Friday, July 24, 2009
Aurinkoinen aamu / Sunny morning
Perjantaiaamu alkoi tutkimusasemalla aurinkoisena ja lämpimänä. Aamuaurinko kuivatti kastetta korpiorvokin (Viola epipsila) kukasta. Kuutsjärven kurussa kasvaa monia lehtokasveja, mm. lehtotesmaa (Milium effusum). Tämä viljavien paikkojen pehmeälehtinen, monivuotinen heinä voi kasvaa jopa puolitoistametriseksi. Kurussa kasvavia lehtopensaita ovat mm. tuomi (Prunus padus) ja pohjanpunaherukka (Ribes spicatum).
Pöntöt ovat melkein tyhjentyneet poikasista. Vielä yhdessä pöntössä aivan aseman lähellä on kirjosiepolla neljä poikasta. Tuskin nekään pesässä enää montaa päivää viipyvät.
AV
Pöntöt ovat melkein tyhjentyneet poikasista. Vielä yhdessä pöntössä aivan aseman lähellä on kirjosiepolla neljä poikasta. Tuskin nekään pesässä enää montaa päivää viipyvät.
AV
Thursday, July 23, 2009
Hirvasjoen kukkia / The Flowers of River Hirvasjoki
Hirvasjoen laakso tuoksui heinäkuisena iltapäivänä kukille. Kukintonsa olivat avanneet mm. vain kerran monivuotisen elämänsä aikana kukkivat väinönputket (Angelica archangelica ssp. archangelica, vasemmalla) ja puolimetriset kaarlenvaltikat (Pedicularis sceptrum-carolinum, keskellä). Jokivarressa oli kukassa myös viimeisiä kulleroita (Trollius europaeus) ja metsäkurjenpolvia (Geranium sylvaticum). Ruohokanukoissa (Cornus suecica, oikealla) oli vielä valkoisia ylälehtiä, jotka eivät ole terälehtiä. Itse kukat ovat pieniä mustia ylälehtien ympäröiminä.
Rinnesuolla runsaan kilometrin päässä Hirvasjoelta oli maariankämmeköitä (Dactylorhiza maculata) kukassa. Paras kukinta oli jo ohi, mutta kukintoja oli silti vielä tiheässä.
Hirvasjoen pohjoispuolelta pienen koivun juurivesojen välistä löytyi punakylkirastaan (Turdus iliacus) pesä. Maan tasolla olleen pesän neljä poikasta pysyivät emolintujen jatkuvan varoittelun takia hiljaa kyyryssä pesän pohjalla. Muutamaa päivää aikaisemmin parin sadan metrin päässä tästä paikasta ampuhaukkapari (Falco columbarius) varoitteli kiivaasti. Nyt samalla paikalla kiikitti vaappuvasti lentävä, viiruinen haukanpoikanen. Emolintuja ei tällä kertaa männikössä näkynyt eikä kuulunut.
AV
Wednesday, July 08, 2009
Sirinää mäntymetsässä / Chirping in pine forest
Puoli yhdeksän aikaan aamulla kuului Kotovaaran etelärinteestä tuttu sirinä, jota en ole pariin vuoteen kuullut - lapinuunilinnun laulu. Lintu lauleli mäntyjen latvoissa, käyden välillä ruokailemassa matalissa koivuissa toukilla ja hyönteisillä. Veteli se jonkun säkeen koivuissakin. Pikkuhiljaa lapinuunilintu siirtyi pohjoista kohden suunnaten lopulta Pirunkurulle.
Sää oli muuttunut pilviseksi, kun seurasin lapinuunilintua. Vielä 7. aikaan paistoi aurinko. Lämpötila on kuitenkin alkanut nousta - yhdeksän aikaan oli yhdeksän astetta. Tuuli oli kääntynyt koillisesta itään.
-----
Lintujen laulu on alkanut tauota. Vielä kuitenkin laulaa punakylkirastas, ne tekevät usein toisen pesyeen. Kuului myös kulorastaan laulu Kotovaaran takaa. Järrit ja pajulinnut ovat vielä aika yleisesti äänessä, lauloipa rautiainenkin Kuutsjärven sivulla.
-----
Pidän tässä muutaman viikon lomaa. Toivottelen luontopäiväkirjan lukijoille Hyvää loppukesää! TH
Labels: lapinuunilintu
Tuesday, July 07, 2009
Kesäorava / Summer squirrel
Sää lämpeää pikkuhiljaa. Tänään elohopea kipusi jo lähes 10 asteeseen. Lähipäiville on luvattu jopa 20 astetta. Heikko tuuli puhalteli vielä koillisesta, joskus ripsahteli vähän vettä, toisinaan aurinko katseli maisemaa.
