Sunday, May 16, 2010

Linturetkellä / Observating birds

Aamuvarhaisella kävin varmistamassa Pommituskukkulain soitimen olemassaoloa. Totesin puoli kuuden maissa siellä soivan ainakin neljä metsoa. Paikalla oli myös kaksi koppeloa, toinen puussa, toinen maassa. Maassa oleva koppelo oli hullun metson vieressä, joten hulluja saattaa tulla lisää. Puussa olevan koppelon luona ollut metso oli taisteluissa menettänyt pari pyrstösulkaa. Sekin nousi puuhun lähestyessäni sitä.

Yli-Nuortilla kuulin tavin ja rantasipin ääntä (ensihavainnot). Ainijärvellä näin tiellä kaksi jänistä, toinen vielä lähes valkea ja toinen jo harmaampi. Valkea laukkoi tietä pitkin monta sataa metriä.

Kyörteslammella oli hanhiparvi, joka lähti jo kaukaa karkuun. Linnut löytyivät myöhemmin ruokailemasta Pierkulinaavalta, ja osoittautuivat metsähanhiksi, kaikki 12. Kyörteslampi oli jo lähes kokonaan sula ja siellä oli lisäksi kaksi joutsenparia ja isokoskelopari.

Loitsanlammella oli toistakymmentä tukkasotkaa (eh) ja muutamia heinäsorsia, telkkiä ja taveja. Kuulin myös taivaanvuohen ja näin mustaviklon ja sinisuohaukkakoiraan (eh).

Pierkulinaavalla näin hanhien lisäksi kurkiparin, jolla ilmeisesti on pesintä menossa. Kuulin vielä harvinaisemman jänkäkurpan kopsuttelua (eh), soidinääntä. Pierkulinrovassa pyykoiras piti soidinesitystä naaraalle.Isossaseljässä varoitteli piekana siihen malliin, että vähän epäuskoisesti arvelin sillä olevan pesän. Myyräkannat ovat olleet alhaalla ja pöllöt lähes olemattomissa, joten piekanan pesintä tuntui uskomattomalta. Mutta niin vain naaras lopulta lähti hautomasta 15 m korkeudella männyn latvassa olevasta pesästään n. 400 m tieltä. Varoitteleva lintu oli siis koiras, joka oli rohkeampi. Kuulin myös pensastaskun laulua Isonselän alueella (eh).

Kyörtesselässä ampuhaukkapari (eh) kisaili sen näköisesti, että on niillä jo ainakin reviiri alueella. Tulppiojoen ja Yli-Nuortin risteyksen tuntumassa taas sinisuohaukkapari kaarteli varmaan samanlaisissa aikeissa. Pitkällävuotsolla kiikaroin kurkea, joka ilmeisesti oli jo hautomassa pesässään, koska ei liikkunut mihinkään.

Kanalinnuista pyiden lisäksi näin tien varrella ukkometson, 6 koppeloa, ukkoteeren ja 3 akkateertä. Hirvi näkyi Sotajoelta pohjoiseen mäntytaimikossa. Matkaa tuli Kemihaaralla käynnin lisäksi n. 17o km auton mittariin.

Iltapäivällä kuulin lisäksi sinirinnan (eh) laulua Yli-Nuortin varrella. TH
-----
P.S. Loitsalla oli vielä uiveloita (eh).

Labels: , , , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?