudella (2 k). Toista pesää naaras rakensi kuusen latvaan n. 15 m korkeudelle Puolivälinjängänmäen eteläpuolella (k).

Pommituskukkuloilta kuului voimakkasta korpinääntä pitkään. Lopulta päätin käydä katsomassa ohikulkiessa. Muutaman kymmenen metriä hiihdettyäni vanha maakotka lensi ylitseni kahden korpin seuratessa. N. sadan metrin päässä linjalta löytyi poronraato (k). Susi oli laukottanut vaadinta reilun viikko sitten ja kellistänyt kahteen otteeseen mäntyjen tyvelle. Toinen kerta riitti. Raatoa oli syöty vain vähän, pari reikää oli kyljissä. Susi oli jatkanut rajaa kohti ja sen taaksekin Tarmon havaintojen mukaan.

Aamun työmatkalla näin teeren, kaksi pyytä, oravan, närhen ja riekon, niin ja harakan. Aamulla oli pakkasta Yli-Nuortilla 27 astetta. TH

Labels: , , , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?