Orava on nähty muutamana päivänä pihalla. Tänäänkin se kai vanhasta muistista tuli tarkastamaan, olisiko sille laitettu jotain makupalaa. Luonnosta saa syötävää vain työtä tekemällä, ja sieltä saatava ruoka ei ole niin runsasta ja ehkä maukastakaan. TH
Labels: orava
Monday, July 06, 2009
Viikonvaihteen kylmyydessä / Cold weekend
Perjantaina satoi lunta aamupäivällä. Lumi ei jäänyt kuitenkaan maahan. Illalla sade muuttui vesisateeksi.
Koko viikonlopun tuuli pohjoisesta ja sateli vettä. Päivällä oli puolenkymmentä astetta lämmintä. Maanantaina oli hieman lämpimämpää. Tarmo kertoi kuitenkin parista pöntöstä kuolleen poikasia, ja itse huomasin tänään yhdessä Ainijärven pöntössä enää vain yhden elävän poikasen.
Perjantaina tarkastin pari vanhaa tuulihaukan pesäpaikkaa Isossaselässä. Toisessa oli pesintä. Kävin tänään kiipeämässä katkenneeseen onttoon keloon, jollaisia molemmat paikat ovat. Pesässä oli paha haju ja neljä poikasta.
Miten tuulihaukka, myyränsyöjä pesii tänä vuonna jo aika monessa paikassa (PP:hän löysi kaksi pesää kallionkielekkeeltä)? Pesäkuvasta selviää jo aika paljon. Pikkulinnunjalkoja on siellä täällä pesän pohjalla poikasten lisäksi (ja näppäilijän näpit).
-----
Perjantaina matkalla Kemijärvelle näin yhden hirven ja tänään paluumatkalla kaksi. Ne olivat Savukosken-Pelkosenniemen alueella. Tullessa näin lisäksi pyyn, ja Isonselän tiellä oli ukkoteeri. Ainijärvellä oli 2 harmaasiepon lentopoikasta, ja harjun yläpuolella lenteli kymmenkunta tervapääskyä.
Lisäksi AP kertoi jonkun martinkyläläisen nähneen Isonselän tiellä karhun kahden pennun kanssa 25.6. paikkeilla. Pennut olivat telmineet tiellä. Ilmeisesti kysymyksessä oli sama porukka, jonka AP näki 11.6. Suurkovanselän kohdalla. TH
-----
P.S. Suomen lintutieteen Iso Kirja Pohjolan linnut värikuvin kertoo tuulihaukan ravinnosta mm. seuraavaa: Norjalaisen tutkimuksen mukaan pikkunisäkkäät 90 %, matelijat 6 % ja pikkulinnut 4 %. Englantilainen tutkimus saa pikkunisäkkäiden osuudeksi 64,5 %, pikkulinnut 8,5 %, pesäpoikaset 6 %, vahinkohyönteiset 16 %, kastemadot 2,5 % ja sammakot 1 %. Saksalainen tutkimus arvioi pikkulintujen osuudeksi 2 % ja pikkunisäkkäiden n. 91 %. Näköjään huonoina myyrävuosina Lapissa osuudet ovat aivan jotain muuta.
Labels: harmaasieppo, hirvi, pyy, teeri, tervapääsky, tuulihaukka
Thursday, July 02, 2009
Pohjoistuulella / In the wind from the north
Tänään oli viileämpää, reilut 10 astetta pohjoisviiman puhaltaessa. Auringonpaisteessa oli lämpimämpää, nin että sääsketkin kävivät siellä kimppuun tyynillä paikoilla. Näin oli mm. Rakitsan itäpuolella, jossa pihlaja alkoi jo kukkia (k).
Tilhipareja tapasin monin paikoin, mutta pesälle en sattunut. Kuvien linnut olivat Rakitsan länsipuolella. Myös taviokuurnaparin tapasin ruoanhaussa. Ne keräsivät kupuunsa heinänsiemeniä ja hyönteisiä, mm. vaaksiaisen. Myös mustikkavarvikossa ne ruokailivat, mitä lie sieltä saivat.
-----
Hirvasjoen pohjoispuolella ukkometso lähti rymisten haavasta iltapäivällä. Paikalla on muutamia yli 20-metrisiä haapoja (kuva ylh. oik.), joista pienimmissä lintu oli. Puiden alla oli haavanlehden palasia, joten varmaankin lintu oli syömässä haavanlehtiä.
