Friday, November 30, 2007

Nuorttiaavan karjaa / Cattle of Nuorttiaapa







Päivä oli edellisten kaltainen. Lunta on nyt aseman kepissä 24 cm, metsissä kolmisenkymmentä senttiä. Paikoin tuuli on kasannut jopa puolen metrin kinoksia.

Olin tänään länsipuolella. Puolivälinjängän takana oli näätä liikkeellä vielä 10.30, minkä totesin sitä jäljittäessäni. Lähistöllä oli myös ukkometso hakomassa. Osuin kaikkiaan kolmen jäniksen tuoreille jäljille. Yhden niistä näinkin, toisesta vain pakojäljet. Myös minkki oli noussut Yli-Nuorttia ylös yöllä tai aamulla.

Nuorttiaavan etelälaita polanteen kohdalla on ollut hirvien suosiossa (kts. aikaisemmat hav.!). Nytkin siinä oli tuoreita jälkiä, muutama elukka ollut liikkeellä. Niinpä katselin tarkemmin ja hirvet löytyivät aavan pohjoispuolelta, puolen kilometrin päästä, läheltä polannetta. Emä vasan kanssa ja niiden ympärillä pyöriskeli 2+2-piikkinen (kuvat aikuisista). Paritsa saattoi olla sama kuin lokakuun alussa tapaamani, mutta uros oli uusi tuttavuus. TH

Thursday, November 29, 2007

Ruokavieraat / Food guests







Eilen iltayöllä kymmenen jälkeen oli kettu jälleen liikkeellä aseman pihapiirissä. Se kävi tutkimassa, olisiko koirankopin luona enää mitään syötävää. Talviturkissaan se oli tyylikkään näköinen.

Tänään päivällä laskeskelin ruokintapaikalla käyvien lintujen määriä. Punatulkkuja sain nyt 19 yks. (kuvassa oik. osa punatulkuista sekä lapintiaisia). Hömö- ja lapintinttejä oli molempia ainakin 3 yks. Talitiaisia pari ja kuukkeleita puolenkymmentä. Oravien määrä on ilmeisesti 2, mahd. toinen ei käy ruokinnalla. Korppi lensi aseman yli heittäen lenkin, mutta ruokintapaikalle se ei ole tullut. TH

Wednesday, November 28, 2007

Elämää alkutalvessa / Life in early wintertime







Harmaa, tyyni päivä. Pilvet roikkuvat matalalla, putoamaisillaan. Tunturien laet ovat jo niiden peitossa. Aurinko suorastaan paistaa poissaolollaan. Itäkairan vuosi pitää lomaa.

Niin luulisi, mutta elämä jatkaa vakaata, rauhallista kulkuaan. Poissa ovat muuttolinnut ja sääskistä on vain muisto jäljellä. Mutta nisäkkäät ovat edelleen täällä. Joku nukkuu jossain kuusen alla, toinen kulkee, jopa laukkaamalla.

Hankosarvinen nuori metsäsonni, 4 piikkiä puolellaan, oli liikkeellä Nuorttiaavan laidalla aamulla (kuva vas.). Paikka oli sama, jossa tapasin kaksi edellistäkin, talvipolanteen varrella. Tämä oli taas eri eläin, joten suurriistaa riittää. Tuoreita jälkiä tuli vastaan muuallakin päivän mittaan.

Yli-Nuortin varressa, kesäsillan luona oli jälkiä jäällä (kuva kesk.). Saukkopari oli noussut yöllä ylös jokea myöten. Jäljillä oli verta merkkinä siitä, että jotain elävää oli saatu vedestä kiinni. Paikalla oli myös ketun, minkin ja kärpän jälkiä. Näistä minkin jäljet oli tuoreimmat. Se oli juossut edeskahtaalle. Aavistaen tilannetta seurasin jälkiä jonkin matkaa ylävirtaan, ja pääsinkin näkemään isokokoisen minkin pulahtavan veteen (kuva oik.). Tämä elukka oli liikkeellä vielä ennen yhtätoista, vaikka yöeläjä onkin.

Lintumaailmaan kuului tänään korppeja valvontalennolla, kuukkeli istui kelon latvassa muuten vain. Teeriä oli koivuissa ruokailemassa, kuten myös urpiaisia. Niitä näin tänään vain yhden, noin kolmenkymmenen yksilön parven tunturin pohjoisrinteellä. Aseman punatulkut olivat laskujeni mukaan taas lisääntyneet määrällisesti yhdellä. Muut ruokavieraat olivat entisellään. TH

Naarasteeri / Female Black Grouse


Nuorttiaavan koivikossa oli pieni teeriparvi ruokailemassa. Lisään tähän kuvan naarasteerestä, kuvaamaan lintua eiliseen juttuun. TH

Tuesday, November 27, 2007

Mikä iski teereen? / Who pounced upon the Black Grouse?




