Monday, July 06, 2009

Viikonvaihteen kylmyydessä / Cold weekendPerjantaina satoi lunta aamupäivällä. Lumi ei jäänyt kuitenkaan maahan. Illalla sade muuttui vesisateeksi.

Koko viikonlopun tuuli pohjoisesta ja sateli vettä. Päivällä oli puolenkymmentä astetta lämmintä. Maanantaina oli hieman lämpimämpää. Tarmo kertoi kuitenkin parista pöntöstä kuolleen poikasia, ja itse huomasin tänään yhdessä Ainijärven pöntössä enää vain yhden elävän poikasen.

Perjantaina tarkastin pari vanhaa tuulihaukan pesäpaikkaa Isossaselässä. Toisessa oli pesintä. Kävin tänään kiipeämässä katkenneeseen onttoon keloon, jollaisia molemmat paikat ovat. Pesässä oli paha haju ja neljä poikasta.

Miten tuulihaukka, myyränsyöjä pesii tänä vuonna jo aika monessa paikassa (PP:hän löysi kaksi pesää kallionkielekkeeltä)? Pesäkuvasta selviää jo aika paljon. Pikkulinnunjalkoja on siellä täällä pesän pohjalla poikasten lisäksi (ja näppäilijän näpit).
-----
Perjantaina matkalla Kemijärvelle näin yhden hirven ja tänään paluumatkalla kaksi. Ne olivat Savukosken-Pelkosenniemen alueella. Tullessa näin lisäksi pyyn, ja Isonselän tiellä oli ukkoteeri. Ainijärvellä oli 2 harmaasiepon lentopoikasta, ja harjun yläpuolella lenteli kymmenkunta tervapääskyä.

Lisäksi AP kertoi jonkun martinkyläläisen nähneen Isonselän tiellä karhun kahden pennun kanssa 25.6. paikkeilla. Pennut olivat telmineet tiellä. Ilmeisesti kysymyksessä oli sama porukka, jonka AP näki 11.6. Suurkovanselän kohdalla. TH
-----
P.S. Suomen lintutieteen Iso Kirja Pohjolan linnut värikuvin kertoo tuulihaukan ravinnosta mm. seuraavaa: Norjalaisen tutkimuksen mukaan pikkunisäkkäät 90 %, matelijat 6 % ja pikkulinnut 4 %. Englantilainen tutkimus saa pikkunisäkkäiden osuudeksi 64,5 %, pikkulinnut 8,5 %, pesäpoikaset 6 %, vahinkohyönteiset 16 %, kastemadot 2,5 % ja sammakot 1 %. Saksalainen tutkimus arvioi pikkulintujen osuudeksi 2 % ja pikkunisäkkäiden n. 91 %. Näköjään huonoina myyrävuosina Lapissa osuudet ovat aivan jotain muuta.

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?