Tuesday, March 05, 2019

Laskiaisena / Skiing on Shrove Tuesday

Kelit jatkuu. Eilen oli vähän pilvisempää ja luntakin hieman nakkeli, mutta tänään oli taas normaali poutapäivä. Lämpötilat jossain -20-35 alueella. Tuuli teki tunturissa olon vähän hankalammaksi, mutta alamaissa oli aika tyyntä. Ilmavirta kävi kuitenkin lounaasta.

Hiihtelin ja laskettelin riistakolmion. Muutamat riekon-, ketun- ja jäniksenjäljet näin, samoin yhdet näädänjäljet. Alkupuolella oli vanha urosriekko (653 g) lentänyt aamulla aitaan ja kuollut.

Eilen oli lähiseudulla ukkometso törmännyt aitaan, mutta selvinnyt muutaman höyhenen menetyksellä. Kettukin oli pyörinyt paikalla ja todennut samoin, että syötävää ei ollut jäänyt.
Koppelon näin puussa eilen, samoin ukkometson riistakolmion esikierroksella.

Tarmo kävi rajan pinnassa. Ilves oli saanut vaatimen tapettua Sauoivanmuristalle metsään pari päivää sitten. Kuusi hirveä hän näki rajan molemmin puolin ja ukkometson.

Tarmo totesi myös ukkometson lanka-aitaan lennon rajan varressa. Siitä oli jäänyt pyrstö ja niin paljon höyheniä, että lintu ei varmaan ole selvinnyt lentoon. Kettu oli käynyt paikalla ja vienyt raadon ilmeisesti matkassaan.

Poroaita tappaa kanalintuja. 80-luvulla tein aiheesta jutunkin kuvineen Metsästäjä-lehdelle, mutta sitä ei julkaistu. Pelkäsivät kai. Viime aikoina on jotain saatu aikaankin asiassa, mutta saa nähä. Joku savukoskelainen on sitä mieltä, että poroaidoilla on ratkaisevan vähentävä merkitys kanalintukantoihin UKK-puistossa, missä lankaporoaitoja risteilee siellä täällä.

Ja aitoja tulee vain lisää. Kemin-Sompion puolella ollaan rakentamassa jopa kymmeniä kilometrejä aitaa tien varteen. Kun tiellä käyvät kanalinnut nokkimassa kiviä ja autoja kulkee, niin voi olettaa raatoja tulevan.

Tarttis tehä jotain. Maalatako aidat punaisiksi tai muuten järjestää asia? Muuten menee taas 35 vuotta ja tilanne pysyy samanlaisena. TH

P.S. Kuulin kirjosiipikäpylinnun laulua Kuivahaaran pohjoispuolen kuusikossa. Taviokuurnia kuului siellä täällä.

Lopussa vielä Tarmon kuvia Kotkakurun poikametsosta ja poronraadosta. Petojen ja haaskansyöjien jälkiä raadon ympärillä runsaasti.
 

 

 
 



Labels: , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?