Nyt on ollut pari pilvistä päivää. Tänään oli viitisen astetta pakkasta, melko tyyntä.

Tulin Kemijärveltä aamulla. Matkalla näin vain yhden naarasteeren, Ainikuusikossa. Yksi vasta yliajettu poro oli myös loppupuolella automatkaa.

Värriöojankin varrella oli ollut naarasteeri. Siitä näin vain höyheniä (kuvat), ja kiepin vähän matkan päässä. Puolenpäivän aikaan teeri oli ilmeisesti ollut koivussa ruokailemassa, kun jokin oli iskenyt siihen. Mitään muuta kuin höyheniä ei löytynyt, joten teeri pääsi näköjään pakoon vainoojaansa. Todennäköisin saalistaja on kanahaukka, mutta mitään todisteita asiasta ei ole.

Muita kanalintuhavaintoja olivat ukkometso hakomassa ja pakeneva määrittämätön kanalintulaji (ehkä koppelo) Värriöojan molemmin puolin. Urpiaisia oli muutamia parvia. Aseman ruokintapaikalle oli tullut ainakin yksi punatulkkukoiras lisää, siis viides. TH

Sunday, November 25, 2007

Urpiaistokka / A flock of Redpolls







Tuntsan latvalammen itäpuolen koivikoissa pörräsi iltapäivällä valtaisa urpiaisparvi, 200-300 yks. (kuvassa vas. pieni osa parvesta). Koivunsiemeniä olikin paikoin hanki kirjavanaan. Parvessa oli myös ainakin yksi tundraurpiainen (kuva oik.). TH

Tuiskun jälkeen / After storm





Yöllä kävi kova tuisku. Päivä oli pilvinen, muutama aste pakkasta.
Värriö 3. itärinteeltä lähti jänis karkuun makuupaikalta aamulla. Se oli kaukana puurajasta jonkin tunturipuun tyvellä makuulla. Erikoista oli, että se oli myrskykelissä mennyt tuuleen makaamaan.

Tuntsajokivarressa nousi 2 hirveä makuulta kuin kunnioittamaan kulkijaa (kuva vas.). Ne makasivat pienellä mäellä. Toinen oli pudottanut toisen hankosarvensa, piikkejä sillä n. 5. Lapiosarvisella olivat vielä sarvet päässä, piikkejä sillä n. 7 puolellaan. Hirviä oli kaikkiaan 6, mutta muut olivat menneet edeltä. Muutamia muitakin hirviä oli mennyt joen itäpuolelle, minne suuntaan ne tähän aikaan muuttavat.

Viermulauttamuristan (kuva oik.) kohdalla jokivarressa lensi lähes 10 yks. teeriparvi itää kohti puoliltapäivin. Vähän myöhemmin riekkoja nousi siivilleen vähän ylempänä 3 + 2 yks. (kuva kesk.)
Koskikaroja oli jokivarressa 2 yks. Sorsia ei näkynyt, vaikka sulapaikkoja vielä oli. Saukko oli noussut yöllä jokea ylöspäin. TH

Saturday, November 24, 2007

Kaamosauringon säteilyssä / On the sunshine of polar night











Aurinko näyttäytyi kauniisti tänään Värriö 3. maastossa. Hyvin kyseenalaista on, vieläkö sen tänä vuonna täällä näkee.

Näätä oli mennyt oravanpesään makuulle samalla seudulla ja näyttäytyi sekin auringon säteilyssä.
Kettu taas näyttäytyi Eerikille Kuutsjärvellä aamupäivällä ja ukkometto iltapäivällä Pitkänjängän takana.
Pieni kärpänen oli metsässä hangella, vaikka oli pakkasta n. 8 astetta. TH

Friday, November 23, 2007

Täydenkuun aikaan / During the full moon




Lunta oli tänä aamuna mittakepissä jo 28 cm. Päivällä oli pakkasta kymmenkunta astetta. Lähes pilvetöntä oli, mutta aurinkoa ei näkynyt. Sen sijaan täysikuu mollotteli iltapäivällä koillistaivaalla (kuva oik.)

Tänään tapasin pöllön pitkästä aikaa. Puoli yhden aikaan Jyppyrävaaran takana kuusesta alaoksilta vilahti lentoon ilmeinen hiiripöllö. Se kuitenkin hävisi johonkin, niin etten päässyt tarkemmin katselemaan.

