Wednesday, July 01, 2009

Syysmuuttajia ja uusia tulokkaita / Autumn migrators and newcomers
Suoritimme tänään kurmitsalaskennan hyvässä säässä. Aamulla oli parikymmentä astetta lämmintä, ja luoteistuuli viilensi mukavasti. Päivän mittaan tuuli viilensi säätä n. 15 asteeseen ja pari pikku vesikuuroakin tuli, mutta ne eivät haitanneet.

Matkaan pääsi vain neljä laskijaa viiden sijasta: Tarmo, Rintalan Anna, Akolan Leo ja minä. Se ehkä vähän vähensi tulosta, mutta laatu korvasi määrää. Tapasimme 10 keräkurmitsaa (Charadrius morinellus)(k), joista kaksi näytteli siipirikkoa. (kuvat ylh. Anna Rintala) Kapustarintoja oli 78 yksilöä, joista yksi siipirikko. Pikkukuoveja oli ennätysmäärä, 28 yks. Näimme vielä kaksi punakuiri(koirasta) (Limosa lapponica)(k), mitä ei ole aikaisemmin laskennassa todettu. Edellisestä kuirihavainnosta ainakin minulla on täällä 28 vuotta, jolloin näin Värriö II:lla yhden linnun. Nämä linnut lensivät ohitsemme Värriö IV:lla, eivätkä siis olleet puiston puolella.

Pitäessämme taukoa laskennasta Värriö V:lla näimme kaksiosaisen pikkukuoviparven n. 25 yksilöä (kuvassa alh. oik. osa parvea). Laskennassa näimme myös 11 yks. parven Värriö IV:lla. Tällaisia parvia en ole ennen täällä nähnyt. Nämä linnut eivät voi kaikki pesiä V IV-V:n maastossa, joten ne ovat varmaan laajalta alueelta kerääntyneitä syysmuuttajia.

Ensimmäiset pikkukuovit (Numenius phaeopus)(k) lähtevät syysmuutolle jo kesäkuun puolivälissä. Ja ensimmäiset muuttajat ovat naaraslintuja, koska koiraiden pitää huolehtia poikasista, näin se on monilla kahlaajilla. Koiraat ja poikaset tulevat sitten vasta heinä-elokuussa, mutta nämä muuttajat olivat varmasti naaraita, ja ehkä pesimättömiä lintuja. Muutaman päivän päästä niitä ei enää ole täällä, koska pikkukuovit muuttavat nopeasti Välimerelle ja Afrikkaan.

Tämän vuoden tulos oli yleensä hieman parempi kuin viime vuonna, jolloin oli aika huono sää, mutta huonompi kuin toissa vuonna. Paitsi pikkukuovien osalta, joita oli ylivoimainen ennätysmäärä ja sitten vielä uudet tulokkaat, punakuirit. Niitähän pesii Tuntsan alueella, ja varmaan nämä linnut ovat levinneet sieltä. Huomattavaa oli pulmusten puuttuminen, niitä ei ole pariin-kolmeen vuoteen enää tavattu.

Kävellessämme ohi taviokuurnan pesästä aamulla, sieltä kuului poikasten kerjäystä. Iltapäivällä kävimme pesällä, ja se oli jo tyhjä.

Naaraspukuinen virtavästäräkki oli tänäänkin Kuutsjärvellä, eilen niitä oli kaksi. Etsin pesää, mutta sitä ei ilmeisesti ole. TH
-----
P.S. PP ilmoitti Kuusamon lintumiesten (Jyrki Mäkelä, Timo Määttä) havainneen Tuntsan Kuskoivalla lähes 40 yks. todennäköisen pikkukuovien syysmuuttoparven viime viikonloppuna (27-28.6.).
-----
P.S.2. Ville ja Anni menivät vaeltaen Värriöltä Tuntsalle ja Naruskajärvelle. He havaitsivat maakotkan V III:lla ja 7 punakuiria V IV:lla 25.6. Jäkälätunturilla 28.6. oli iso parvi kahlaajia - 45 yks. Parvessa oli pikkukuoveja ja kapustarintoja. Naruskajoella oli telkkäpoikue 7 p.

Labels: , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?