Tarmo tarkasti kesätien pöntöt. Siellä lapintiaisen poikaset olivat lähdöllään (kuva TK). TH
Labels: lapintiainen, metso, taviokuurna, tilhi
Wednesday, July 01, 2009
Syysmuuttajia ja uusia tulokkaita / Autumn migrators and newcomers
Suoritimme tänään kurmitsalaskennan hyvässä säässä. Aamulla oli parikymmentä astetta lämmintä, ja luoteistuuli viilensi mukavasti. Päivän mittaan tuuli viilensi säätä n. 15 asteeseen ja pari pikku vesikuuroakin tuli, mutta ne eivät haitanneet.
Matkaan pääsi vain neljä laskijaa viiden sijasta: Tarmo, Rintalan Anna, Akolan Leo ja minä. Se ehkä vähän vähensi tulosta, mutta laatu korvasi määrää. Tapasimme 10 keräkurmitsaa (Charadrius morinellus)(k), joista kaksi näytteli siipirikkoa. (kuvat ylh. Anna Rintala) Kapustarintoja oli 78 yksilöä, joista yksi siipirikko. Pikkukuoveja oli ennätysmäärä, 28 yks. Näimme vielä kaksi punakuiri(koirasta) (Limosa lapponica)(k), mitä ei ole aikaisemmin laskennassa todettu. Edellisestä kuirihavainnosta ainakin minulla on täällä 28 vuotta, jolloin näin Värriö II:lla yhden linnun. Nämä linnut lensivät ohitsemme Värriö IV:lla, eivätkä siis olleet puiston puolella.
Pitäessämme taukoa laskennasta Värriö V:lla näimme kaksiosaisen pikkukuoviparven n. 25 yksilöä (kuvassa alh. oik. osa parvea). Laskennassa näimme myös 11 yks. parven Värriö IV:lla. Tällaisia parvia en ole ennen täällä nähnyt. Nämä linnut eivät voi kaikki pesiä V IV-V:n maastossa, joten ne ovat varmaan laajalta alueelta kerääntyneitä syysmuuttajia.
Ensimmäiset pikkukuovit (Numenius phaeopus)(k) lähtevät syysmuutolle jo kesäkuun puolivälissä. Ja ensimmäiset muuttajat ovat naaraslintuja, koska koiraiden pitää huolehtia poikasista, näin se on monilla kahlaajilla. Koiraat ja poikaset tulevat sitten vasta heinä-elokuussa, mutta nämä muuttajat olivat varmasti naaraita, ja ehkä pesimättömiä lintuja. Muutaman päivän päästä niitä ei enää ole täällä, koska pikkukuovit muuttavat nopeasti Välimerelle ja Afrikkaan.
Tämän vuoden tulos oli yleensä hieman parempi kuin viime vuonna, jolloin oli aika huono sää, mutta huonompi kuin toissa vuonna. Paitsi pikkukuovien osalta, joita oli ylivoimainen ennätysmäärä ja sitten vielä uudet tulokkaat, punakuirit. Niitähän pesii Tuntsan alueella, ja varmaan nämä linnut ovat levinneet sieltä. Huomattavaa oli pulmusten puuttuminen, niitä ei ole pariin-kolmeen vuoteen enää tavattu.
Kävellessämme ohi taviokuurnan pesästä aamulla, sieltä kuului poikasten kerjäystä. Iltapäivällä kävimme pesällä, ja se oli jo tyhjä.
Naaraspukuinen virtavästäräkki oli tänäänkin Kuutsjärvellä, eilen niitä oli kaksi. Etsin pesää, mutta sitä ei ilmeisesti ole. TH
-----
P.S. PP ilmoitti Kuusamon lintumiesten (Jyrki Mäkelä, Timo Määttä) havainneen Tuntsan Kuskoivalla lähes 40 yks. todennäköisen pikkukuovien syysmuuttoparven viime viikonloppuna (27-28.6.).
-----
P.S.2. Ville ja Anni menivät vaeltaen Värriöltä Tuntsalle ja Naruskajärvelle. He havaitsivat maakotkan V III:lla ja 7 punakuiria V IV:lla 25.6. Jäkälätunturilla 28.6. oli iso parvi kahlaajia - 45 yks. Parvessa oli pikkukuoveja ja kapustarintoja. Naruskajoella oli telkkäpoikue 7 p.
Labels: kapustarinta, keräkurmitsa, maakotka, pikkukuovi, punakuiri, telkkä, virtavästäräkki