Vähän ajan päästä samalla paikalla oli naaras pohjantikka (kuva vas.) etsimässä toukkia kuusen oksista. Kello 13.25 kuulin palokärjen äänen vähän idempää.

Punatulkun ääntä kuulin maastossa 3 otteeseen, V1 - Saunavuotso -alueella. Ainoastaan yksi koppelo oli tänään edustamassa kanalintuja. TH

Thursday, November 22, 2007

Räntäsateessa / Wet snowfall


Tänään satoi vettä ja räntää, tunturipaikoissa jopa lunta. Pimeä päivä, lunta aseman kepissä 18 cm.

Matkalla töihin näkyi teeriä muutamassa kohden, yhteensä lopulle 20 yksilöä välillä Savukoski-Ainijärvi. Myös pyy oli Rovalan tuolla puolen syömässä tiehöylän raviin heittämiä pikkukiviä (kuva). Muita näkyviä oli käpytikka ja urpiaisparvi.

Aseman punatulkkumäärä oli kasvanut. Tänään näin 4 koirasta ja 6 naarasta. TH

Saturday, November 17, 2007

Tulppion pitkospuut - Wooden track in Tulppio

Vuodenajan kuvia: Tulppion pitkospuut Ylinuortin varrella


Photos of the season: Wooden track in Tulppio, by the Ylinuortti riverside.

Friday, November 16, 2007

Aamuhetki Nuorttiaavalla / Morning on the mire Nuorttiaapa

Aamulla kymmenen maissa katteli sarvihirvi moottorikelkkaa Nuorttiaavan eteläpuolen koivikko-katajikossa. Epäilin sen olevan sama, joka ylitti Nuorttiaavan pohjoisen suuntaan 27.9., mutta kuvien lähempi tarkastelu osoitti tällä olevan 5+4 piikkiset sarvet, kun taas aikaisemmalla oli 3+4 piikkiä. Kyllä näitä hirviä riittää, vaikka Ainijärven pojat ovat niitä kaataneetkin.

Aurinko paisteli tänäänkin puolisen päivää ja pakkasta oli viitisentoista astetta. Lunta näyttää olevan länsipuolen alamaissa selvästi vähemmän, kuin esim. Pulkan rinteellä. TH

Thursday, November 15, 2007

Pakkaspäivän havaintoja / Observations of the frosty day




Tänään näkyi aurinko pitkästä aikaa (kuva V1:ltä V2:lle). Pakkasta oli kymmenisen astetta.

Punatulkkuhavaintoja tuli tänään paljon. Koivunsiemenet ovat saaneet "tuumiherrat" jäämään melko runsaslukuisesti. Saa nähdä, mihin asti niitä riittää. Yleensähän ne häipyvät loka-marraskuun vaihteessa, ja palaavat huhtikuulla. Nyt ne ovat löytäneet aseman ruokintapaikan, josta laskin niitä 7 naarasta ja 2 koirasta (kuvassa oik. osa linnuista). Hirvasjoella näin iltapäivällä 5 yks. parven ja lisäksi tuli pari muuta havaintoa lähempää asemaa.

Myös oravat ovat viime päivinä löytäneet ruokintapaikan, monta vuotta se kestikin. Nyt näin kaksi kuusioravatyyppiä pihapiirissä ja jälkiä ruokinta-automaatin alla. Pari talitinttiä ja muutama hömö- ja lapintiainen käyvät edelleen automaatilla. Läskillä käy puolenkymmentä kuukkelia. Kettukin kävi aamupäivällä aseman pihalla, jäljistä päätellen. TH

Ruokalistalla metsoa / Capercaillie menu




Kävin tarkastamassa paikan, jonne näätä jäi makuulle 13.11. En löytänyt poistumisjälkiä, joten on luultavaa, että näätä ei ollutkaan jäänyt makuulle oravanpesään. Tosin lunta oli satanut päälle, mutta jäljen olisi pitänyt näkyä. Näätä oli käynyt puussa, mutta luulen sen puittaneen pitkästi, ja jäljittäjät tulivat näin iltahämärissä hämätyiksi. Yleensä näätä poistuessaan makuupaikalta jättää selvät jäljet.

Löysin sen sijaan tuoreen jäljen tänään parin kilometrin päästä, mahdollisesti saman näädän. Vajaan sadan metrin seurannan jälkeen huomasin hangella möykyn (kuva vas.) ja pakojäljet. Selvittelin tilannetta ja löysin kuusen alta kaivupaikan. Näätä oli kaivanut maasta koppelon suolimöykyn, jossa oli vähän lihaakin. Sitä se oli kävellen kantamassa johonkin klo 13. jälkeen päivällä, kun huomasi jäljittäjän ja pakeni. Kauempana se ylitti minun jälkeni, mikä varmisti tilannearvioni.

