Thursday, July 23, 2009

Hirvasjoen kukkia / The Flowers of River HirvasjokiHirvasjoen laakso tuoksui heinäkuisena iltapäivänä kukille. Kukintonsa olivat avanneet mm. vain kerran monivuotisen elämänsä aikana kukkivat väinönputket (Angelica archangelica ssp. archangelica, vasemmalla) ja puolimetriset kaarlenvaltikat (Pedicularis sceptrum-carolinum, keskellä). Jokivarressa oli kukassa myös viimeisiä kulleroita (Trollius europaeus) ja metsäkurjenpolvia (Geranium sylvaticum). Ruohokanukoissa (Cornus suecica, oikealla) oli vielä valkoisia ylälehtiä, jotka eivät ole terälehtiä. Itse kukat ovat pieniä mustia ylälehtien ympäröiminä.

Rinnesuolla runsaan kilometrin päässä Hirvasjoelta oli maariankämmeköitä (Dactylorhiza maculata) kukassa. Paras kukinta oli jo ohi, mutta kukintoja oli silti vielä tiheässä.

Hirvasjoen pohjoispuolelta pienen koivun juurivesojen välistä löytyi punakylkirastaan (Turdus iliacus) pesä. Maan tasolla olleen pesän neljä poikasta pysyivät emolintujen jatkuvan varoittelun takia hiljaa kyyryssä pesän pohjalla. Muutamaa päivää aikaisemmin parin sadan metrin päässä tästä paikasta ampuhaukkapari (Falco columbarius) varoitteli kiivaasti. Nyt samalla paikalla kiikitti vaappuvasti lentävä, viiruinen haukanpoikanen. Emolintuja ei tällä kertaa männikössä näkynyt eikä kuulunut.

AV

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?