Vähän matkan päässä nousi metso kuusen latvaan (kuva oik.). Se oli melko lähellä näätää ja varmasti tietoinen sen liikkeistä. Alueella oli toinenkin metso ja ukkoteeri. TH

Wednesday, November 14, 2007

Syyslintulaskenta / Autumn counting of birds













Suoritin tänään syystalven lintulaskennan pitkällä lumilinjalla. Tulos 1 lapintiainen, 4 punatulkkua, 43 urpiaista, 1 kuukkeli, 3 käpytikkaa ja 1 naarasteeri. Lintulajien määrä on puolet viimevuotisesta, tosin silloin laskenta oli jo 1.11.

Nyt esiintyivät koivunsiemenen syöjät, siis urpiaiset (kuva oik.) ja punatulkut, kuten myös teeri. Poissa olivat käpylinnut ja myös petolinnut, vaikka myyriä on vaikka kuinka. Hiiripöllöt ovat kummasti kadonneet. Käpyjäkin kyllä on, siitä kertoivat käpytikat ja oravat.

Lumilinjalta löytyi mm. 5 näätäeläinlajin jäljet: kärppä, lumikko, näätä, minkki ja saukko. Viimeksimainitut olivat nousseet Yli-Nuorttia ylöspäin (kuva vas.). TH

Tuesday, November 13, 2007

Jäljet kertovat / Telling tracks











Seurasimme tänään eilistä urosnäätää. Näätä oli lähtenyt siitä puusta, jossa päättelimme sen olevan. Jäljittäessä panimme merkille myyränkolojen runsauden (kuva kesk., kuvan oik. laidassa näädän ja minkin jäljet). Näätä saikin myyriä saaliikseen (kuva oik.). Myyrien runsaudesta kertoo myös näädän paskojen määrä - 17 kpl - mikä on suurimpia määriä, mitä on päivän jäljiltä kerätty.

Minkki oli seurannut näädän jälkiä vastajälkeen reilun puoli kilometriä ja myös kettu liikkui alueella. Löysimme ketun makuupaikan kuusen viereltä ja tuoreet pakojäljet. Kärpänjälkiä oli siellä täällä. Alueelta löytyi myös toisen, isomman urosnäädän tuoreet jäljet.

Vain kaksi kanalintua tapasimme, metson ja karkaavan koppelon tai teeren.

Reilun 8 km jäljityksen päätteeksi Hirvasjoen itäpuolella näätä nousi taas kuusessa olevaan oravan pesään makuulle, 11 m korkeudelle. Se oli nimenomaan pesässä, sillä joka puolelta lampulla pesää tutkittuamme emme sitä nähneet. Näätähän voi mennä myös oravan pesän päälle makaamaan, mistä sen voi päästä näkemään. TH

P.S. Ilm. näätä ei ollut pesässä (kts. 15.11.!). Vaihdoin kuvan tilalle kuvan ketun makuupaikasta (kuva vas.).

Monday, November 12, 2007

Näätäkuusikossa / In spruce forest of pine marten







Jäljitimme näätää Hirvasjoen länsipuolella. Näätä oli pyytänyt paljon myyriä. Niiden reikiä onkin lumihanget täynnä. Kerran se oli laukkonut kuusta kohti, jonka alta lähti jänis makuulta (kuva makuupaikasta kesk.). Näätä ei kuitenkaan lähtenyt perään (jänis sai etumatkaa) ja jäniskin pysähtyi jo 10 m laukan jälkeen. Näätä nousi lopulta kuuseen, mistä se luultavasti puitti oravan pesään 12 m kork. (kuva oik.) jääden makuulle. Siihen jäljet loppuivat.

Muita havaintoja: aamulla kävi kettu jäljistä päätellen aseman pihalla, mistä se sitten meni Petäjärinteelle, seuraten mm. jäljittämäämme näätää päivällä. Orava pyöriskeli aseman pihapuissa aamuhämärissä, ja tuoreita kärpänjälkiä oli myös aseman pihalla. Pyy oli makuulla palokopin luona ja punatulkun ääntä kuului asemalla aamulla. Hirvasjoella oli viimeöiset minkinjäljet ylävirtaan päin. Koiraspyy sipisi kuusessa Hirvasjoen takana (kuva vas.) ja ukkomettoja näkyi 4 yksinäistä lintua päivän mittaan. TH

Sunday, November 11, 2007

Koivulintuja / Birch birds







Teeret eivät ole loppuneet, vaikka niitä ei olekaan tänä vuonna sellaisia määriä kuin vuosi sitten. Välillä Pelkosenniemi-asema teeriä oli useassa kohtaa tien varrella aamupäivällä, huipentuen loppupäässä. Nuorttiaavan koivuissa oli puolensadan linnun parvi ja Ainikuusikon puolella lisää puoli yhden aikaan.

Koivunsyöjiä näkyi muitakin - pari-kolme urpiaisparvea oli matkan varrella. Niissä oli 20-40 matkalaista.

Lunta on tullut sitten viime näkemän lisää. Nyt on kepissä 12 cm. TH

Saturday, November 10, 2007

Matka Hiipinään / A trip to Khibiny




Kävimme Veli Pohjosen kanssa Hiipinätunturien kaupungissa Kirovskissa Kutsaprojektiin liittyvässä luontomatkailuseminaarissa 8-10.11.07. Matka tehtiin linja-autolla hankkeen suomalaisjäsenten ja luontomatkailuyrittäjien kanssa. Kutsa-hanke edistyy suurin piirtein aikataulussa.

Venäjän puolella olosuhteet olivat vaihtelevat. Menopäivänä Kantalahdessa oli lähes lumetonta (kuva vas.), mutta Kirovskissa taas oli lunta lähes kolmekymmentä senttiä (kuva 9.10. Kirovskista ikkunan läpi kuvattuna). Kirovsk on samoilla leveyksillä Värriötunturin kanssa, Kantalahti taas Savukosken korkeudella Vienan meren pohjukassa.

Ryhmän tekemiä luontohavaintoja matkalta: menopäivänä Sallan tullissa länsiluoteeseen lentävä räkättirastas, Kuolajärvellä koskikara ja kettu, vähän itäänpäin metso männyssä. Kirovskissa oli kovasti pihlajia, ja VP näkikin tilhiparven siellä. Paluupäivänä näkyi muutamia teeriä kolmessa kohden ja hiiripöllö jonkin matkaa vanhalta rajalta itään. TH

Friday, November 09, 2007


Thursday, November 08, 2007


Wednesday, November 07, 2007


Friday, November 02, 2007

Kuutsjärvi jäätyy / Kuutsjärvi getting frosted


Urpiainen on varhaisimpia herääjiä päivälinnuistamme. Jo seitsemältä aamupimeässä kuului urpiaisen ääni asemalla. Kahdeksan aikaan kuului viherpeipon ääntä, tosin sekin oli herännyt jo aikaisemmin.

Mittakepissä oli lunta 8 cm ja pakkasta aamulla pari astetta. Kuutsjärvi alkoi jäätyä (kuva). TH

Thursday, November 01, 2007

Lumisade / Snowfall







Ilmastonmuutoksen tässä vaiheessa satoi aamulla lunta, pari senttiä ja päivän mittaan tuli vielä lisää. Maiseman ilme muuttui valoisaksi (kuva oik. Pulkalta Nuorttiin päin).

Aamukahdeksan jälkeen koin yllätyksen: räkättirastas räksytteli männyn latvassa aseman luona (kuva kesk.). Se vaihtoi muutaman kerran puuta reilun viiden minuutin ajan. Sitten se lähti, heitti kierroksen aseman yllä ottaen korkeutta korkealle puidenlatvojen yläpuolelle ja lähti länsiluodetta kohti. Ehkä lumisade ja kylmä saivat sen liikkeelle. Havainto on toiseksi myöhäisin räksähavainto aseman historiassa ja toinen marraskuulta.

Muita merkittävämpiä lintuhavaintoja: urpiaisparvi n. 20 yks. ja pieniä ryhmiä päivän aikana. Paljon olivat olleet maassa syömässä Pulkalla. Riekkoja 6 + 1 yks. Pulkan laessa. Arkoja, lensivät kauas. Ukkometto ja pyypari Hirvasjoen takana.

Valkeasta maasta oli hyvä lukea luonnon kirjaa. Aseman pihalla kävi aamuhämärissä kettu, kärpänjälkiä oli Kotovaarassa ja Hirvasjoella. Hirvasjoen takana polulla oli aamupäivälliset näädän jäljet (kuva vas.). Päivän aikana oli 3 hirveä kulkenut polun yli aseman ja Pulkan välillä. Vielä näkyi oravan jälkiä parissa paikkaa ja myyränjälkiä siellä täällä. Näinpä jopa itse myyränkin. TH

This page is powered by Blogger. Isn't yours?